Recenzia Samsung The Freestyle: Štýlový projektor na doma aj na cesty

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Do portfólia juhokórejskej spoločnosti Samsung sa pridalo nové jedinečné zariadenie. Novinka v štýle freestylového projektoru láka svojou kompaktnosťou, schopnosťou polohovať sa do rôznych uhlov či možnosťou automaticky zarovnať obraz. Dokáže si však obhájiť svoju vysokú cenu? Na túto otázku vám odpovie recenzia projektoru Samsung The Freestyle.

Recenzia Samsung The Freestyle je rozdelená na niekoľko častí:

Samsung The Freestyle: Cena a dostupnosť na Slovensku

Samsung The Freestyle je na Slovensku dostupný oficiálne za 999 eur. Samostatne je možné dokúpiť ochranné outdoorové puzdro za 59 eur alebo silikónový obal za 39 eur. Neskôr sa do predaja dostane aj špeciálna powerbanka určená priamo pre toto zariadenie. Špeciálna v tom, že pre projektor bude slúžiť ako stojan, no zároveň ho bude napájať. Jej cena je stanovená na 159 eur.

Samsung The Freestyle | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Recenzia Samsung The Freestyle: Balenie

V kartónovej krabici okrem projektoru nájdeme ovládač, nabíjací adaptér a obojstranný USB-C kábel, ktorý je na jednej strane zahnutý. Použitie zahnutého kábla namiesto klasického chválim, pretože projektor je vďaka nemu flexibilnejší, čo sa týka umiestnenia napríklad pri stene.

Samsung The Freestyle s ovládačom | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Dizajn

Novinka sa používateľov snaží prilákať svojim netradičným dizajnom. Väčšina bežných projektorov je pomerne veľká a ťažká, čím sa stávajú náročné na prenášanie. Samsung The Freestyle je však iný. Jeho hlavným predajným bodom je fakt, že je kompaktný a s hmotnosťou 830 gramov ho jednoducho môžete preniesť kam len chcete. Od konkurencie sa odlišuje aj tým, že ho podopiera kovový stojan s otočným mechanizmom. Ten umožňuje projektor plynulo otáčať až o 180°, vďaka čomu si ho viete namieriť presne tak, ako potrebujete.

Porty a reproduktor | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Praktickosť však nie je jedinou výhodou novinky. Plastové telo v tvare valca svojím minimalistickým dizajnom zapadne do každej domácnosti. Pred poškodením je chránené mäkkou gumovou vrstvou, čo zariadeniu dodáva pocit zvýšenej odolnosti. No v prípade, že s projektorom plánujete často cestovať a bojíte sa, že ho poškriabete alebo zašpiníte, stále je k dispozícii možnosť zakúpiť spomínané outdoorové puzdro.

Predná strana | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Po stranách nájdeme 5 W reproduktor, ktorý sa obopína okolo rámu, USB-C a micro HDMI porty spolu s prepínačom na vypnutie mikrofónu. Na prednej strane projektora je umiestnená šošovka, tlačidlá na ovládanie napájania a hlasitosti a dvojica snímačov na detekciu vzdialenosti a povrchov. Zadná strana v sebe ukrýva otvory na chladenie a adaptér pre ďalšie príslušenstvo.

Zadná strana | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Pod kapotou chýba batéria, čiže The Freestyle bez pripojenia k nabíjačke nepôjde. Nie ste limitovaní na zásuvku, je možné použiť akúkoľvek powerbanku, avšak musí mať výstup aspoň 50 W.

Recenzia Samsung The Freestyle: Kvalita obrazu a zvuku

Zariadenie má jedno obrovské negatívum, ktoré spochybňuje jeho vysokú cenu. Maximálny jas dosahujúci hodnotu len 550 lúmenov, Samsung však neuvádza akých. Podľa testu kanála The Hook Up ide v skutočnosti len o 240 ANSI lúmenov, čo je naozaj málo. Po zotmení je to akurát, no cez deň to ani zďaleka nestačí. Projektor sa dokonca potrápi aj v prítmí, čo mu výrazne uberá na použiteľnosti.

Obraz zaostáva nielen z hľadiska svetelnosti, ale aj kontrastu a farieb. Pri prvom spustení je potrebné vyladiť intenzitu kontrastu aj celkovú farebnosť, no ani potom nie je výsledne prevedenie na dobrej úrovní. Farby sú presaturované a kontrast je nekonzistentný medzi rôznym obsahom, čiže niekedy je prehnaný a inokedy akurát.

Ambientný režim na strope | Zdroj: Zdenka Smalecová

Samsungu The Freestyle taktiež chýba 4K rozlíšenie a obsah si pustíte len vo Full HD. Avšak aj napriek tomuto technickému nedostatku je obraz dosť ostrý aj pri maximálnej veľkosti. V nastaveniach je možné veľkosť obrazu upraviť od 30 do 100″.

Samsung The Freestyle | Zdroj: Miroslav Schwamberg

S prispôsobením obrazu pri rôznych svetelných podmienkach majú pomôcť automatické režimy na úpravu jasu a kontrastu, no vo väčšine prípadoch urobili len viac škody. Tieto funkcie sú za mňa zbytočné, no neplatí to pre automatické zaostrovanie a úpravu perspektívy. Keďže projektor je ľahko prenosný a dá sa jednoducho namieriť do rôznych polôh, vylaďovať obraz zakaždým manuálne by bolo na nervy. Obe možnosti fungujú spoľahlivo a do pár sekúnd po zmene polohy zariadenia sa obraz správne prispôsobí povrchu, na ktorý sa aktuálne premieta.

Za zmienku stojí, že The Freestyle ponúka aj herný režim, ktorý znižuje jeho latenciu z približne 70 milisekúnd na 43,2 milisekundy.

Porty a reproduktor | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Vstavaný reproduktor produkuje 360° zvuk, ktorý znie dobre, no zázraky nečakajte. V prípade potreby sa k zariadeniu dá pripojiť napríklad soundbar alebo iný externý reproduktor. Pokiaľ projektor zoberiete na veľkú oslavu niekam von, je možné, že pomoc s vylepšením audia potrebovať budete. Maximálna hlasitosť by sa v takýchto podmienkach potrápila.

Systém, konektivita a prepojenie so smartfónom

Rovnako ako smart televízory výrobcu, aj toto zariadenie beží na systéme Tizen. Jeho používateľské prostredie dostalo tento rok nový dizajn, čiže v porovnaní so staršími televízormi spoločnosti bude systém vyzerať trochu inak. Android TV s obrovským výberom aplikácií to nie je, no zabudovaný obchod s aplikáciami ponúka slušný výber. Klasiky ako Spotify, YouTube či Netflix dokonca nájdete už predinštalované. Používateľské prostredie je spracované príjemné, no pre nových používateľov môže byť zo začiatku neprehľadné.

Procesor novinky však za požiadavkami operačného systému niekedy nestíha a používanie sa bez zásekov a chýbajúcej plynulosti nezaobíde. Celkový dojem z používania to nekazí, keďže problém sa objaví len občas a v malom rozsahu.

Pri prvom spustení vás zariadenie vyzve, aby ste ho pripojili k sieti Wi-Fi a svojmu Samsung účtu. Bez internetu sa v tomto prípade dostanete maximálne tak do nastavení. Poprípade, ak ho máte k dispozícii, môžete vytiahnuť micro HDMI kábel a pripojiť projektor k počítaču alebo hernej konzole. Projektor je taktiež možné využiť na sledovanie televíznych kanálov, avšak najprv ho musíte prepojiť so zariadením, ktoré má TV tuner. Alebo zvoliť IPTV riešenie.

Domovská obrazovka systému | Zdroj: Zdenka Smalecová

Čo sa týka ďalších možností pripojenia, samozrejmosťou je zrkadlenie obrazovky smartfónu. Vďaka schopnému operačnému systému je možné projektor používať bez smartfónu, no v prípade potreby ho môžete ho prepojiť s iným zariadením. Ideálne je, ak máte vo vrecku smartfón od Samsungu, no pôjde to aj bez neho. S aplikáciou SmartThings ho pridáte k ostatným produktom smart domácnosti od výrobcu a získate jednoduchý prístup k niektorým možnostiam. Po pripojení môžete smartfón používať ako ovládač a na domovskej obrazovke uvidíte svoje obľúbené aplikácie. Taktiež cez aplikáciu zapnete ambientný režim alebo funkciu Tap View, o ktorej si viac povieme nižšie.

Domovská stránka aplikácie | Zdroj: Zdenka Smalecová
Diaľkový ovládač | Zdroj: Zdenka Smalecová
Ambientný režim | Zdroj: Zdenka Smalecová
Funkcia Tap View | Zdroj: Zdenka Smalecová

Exkluzívne pre novšie modely radu Samsung Galaxy S v aplikácii nájdete aj možnosť smart kalibrácie obrazu, avšak tá z nejakého dôvodu na testovanom modeli Galaxy S22 nefungovala. Keď už sme pri špeciálnych možnostiach, ktoré získate, len ak ste súčasťou Samsung ekosystému, môžeme spomenúť aj možnosť zrkadliť obrazovku smartfónu v režime DeX. Ten používateľské prostredie zariadenia premení na hybrid medzi smartfónom a počítačom. Ovládať ho na malej obrazovke telefónu je však nepraktické, preto projektor môžete využiť ako monitor.

Samsung The Freestyle s ovládačom | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Zrkadliť obrazovku je samozrejme možné aj z iných Android zariadení. O túto možnosť neprídete ani v prípade, že ste majiteľom zariadení od spoločnosti Apple. The Freestyle podporuje technológiu AirPlay 2. Zaujímavosťou, ktorá je dostupná len pre Android telefóny, je aj spustenie zrkadlenia obrazovky dotykom zariadení. V aplikácii SmartThings stačí povoliť funkciu Tap View a následne smartfón priložiť k boku projektora. Takto sa obsah prehliadaný na smartfóne zobrazí na veľkej obrazovke.

Recenzia Samsung The Freestyle: Záverečné hodnotenie

Koncept zariadenia je vskutku zaujímavý. Ľahký, kompaktný a štýlovo vyzerajúci projektor, ktorý je možné jednoducho otáčať a presúvať, odľahčuje situáciu na trhu. Veľké a nemotorné projektory, na aké sme zvyknutí, v segmente majú stále svoje miesto, no niečo ako Samsung The Freestyle je príjemnou zmenou. Síce nejde o novinku, malých projektorov je na trhu viac, no Samsung ako jeden z najznámejších svetových výrobcov tento formát priniesol aj medzi bežných používateľov smart elektroniky.

Samsung The Freestyle s ovládačom | Zdroj: Miroslav Schwamberg

The Freestyle sa od konkurencie odlišuje tým, že sa dá otáčať do rôznych sklonov. Premietať teda bez problémov môžete na povrchy v akejkoľvek výške, dokonca aj na strop. Za mňa je teda dizajn úplne super po všetkých stránkach. Kvalitná konštrukcia, šikovné rozmery a moderný vzhľad z hľadiska použiteľnosti vôbec nezaostávajú.

Rovnaké tvrdenie v takmer všetkých aspektoch platí aj pre softvér zariadenia. Tizen nesklamal výberom podporovaných aplikácií, možnosťami bezdrôtového pripojenia ani dizajnom používateľského prostredia. Jediné, čo mu musím vytknúť, sú občasné záseky a horšia plynulosť v niektorých prípadoch. Avšak ani zďaleka to nebolo zlé natoľko, žeby si som si pri používaní išla vytrhať vlasy od nervov. Reproduktor s 360° zvukom milo prekvapil kvalitou výstupu, aj schopnosťou vytvoriť priestorové audio (v rámci možností).

Samsung The Freestyle by som odporučila v prípade, že pre vás cena nie je zásadným faktorom a videá alebo filmy pozeráte po tme. V miestnosti s dostatkom denného svetla je projektor málo využiteľný.

Samsung The Freestyle | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Pokiaľ by ste projektor plánovali často prenášať, chýbajúca vstavaná batéria môže byť nedostatkom. Samsung by mal originálnu prenosnú batériu začať predávať už tento polrok.

Či sa tento model v najbližších rokoch dočká nástupcu, neviem, ale bolo by fajn, keby áno. Nedostatky s maximálnym jasom by výrobca mohol odstrániť v druhej generácií, ktorá by teoreticky mohla byť o niečo lacnejšia. V takom prípade by zariadenie bolo oveľa zaujímavejšie, čo sa týka pomery ceny a výkonu.

Recenzia Samsung The Freestyle: Špecifikácie

Rozmery a hmotnosť 104,2 × 172,8 × 95,2 mm
830 gramov
Maximálny jas 550 lúmenov
Životnosť 20 000 hodín
Obraz 1 920 × 1 080 pixelov, 100 000:1, max 100″
Maximálna projekčná vzdialenosť 2 654 mm
Maximálna spotreba 50 W
Konektivita WiFi 5, Micro HDMI 1.4, Bluetooth 5.2, USB-C, HDMI-CEC
Operačný systém Tizen
Cena 999 eur

Konkurencia

BENQ GS2

BENQ GS2 | Zdroj: Heureka.sk

Z hľadiska kompaktnosti tu máme lacnejšieho konkurenta BENQ GS2. Je vodotesný s certfikáciou IPX2, pri páde z výšky menej ako 0,5 metra sa mu nič nestane a prostredníctvom zabudovaného stojanu je možné ho nastaviť do rôznych uhlov. Komunikácia so smartfónom prebieha cez vlastnú aplikáciu, pričom zariadenie je možné používať aj ako Bluetooth reproduktor. O to sa postarajú dva 2 W reproduktory. Vyniká svetelnosťou až 500 ANSI lúmenov, výdržou 30 000 hodín a obrazom s Full HD rozlíšením.

XGIMI Horizon

XGIMI Horizon | Zdroj: Heureka.sk

Špecialista na malé projektory, XGIMI, okrem iných modelov predáva aj jeden s označením Horizon. Ten v svojom kompaktnom tele skrýva hardvér, ktorý ponúka obraz do veľkosti až 300″ s maximálnym rozlíšením 4K, svetelnosťou až 2 200 ANSI lúmenov a s podporou HDR10. O super softvérový zážitok sa stará systém Android TV a o audio zas dva 8 W reproduktory Harman Kardon. Zariadenie taktiež dokáže automaticky zarovnať obraz, upraviť jas aj lichobežníkové skreslenie.

Xiaomi Mi Smart Projektor 2 Pro

Xiaomi Mi Smart Projektor 2 Pro | Zdroj: Heureka.sk

S výrobou projektorov experimentuje aj čínsky výrobca Xiaomi. Mi Smart Projektor 2 Pro na trh prináša Full HD obraz so svetelnosťou 1 300 ANSI lúmenov a podporou HDR10. Zväčšiť je ho môžete až na 120″. Zariadenie okrem toho vyniká aj systémom Android TV a dvojicou 10 W reproduktorov so širokým rozsahom.

Disqus Comments Loading...