Recenzia Roborock S8+: Robotický vysávač s osobnosťou

Zdroj: Filip Spevár

Po dlhšej dobe sme mali možnosť testovať aj zástupcu z kategórie robotických vysávačov. Technológia z roka na rok pokročila, čoho dôkazom je nový model obľúbeného výrobcu Roborock. Dokáže fungovať úplne samostatne a vy tak ani nebudete vedieť, že ho doma máte. Toto je recenzia Roborock S8+.

Roborock predstavuje vyššiu triedu robotických vysávačov

Myslím si, že už väčšia časť verejnosti určite počula o tejto značke. Prináša na trh vysokokvalitné produkty, ktoré vám dokážu pomôcť udržať vašu domácnosť čistú a útulnú. Konkrétne s modelom S8+ prináša technologicky veľmi vyspelý vysávač s viacerými možnosťami nastavenia a zaujímavou cenovkou.

Verzia “+” prichádza spolu s vyprázdňovacou stanicou | Zdroj: Filip Spevár

Recenzia Roborock S8+: Tichý, no zároveň výkonný

Na trh prichádza s celkovou sacou silou až 6 000 Pa, ktorá zabezpečí, že vysaje aj najťažšie predmety nachádzajúce sa na podlahe. Okrem vysávania však ponúka (už tradične) aj funkciu mopovania. Nádržka na vodu s celkovou kapacitou 300 ml zabezpečuje, že Roborock S8+ má vždy dostatok vody na umývanie priestoru. Samotná spoločnosť však neodporúča používanie rôznych prípravkov priamo do nádoby s vodou. Mohlo by sa napríklad stať, že sa niečo upchá, prípadne zhrdzavie.

Roborock S8+ | Zdroj: Filip Spevár

Tento problém riešia svojsky. Ponúkajú špeciálne prípravky na umývanie, ktoré sú kompatibilné s vysávačom a nepredstavujú pre neho riziko. Umývanie podlahy prebiehalo podľa predstáv, aj keď som nemal k dispozícii spomínané prípravky. Musel som sa tak zaobísť len s vodou. Aj tak však bol výsledok veľmi uspokojivý. Čerstvú špinu dokázal vyčistiť už pri prvom prejdení, no poradil si aj s tou zaschnutejšou. Aj keď väčšinou na viackrát.

Mop dokonca “vibruje,”  čo umožňuje precíznejšie umytie všetkých povrchov. Môžete si nastaviť aj intenzitu týchto vibrácií spolu s množstvom použitej vody. K dispozícii máme možnosti Mild, Moderate a Intense.

Roborock S8+ | Zdroj: Filip Spevár

Potešilo ma, že v aplikácii sa nachádzajú 4 možnosti intenzity vysávania, kde pri najslabšej môžete vysávať aj vo večerných hodinách a nikoho tým nebudete rušiť. Hlasitosť v tomto prípade predstavuje hodnotu 68 dB. Okrem režimu Quiet je k dispozícii aj Balanced, Turbo a Max. Zoradené sú samozrejme podľa intenzity sacej sily, no zároveň aj výšky hluku, ktorý vydávajú.

Recenzia Roborock S8+: V aplikácii nastavíte úplne všetko

K robotickému vysávaču patrí aj aplikácia, ktorú si jednoducho viete stiahnuť prostredníctvom vašich zariadení s operačným systémom Android alebo iOS. Nastavenie aplikácie trvá len pár minút a je veľmi jednoduché, a teda ani menej technologicky zdatní by nemali mať problém s jej používaním. Ako som spomenul, aplikácia je naozaj prepracovaná, jednoduchá a nájdeme v nej naozaj všetko potrebné. Akonáhle som si ju nainštaloval a spároval s robotom, od tej chvíle som sa ho ani nepotreboval fyzicky dotknúť.

Pohľad do histórie vysávaní | Zdroj: Filip Spevár
Životnosť jednotlivých komponentov | Zdroj: Filip Spevár
Možnosť vytvoriť si uložené mapy | Zdroj: Filip Spevár

Prostredníctvom upozornení sa dozviete, kedy Roborock S8+ dovysával, ak sa náhodou niekde zasekol, prípadne ak sa mu niečo zamotalo do kolies a podobne. Dozviete sa v nej úroveň nabitia vysávača, po vysávaní aj čas vysávania a celkovú oblasť vysávania v metroch štvorcových. Viete si dokonca veľmi presne pozrieť, kde sa práve vysávač nachádza, a to dokonca aj priamo pri vysávaní. V aplikácii nájdete aj zakreslenú trasu, kade vysávač prešiel, a tiež vám dokáže zobraziť prekážky, na ktoré natrafil.

Vysávač presne zaznamená svoju trasu | Zdroj: Filip Spevár
Na výber je aj 3D zobrazenie | Zdroj: Filip Spevár
Možnosť rozdelenia si izieb | Zdroj: Filip Spevár

Dokáže pomocou senzorov aj odhadnúť, čo predstavuje daná prekážka. Veľmi presne dokáže rozpoznať topánky, káble a stoličky. V jednom prípade sa mi však stalo, že namiesto bicykla sa pomýlil a v zobrazil, že sa jedná o stoličku. Nastaviť sa dá aj spôsob, akým má vysávať, a to určuje aj dĺžku celého cyklu. V režime vysávanie + mop je možné vybrať z dvoch trás, a to Fast a Standard. Pri klasickom mopovaní bez vysávania je na výber z možností trás: Fast, Standard, Deep a Deep+. Sú zoradené podľa taktiež podľa dĺžky cyklu a celkovej intenzity umývania podlahy.

Nechýba ani rozdelenie izieb, či vyprázdňovacia stanica

K veciam načo slúži aplikácia najlepšie, patrí najmä nastavenie časov automatického vysávania. Táto funkcia nie je žiadnou novinkou, no v prípade Roborocku je veľmi presná a jednoduchá na nastavenie. Poslúži najmä tým, čo chcú, aby vysával v pravidelných intervaloch každý týždeň. Na diaľku samozrejme viete spustiť vysávanie ihneď bez toho, aby ste to potrebovali dopredu nastaviť.

Možnosti vysávania a mopovania | Zdroj: Filip Spevár
Možnosti mopovania | Zdroj: Filip Spevár
Varianty vysávania | Zdroj: Filip Spevár

Po prvom vysávaní vám aplikácia ponúkne uloženie si mapy. Neodporúča však vytvorenie viac ako dvoch máp, a to z dôvodu, že by to mohlo mýliť vysávač. Vo vytvorených mapách sa potom automaticky rozdelia izby a vy si tak neskôr viete nastaviť upratanie len konkrétnej izby. V aplikácii sa jednoducho dostanete k histórii vysávaní a teraz len tak jednoducho neoklamete svoju polovičku, že ste nezabudli pustiť vysávač a upratať.

Už pri prvom spustení je nastavené, že vysávač sa po každom použití automaticky vyprázdni v stanici. To však robí trikrát taký hluk ako bežné vysávanie, a preto som si túto možnosť cez aplikáciu vypol. Nechcete predsa pri večernom vysávaní zobudiť všetkých susedov. Myslím si, že nikto z nás ani nemá doma toľko bordelu aby bol nútený vyprázdňovať zariadenie po každom vysávaní. Ako posledné z aplikácie spomeniem ešte dostupnosť funkcií Pin n Go, či Remote Control. Prvá menovaná prikáže vysávaču prísť na vami zvolené miesto a pomocou tej druhej si ho tam sami dokážete ovládačom doviezť.

Roborock S8+ parametre

Rozmery 35,3 cm / 9,65 cm
Hmotnosť 4,9 kg
Výdrž batérie a nabíjanie 180 minút / 69 W
Hlučnosť 68 dB
Maximálna výška prekážky 20 mm
Spôsob navigácie laser
Filter HEPA
Mopovanie áno

Test Roborock S8+: Senzory

Roborock S8+ používa na skenovanie priestoru v ktorom sa nachádza Laser Distance Senzor. Ten vám dokáže s veľmi vysokou presnosťou naskenovať celý byt, a to si potom uložíte ako základnú mapu. Ak však máte v izbe zrkadlo, v mape vám Roborock zaznačí aj akýsi nedosiahnuteľný priestor. V skutočnosti ide však iba o odraz miestnosti v zrkadle. Čo mi chýba je kamera. Tento model ju nedostal a majú ju iba vybavenejšie verzie robotických vysávačov tejto spoločnosti s prívlastkom MaxV. Nijak ma to však neobmedzovalo v používaní a považoval by som to len za akúsi vychytávku a nie niečo čo nutne potrebujem.

Predný senzor | Zdroj: Filip Spevár

Recenzia Roborock S8+: cena a dostupnosť

Na Slovensku sa zatiaľ k tomuto robotickému vysávaču so stanicou dostanete počas prvého mesiaca predaja exkluzívne len v e-shope Alza.sk. Postupom času, v priebehu júna, sa dostane aj do ďalších slovenských e-shopov. Cena je nastavená na 899 eur. Rovnako stoja obidve verzie, či už biela (naša testovacia) ale aj veľmi pekná čierna.

Zásobník na vodu | Zdroj: Filip Spevár

Ak sa však rozhodnete si vysávač zakúpiť bez vyprázdňovacej stanice, ten už zoženiete aj teraz. Jeho cena sa pohybuje od 649 € do 699,90 €.

Recenzia Roborock S8+: Záverečné hodnotenie

S vysávačom Roborock S8+ som nadmieru spokojný. Počas testovania mi neraz pomohol udržiavať domácnosť čistú a dokonca povysával aj miesta, ktoré som možno klasickým vysávačom niekedy aj vynechával. Dokáže pracovať veľmi potichu, čo je pre mňa veľkou výhodou. Okrem toho zbytočne nenaráža do nábytku a stien a dokonca som bol veľmi milo prekvapený s tým, ako dokáže perfektne obkrúžiť nohy nábytku.

Vysávač Roborock S8 – spodná strana | Zdroj: Filip Spevár

Najviac si však pochvaľujem aplikáciu a všetky jej funkcie. Dokážete pomocou nej nastaviť takmer všetko, a to nemusíte byť ani v blízkosti vysávača. Všetko máte na dosah ruky aj na diaľku. Okrem vysávania aj slušne za sebou poumýva prostredníctvom funkcie mopovania. Batéria a jeho výdrž na jedno nabitie je tiež veľké plus, málokedy som končil upratovanie s menej ako 70 % batérie.

Preto tento vysávač bez sebamenších pochybností odporúčam všetkým, čo rozmýšľajú nad jeho kúpou. Je teda len na vás či sa rozhodnete pre verziu “+”, ktorá ponúka aj vyprázdňovaciu stanicu alebo verziu len s klasickou nabíjacou stanicou.

  • Aplikácia
  • Nízky hluk
  • Špičkové senzory
  • Celkové vysávanie a umývanie
  • Dizajn

  • Absencia kamery
  • Podpora bežných čistiacich prostriedkov

Náš tip
Prepisuje sa história. Bol uskutočnený prvý telefonát cez satelit použitím bežného neupraveného smartfónu
Disqus Comments Loading...