RECENZIA HONOR 20 Lite: Navodí široký úsmev

V posledných dňoch sme mali dočinenia s veľmi očakávaným modelom HONOR 20 Lite. Ten za priaznivú cenu ponúkne až priam prekvapujúce špecifikácie. Svojou zostavou zadných fotoaparátov a samotným dizajnom nápadne pripomína ikonický Huawei P30, avšak v podstatne lacnejšom prevedení. Aký je telefón v praxi sa dozviete v práve začínajúcej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Sympatické, no so žiadnym bonusom

Spoločnosť HONOR už roky balí svoje zariadenia do peknej, tyrkysovej krabičky. Minimalistická nie je však len krabička, ale aj jej obsah. Okrem samotného smartfónu v balení tak nájdeme len nabíjačku s 5V/2A výstupom a nabíjací kábel s ešte “minimalistickejšou” microUSB koncovkou. Toto by sme už nemali vídať ani na zariadeniach strednej triedy. Na záver sme v balení našli i sponku pre vyňatie slotu pre SIM kartu a microSD kartu s nevyhnutnou dokumentáciou. Potešila nás taktiež predinštalovaná ochranná fólia na displeji.

Konštrukcia a dizajn: Vzhľad, ktorého sa nenadívate

Novinka HONOR 20 Lite zaujme už na prvý pohľad. V našom prípade šlo o modrý variant, ktorý vyzerá jednoducho úchvatne. Prekrásne textúrovaná zadná strana pripomína niektoré drahšie vlajkové lode – no iba na pohľad. Po uchopení telefónu väčšina zistí, že je vytvorená z plastu. Napovedať tomu môže aj zvýšená náchylnosť na drobné škrabančeky. Ľavému hornému rohu dominuje trio fotoaparátov. Najvyššie sa nachádza 2 MP snímač na zmeranie hĺbky ostrosti, druhý je primárny, 24 MP snímač a tretí zas širokouhlý, 8 MP snímač. Pod fotoaparátmi nechýba malý LED blesk a dnes už ikonické označenie “AI Camera”. Skener odtlačkov prstov je umiestnený v strede, v priam dokonalej výške, kde padne váš ukazovák. Na kráse smartfónu pridáva i logo spoločnsoti HONOR.

Akonáhle sa dostaneme k lesklým, plastovým bokom zariadenia, zistíme, že pravá strana je vyhradená pre ovládacie prvky v podobe tlačidiel hlasitosti a tlačidla na zapínanie a vypínanie. Ľavá strana je úplne prázdna. Hore sa nachádza sekundárny mikrofón a slot pre dve nanoSIM karty, respektíve pre kombináciu jednej nanoSIM karty a microSD karty. Spodok patrí 3,5 mm jacku, prekvapivo dobre hrajúcemu, dostatočne hlasnému reproduktoru, ktorý nepodceňuje ani hlbšie tóny, mikrofónu a naneštastie aj spomienke na históriu v takmer 300 € smartfóne – microUSB konektoru. Ten pretrváva v Huawei/HONOR zariadeniach strednej triedy už večnosť, čo nás štve.

Potešenie nájdeme na prednej strane, ktorú pohlcuje 6,21-palcový displej. Ten má v hornej časti drobný “teardrop” výrez, ktorého prítomnosť si po krátkom čase nebudete všímať. Vo výreze sa však nachádza jeden z pokladov tohto smartfónu, ku ktorému sa dostaneme v inej časti recenzie. Nad výrezom nechýba mriežka pre reproduktor na hovory. Dokonalo skrytý je aj senzor priblíženia. Hnevá nás, že HONOR zabudol na notifikačnú LED diódu, ktorá nám vskutku veľmi chýbala. Spodná brada telefónu je úzka a nenápadná. Smartfón tak ponúkne skvelý zážitok z Infinity displeja.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Klasika danej cenovky

Používateľskému zážitku vždy prispieva najmä displej. V tomto prípade sa jedná o pretiahnutý, 6,21-palcový LCD-IPS zobrazovač s pomerom strán 19,5:9, ktorý je v hornej časti doplnený o drobný výrez. Ponúka rozlíšenie Full HD+ (2340 x 1080 pixelov), čo dáva výslednú jemnosť 415 pixelov na palec. Displej je chránený bližšie nešpecifikovaným sklom, ktorý pri okrajoch tvorí 2.5D efekt podobne, ako drvivá väčšina dnešných smartfónov.

Displej má pekné farby, najvyššia hodnota jasu je postačujúca a minimálny jas v tme neťahá oči. Skutočne širokouhlého displeja sa nabažíte najmä počas sledovania filmov. Pri YouTube videách je to však už o inom, a v prípade, že by ste chceli mať obsah po celej ploche displeja, budete musieť obetovať istú vrchnú a spodnú časť z videa. Výborné pozorovacie uhly sú potom samozrejmosťou.

Výkon a pamäť: Známy procesor vo vylepšenej verzii

HONOR 20 Lite sa drží dnešných trendoch. Jeho výkon sa môže porovnávať s vlajkovými loďami spred pár rokov. Dnes je to samozrejme už o inom a dôležitý je výkon využívaný v praxi. Vnútri sa nachádza procesor Kirin 710F (istým spôsobom vylepšená verzia Kirinu 710) a ten je tvorený celkovo ôsmymi jadrami. Štyri jadrá sú postavené na architektúre ARM Cortex-A73 a ich takt je stanovený na 2,2 GHz. Štvorica úsporných jadier je typu ARM Cortex-A53, a tie bežia na maximálnom kmitočte 1,7 GHz. S používaním smartfónu, jeho reakciami, multitaskingom a celkovou rýchlosťou sme boli nadmieru spokojní. Keď sme už spomenuli multitasking, ten je zabezpečený vďaka vcelku veľkej, 4GB operačnej pamäti.

Telefón poteší aj tých, ktorí majú obrovské knižnice pesničiek, albumy s videami a fotografiami, či dokonca množstvo aplikácií priamo v smartfóne. HONOR 20 Lite totiž disponuje až 128 GB interného úložiska, ktoré je dokonca možné rozšíriť o pamäťovú microSD kartu do maximálnej kapacity 512 GB. Na smartfóne sme si vyskúšali zahrať hru PUBG Mobile, ktorá nám predvolila grafické nastavenia na médium. Hranie prebiehalo bez sekania, tak ako aj chod operačného systému. Z tohto pohľadu výrobcu chválime. Vrásku na čele nám však občas spôsobil fakt, že systém aplikácie ukončuje už po pár minútach po ich otvorení.

AnTuTu Benchmark
AnTuTu Benchmark - podrobnosti
Geekbench 4

HONOR 20 Lite v AnTuTu Benchmark získal 130 453 bodov a v Geekbench 4 v single-core teste 1 541 bodov, v multi-core zas 5 413 bodov.

Telefón poteší aj tých, ktorí majú obrovské knižnice pesničiek, albumy s videami a fotografiami, či dokonca množstvo aplikácií priamo v smartfóne. HONOR 20 Lite totiž disponuje až 128 GB interného úložiska, ktoré je dokonca možné rozšíriť o pamäťovú microSD kartu do maximálnej kapacity 512 GB. Na smartfóne sme si vyskúšali zahrať hru PUBG Mobile, ktorá nám predvolila grafické nastavenia na médium. Hranie prebiehalo bez sekania, tak ako aj chod operačného systému. Z tohto pohľadu výrobcu chválime. Vrásku na čele nám však občas spôsobil fakt, že systém aplikácie ukončuje už po pár minútach po ich otvorení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Odomykanie: Kombinácia odtlačku a tváre

Dnešné smartfóny by sa samozrejme nezaobišli bez poriadneho a efektívneho zabezpečenia. Istotu môžete mať i pri tomto zariadení. To je možné v jeden moment odomknúť hneď trojako. Najrýchlejšou a najbezpečnejšou možnosťou je použiť veľmi rýchly a presný skener odtlačkov prstov na zadnej strane, ktorý je schopný zapamätať si päť odtlačkov. Ten zareaguje doslova v zlomku sekundy a oživí telefón.

Pohodlne sa dá použiť aj odomknutie pomocou tváre. To už nie je tak rýchle, ako skener odtlačkov, za to však podstatne rýchlejšie, ako v prípade lacnejších modelov. Tvár je počas dňa zaregistrovaná do dvoch sekúnd a vy si môžte v nastaveniach zvoliť, či sa má po úspešnom naskenovaní telefón ihneď odomknúť, alebo si želáte ešte potiahnuť prstom po uzamykacej obrazovke. Samozrejmosťou sú aj možnosti odomknutia pomocou PIN kódu, hesla a vzoru.

Fotoaparáty: Skvelý fotograf za nižšiu cenu

Ako sme v úvode recenzie spomenuli, HONOR 20 Lite sa bude snažiť zaujať svojou zostavou fotoaparátov. Tie za denných podmienok tvoria excelentné snímky so skvelým podaním farieb, dobrou ostrosťou a hodnou dávkou detailov. Pri slabšom osvetlení sú už však badateľné známky absencie akejkoľvek stabilizácie obrazu pri fotení. Primárny snímač Sony IMX576 Exmor ES disponuje rozlíšením 24 MP a svetelnosťou f/1.8. Jedná sa o najkvalitnejší snímač tohto modelu na zadnej strane. Nás milo potešila prítomnosť širokouhlého snímača, ktorý na danú cenu vytvára skvelé fotografie. Pri týchto záberoch je však očividná nižšia svetelnosť snímača (f/2.4), tak ako aj nižšie rozlíšenie (8 MP). Do tretice je tu aj 2 MP senzor pre zmeranie hĺbky ostrosti, ktorú môžete využiť pri fotografiách vyhotovenými režimom “širokej clony”.

Na zadnej strane nájdeme až tri snímače

Dych dokáže vyraziť aj predný fotoaparát, ktorý disponuje rozlíšením až 32 MP a vytvára na danú cenu skutočne vynikajúce snímky. Samozrejmosťou je prítomnosť portrétneho režimu, ktorý vcelku korektne rozmaže pozadie za vami. Všetky štyri fotoaparáty sú reprezentované režimom umelej inteligencie (AI). Tá dokáže rozlíšiť desiatky rôznych scén a následne upraviť fotografiu tak, aby vyzerala naoko krajšie. Väčšinou sú však tieto fotografie výrazne presaturované a my odporúčame fotiť klasickým, automatickým režimom, ktorý je podľa nášho názoru doplnený o softvér, ktorý vylepšuje vzhľad výslednej fotografie.

Primárny snímač
Možnosti priblíženia a oddialenia
Rozšírené možnosti
Špeciálne efekty
Nočný režim
PRO režim

Skvelo funguje aj nočný režim, v ktorom je možné nastaviť hodnotu ISO a dĺžku uzávierky až do 32 sekúnd. Pokročilí používatelia využijú aj PRO režim. Pri Huawei a HONOR zariadeniach nás však celkom mrzí, že fotografie nie sú automaticky fotené s režimom HDR. Telefón je schopný nahrávať video maximálne v 1080p pri snímkovej frekvencii 60 FPS. Video je plynulé, s funkčným automatickým ostrením. Nechýba ani základná elektronická stabilizácia obrazu nahrávaného videa. S prednou kamerou nahráte video v rozlíšení 1080p s 30 FPS.

Zábery vyhotovené primárnym fotoaparátom:

Porovnanie: Normálny vs. širokouhlý snímač

Normálny
Širokouhlý
Normálny
Širokouhlý
Normálny
Širokouhlý
Normálny
Širokouhlý
Normálny
Širokouhlý
Normálny
Širokoulhý

 

Normálny
Širokouhlý

Nočný režim odvádza skvelú prácu:

Bez nočného režimu
S nočným režimom

Režim “širokej clony”:

K lepšiemu “bokeh” efektu prispieva 2 MP snímač

Zábery z prednej “selfie” kamery:

Ukážkové video:

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Kapitola sama o sebe

Na smartfóne beží nový Android 9.0 Pie, doplnený o verne známu, robustnú nadstavbu EMUI 9.0.1. Tá kompletne zakrýva čistú podobu Androidu, a zároveň ho dopĺňa o rôzne vymoženosti. V dobe nášho testovania bola bezpečnostná záplata platná k 1. marcu 2019. Softvér ponúka funkcie, ako napríklad možnosť dlhého screenshotu, automatické zapnutie a vypnutie telefónu v určitých časoch, filter modrého svetla či rozličné režimy na úsporu energie. Jednoducho všetko staré známe z iných smartfónov tohto výrobcu. Ak ste niekedy vlastnili podobný smartfón, určite viete, o čom je reč. Vývojári nezabudli integrovať ani Digital Wellbeing, ktorý poznáme z čistého Android 9.0 Pie.

Digital Wellbeing
Digital Wellbeing - podrobnosti

Prostredie je skvelo optimalizované, s možnosťou zmeny motívu systému. Čo sa týka domovskej obrazovky, tá sa od počiatku zobrazuje bez známeho menu so všetkými nainštalovanými aplikáciami a prvá strana patrí novinkám Google, tie je však možné vypnúť. My sme si po pár minútach nastavili domovskú obrazovku na tú s možnosťou hlavného menu.

Domovská obrazovka s hlavným menu
Nastavenia veľkosti písma a zobrazenia
Nastavenia displeja
Histen - nastavenia zvuku
Histen - nastavenia zvuku
Histen - nastavenia zvuku

V systéme sa môžete navigovať hneď troma spôsobmi. Prvý je klasický, predvolený s trojicou “androiďáckych” tlačidiel, ktorých poradie si môžete sami poupraviť. Druhou možnosťou navigácie sú gestá, ktoré sú známe aj z nadstavby MIUI od Xiaomi. Poslednou, vcelku nezvyčajnou možnosťou je využiť takzvaný “Navigačný dok”.

Nastavenia ovládania
Navigácia tromi tlačidlami
Navigácia gestami
Navigačný dok

Batéria: Niet sa na čo sťažovať

Výdrž batérie sa pohybuje na úrovni lepšieho priemeru dnešných smartfónov. Vnútri sa nachádza akumulátor s kapacitou 3 400 mAh. Ten nám v pohode vydržal jeden celý deň, pričom sme neskoro večer mali pokojne až 30 % nazvyš. Na dva, až dva a pol dňa by ste sa dostali menej náročným používaním. My sme smartfón využívali so zapnutou Wi-Fi, náramkom pripojeným cez Bluetooth, jas displeja bol nastavený približne na troch štvrtinách, zariadenie sme testovali v hre PUBG Mobile a spustili sme na ňom dve benchmarkové aplikácie. Smartfón nám pri 10 % batérie ukazoval využitie displeja po dobu 4 hodín a 26 minút. Vzhľadom na náročné používanie tento výsledok hodnotíme ako kladný. Deň a pol so stredným využívaním (Wi-Fi, mobilné dáta a občas aj Bluetooth) prebiehal úplne bez problémov a pri 25 % batérie telefón hlásil presne 5 hodín využívania displeja.

Nastavenia batérie
Náročný deň
Priemerná výdrž

Nastavenia ponúknu rozličné šetriace režimy, ako inteligentné rozlíšenie displeja, ktoré pri nižších úrovniach nabitia batérie zníži v niektorých aplikáciách rozlíšenie na HD+. Úsporný režim obmedzí dátové prenosy na pozadí a o trochu zníži jas displeja. Ultra úsporný režim je síce najefektívnejší, avšak najviac obmedzí používateľa v užívaní. Prístup máte len k základným funkciám smartfónu, ako telefónovanie či odosielanie a prijímanie SMS správ. Používateľ má možnosť výberu troch aplikácií, ktoré budú v ultra úspornom režime fungovať.

Mnohých zaujme i “Režim výkonu”. Ten spôsobí mierne vyššie zahrievanie smartfónu (ktoré je za iných podmienok skutočne minimálne) a procesor bude pracovať najviac, ako sa dá. Týmto by sa mohol dosiahnuť vyšší výkon v hrách a náročnejších aplikáciách, za cenu nižšej výdrže batérie. Smartfón sa z 20 % na 100 % nabil za približne 1 hod. 45 minút za pomoci originálnej, 5V / 2A nabíjačky.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Zabudnite na USB-C

Smartfón nás po vybalení pri pohľade na spodnú hranu nepríjemne zaskočil, keď sme zbadali starý microUSB konektor. Minuloročný predajný trhák Huawei P20 Lite predsa ponúkal USB-C, tak prečo konkurent Huawei P30 Lite z vlastných radov, HONOR 20 Lite, nedisponuje týmto moderným konektorom? To naozaj netušíme. Aspoň že je nabíjanie tak rýchle, ako prenos dát do počítača, ktoré sa dá porovnávať s rýchlosťami USB-C.

Nielen staromilcov poteší stále prítomný 3,5 mm jack konektor pre slúchadlá a FM rádio. Modernejších poslucháčov hudby zas zaujme Bluetooth 4.2, s podporou všetkých známych kodekov, od SBC, cez aptX HD až po LDAC. So smartfónom sa na území Slovenska pripojíte na všetky vysokorýchlostné 4G LTE pásma. Nechýba ani podpora VoLTE. Čo však HONOR 20 Lite postráda, je podpora pre 5 GHz Wi-Fi. Pokiaľ radi platíte mobilom, využijete aj NFC. Otestovali sme aj určovanie polohy pomocou GPS, ktoré prebiehalo úplne bez problémov. Medzi ďalšie polohové služby, ktoré zariadenia podporuje, patria Glonass a Beidou.

Záverečné zhodnotenie: Smartfón pre fotografov?

Napriek tomu, že na HONOR 20 Lite nás najviac zaujala zostava fotoaparátov, stále sa nejedná o nejakú vlajkovú loď, ktorá by vytvárala fotografie excelentných kvalít. Na danú cenovú kategóriu sú však výsledky nadpriemerné. Konkurenciu zastraší svojim širokouhlým snímačom, ktorý vytvára niekedy famózne zábery. Pokiaľ hľadáte smartfón čisto na fotografie, odporúčame vám sa poobhliadnuť po nejakej staršej vlajkovej lodi.

Ak ste si však túto recenziu prečítali preto, lebo hľadáte všestranné zariadenie s “ľudovou” cenovkou, pravdepodobne ste narazili na zlatý bod. Krásny dizajn, vysoký výkon, obrovský úložný priestor a na častejšie fotenie skvelé fotoaparáty sú len niektoré z dominánt tohto zariadenia. Podľa nášho názoru sa jedná o smartfón, s ktorým by dokázal žiť skutočne každý.

HONOR 20 Lite môže byť váš za cenu 269 € v krásnom, melírovanom červenom, nami testovanom modrom a konzervatívnejšom čiernom farebnom prevedení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...