Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) – šikovný pomocník za dobrú cenu | RECENZIA

Spoločnosť Samsung nás už teraz nezahlcuje takým množstvom tabletov, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. Napriek tomu sa ale na trhu nájdu novinky, ktoré majú ponúknuť niečo viac ako minulé modely. Samsung Galaxy Tab A 7.0 je nový 7“ tablet, ktorý je určený pre menej náročných používateľov. Aj napriek slabšej výbave ale ponúka pomerne slušné možnosti.

Balenie – zrejme iba to základné

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy Tab A 7.0 nám bol doručený v provizórnej bielej škatuli, ktorá určite nebude tablet sprevádzať aj na pultoch obchodov. Vo vnútri sme okrem tabletu našli iba microUSB kábel a nabíjačku s výstupom 1A. Hoci balenie určite nie je konečné, oveľa viac toho v predajnej verzii neočakávame. Chýbať určite nebude dokumentácia, no pri takto dostupných zariadeniach by akékoľvek ďalšie príslušenstvo bolo prekvapivé.

Konštrukcia a dizajn – dôraz na funkčnosť

V tejto kategórii zariadení sme neočakávali žiadnu prémiovú konštrukciu. Samsung nás ale napriek tomu potešil solídnym spracovaním, vďaka ktorému sa na tablet budete môcť spoľahnúť a nebudete sa ani musieť báť položiť ho v dielni na stôl. Celé telo tabletu je síce vyrobené z plastov, no vďaka mierne vrúbkovanému zadnému krytu sa nemusíte obávať zachytávania odtlačkov prstov či bežných nečistôt. Mastnoty je ale na ňom vidieť pomerne ľahko. Tablet sa v ruke ani nešmýka a celkovo ide o veľmi solídne spracované zariadenie s rozmermi 186,9 x 108,8 x 8,7 mm a hmotnosťou 289 gramov (283 gramov v prípade Wi-Fi verzie). Už na prvý pohľad si všimnete, že napriek 7“ displeju má tablet pomerne kompaktné rozmery a nie je problém ho udržať v jednej ruke.

Vpredu dominuje veľký displej, okolo ktorého je síce výrazný, no rozumne hrubý rámik. Pod displejom sa nachádza hardvérové tlačidlo Domov a kapacitné tlačidlá Späť a Multitasking, ktoré nie sú podsvietené. Na ovládanie tabletu v tme si tak budete musieť zvyknúť, no to je otázka niekoľkých omylných pokusov pri hľadaní toho správneho tlačidla. Nad displejom je umiestnený reproduktor pre hovory a predná kamera, pod ktorými je ešte logo výrobcu.

Ovládacie tlačidlá nájdeme na pravej strane, keď pod tlačidlom napájania celkom hore je umiestnené dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Vľavo sa nachádzajú zásuvky pre microSD kartu a nanoSIM kartu. V hornej stene je umiestnený microUSB port a 3,5 mm jack pre slúchadlá. Dole nájdeme už iba nenápadnú štrbinku pre mikrofón. Celý rám je pritom vyrobený z lesklého plastu, no ani táto súčiastka nezachytáva odtlačky prstov a nepôsobí veľmi extravagantne.

Ako sme už spomínali, zadná strana je tvorená vrúbkovaným plastom, vďaka čomu sa tablet nešmýka a narába sa s ním veľmi dobre. Dominuje tu vystúpená šošovka fotoaparátu, čo nás trochu prekvapilo. Podľa očakávania nejde o extrémne kvalitný fotoaparát a hrúbka zariadenia je podľa nás tiež dostatočne veľká na to, aby fotoaparát nemusel vystupovať z tela tabletu. Samozrejme, nie sme inžinieri Samsungu a výrobca mal na toto určite dobrý dôvod, ktorý ale nepoznáme. Vedľa šošovky fotoaparátu sa nachádza dvojitá mriežka reproduktoru pre multimédiá a nižšie nájdeme už iba nenápadné logo výrobcu a celkom dole sú umiestnené certifikačné informácie.

Celkovo tak ide o dobre postavený 7“ tablet, ktorého výhodu vidíme najmä v pomerne kompaktných rozmeroch. Oproti tabletu Nexus 7 2013, ktorý z času na čas používame, ide o výrazne menšie zariadenie, ktoré sa bez problémov zmestí aj do vrecka nohavíc a keďže umožňuje použitie SIM karty, ani telefonovanie s ním nie je až také komické, ako s niektorými oveľa väčšími tabletmi s touto možnosťou. Stále však radšej odporúčame pri telefonovaní s tabletom využiť handsfree sadu. Len pre istotu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – iba priemerný

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy Tab A 7.0 ponúka 7“ IPS LCD displej s rozlíšením 1280 x 800 pixelov. To je v tejto cenovej kategórii už štandardom a hoci by sme si skutočne želali Full HD rozlíšenie, vieme si predstaviť, že používatelia môžu byť spokojný aj s týmto rozlíšením. Iste, je tu možné vidieť pixely voľným okom, no to väčšinu menej náročných používateľov pri práci s tabletom nebude obmedzovať. Čítanie kníh je pohodlné a ani prezeranie webových stránok nie je najhoršie. Väčšie obmedzenia možno budú pri práci s dokumentmi či prezentáciami, kde bude menší text výrazne horšie čitateľný. Pri ľahkom používaní by však problémy byť nemali, aj keď by vyššie rozlíšenie určite dramaticky zlepšilo zážitok pri používaní.

Tablet síce nedisponuje veľmi vysokým jasom, no napriek tomu je použiteľný aj v exteriéri. Môže za to špeciálne nastavenie, vďaka ktorému sa jednak zvýši jas obrazovky a zároveň sa zmení kontrast farieb na displeji tak, aby bol text ľahšie čitateľný. Rovnako dobre je tablet použiteľný aj v opačných podmienkach – v úplnej tme. Nie len, že je možné jas displeja znížiť na skutočne nízku úroveň, ale nájdete tu aj špeciálny režim na čítanie, vďaka ktorému sa zvýši teplota farieb, eliminuje sa modré svetlo a čítanie je skutočne pohodlnejšie. Tento režim nám vyhovoval aj z toho dôvodu, že bol oveľa menej agresívny, ako podobné režimy a aplikácie eliminujúce modré svetlo. Čítanie bolo skutočne pohodlnejšie, a to bez toho, aby boli výrazne ovplyvnené farby na obrazovke.

Pozorovacie uhly na tom tiež nie sú vôbec najhoršie, no čo môžeme tabletu vytknúť, je sklo na displeji enormne náchylné na odtlačky prstov a mastnotu. Tablet sme museli utierať skutočne často, čo nám pri používaní trochu prekážalo. To je ale iba malá výčitka a celkovo sme boli s displejom spokojní, najmä, ak vezmeme do úvahy cenovú kategóriu, do ktorej tablet patrí.

Výkon a pamäť – ľahko sa zapotí

Samsung Galaxy Tab A 7.0 disponuje procesorom Snapdragon 410, ktorému sekunduje RAM s kapacitou 1,5 GB. Ide tak o slabšie vybavený tablet, ktorý je určený najmä pre nenáročných používateľov. Výkonu skutočne nemá na rozdávanie, no napriek tomu je schopný zvládnuť základne až stredne náročné operácie, ktoré by ste s tabletom mohli vykonávať. Na mysli máme klasickú prácu s nenáročnými aplikáciami, sociálnymi sieťami a komunikačnými nástrojmi. Prehliadanie internetových stránok je pohodlné až dovtedy, kým na stránke nie je nejaký komplikovanejší prvok, napríklad video. Tu už pocítite obmedzenie výkonu, no bežné surfovanie na webe tablet zvláda.

Napriek nižšiemu výkonu sme sa na tablete zahrali aj hry, aj keď tie najnáročnejšie tituly sme vynechali. Sniper 3D či dokonca aj CSR Racing tu fungovali pomerne dobre, no výrazné zníženie FPS v určitých momentoch nebolo vôbec výnimočné. Kapacita RAM sa síce zdá byť nedostatočná, no vo väčšine prípadov sme s multitaskingom nemali väčšie problémy. Nikdy sa nám napríklad nestalo, že by sa musel načítať launcher po tom, ako sme mali spustených niekoľko náročných aplikácií. Toto správanie sme pritom donedávna mohli pozorovať na mnohých zariadeniach s nedostatočnou kapacitou RAM, no sme radi, že tu sme sa s ním nestretli. Tiež nás potešilo, že reakcie systému pri bežnej práci boli skutočne veľmi dobré a nestretli sme sa so žiadnymi zaseknutiami na domovských obrazovkách či v predinštalovaných aplikáciách, ako napríklad Galéria.

Vnútorná pamäť tabletu má kapacitu iba 8 GB, čo skutočne nie je veľa a aj preto sme ocenili fakt, že tablet ponúka rozšírenie vnútornej pamäte prostredníctvom microSD kariet o ďalších 200 GB. V prípade tabletov a množstva multimediálneho obsahu, ktorý sem ukladáme, je dostatočná kapacita pamäte kľúčová a sme radi, že na to výrobca myslel.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – odľahčený TouchWiz

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung vo svojom dostupnom tablete použil systém Android 5.1.1 Lollipop s mierne odľahčenou nadstavbou TouchWiz. To znamená trochu menej možností a najmä oveľa menej bloatware-u. Boli sme veľmi milo prekvapení minimálnym množstvom predinštalovaných aplikácií, vďaka čomu sme aspoň mali k dispozícii väčší kus z už bez tak malej kapacity vnútornej pamäte.

Po grafickej stránke je ale systém v tablete veľmi podobný tomu, čo by ste očakávali. To znamená upravené prostredie aj animácie s nádychom Material Dizajnu, no s očividným rukopisom Samsungu. Uzamykacia obrazovka v základnom nastavení ponúka animáciu kvapky vody, no to je možné v nastaveniach zmeniť. Po odomknutí sa naskytne pohľad na jednoduchú domovskú obrazovku s pomerne hustou mriežkou ikon, kde ich môžete vedľa seba uložiť až šesť a naplno tak využiť väčší priestor displeja tabletu.

Po otvorení menu s aplikáciami sa naskytne pohľad na spomínané menšie množstvo predinštalovaných aplikácií. Okrem balíčka Google tu nájdeme iba aplikáciu Hancom Office Viewer, čo je jednoduchý kancelársky balík. Samozrejmosťou sú tituly od Samsungu typu Plánovač S či Poznámka, rodičov zasa poteší Detský režim. Chýbajú tu dokonca aj aplikácie od Microsoftu, ktoré dnes nájdeme prakticky na každom zariadení od Samsungu. Ako sme ale spomínali, na testovanie sme nemali k dispozícii finálnu verziu balenia zariadenia a je preto možné, že na pultoch obchodov bude tablet vybavený trochu inak.

Aj v menu s nastaveniami zistíte, že tu nenájdete všetky možné nastavenia a funkcie, na ktoré ste možno pri zariadeniach od Samsungu zvyknutí. Nechýba niekoľko možností pre prispôsobenie vzhľadu tabletu a poteší aj možnosť prispôsobiť si panel s rýchlymi nastaveniami, ktoré majú klasický vzhľad v podaní Samsungu.

Potešila nás tiež prítomnosť funkcie duálneho zobrazenia s dvomi aplikáciami súčasne. Ako obyčajne, funkcia pracovala bez problémov, no chýbali tu pokročilé nastavenia pre prácu s takto zobrazenými aplikáciami, ktoré nájdeme na tabletoch a tabletofónoch z radu Galaxy Note. Napriek tomu je takéto zobrazenie možné a pri práci s tabletom vám v niektorých prípadoch môže pomôcť.

Celkovo tak ide o pomerne zjednodušený systém TouchWiz, čo nám ale pri používaní neprekážalo. Nadstavba bola očividne menej výrazná ako na iných zariadeniach od výrobcu, čo možno niekoho dokonca poteší. Nás najviac potešilo menšie množstvo predinštalovaných aplikácií, čo možno nebude prípad tej verzie zariadenia, ktorá sa bude predávať v našich obchodoch, no určite by sme si želali, aby to tak bolo.

Multimédiá – nenároční si prídu na svoje

V mnohých prípadoch je tablet dôležitejším multimediálnym zariadením ako smartfón. Ten slúži často skôr na komunikáciu, aj keď moderné tabletofóny s veľkými displejmi s vysokým rozlíšením zužujú hranice medzi týmito dvomi typmi zariadení. Aj preto by sme z hľadiska multimédií mali byť pri tablete kritickejší. Hoci papierové špecifikácie nenaznačujú, že by Samsung Galaxy Tab A 7.0 mal byť nadpriemerne dobrým multimediálnym zariadením, opak je pravdou.

V čase nášho testovania sme na tablete boli schopní vykonávať všetky naše multimediálne aktivity. To znamená čítanie článkov na internete, prácu s tabuľkami a dokumentmi, sledovaní videí, čítanie kníh a aj hranie hier. Všetko toto tablet zvládol a iba v minime prípadov nám vyrobil vrásky na čele. Samozrejme, určite by sme našli na trhu množstvo zariadení, ktoré by ponúkli lepší multimediálny výkon, no vzhľadom na cenu zariadenia a hardvérovú výbavu sme boli milo prekvapení.

Rozlíšenie displeja je síce nízke a nie všetko sa na ňom robí ľahko, no dnes je už obsah na internete oveľa lepšie prispôsobený a nemuseli sme sa trápiť s čítaním drobného textu. To výrazne pomáha tomu, že zážitok pri používaní takéhoto dostupného tabletu je oveľa lepší ako to bolo pred niekoľkými rokmi.

K dobrému multimediálnemu zážitku prispieval aj slot na microSD karty, vďaka ktorému sme sa nemuseli báť ukladať do zariadenia viac filmov či seriálov. Pri ich sledovaní ale odporúčame použiť slúchadlá – reproduktor umiestnený na zadnej strane je pomerne hlasný a poslúži pri pozeraní videí, no kvalita zvukového podania nie je zrovna na najlepšej úrovni a dlhodobé sledovanie seriálov či filmov by tým mohlo byť poznačené. Napriek tomu si ale myslíme, že tablet zvládne úlohu hlavného multimediálneho zariadenia, teda aspoň pre menej náročných používateľov, pre ktorých je ale zariadenie aj primárne určené.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – všetko dôležité

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Jednou z najväčších výhod moderných dostupných tabletov sú ich možnosti pripojenia. Hoci výbava tabletu Samsung Galaxy Tab A 7.0 sa môže zdať trochu slabšia, cenovku okrem iného opodstatňujú aj slušné možnosti pripojenia. Samozrejmosťou je v tomto prípade pripojenie k Wi-Fi 802.11 b/g/n. Chýba dual-band pripojenie a nevyužijete tak moderné routery a extrémne rýchle pripojenie, no stále to stačí na bezproblémovú prácu a konzumáciu multimédií.

Okrem tradičnej Wi-Fi verzie je ale k dispozícii aj LTE verzia, ktorú sme testovali my. Tá ponúka pripojenie k GPRS, EDGE, HSPA a LTE cat4 s rýchlosťami až do 150 Mbps. Vďaka tomu sem budete môcť vložiť kartu s dátovým pripojením a užívať si surfovanie na internete skutočne kdekoľvek. Okrem toho nechýba ani Bluetooth 4.0 a ďalšie základné formy pripojenia. Po tejto stránke tak ide o skutočne veľmi dobre vybavený tablet, ktorý vás nesklame. Pripojenie k Wi-Fi v priebehu celého testovania bolo bezproblémové rovnako, ako mobilný signál. Ak je pre vás prioritou najmä neustále pripojenie k internetu, tu si určite prídete na svoje.

Fotoaparát – iba pre najlepšie podmienky

Samsung Galaxy Tab A 7.0 ponúka 5 MP hlavný fotoaparát s clonou f/2.2. Samsung prisľúbil, že fotoaparát v novom tablete bude v tejto kategórii vyčnievať z radu, čo môžeme aspoň z časti potvrdiť. Fotoaparát je schopný vytvoriť pomerne pekné fotografie, teda aspoň ak vezmeme do úvahy, že ide o fotoaparát na dostupnom tablete. Chýba mu ale konzistencia a naozaj pekné fotky je možné vytvoriť iba vo veľmi dobrých svetelných podmienkach. Vzhľadom na to, že s tabletom zrejme neplánujete fotografovať častejšie a budete ho používať iba na momentky, prípadne skenovanie dokumentov, takéto podmienky často nezažijete.

Vo väčšine prípadov neboli farby reprodukované správne a pomerne nekonzistentné bolo aj nastavenie expozície. Prepálené farby či rozmazané snímky preto neboli ničím výnimočným. V skutočne dobrých podmienkach, napríklad pri západe slnka, ale bolo možné zhotoviť pomerne pekné fotografie. Aj tu ale bolo potrebné mať veľmi pevné ruky, pretože inak mohol byť výsledok skutočne rozmazaný. V horších svetelných podmienkach kvalita fotografií výrazne klesá a chýbajúci LED blesk znamená, že aj v interiéri budete odkázaní na pevné ruky.

Natočené video patrí svojou kvalitou pod priemer a napriek tomu, že tablet má 5 MP hlavný fotoaparát, video je možné natáčať iba v HD rozlíšení. Predná selfie kamera má rozlíšenie 2 MP a poslúži vám tiež iba v krajnom prípade, resp. znovu iba v tých najlepších svetelných podmienkach. Je možné ňou zhotoviť také fotografie, ktoré budú vhodné na zdieľanie na sociálnych sieťach, no vo väčšine svetelných podmienok s tým budete mať problém a určite vám odporúčame použiť radšej fotoaparát na vašom smartfóne. Celkovo nás ale fotoaparát nesklamal – pri dostupných tabletoch nemáme nikdy vysoké očakávania, práve naopak. Už iba fakt, že sme zhotovili niekoľko pomerne pekných fotografií nás potešil, no určite by ste si tento tablet nemali kupovať s tým, že s ním budete chcieť aktívnejšie fotografovať alebo natáčať video.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – nesklame vás

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy Tab A 7.0 má zabudovanú batériu s kapacitou 4000 mAh. Tá by sa podľa predpokladov mala postarať o dobrú výdrž na batériu a môžeme skonštatovať, že počas nášho testovania nás vôbec nesklamala. Bez problémov je s tabletom možné zvládnuť aj najnáročnejší deň a v prípade sporadickejšieho používania budete tablet nabíjať iba raz či dvakrát týždenne.

My sme s tabletom mohli fungovať približne 6 – 8 hodín v priebehu jedného dňa, čo sme ale nikdy nedosiahli a väčšinu sme počas dňa používali tablet 2 – 3 hodiny, pričom na konci dňa nám ostávalo vždy vyše 50 % batérie. Vzhľadom na pomerne nízky maximálny jas sme veľmi často mali jas displeja nastavený na pomerne vysokú úroveň (60 – 70 %) a stále sme boli schopní dosiahnuť vyššie spomenuté výsledky. V prípade používania prostredí s nižšou úrovňou osvetlenia by sa výdrž ešte predĺžila.

 

Tú je možné predĺžiť aj použitím šetriaceho režimu, po ktorom sme ale my nesiahli. Ani raz sa nestalo, že by hrozilo, že tablet na jedno nabitie nevydrží taký čas, aký bežne trávime bez prístupu k elektrickej zásuvke. Veľmi dobre bola na tom aj výdrž v pohotovostnom režime a v priebehu noci sme spravidla stratili iba niekoľko percent výdrže. Aj vďaka tomu sme boli schopní používať tablet v priebehu niekoľkých dní bez potreby nabíjania.

Záver

Tablet Samsung Galaxy Tab A 7.0 nie je zariadenie pre náročného používateľa, ktorý chce na tablete vykonávať výkonnostne náročné operácie a chce si ním do veľkej miery nahradiť svoj počítač. Táto skupina používateľov by zrejme mala siahnuť po lepšie vybavenej alternatíve. Väčšina ostatných používateľov bude ale s tabletom spokojná. Hoci na papieri vyzerá tablet pomerne slabo, v reálnom testovaní predčil naše očakávania. Bez väčších obmedzení sme ho využívali na všetky možné aktivity vrátane hrania a boli sme s ním spokojní. Možno sme niekedy potrebovali trochu viac trpezlivosti, no nikdy nešlo o žiadne tragické zaváhania, ktoré by nás odrádzali od používania tabletu. Hoci tablet má niekoľko nedostatkov, v tejto cenovej kategórii to je možné tolerovať. Verzia s Wi-Fi sa predáva za 149 EUR, nami testovaná verzia bude zrejme o pár desiatok EUR drahšia, no stále ide o pomerne dobrú hodnotu, ktorú za túto cenu dostanete.

Plusy

+ kompaktné telo

+ dobrá výdrž batérie

+ pripojenie k LTE

+ cena

Mínusy

– nižšie rozlíšenie displeja

– fotoaparát použiteľný iba v ideálnych svetelných podmienkach

– menej výkonu pre najnáročnejšie operácie

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...