RECENZIA Motorola one Vision: Nový kráľ pomeru ceny a výkonu

Smartfóny strednej triedy sú často definované dvoma hlavnými faktormi – čo im oproti vlajkovým lodiam chýba a čo ponúkajú navyše oproti konkurencii s podobnou cenovkou. Často sa stáva, že výrobcovia sa nechajú uniesť a miesto toho, aby priniesli zaujímavé zariadenie, sa sústredia na tieto dva pohľady. Výsledkom sú neraz zariadenia, ktoré nevyhovujú vlastne nikomu, iba sa dobre pozerá na zoznam ich funkcií a špecifikácií. Motorola už ale dlho robí veci inak a svoje skúsenosti teraz zúročuje v naozaj extrémne zaujímavom modeli Motorola one Vision.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Prekvapí jedna drobnosť

Motorola one Vision nám bola doručená vo fialovej krabičke, ktorá svojimi rozmermi naznačuje aj rozmery samotného telefónu – je totiž pomerne úzka, no náramne vysoká. Vo vnútri nájdete okrem telefónu aj štandardné príslušenstvo vo forme 18W rýchlonabíjačky, priehľadného silikónového puzdra, USB-C káblu a nástroja na výber SIM kariet. Veľmi príjemným bonusom sú štuplíkové slúchadlá, ktoré nehrajú vôbec zle, akurát majú extrémne tenký kábel, ktorý prenáša všetky dotyky ako výrazné ruchy späť do slúchadiel. Aj tak ale ide o príjemné a zároveň užitočné prekvapenie.

Konštrukcia a dizajn: Štíhly a vysoký padne lepšie do ruky

Motorola one Vision je telefón s dvomi hlavnými zámermi – priniesť do strednej triedy exkluzívny dizajn a výborný fotoaparát. Tomu sa budeme venovať neskôr, teraz sa sústredíme na to, ako telefón vyzerá. V skratke – skutočne veľmi dobre, aj keď trošku extravagantne. Tomu pomáha najmä štíhly a vysoký displej s pomerom strán 21:9, s ktorým sme sa už mohli stretnúť napríklad v modeloch série Xperia 10.

Oproti tým však One Vision nepôsobí až tak agresívne. Práve naopak, vďaka zahnutým rohom a všetkým hranám telefón napriek vysokému displeju vynikajúce padne do ruky. Aj keď sa sklenená konštrukcia v ruke hýbe, práve úzke telo pomáha lepšiemu uchopeniu telefónu v ruke.

Ďalším neprehliadnuteľným prvkom je priestrelový výrez v ľavom hornom rohu displeja. Hoci ide o vlastnosť, na ktorú sme si v súčasných smartfónoch už zvykli, musíme poznamenať, že toto je určite najväčší priestrel pre jednu kameru, s akým sme sa doposiaľ stretli. Aj kvôli tomu sme si ho počas používania všímali o čosi viac ako na iných zariadeniach, aj keď aj v tomto prípade platilo, že nás pri používaní nijako výnimočne neobmedzoval.

Zvyšok konštrukcie telefónu je už tradičnejší. Menším sklamaním je plastový rám telefónu, ktorý ale v našej bronzovej farbe pekne ladil so zvyškom zariadenia. Napravo uchováva dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a šikovne vrúbkované tlačidlo napájania, ktoré bez problémov nahmatáte aj v noci. Naľavo sa nachádza zásuvka na dve SIM karty, resp. jednu SIM a jednu microSD kartu – riešenie “plnohodnotného Dual-SIM slotu” zo série moto g7 tu nenájdete.

Hore poteší 3,5mm jack pre slúchadlá, dole zasa USB-C port a mriežka reproduktoru. Ten slúži na prehrávanie multimédií, pričom v tomto smere mu nepomáha slúchadlo nad displejom – to je iba na telefonáty.

Nemenej zaujímavá je zadná strana. Gradientné farebné prevedenie dorazilo aj do telefónov značky Motorola a musíme povedať, že sa podarilo. Náš testovaný model si z palety bronzových farieb požičal skôr tmavšie odtiene, ktoré v strede zariadenia prechádzajú až do čiernej. Pôsobí to veľmi pekne a nenápadne, no pri dobrom svetle telefón láka všetky oči z okolia.

Zadnej strane dominuje dvojica fotoaparátov s dvojtónovou diódou blesku a skener odtlačkov prstov. Nápis “android one” v spodnej časti nám pripomína, s akým zariadením máme dočinenia a čo môžeme očakávať od jeho softvéru.

Oproti drahším smartfónom telefónu chýba certifikácia zvýšenej odolnosti voči vode a prachu. Motorola one vision je však odolná voči ošpliechaniu vodou, čo znamená, že by ste sa s ňou zrejme nemali potápať, no bežná vlhkosť či dážď jej neublížia.

Biometria: Expresná čítačka odtlačkov a jednoduchý skener tváre

Skener odtlačkov prstov je dnes už štandardná funkcia telefónov takmer všetkých cenových kategórií. Motorola vsadila na tradičnejší skener na zadnej strane, ktorý ale plní svoju úlohu dokonale. Napriek natiahnutému telu je skener ideálne umiestnený a dostatočne veľký na to, aby ste ho nahmatali ukazovákom ihneď po uchopení telefónu do ruky.

Skener je extrémne rýchly a presný. Samotné odblokovanie telefónu trvá dlhšie ako na tých najdrahších telefónoch na trhu, no to skôr pripisujeme procesoru. Ak rozsvietite displej telefónu tlačidlom napájania a prst na skener priložíte až po tom, uvidíte ešte rýchlejšiu reakciu a odblokovanie. Okrem toho, skener môžete gestami využívať aj na ovládanie lišty s upozorneniami, čo je vždy vítaná pridaná hodnota.

Telefón tiež disponuje možnosťou zabezpečenia tvárou. O to sa stará iba predná selfie kamera, a tak ide o jednoduchšie 2D skenovanie. To funguje rýchlo a spoľahlivo, no nevynahradí vám bezpečnosť, ktorú poskytuje skener odtlačkov. Je to však výborný doplnok k štandardnému zabezpečeniu prstom a funguje presne podľa očakávania.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Dobrý nápad, ešte tomu čosi chýba

Ako sme už spomínali, jednou z najväčších zaujímavostí smartfónu Motorola one Vision je jeho displej. Ten je poriadne natiahnutý a ponúka pomer strán 21:9. Ide pritom o 6,3″ IPS LCD obrazovku s rozlíšením 1080 x 2520 pixelov. Displej je tak dostatočne veľký aj jemný na to, aby ste si na ňom mohli užiť akýkoľvek typ obsahu.

Rámiky okolo displeja sú úzke, aj keď nie úplne minimálne. Pri používaní telefónu nám však nijako neprekážali. To sa už nedá povedať o naozaj veľkom výreze v hornom ľavom rohu. Ten uchováva selfie kameru, no okolo tej je ešte aj skutočne hrubý čierny prstienok. Pri bežnom používaní sme si však najmä vďaka jeho polohe výrez príliš nevšímali. Keď sme sledovali video a telefón sme otočili do horizontálnej orientácie, výrez nám zmizol z očí.

Horšie to však bolo pri bežnom používaní klasických aplikácií. Tie v mnohých prípadoch výrez ignorujú iba do tej miery, že oblasť v jeho okolí vyfarbia jednou farbou, ktorá ladí s témou aplikácie. Iba minimum titulov využije obrazovku na 100 %, väčšina využíva plochu okolo výrezu na zobrazenie stavového riadku s údajmi o hodinách, batérií, pripojeniach a upozorneniach.

To je v poriadku v prípade, že výrez je aspoň približne rovnako vysoký ako štandardný stavový riadok. V prípade Motorola one Vision to tak rozhodne nie je a výrez zaberá takmer dvojnásobok miesta, ktoré by potreboval stavový riadok na správne zobrazenie informácií. Výsledkom je obrovský kus plochy, ktorá je navyše maximálne neužitočná.

Hoci výrez zaberá minimum horizontálneho miesta, zobrazovanie upozornení nám tiež veľmi nevyhovovalo. Upozornenia sa grupujú na ľavej strane, stavové informácie na pravej. Mestí sa ich tam ale žalostne málo – okrem času, percentuálnej úrovne nabitia batérie a informácií o signále našich dvoch SIM kariet sa sem nezmestí vôbec nič. To znamená, že letmý pohľad na stavový riadok nestačí ani na to, aby ste si overili, či ste pripojení k Wi-Fi sieti. Ak si to chcete potvrdiť, musíte stiahnuť hornú lištu.

Platí to aj vtedy, ak nemáte žiadne upozornenia. Ľavá časť panelu je tak prázdna a ostáva nevyužitá. Toto riešenie nám skutočne nevyhovovalo a ocenili by sme, ak by sa v paneli zobrazovalo viac informácií, alebo aby bolo možné niektoré z nich vypnúť. To je možné iba pri údaji o percentách nabitia batérie, ktorý sme rozhodne vypínať nechceli.

Samotný displej nás však nesklamal. Ponúka pomerne verné farby, slušný jas a obstojnú čitateľnosť na slnku. Aj napriek netradičnému pomeru strán bolo jeho ovládanie jednoduché aj jednou rukou – zrejme kvôli rozumnej uhlopriečke. Mrzí nás však nepodarené riešenie panelu s upozorneniami, čo je podľa nás extrémne dôležitá časť systému. Okrem toho, nejde o to, že by tu výrobca robil kompromis v prospech výrezu. Skôr nás mrzí, že je tu priestor, ktorý výrobca vôbec nevyužíva, resp. ho rezervuje pre budúce upozornenia.

Teší nás ale, že aj Motorola one Vision ponúka štandardný nočný režim. Môžete si nastaviť jeho intenzitu aj plánované spustenie, a to aj od súmraku do úsvitu, čo je naša obľúbená funkcia. Reálny čas spustenia a vypnutia tejto funkcie bude potom závisieť od vašej polohy a aktuálneho času západu a východu slnka.

Výkon a pamäť: Viac ako slušná výbava

Motorola s novou one vision vyskúšala aj úplne nový prístup k hardvérovej výbave. Prednosť dala čipu od Samsungu a vo vnútri novinky tak nájdeme čip Exynos 9609. Ten je mierne podtaktovanou verziou toho, ktorý nájdeme napríklad v smartfóne Samsung Galaxy A50. A výsledok je skutočne skvelý.

Telefón ponúka dostatok výkonu na všetky operácie vrátane tých najnáročnejších. Pri bežnom používaní sme aj my mali problém spozorovať rozdiel oproti niekoľkonásobne drahším zariadeniam. Aplikácie sa spúšťajú okamžite, prepínanie medzi nimi je bezproblémové a rýchle a ostávajú otvorené na pozadí relatívne dlho.

S telefón si tiež zahráte aj najnovšie hry. Obľúbený titul PUBG Mobile sme mohli hrať na tých najvyšších možných nastaveniach, pričom hra bola plynulá a pohodlná, občasné krátke zaváhania sme spozorovali iba pri tých najnáročnejších okamihoch, ako napríklad výskok z lietadla.

Pamäte má telefón tiež na rozdávanie. 4 GB RAM sú dostačujúci štandard, no 128 GB vnútornej pamäte je vysoký nadpriemer, najmä v tejto cenovej kategórii. Vnútornú pamäť je možné rozšíriť microSD kartami o ďalší 1 TB, avšak v tomto prípade už nemáme k dispozícii samostatný slot na karty, ale iba hybridný na druhú SIM, resp. microSD kartu. Samotnej pamäte je však dosť na to, aby sa k používaniu pamäťovky nemusel uchýliť takmer nikto.

Hardvérová výbava telefónu je tak skutočne vynikajúca, čo iba potvrdzujú výsledky v benchmarkových aplikáciách. Iste, na pohľad sa telefón javí o približne polovicu pomalší ako vlajkové lode, no to nemôže byť ďalej od pravdy. Telefón je extrémne svižný, počas jeho používania sme sa nestretli ani s jediným zaváhaním či zaseknutím a všimnúť si akékoľvek pomalšie reakcie oproti vlajkovým lodiam je naozaj takmer nemožné. A to sa stále bavíme o telefóne s tretinovou cenovkou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistý Android, na ktorý sme zvyknutí

Jedným z rozdielov, ktoré so sebou Motorola one vision prináša oproti sérii g7, je systém. Ten je tu postavený na platforme Android One, čo prináša niekoľko výhod. V prvom rade je to plná dvojročná podpora veľkých Android aktualizácií. Motorola teda garantuje, že One Vision dostane update ešte aj na Android 11.

Zaujímavosťou je, že väčšina systému kopíruje čistý Android aj v prípade ostatných sérií smartfónov Motorola. One Vision ponúka ešte pár funkcií navyše, ako napríklad tmavý režim systému či funkciu Digitálna Rovnováha. Kým tmavý režim iba mierne stmaví notifikačnú lištu a menu s aplikáciami (nastavenia ostávajú nepochopiteľne s bielou témou), funkcia Digitálna Rovnováha funguje perfektne a okrem prehľadu vášho používania telefónu vám umožní aj spravovať čas, ktorý trávite používaním jeho jednotlivých aplikácií a funkcií.

Zároveň nechýbajú obľúbené funkcie od Motoroly. Moto obrazovka s interaktívnymi upozorneniami si našla svoje miesto aj tu, čo nás veľmi teší. Nechýbajú Moto akcie, vďaka ktorým dvojitým zatrasením telefónu spustíte baterku či dvojitým zvrtnutím zápästia aktivujete fotoaparát. Novinkou je aj v tomto prípade špeciálne ovládanie gestami. Vybrať si môžete natívne ovládanie, aké majú aj smartfóny Google Pixel, alebo ovládanie centrálnym softvérovým tlačidlom v spodnej časti displeja, čo sme si mohli vyskúšať už aj pri smartfónoch série moto g7.

Výsledkom je skutočne podarený softvér. Je čistý a plynulý ako v prípade Pixelov od Google, zároveň však má pridanú hodnotu v podobe funkcií od Motoroly, ktoré majú používatelia veľmi radi. Okrem toho, vďaka platforme Android One sa môžete tešiť nie len na dlhšiu podporu, ale aj rýchlejšie doručenie aktualizácií. Osobne sme trochu prekvapení, že na Android One nefungujú všetky zariadenia Motorola, pretože one vision oproti sérii g7 plus po stránke systému nič nechýba, práve naopak, má toho ešte dosť navyše.

Multimédiá: Rozumný štandard

Nie je žiadnym prekvapením, keď smartfón so 6,3″ displejom s pomerom strán 21:9 ašpiruje na to, aby sa stal vaším primárnym multimediálnym zariadením. Motorola one vision má potenciál to naplniť, a to nielen vďaka displeju.

Ten umožňuje okrem zobrazenia väčšieho množstva obsahu v jednej aplikácii aj pohodlnejšiu prácu s dvomi aplikáciami na jednej obrazovke. To pri bežných smartfónoch veľmi jednoduché nie je, no ak máte takto vysoký displej, vidíte dosť aj z dvoch appiek súčasne, čo môže byť veľkou výhodou. V jednej časti displeja môžete napríklad sledovať video, v druhej zasa surfovať po sociálnych sieťach.

Samozrejme, dobrý displej je základ multimediálnej výbavy, no nie je všetkým. Motorola one vision ho dopĺňa veľmi slušným reproduktorom, aj keď je iba jediný a v spodnej stene ho ľahko zakryjete rukou. Je však pomerne hlasný a nehrá vôbec zle, no na špičku na trhu sa určite nechytá. V rámci tejto cenovej kategórie ide o štandard.

Veľkou výhodou sú pribalené štuplíkové slúchadlá, ktoré tiež nehrajú vôbec zle. Dobre padnú do uší a naplno s nimi tak môžete využiť 3,5mm jack, ktorý v tomto prípade nechýba. Ako sme už spomínali, ich nevýhodou je však veľmi tenký kábel, ktorý prenáša ruch do uší. Na druhej strane, už iba ich samotná prítomnosť v balení je bonusom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Nič dôležité nechýba

Pri cenovke 300 EUR neočakávame žiadne veľké kompromisy na úrovni dostupných pripojení a Motorola one vision nás v tomto smere nesklamala. Nechýba jej pripojenie k LTE s rýchlosťami do 300 Mbps, samozrejmosťou je Dual-SIM pripojenie a poteší aj slot na microSD kartu, aj keď iba hybridný.

Na druhej strane, výhodou je Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, takže využijete aj moderné 5GHz siete. Nechýba ani NFC, ktoré spoľahlivo funguje pri bezkontaktných platbách v obchodoch. Potešila nás aj prítomnosť USB-C konektora, ktorá v tejto triede ešte stále nie je úplným štandardom, aj keď Motorola ho ponúka aj vo svojich dostupnejších modeloch.

Samotné pripojenie bolo spoľahlivé a bezproblémové. Po celý čas sme mali v telefóne dve SIM karty a ich súčinnosť bola vynikajúca. Menšie problémy sme mali s lokalizáciou, kedy GPS nefungovalo vždy podľa našich predstáv. Navigácia auta bola bezproblémová, problémy sme mali pri pešej navigácii, kedy nie vždy fungoval správne kompas a my sme tak nevedeli, kam presne máme odbočiť. Išlo však len o drobné zaváhania, ktoré by v budúcnosti mohla odstrániť softvérová aktualizácia.

Fotoaparát: Veľa pixelov s rozumným využitím

Dostávame sa k časti recenzie, na ktorú je zrejme väčšina z vás zvedavá. Fotoaparát je hlavným lákadlom Motoroly one vision a po niekoľkých dňoch testovania môžeme skonštatovať, že oprávnene. Telefón ponúka 48MP hlavný fotoaparát a 5MP snímač hĺbky poľa, vpredu ešte nájdeme 25MP selfie kameru.

Najviac pozornosti si však vyžaduje práve 48MP hlavný fotoaparát, ktorý toho ponúka viac než dosť. Využíva technológiu Quad Pixel, ktorá kombinuje štyri pixely do jedného veľkého, ktorý tak zachytí viac svetla. Táto technológia spolu s optickou stabilizáciou pomôže najmä pri nočných fotografiách, v ktorých je Motorola one vision najlepšia vo svojej triede.

Automatický režim
Nočné videnie
Automatický režim
Nočné videnie
Automatický režim
Nočné videnie

Nájdeme tu totiž špeciálny režim Nočné videnie, ktorý funguje podobne ako na vlajkových lodiach. Telefón vám vďaka veľkým pixelom a stabilizácii fotoaparátu umožní spraviť fotografiu s dlhšou uzávierkou a aj pri držaní vo voľnej ruke môžete spraviť peknú nočnú fotografiu.

Tie sa v prípade Motoroly one vision vyznačujú skutočne veľkým množstvom svetla a prakticky každá fotografia v režime Nočné videnie je svetlejšia ako skutočnosť. V tejto cenovej triede sme sa ešte nestretli so zariadením, ktoré by bolo schopné čohosi podobného a výsledky nás skutočne prekvapili.

Ak by sme boli veľmi detailní, niektorým fotografiám s nočným režimom by sme vypichli prílišný kontrast či preostrovanie, čo nepôsobí vždy úplne prirodzene. Vo väčšine prípadov je však výsledok viac než výborný a režim Nočné videnie pridáva fotoaparátu na one vision úplne nový rozmer.

Už tradične dobré sú aj ostatné fotografie. Sú ostré, majú dostatočnú úroveň detailov, veľmi prirodzené farby a dostatočný dynamický rozsah. Nechýba dokonca ani umelá inteligencia, ktorá dokáže rozpoznať niektoré scény a prispôsobiť im nastavenia, aj keď sa nám zdalo, že tieto efekty sú pomerne drastické.

Selfie kamera má 25MP, no nedokáže natáčať 4K video, čo napríklad zvládne Motorola moto g7 plus. Aj tak je ale slušná a dokáže produkovať použiteľné selfiečka. Hlavná kamera však 4K video zvládne a výsledok je veľmi obstojný.

Samotná aplikácia fotoaparátu je presne taká, na akú sme v prípade spoločnosti Motorola zvyknutí. To znamená jednoduchosť, praktické fotografické režimy (Portrét, Výrez, Zvýraznená farba, Kinematograf, Panoráma, Spomalené video, Časozberné video, Nočné videnie) a priamo z aplikácie fotoaparátu je možné spustiť aj obľúbenú funkciu Google Lens, ktorá rozpoznáva objekty pred vami a zobrazuje vám k nim informácie.

Celkovo sme tak s fotoaparátom nadmieru spokojní. Naozaj nás prekvapilo, aké vynikajúce nočné fotografie telefón zvláda. Veríme tiež, že už teraz výborný nočný režim môže byť aktualizáciami ešte vylepšení a majitelia Motoroly one vision sa tak môžu tešiť na ešte lepší zážitok z používania fotoaparátu na ich smartfóne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Priemerná výdrž a rýchle nabíjanie

Motorola one vision prichádza s batériou s kapacitou 3500 mAh. To je pri tejto veľkosti displeja rozumná hodnota, no priznáme sa, že od výdrže batérie sme čakali trošku viac.

Výdrž nie je vôbec zlá, to ani náhodou. Predchádzajúce smartfóny Motorola totiž sústavne prekonávali naše očakávania, no v prípade one vision sa to nestalo. Tešiť sa ale môžete na plnohodnotnú jednodňovú výdrž bez potreby priebežného nabíjania. My sme boli schopní s telefónom dosiahnuť približne štyri a pol hodiny zapnutého displeja počas jedného dňa, čo je určite slušná výdrž.

Pri náročnejších dňoch nám však večer ostávalo často iba okolo 20 % batérie, čo je dosť málo. Na druhej strane, poteší pribalená 18W nabíjačka, ktorá aj túto batériu nabije skutočne rýchlo.

Celkovo tak nie sme s výdržou nespokojní, len nás predchádzajúce smartfóny Motorola zrejme rozmaznali. Možno aj toto je daň za to, že telefón funguje so systémom Android One. Výrobca doň zrejme nemohol tak zasahovať a optimalizovať ho, ako pri sérii moto g. To sa síce nepodpísalo na výkone, ktorý je fantastický, ale práve na výdrži, ktorá je iba priemerná.

Motorola one vision: Záverečné hodnotenie

Ak sme pri smartfóne Motorola moto g7 plus tvrdili, že ide o kráľa strednej triedy v pomere ceny a výkonu, v tomto prípade musíme toto tvrdenie zopakovať. Motorola one vision má naozaj viac výkonu, ako budete potrebovať. To vám dáva aj rezervu do budúcnosti, čo je ideálne najmä v kombinácii s prisľúbenými dvojročnými aktualizáciami od výrobcu.

Kapitolou samou o sebe je vynikajúci fotoaparát, ktorý kraľuje tejto triede zariadení. Okrem skvelých parametrov má aj výborný softvér, ktorý môže byť ďalšími aktualizáciami ešte zlepšovaný.

Naopak, mierne nás sklamal displej, resp. realizácia výrezu. Ten je príliš veľký a vytvára neprakticky široký stavový riadok. Na druhej strane, aj napriek skutočne vysokej obrazovke sa telefón ovládal dobre aj jednou rukou. Trošku nás mrzí iba priemerná výdrž batérie, výrobca si to ale vynahradzuje rýchlym nabíjaním.

Suma-sumárum, Motorola one vision toho ponúka oveľa viac, ako by ste za 299 EUR mohli očakávať. Je to vynikajúci telefón s parádnym výkonom, skvelým rýchlym systémom, pekným veľkým displejom a výborným fotoaparátom. Všetky tieto tvrdenia pritom nie sú relatívne iba k tejto triede zariadení, ale platia plošne na všetky smartfóny. V pomere ceny a výkonu tak máme na trhu nového kráľa a znovu pochádza z dielne spoločnosti Motorola.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...