Samsung dokáže so súčasnými technológiami vyrobiť 350ppi AMOLED displeje

Zdroj v Kórei potvrdil, že Samsung je už schopný vyrobiť AMOLED displeje s hustotou pixelov 350 ppi (Pixel Per Inch) pri použití súčasnej technológie FFM (Fine Metal Mask). Až doteraz umožňovala táto technológia výrobu tohto typu displejov len s menšou hustotou bodov. Práve to je dôvod prečo Samsung používa vo svojich Super AMOLED HD displejoch maticu typu Pentile – zelený subpixel je v nej zdieľaný dvoma pixelmi, v skutočnosti tak “reálny” pixel obsahuje len dva subpixely v usporiadaní RG-BG. (R-červená, G-zelená, B-modrá). Normálna matica používa rozloženie RGB-RGB (3 subpixely na jeden pixel), to však spôsobuje značný nárast počtu subpixelov na jeden palec. AMOLED displej s takýmto usporiadaním sa nazýva Super AMOLED Plus a môžete ho nájsť napríklad v Samsungu Galaxy SII – rozlíšenie však dosahuje len 480×800 bodov. Nová vlajková loď spoločnosti, Samsung Galaxy SIII, dosahuje na svojom 4,8 palcovom displeji rozlíšenie 1280×720 bodov, čo predstavuje hustotu 306 pixelov na jeden palec. Ide však o displej typu Super AMOLED.

Samsung testoval aj inú technológiu nazývanú Laser-Induced Thermal Imaging (LITI), ktorá umožňovala výrobu AMOLED displejov s veľmi vysokými hustatmi pixelov. Hoci použitie tejto technológie by vyústilo do lacnejšej produkcie displejov, Samsungu sa ju nepodarilo priniesť do veľkovýroby. Správy o tom, že spoločnosti sa s rovnakou technológiou podarilo vytvoriť displeje s ešte vyššími rozlíšeniami je tak viac než pozitívna – ak im môžeme veriť.

Použitie technológie FFM pre výrobu displejov by tak mohlo viesť k vytvoreniu Super AMOLED Plus displeja s HD rozlíšením. Práve takýto displej by mohol byť použitý v ďalšom High-End smartfóne spoločnosti Samsung.

Zdroj: phonearena

Disqus Comments Loading...