Problém s rýchlym vybíjaním smartfónu? Takto predĺžite jeho výdrž

Nevydrží váš smartfón už tak dlho ako na začiatku? Prípadne ste si kúpili nový telefón a nie ste spokojní s výdržou batérie? Vždy sa s tým dá niečo robiť a výdrž predĺžiť. Pripravili sme si zoznam tipov a trikov, ktoré zaručene fungujú.

Zníženie jasu

Jedným z najväčších žrútov energie každého smartfónu je práve displej. Asi nie je prekvapujúce, že čím silnejšie displej žiari, tým viac energie spotrebuje. A práve tomuto môžete zabrániť niekoľkými spôsobmi.

OPPO Find X5 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Ideálnym scenárom ne nechať jas na automatike. Smartfón vtedy presne vie, ako ho dávkovať. Robí to tak, aby bol displej čitateľný, no ne príliš jasný. Aj v automatickom režime si môžete pomocou posuvníka trochu upraviť jeho správanie, či bude jasnejší alebo menej jasný.

Vypnúť lokalizačné služby

Lokalizačné služby vo všeobecnosti patria medzi absolútne najnáročnejšie na energiu. Možno ani neviete, koľkým aplikáciám ste dali povolenie na to, aby pristupovali k vašej polohe. V prvom rade odporúčame pozrieť sa do nastavení a pozrieť sa práve na toto.

Google Mapy | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Prípadne je možné lokalizačné služby vypnúť úplne a zapínať ich manuálne len vtedy, keď potrebujete. Napríklad pri používaní máp. Toto napríklad robí dosť veľa používateľov, avšak manuálne zapínanie a vypínanie polohy nemusí vyhovovať každému.

5G alebo 4G?

V zásade platí, že 5G sieť je náročnejšia na spotrebu energie ako 4G sieť. Preto môže prepnutie na 4G ušetriť trochu energie a tým predĺžiť výdrž vášho smartfónu. Nezabudnite si sledovať aj kvalitu signálu, pretože ak sa pohybujete v miestach, kde je signál slabší, telefón zvyšuje výkon na to, aby signál našie. A to taktiež neprospieva výdrži batérie.

Použiť tmavý režim

V dobe OLED displejov je použitie tmavého režimu skvelou voľbou, ako predĺžiť výdrž smartfónu. A to pomerne výrazne. Tento typ displeja dokáže úplne vypnúť čierne pixely, čo v preklade znamená, že nespotrebúvajú žiadnu energiu.

Tmavý režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Práve táto vlastnosť priniesla možnosť funkcionality s názvom always-on displej, čiže režim vždy zapnutého displeja. Takže áno, čierna téma je nielen atraktívna, ale aj šetrí energiu.

Odinštalovať nepoužívané aplikácie

Ruku na srdce. Každý z nás má vo svojom telefóne aplikácie, ktoré vôbec nepoužíva. A aj tie môžu byť zdrojom zbytočnej straty energie pretože môžu napríklad bežať na pozadí a podobne. Preto ich odporúčame odinštalovať.

Nastavenia displeja

Dnešné moderné smartfóny disponujú kvalitnými displejmi s vysokým rozlíšením alebo aj vyššou obnovovacou frekvenciou. Obe sú to veľmi žiadané funkcionality, no na druhú stranu, významne sa podieľajú na spotrebe energie.

Samsung Galaxy S23 Ultra | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Pokiaľ vlastníte drahú vlajkovú loď, je možné, že jej displej ponúka až QHD+ rozlíšenie. To je síce pekné a obraz je maximálne ostrý, no v porovnaní s FullHD+ rozlíšením ide o rozdiel, ktorý je len ťažko rozpoznateľný. Zníženie rozlíšenia v tomto prípade neposkytne razantné zníženie používateľskej kvality, no môže predĺžiť výdrž vášho smartfónu.

A to isté platí aj v prípade vysokej obnovovacej frekvencie. Lenže tu to až také jednoduché nie je. Mať 120 Hz displej je naozaj super a ak ho raz vyskúšate, ku klasickým 60 Hz sa už nebudete chcieť vrátiť. Ale pokiaľ by vám to nevadilo, prepnutie na 60 Hz dokáže značne predĺžiť výdrž batérie.

Zapnite šetriaci režim

V dnešnej dobe má už prakticky každý smartfón nejaké možnosti šetrenia energie. Šetriaci režim, ktorý ponúkajú výrobcovia, vôbec nemusí byť zlým riešením. Väčšinou zníži obnovovaciu frekvenciu displeja, zníži jeho jas, pozastaví automatickú synchronizáciu a podobne. Všetky tieto veci spoločne sa podpíšu na dlhšej výdrži, no do určitej miery je to na úkor samotného používateľa, pretože v konečnom dôsledku obmedzí smart funkcionality, za ktoré si zaplatil.

Zistiť, čo vybíja batériu

Ak pozorujete rýchle vybíjanie batérie, určite nie je na škodu podrobnejšie sa pozrieť na aplikácie. Pretože pravdepodobne to bude nejakou aplikáciou. Môže sa stať, že zostane napríklad zaseknutá na pozadí. Dobrým preventívnym riešením môže byť reštartovanie telefónu.

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Na zistenie, ktorá aplikácia si berie koľko energie, vám postačia aj nastavenia vášho smartfónu. Tieto informácie nájdete väčšinou v sekcii Batéria. Prípadne odporúčame nainštalovať skvelú aplikáciu AccuBattery, v ktorej získate podrobný prehľad o vašej batérii.

Problém môže byť v batérii

Ak nič z tohto nepomohlo a váš smartfón nevydrží tak dlho, ako dlho by vydržať mal, problém bude pravdepodobne hardvérového charakteru – chybná alebo poškodená batéria. V tomto prípade už veľa ako používateľ neurobíte. Najlepším spôsobom je zájsť do autorizovaného servisu, nech sa vám na telefón pozrie certifikovaný odborník.

Náš tip
Tento smartfón mal v Rusku nahradiť iPhone. Domáci ho však vôbec nekupujú
Disqus Comments Loading...