RECENZIA Huawei Mate 20 Lite: Takmer ako vlajková loď

Huawei si nás vlani získal svojou sériou smartfónov Mate 10. Tento rok máme preto ešte vyššie očakávania pred predstavením série Mate 20. Jej najdostupnejší člen, Huawei Mate 20 Lite, sa už u nás predáva. Ako obyčajne, ponúka niektoré prémiové funkcie, ktoré uvidíme u jeho drahších súrodencov a niektoré kompromisy, aby mohla byť dosiahnutá prijateľná cenovka. Výsledok je naozaj zaujímavý.

Balenie: Všetko najpotrebnejšie

Určité formy šetrenia nájdeme už priamo v balení. Nájdeme tu síce napájací adaptér Quick Charge, ktorý má ale “iba” 18W výstup. Nechýba USB-C kábel, nástroj pre výber SIM karty a aj slúchadlá. Ide však o najlacnejší typ s väčšími koncovkami bez silikónových štuplíkov. Nechýba potrebná dokumentácia a jediným pridaným bonusom je ochranná fólia na displej, no tradičný kryt tu už nenájdeme.

Konštrukcia a dizajn: Dotyk luxusu

Už dlhšie sa stretávame so zariadeniami strednej triedy, ktorých konštrukcia sa ponáša na vlajkové lode. Aj tento faktor sa ale každý rok zdokonaľuje, čo je vidieť aj pri Mate 20 Lite. Telefón by ste po hmate naozaj iba ťažko odlíšili od vlajkových lodí. Ide o klasický “sklenený sendvič” s kovovým rámom, no to pre dosiahnutie luxusného efektu nestačí. Pomáhajú tu rôzne drobné detaily, pekne zahnuté hrany či veľmi dobre spracované tlačidlá. Všetko dokopy to vytvára naozaj prémiový dojem.

Vpredu nechýba neslávne známy výrez v displeji, ktorý nie je najmenší, no svoj účel spĺňa dobre. Obsahuje totiž reproduktor pre telefonáty, selfie kamery a potrebné senzory. Pod displejom sa síce nachádza menšia brada, no tá nie je vôbec nepríjemná na pohľad. Okrem toho, rohy displeja sú zahnuté tak, ako to býva zvykom pri súčasných vlajkových lodiach. V tomto prípade ide o pomerne široké zahnutie, čo nemusí každému vyhovovať, no efekt je to veľmi pekný.

Ako sme spomínali, rám displeja je kovový a všetky ovládacie tlačidlá sú na ľavej strane – pod dvojtlačidlom hlasitosti nájdeme tradičné tlačidlo napájania. Hore nájdeme iba mikrofón a v ľavej stene zásuvku na SIM/microSD kartu. Dole je kompletná multimediálna zostava, teda reproduktor, USB-C port, mikrofón a nechýba ani 3,5mm jack pre slúchadlá.

Zadná strana je tiež sklenená a oproti tomu, čo očakávame od pripravovaných modelov Mate 20 a Mate 20 Pro, sa líši a viac pripomína modely Mate 10 Pro. Indikuje to uloženie fotoaparátov, ako aj graficky znázornený výrez, v ktorom ešte nájdeme skener odtlačkov prstov a informácie o fotoaparátoch. Vzadu ešte nechýba LED blesk, logo výrobcu a certifikačné informácie.

Celkovo má telefón rozmery a tvar, ktoré tiež pripomínajú vlajkové lode. S rozmermi 158,3 x 75,3 x 7,6 mm ide o veľké, no veľmi tenké zariadenie. Hmotnosť 172 gramov tiež nie je na takýto telefón veľa. V kombinácii so sklom a sklenenou konštrukciou však ide o zariadenie, ktoré v ruke ucítite. Oceníte ale jeho úzky profil a elegantne zahnuté sklo vpredu aj vzadu, ktoré veľmi ladne prechádza do rámu.

Celkovo nemáme konštrukcii naozaj čo vytknúť. Všetky jej prvky sú precízne spracované a ako celok vyzerá telefón veľmi štýlovo. V ruke sa drží výborne, no nechýbajú obvyklé negatíva spojené s týmto typom konštrukcie – vysoká šmykľavosť v ruke a zachytávanie odtlačkov prstov. Tie sú viditeľné aj na našom čiernom modeli, no v tomto prípade ide o skutočne tmavú čiernu a pri bežnom svetle dokážete odtlačky prehliadnuť.

Skener odtlačkov: Tradičná kvalita a funkčnosť

Budeme sa opakovať, ale to iba preto, že aj v prípade Huawei Mate 20 Lite platia všetky pozitívne prvky, na ktoré sme pri smartfónoch tohto čínskeho výrobcu zvyknutí. To znamená dobre umiestnený skener odtlačkov na zadnej strane s rýchlym a presným rozpoznaním a šikovnými funkciami.

Oproti vlajkovým lodiam je vidieť, že tu sa trošku šetrilo. Skener nerozpozná odtlačok v stotine sekundy, ale trvá mu to približne jednu celú sekundu. Stále však ide o slušný výsledok a navyše, čítačka je naozaj veľmi presná a ani raz nemala problém s rozpoznaním nášho odtlačku, a to dokonca ani v prípadoch, keď sme mali prst mierne mokrý.

Zároveň nechýbajú všetky tradičné funkcie, ako napríklad rolovanie lišty s upozorneniami hore a dolu, posúvanie obrázkov v galérii či šikovná možnosť spraviť fotografiu podržaním prsta na skeneri, čo oceníte najmä pri fotení selfie fotografií.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Veľký a pekný

Huawei Mate 20 Lite ponúka 6,3″ s rozlíšením 1080 x 2340 px. To sú hodnoty, za ktoré by sa nehanbila ani vlajková loď a ani v ostatných stránkach telefón veľmi nezaostáva aj za dvojnásobne drahšími zariadeniami. Displej je pekný, farebný a dostatočne jasný na to, aby ste s ním vedeli pracovať aj na priamom slnku.

Ide o LCD panel s vynikajúcimi pozorovacími uhlami. Farby majú trochu studený nádych, ale veľmi nám to neprekážalo a navyše si ich môžete v nastaveniach upraviť podľa vlastných predstáv. Nám sa displej na telefóne veľmi pozdával. Iste, za tými najkrajšími AMOLED panelmi zaostáva, no v tejto triede zariadení ide o veľmi slušný priemer. Poteší aj pekné rozlíšenie a najmä veľkosť displeja, ktorá je ideálna na prácu s multimédiami či pracovnými dokumentami.

Výkon a pamäť: Krok vpred

Srdcom telefónu Huawei Mate 20 Lite je nový čip Kirin 710. Ten je postavený na novšej 12nm architektúre, čo prináša jednak vyšší výkon, ale zároveň aj nižšiu spotrebu energie ako staršie čipy od Huawei, ktoré sa používali v zariadeniach nižšej triedy. V prípade Huawei Mate 20 Lite pomáha aj RAM s kapacitou 4 GB a vnútorná pamäť s kapacitou 64 GB.

Táto zostava funguje spolu veľmi dobre. V prípade samotného procesoru je vidieť skutočne veľký krok vpred. Týka sa to najmä reakcií systému a spúšťania aplikácií a prepínania medzi nimi. Reakcie sú naozaj veľmi rýchle a je cítiť hrubý výkon, ktorý spoľahlivo a rýchlo otvára aj náročnejšie aplikácie a aj sa medzi nimi prepína. Systém je už tradične odladený výborne a nestretli sme sa tak so žiadnymi zaváhaniami či zaseknutiami.

S telefónom si zahráte aj náročnejšie moderné hry. PUBG Mobile nám bežalo na druhom najvyššom možnom nastavení grafiky a všetko fungovalo ako malo. Z času na čas sme postrehli pokles FPS, ale nestretli sme sa ani s prehrievaním a ani väčšími problémami.

Čo sa týka vnútornej pamäte, 64 GB ROM je možné rozšíriť prostredníctvom microSD karty v hybridnom slote. Na strednú triedu ide o veľmi slušnú hodnotu, veď ešte nedávno nemali toľko pamäte ani vlajkové lode. Po stránke výkonu sme sa tak dočkali presne toho, čo sme očakávali a výrobca nám pribalil ešte aj niečo navyše. Naozaj nemáme žiadne námietky.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Tradičný Huawei

Žiadne prekvapenia sa nekonali ani v systéme telefónu. Ten funguje na základne Androidu 8.1 Oreo s nadstavbou EMUI 8.2. Tá má iba minimálne množstvo vylepšení oproti predchádzajúcim generáciám EMUI, s ktorými sa stretávame už od minulého roku.

Tešiť sa tak môžete na všetky kozmetické, ale aj funkčné úpravy, ktoré sú pre zariadenia Huawei typické. Samozrejmosťou je kompletne zmenená zamknutá obrazovka s galériou striedajúcich sa obrázkov, ako aj prednastavená domovská obrazovka bez menu s aplikáciami. To je ale v nastaveniach možné zobraziť. Takisto sa dá skryť aj výrez v displeji, a to aj napriek tomu, že telefón používa LCD displej.

Ďalšie zmeny nájdete v kompletne prepracovanej lišty s rýchlymi nastaveniami, na čo sme už od Huawei zvyknutí. Je pekná čierna s množstvom prispôsobiteľných upozornení a odkazom na všetky nastavenia. Tie sú už tradične uložené veľmi prehľadne v krátkom zozname, pričom nechýba praktické vyhľadávanie konkrétnych funkcií. V porovnaní s modelmi minulej generácie sa tu takmer nič nezmenilo a všetky nastavenia ostali na svojom mieste.

Z tých zaujímavejších môžeme pripomenúť gestá pre ovládanie pomocou skeneru odtlačkov, možnosť skryť výrez v displeji či detailné nastavenia displeja. Nenájdete tu ale niekoľko funkcií, ktoré sú určené iba pre modely s AMOLED displejom. Nikde sme nenašli odkaz na spustenie Always-On displeja a chýba aj možnosť zmeniť farbu prostredia na čiernu. Nevadí, LCD displeju aj tak svedčí viac svetlejšia téma.

Po stránke systému nás tak telefón ničím zaujímavým neprekvapil, teda až na jednu výnimku. V zariadení sme našli kedysi tradične predinštalované demo verzie hier a plné verzie jednoduchých titulov typu Spider-Man a pod. Ide o naozaj primitívne hry, ktoré sú zrejme iba pozostatkom nejakého partnerstva medzi výrobcom a herným štúdiom. Presne tieto isté hry sme v telefónoch nachádzali pred tromi či štyrmi rokmi, no do moderného zariadenia v roku 2018 jednoducho nepatria. Dobrou správou je, že inak sme v telefóne našli iba minimum bloatwareu – predinštalovaný balíček aplikácií Google a tituly priamo od výrobcu.

Ako sme už ale spomínali, najväčšou devízou systému je jeho fantastické odladenie. Systém je plynulý, neseká a animácie si vo všetkých momentoch zachovávali počet snímkov za sekundu. Celkový pocit z používania telefónu je tak skutočne skvelý a práve v kombinácii s výkonným čipom sme mali pocit, že hranica medzi dostupnými telefónmi a vlajkovými loďami sa aj tento rok zúžila.

Multimédiá: Skvelý zážitok

Huawei Mate 20 Lite prichádza ako zariadenie, ktoré sa poľahky môže stať vaším primárnym multimediálnym zariadením. Má na to všetky predpoklady – pekný displej, dostatok výkonu a vynikajúcu batériu.

Pekný veľký displej je absolútnym základom a Huawei Mate 20 Lite to bez problémov spĺňa. Rozlíšenie je dostatočné ako pre sledovanie videí či filmov, tak aj pre prácu s tabuľkami, textami či inými multimediálnymi súbormi. Zároveň je displej dostatočne kvalitný na to, aby ste si multimédiá mohli skutočne užiť do sýtosti.

Výkonu sme sa dostatočne venovali v predchádzajúcich častiach recenzie, no určite vás poteší, že telefón má skutočne dosť výkonu na akúkoľvek prácu s multimédiami. Horšie je už na tom reproduktor, ktorý je síce dostatočne hlasný, no nie je obzvlášť kvalitný. Okrem toho, nenájdeme tu žiadnu stereo sústavu, hrá iba reproduktor v spodnej stene.

Poteší ale aspoň 3,5mm jack pre slúchadlá, s ktorým iba priemerný reproduktor ľahko vykompenzujete. Obrovskou výhodou je však fantastická výdrž batérie, vďaka ktorej si multimédiá na vašom Huawei Mate 20 Lite budete môcť užívať skutočne dlhú dobu.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Všetko dôležité

Samozrejmosťou pri moderných smartfónoch sú aj všetky formy pripojenia, ktoré súčasný náročný používateľ vyžaduje. V tomto prípade poteší pripojenie k LTE s rýchlosťami do 600 Mbps, ale aj rýchla Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Bluetooth je síce iba vo verzii 4.2, no to pri používaní väčšina používateľov od novšej v5.0 určite nerozozná. Nechýba NFC, ktoré sme otestovali aj v spolupráci so službou Google Pay, ktorá fungovala bez akýchkoľvek problémov.

Ako sme už spomínali, veľmi nás potešil aj 3,5mm jack pre slúchadlá, ako aj moderný USB-C konektor. Okrem toho môžeme s radosťou skonštatovať, že bez problémov fungovali absolútne všetky formy pripojenia. Po celý čas testovania sme v telefóne mali 2 SIM karty a ani raz sme nemali žiaden problém s pripojením či signálom. Spoľahlivá bola aj Wi-Fi, ale aj GPS pripojenie, ktoré bolo extrémne presné a načítavanie bolo veľmi rýchle. Bez problémov prebiehali aj telefonáty, keď sme hovor počuli čisto a jasne, čo potvrdila aj druhá strana.

Fotoaparát: Poteší svojou kvalitou

Ako to už pri dostupnejších zariadeniach býva, najväčšmi sme sa obávali testu fotoaparátu. Ten ale dopadol nad naše očakávania, a tak sme veľmi radi, že Huawei spravil aj v tomto smere krok vpred a ponúka smartfón so skutočne veľmi dobrým fotoaparátom aj v dostupnejšom prevedení.

Vzadu tak nájdeme 20MP hlavný snímač s clonou f/1.8 a 2MP fotoaparát pre zachytávanie hĺbky poľa. Fotoaparát je schopný produkovať naozaj vynikajúce výsledky, a to najmä v dobre osvetlených priestoroch. Tu disponuje veľmi slušným dynamickým rozsahom a vernou reprodukciou farieb. Vo väčšine záberov je tiež veľmi dobrá úroveň detailov, no tie sa na niektorých snímkoch s náročnejšími podmienkami strácajú.

Vo väčšine prípadov je však výsledok skutočne veľmi dobrý. So strácajúcim sa svetlom sa strácajú aj detaily a prichádza na rad množstvo šumu, no na to sme pri smartfónoch strednej triedy zvyknutí. Súčasťou aplikácie fotoaparátu je aj umelá inteligencia, tá je ale znovu skôr do počtu a vo väčšine prípadov iba zvýši kontrast a sýtosť farieb, no rozpoznávanie jednotlivých scén jej ide veľmi dobre. Využijete to napríklad pri fotení textu, keď je fotografia extra ostrá.

Potešila nás aj kvalita videa. To je farebné, detailné a veľmi dobre sa zaznamenáva aj zvuk. Horšie je to však už s automatickým zaostrovaním, kvôli ktorému je aj naše testovacie video na viacerých miestach pomerne rozmazané – nezaostrené. Pri statickejšom type videa bude však tento problém eliminovaný.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Potešil nás ale celkom dobre fungujúci portrétový režim. Síce nie vždy sa ho podarí použiť tak, ako by sme si predstavovali, ak sa režim aktivuje, výsledok je naozaj pekný – rozpoznávanie hrán objektu je skvelé a veľmi pekne pôsobí aj rozmazanie pozadia. Selfie kamery sú na tom už o čosi horšie – tu je aj pri dobrom svetle vidieť mäkšie hrany a menej detailov, no veľmi dobré je podanie farieb a aj vyváženie expozície.

Ukážka portrétového režimu

Celkovo sme ale s fotoaparátmi na Huawei Mate 20 Lite veľmi spokojní. Obávali sme sa, že duálny fotoaparát bude znovu iba marketingový ťah, no kvalita štandardných fotografií, ako aj portrétového režimu nás veľmi potešila. Výsledky sú naozaj veľmi dobré a určite potešia všetkých, ktorí fotografie používajú najmä na sociálne siete.

Ukážka selfie fotografie


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Fantastická výdrž na jedno nabitie

Huawei Mate 20 Lite disponuje batériou s kapacitou 3750 mAh. To sa môže zdať na zariadenie s takto veľkým displejom aj málo, no opak je pravdou. Mate 20 Lite je skutočný maratónec a na jedno nabitie vám vydrží oveľa viac, ako by ste si mohli myslieť.

Pre bežného používateľa to bude znamenať aj niekoľkodňovú výdrž batérie na jedno nabitie. My sme sa takmer nikdy neocitli v situácii, že sme na konci dňa mali menej ako 50 % batérie. Hranica doby zapnutého displeja pritom počas jedného dňa poľahky prekročí aj 6 hodín.

My sme počas jedného dňa mali displej zapnutý 3 hodiny a 7 minút a na konci dňa nám zostávalo ešte 54 % batérie. Je pravda, že sme telefón počas dňa chvíľku dobíjali v aute pri zapnutej GPS, keď pribudlo približne 5 % batérie, no aj tak ide o fantastický výkon. Telefón sme pritom nijako nešetrili, okrem navigácie Waze, ktorá bežala asi pol hodinu, sme asi 15 minút hrali PUBG Mobile, testovali fotoaparát, surfovali po internete a po sociálnych sieťach a telefón napriek tomu ponúkol skutočne skvelú výdrž.

Telefón na tom nie je zle ani po stránke nabíjania. Z 0 % na 100 % sa nám nabil v teste za hodinu a 55 minút, detailné časy nabíjania nájdete nižšie:

  • 15 minút – 16 %

  • 30 minút – 31 %

  • 45 minút – 45 %

  • 60 minút – 60 %

  • 100 % – 1 hodina 55 minút

Huawei Mate 20 Lite: Záverečné hodnotenie

Smartfón Huawei Mate 20 Lite sa nesmierne podaril. Má všetko, čo od neho môže požadovať bežný, ale aj náročnejší používateľ. Dostatok výkonu, krásny dizajn, zmysel pre detail, slušný fotoaparát, pekný displej a vynikajúcu výdrž batérie. V jeho neprospech hovorí možno slabší reproduktor či horšie nočné fotografie, no to sú všetko detaily, ktoré môžeme v strednej triede odpustiť.

Horšie na tom je, že s cenou 399 EUR konkuruje tomuto telefónu hneď niekoľko ďalších modelov z rovnakej dielne. Na mysli máme napríklad modely Honor Play či Honor 10, ktoré majú veľmi podobnú cenovku a často oveľa lepšie parametre. Hoci je Mate 20 Lite telefónom novej generácie, okrem čipu, ktorý stále patrí do strednej triedy, žiaden prevrat nepriniesol. Aj preto pôjde o zariadenie, ktoré sa skôr oplatí v dobrej akcii u operátora ako pri kúpe v e-shope, kde je konkurencia obrovská, a to dokonca aj z vlastných radov.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...