RECENZIA Google Pixel 3: Vždy aktuálny Android

Pixely od Googlu už tradične patria medzi tie najlepšie smartfóny, ktoré bežia na operačnom systéme Android. Spoločnosť Google sa o ne dobre stará, aktualizácie dostanú vždy ako prvé. Práve podpora je jednou z najsilnejších zbraní týchto smartfónov. Pokiaľ teda chcete mať vždy aktuálny systém a neprišli ste na chuť iPhonom, práve Google Pixel by mohol byť tou najlepšou voľbou. Okrem príkladnej podpory sa môže tretia generácia Pixelu pochváliť slušnými stereo reproduktormi, pekným displejom, kvalitným fotoaparátom, ale aj tradične, vyššou cenovkou. Pri predstavení bola jeho cena približne 850 EUR za základný model so 64 GB úložiska. Aký je najnovší referenčný smartfón od Googlu v praxi? Čo sa nám na ňom páči a čo by sa mohlo zlepšiť? Všetko sa dočítate v tejto recenzii.

Konštrukcia a Dizajn: Šedá myška

Používatelia, ktorí preferujú konzervatívnejší dizajn, si určite prídu na svoje. Nový Pixel 3 chytí za srdce aj tých, ktorí bažia po smartfóne s rozumnými rozmermi a nechcú mať vo vrecku veľké “pádlo”. Ďalších môže presvedčiť to, že sa tu nenachádza žiadny nevkusný výrez v displeji. Na druhú stranu, musíte sa pripraviť na hrubšie rámiky, ktoré sa už veľmi nenosia. Priestor nad a pod displejom je aspoň vyplnený stereo reproduktormi. Istú mieru elegancie však novému Pixelu nemôžeme odoprieť. Jedná sa o solídny kus hardvéru, ktorý je vyrobený z kovu a skla, na nič sa nehrá a svoj účel plní. S rozmermi 145,6 x 68,2 x 7,9 mm konkuruje tým najmenším, hmotnosť je príjemných 148 gramov.

Už pri prvom úchope je poznať, že v ére obrovských smartfónov je Pixel 3 trochu iný. Oproti ostatným vlajkovým lodiam pôsobí skôr ako ich menší súrodenec. Má to ale svoje nesporné výhody. Ovládať ho môžete bez problémov aj jednou rukou, len sa musíte pripraviť na to, že trochu šmýka. Kvalitný ochranný obal by to mohol vyriešiť. Pri Pixeloch sme si akosi zvykli na neštandardné riešenie zadnej strany. Na fotografiách to nevyzerá príliš lákavo, no naživo je to lepšie, aj keď stále nie dokonalé. Vďaka tomu si Pixel určite nezameníte so žiadnym iným zariadením. Odtlačky prstov na zadnej strane však budete musieť riešiť prakticky neustále, ak vám prekážajú, radšej by som odporučil bielu verziu, ktorá bude na odtlačky prstov menej náchylná.

Väčšina priestoru na prednej strane patrí displeju. Nad a pod ním sa nachádzajú už spomínané mriežky stereo reproduktorov. Vľavo od tej hornej nájdeme dva objektívy predného fotoaparátu. Všetky hardvérové tlačidlá sa nachádzajú na pravej strane. Znovu netradičné, avšak v prípade Pixelov štandardné, je ich rozloženie. Zamykacie tlačidlo sa nachádza nad dvojtlačidlom hlasitosti, väčšinou to výrobcovia riešia práve opačne. Oceňujem, že tlačidlá nie sú oproti sebe, takže sa vám nemôže stať, že by ste pri zmene hlasitosti náhodou stlačili aj to hardvérové. Mimochodom, to musíte stlačiť o trochu silnejšie. Spočiatku to chce zvyk, ale po pár dňoch už nebude predstavovať žiadny problém. A ak áno, aj tak ho budete používať minimálne.

Oceníte aj polohy jednotlivých tlačidiel, nie sú príliš vysoko, ale ani nízko. Tak akurát. Ľavá strana smartfónu je prázdna, na hornej si môžete všimnúť dierku mikrofónu, ktorý slúži na elimináciu okolitého šumu pri telefonovaní. Na spodku sa nachádza USB-C konektor, vedľa ktorého si našiel miesto šuflík na SIM kartu.

Kvalita spracovania je príkladná. Všetko sedí na mieste a pri držaní máte pocit, že sa jedná o jedno z drahších zariadení, čo je vlastne pravda. Nový Google Pixel 3 sa nezľakne ani vody, disponuje certifikáciou IP68. Tá garantuje, že zariadenie vydrží pobyt vo vode v hĺbke 1,5 metra po dobu 30 minút. Displej, ako aj zadná sklenená časť, sú kryté odolným sklom Gorilla Glass 5. generácie. V porovnaní s inými smartfónmi s podobnou cenou je tu cítiť, že v tomto prípade ide do popredia funkčnosť pred dizajnom. Na jednu stranu je to dobré, no práve toto môže presvedčiť potenciálnych záujemcov, aby siahli po konkurencii, ktorá jednoducho vyzerá lepšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Patrí medzi najlepšie

V tomto smere nenastali žiadne experimenty. Používatelia, ktorí sa nestotožnili s výrezmi v displeji či s dierami a inými riešeniami, sa teraz potešia. Google Pixel 3 obsahuje klasický displej s pomerom strán 18:9 bez zbytočných výrezov. Na rohoch je jemne zaoblený. Jedná sa o P-OLED panel s FullHD+ rozlíšením, ktoré sa rozprestiera na uhlopriečke 5,5 palca. V roku 2019 patrí teda medzi tie najmenšie. Rozlíšenie je úplne dostatočné, vyššie by malo len negatívny vplyv na výdrž batérie. Hustota pixelov na palec je veľmi slušných 443 ppi.

Jednotlivé pixely nemáte šancu rozoznať. Obraz je príjemne ostrý, písmo vyhladené. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je jednou z najlepších, s akými som sa stretol. Maximálny jas je úplne dostatočný, ten minimálny zase oceníte v noci. Nechýba ani nočný režim, ktorý dokáže eliminovať využitie modrej farby. Pozorovacie uhly sú už štandardne vynikajúce. Čo sa týka kvality displeja, nemôžem v tomto prípade povedať ani jedno krivé slovo.

V nastaveniach si môžete zvoliť farebné podanie. Štandardne je nastavené na Adaptívne, no k dispozícii sú ešte prirodzené a zvýraznené farby. Práve adaptívne nastavenie mi vyhovuje a nemal som potrebu meniť to. Displej sa automaticky uspí po čase, ktorý si vy nastavíte, v rozmedzí 15 sekúnd až 30 minút. Automatická regulácia jasu funguje na výbornú. Miernym sklamaním je chýbajúca notifikačná LED dióda.

Výhody OLED panelu dokáže výborne využiť funkcia Ambientný displej, ktorá dokáže celkom slušne nahradiť LED diódu. Keď so smartfónom nepracujete, dokáže neustále zobrazovať základné informácie o čase, nabití batérie či notifikáciách. Displej je v tomto prípade celý vypnutý, svietia len pixely, ktoré zobrazujú samotné informácie. Na výdrž batérie to tak má len minimálny vplyv. Táto funkcia navyše spolupracuje aj so senzorom osvetlenia, takže dokáže v reálnom čase meniť úroveň podsvietenia týchto pixelov.  Nastaviť si môžete aj to, či sa displej po prijatí novej notifikácie rozsvieti alebo zostane zhasnutý. V prípade, že máte funkciu ambientného displeja vypnutú, dvojitým klepnutím na displej ju môžete na chvíľu zobraziť. To isté platí aj v prípade, že telefón zodvihnete zo stola.

Vďaka tomu, že displej nie je nijako zahnutý, nemal by byť problém zohnať naň ochranné sklo. Príslušenstva pre Pixely však na Slovensku veľmi veľa nie je, no niečo sa určite nájde.

Možnosti odomykania: Výborný skener, chýba odomykanie tvárou

Bezpečnosť smartfónov je v poslednom období veľmi diskutovanou témou. V čase predstavenia smartfónu Google Pixel 3 nebolo na trhu veľa zariadení, ktoré ponúkali skener odtlačkov prstov priamo v displeji. Ten sa nekoná ani v tomto prípade. Skener sa nachádza na zadnej strane a mne osobne to vyhovuje. Stále mám radšej fyzické skenery, ktoré sú rýchlejšie a mnohokrát aj bezpečnejšie, ako tie v displeji.

Stačí si na svojom Pixeli nastaviť PIN a následne môžete pridať prst. Netrvá to ani minútu, párkrát priložíte a hotovo. Rýchle a bezproblémové je aj samotné odomykanie, ktoré funguje veľmi spoľahlivo. O úspešnom alebo neúspešnom odblokovaní vás smartfón upozorní jemným zavibrovaním. Samotnú rýchlosť odomknutia hodnotím nadpriemerne, no v porovnaní so smartfónmi od OnePlus či Xiaomi alebo Huawei je o trochu pomalší. Rozdiel je však minimálny.

Ak ste sa tešili na nejaké pokročilé odomykanie pomocou tváre, budete sklamaní. Google Pixel 3 pomocou tváre neodomknete vôbec, táto funkcia chýba úplne. Väčšinou síce zariadenia odomykám pomocou odtlačku prsta, čo je určite bezpečnejší spôsob, avšak táto funkcia by sa určite hodila.

Výkon a Pamäť: Budú stačiť 4 GB RAM?

Pixely od Googlu patrili vždy medzi najvybavenejšie smartfóny na trhu. Tretia generácia bola predstavená ešte minulý rok, takže obsahuje minuloročný procesor Qualcomm Snapdragon 845, ktorý je stále poriadne výkonný. Prakticky neexistuje aplikácia či hra, ktorú by ste s týmto výkonom nedokázali používať bez sekania. Všetko funguje krásne plynule, bez akýchkoľvek problémov. Výkonu je stále na rozdávanie. Pridáva sa k tomu aj perfektne odladený operačný systém Android.

Aby som len nekecal, Google Pixel 3 som podrobil viacerým výkonnostným testom. Nainštaloval som hru PUBG a spustil najpoužívanejšie benchmarky. Všetko prebiehalo presne tak, ako som očakával. Hra fungovala na maximálnych detailoch úplne bezproblémovo.

Po stránke pamäte na tom nový Google Pixel 3 nie je najlepšie. Aspoň čo sa týka hrubých parametrov. Už po predstavení boli nové Pixely práve kvôli “nedostatku” operačnej pamäte kritizované. Zo začiatku sa ukazovalo, že to predstavuje vážny problém. Aplikácie sa samovoľne zatvárali a na pozadí ich veľa bežať nedokázalo. Google však zapracoval na optimalizácii a vydal aktualizáciu, ktorá tento problém vyriešila. Počas používania som s nedostatkom RAM problém nemal. Keby som nevedel, že Pixel 3 má len 4 GB, ani by mi to nenapadlo.

Poriadna dávka výkonu a skvele odladený systém dávajú tušiť, že rýchlosť najnovšieho Pixelu bude bezproblémová. Je to pravda. Všetko funguje veľmi svižne, na nič nečakám, aplikácie zostávajú bežať na pozadí aj napriek relatívne menšej operačnej pamäti. Pohyb v systéme je jednoducho bleskový.

Počas používania mi aplikácia CPU-Z ukazuje približne 750 MB voľnej RAM. Vnútorné úložisko disponuje kapacitou 64 GB a rozšíriť ho už nie je možné. Google Pixel 3, rovnako ako predchádzajúce Pixely, totiž nepodporuje pamäťové karty. Po nainštalovaní mnou používaných aplikácií a hier mám k dispozícii vyše 50 GB priestoru, čo mi osobne bohato stačí. Navyše, s kúpou Pixelu získavate neobmedzené úložisko na Google Fotkách v plnej kvalite. Pre tých, ktorým by bolo 64 GB málo, je k dispozícii ešte aj 128 GB verzia. To by mohlo stačiť aj náročnejším používateľom. Dnešné vlajkové lode sú však v tomto oveľa ďalej, niektoré ponúkajú až 512 GB či 1 TB úložiska a k tomu aj podporu pamäťových kariet. Aj napriek tomu som presvedčený, že väčšine používateľov bude stačiť aj 64 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Dôvod, prečo si kupujeme Pixely

Práve operačný systém je hlavným lákadlom každej generácie Pixelov. Spoločnosť Google im venuje dostatok času, zariadenia sú vždy aktualizované ako prvé, systém je čistý, bez zbytočných aplikácií a príkladne optimalizovaný. Používatelia Pixelov tiež získavajú prístup k beta verziám Androidov, ktoré ešte neboli predstavené. Rovnako je to aj v prípade Pixelu 3. Počas testovania som tiež neodolal a do smartfónu nainštaloval druhú beta verziu Androidu Q.

Už od verzie Pie prišiel Android s novým ovládaním. Niektoré smartfóny iných značiek vedia nové ovládanie vypnúť, tu vás Google núti používať ho. Základom sú dve softvérové tlačidlá, pričom tlačidlo multitaskingu zmizlo úplne. Báť sa ale nemusíte, systém je viac prispôsobený ovládaniu gestami. Domovské tlačidlo slúži aj na vyvolanie naposledy spustených aplikácií, stačí ho potiahnuť smerom nahor. Druhým potiahnutím sa dostanete do menu aplikácií. Sem sa však môžete dostať aj tak, že prstom ťaháte dlhšie zdola nahor. Toto ovládanie chce zvyk, ja som si na to zvykal minimálne 3 dni, teraz ho považujem za krok vpred.

Tu však možnosti ovládania ešte nekončia. Pokiaľ chcete rýchlo prepínať medzi poslednými spustenými aplikáciami, učiníte tak gestom potiahnutia prsta zľava doprava. Funguje to, samozrejme, len v oblasti, kde sa nachádza spomínané domovské tlačidlo. Takýto multitasking sa mi veľmi páči, niečo veľmi podobné môžeme nájsť aj v nových iPhonoch.

Boky zariadenia sú citlivé na dotyk. Stlačeniu v dlani je priradená funkcia Google Asistenta. Vyvolať ho teda môžete buď dlhším podržaním domovského tlačidla, hlasom alebo zatlačením Pixelu v dlani. Je škoda, že tým nemôžete spustiť nejakú inú aplikáciu, stlačenie je viazané len na Google Asistenta. Ďalšou vecou je, že ten si zatiaľ nerozumie so slovenčinou, takže pre jeho využívanie potrebujete mať jazyk zariadenia nastavený na anglický, nemecký a podobne. Ja ho mám v angličtine, pretože Google Asistenta využívam dosť často.

Keďže sme pri čistom Androide, nenájdete tu žiadne zbytočné aplikácie, len tie od Googlu. Všetko, čo by vám chýbalo, si môžete následne jednoducho nainštalovať pomocou Google Play. Rýchle menu so skratkami štandardne vyrolujete potiahnutím prsta zhora nadol. Skratky si môžete upraviť podľa seba, to už je samozrejmosťou.

Tmavá téma v systéme zatiaľ chýba, no v beta programe Androidu Q sa už nachádza, takže sa teším na to, keď bude nový systém oficiálne k dispozícii. Pracovanie s aplikáciami od Googlu je výborné. Fotky sa mi automaticky uploadujú do neobmedzeného cloudu a v plnej kvalite. Poznámky Keep fungujú naprieč všetkými zariadeniami, ktoré používam, s dokumentami a tabuľkami pracujem už len pomocou Google služieb, taktiež ich mám v ktoromkoľvek zariadení. Používať smartfón s čistým Androidom má prosto svoje čaro. Áno, možno systém nemá toľko nastavení, ako rôzne nadstavby od výrobcov, no reálne ich ani nepotrebujem. Vyhovuje mi to presne tak, ako to Google vymyslel. Jednoduché, čisté a rýchle. Výhodou je, že Pixel 3 je asi prvým smartfónom, ktorý má predinštalovanú aplikáciu Android Auto. Na Slovensku ju štandardne z Google Play nestiahnete, musíte stiahnuť APK súbor, ktorý následne nainštalujete. Viac informácií o Android Auto nájdete tu.

S príchodom Androidu Pie pribudla v systéme jedna zaujímavá prehľadová funkcia s názvom Digital Wellbeing alebo digitálne zdravie. Tu sa nachádzajú všetky štatistiky o tom, ako svoje zariadenie používate. Uvidíte tu, koľkokrát denne ho odblokujete, ktorú aplikáciu otvárate najčastejšie a aj koľko času v nej trávite. Zaujímavou možnosťou je aj nastavenie časového limitu pre konkrétne aplikácie, čím si ich využívanie jednoducho zakážete. Ak sa vám zdá, že so svojím smartfónom trávite viac času, ako by bolo potrebné, táto funkcia vám pomôže s tým niečo urobiť.

Keď k tomu pripočítam príkladnú softvérovú podporu, najnovší operačný systém dostanem ako úplne prvý, nová bezpečnostná aktualizácia je k dispozícii každý mesiac, tak sa naozaj nemám na čo sťažovať.

Multimédiá: Na vrchole

Google Pixel 3 je poriadny multimediálny smartfón. Multimediálnu výbavu zastrešuje kvalitný displej, na ktorom si doslova vychutnáte prezeranie fotografií, obrázkov či pozeranie filmov. Niekto by mohol namietať, že na tieto účely je displej malý, pre neho je k dispozícii model Google Pixel 3 XL, ktorého displej je väčší. Osobne filmy na telefóne nepozerám. Pixel 3 na tom nie je zle ani po zvukovej stránke. 3,5 mm jack síce chýba, je to trend, ktorý nezastavíme. V časoch, keď máme k dispozícii celkom kvalitné bluetooth slúchadlá za pár eur, to až taký problém nie je. Doma mám síce slúchadlá s 3,5 mm audio jackom, no do svojho smartfónu som ich nezapojil už poriadne dlho. Všetko zvládnu bluetooth slúchadlá.

Redukcia na 3,5 mm jack v balení

Keby ste predsa len chceli využívať káblové slúchadlá, v balení sa nachádza redukcia. Musíte si však dávať pozor, pretože ak ju stratíte, máte jednoducho smolu. Riešenia tretích strán nefungujú a redukciu si budete musieť zakúpiť originálnu. Okrem nej nájdete v balení aj slúchadlá. Tie vyzerajú dosť lacno. V ušiach ale sedia veľmi dobre a ani zvuk nie je najhorší. Basová zložka je v poriadku, stredy a výšky by si zaslúžili vylepšiť. Na počúvanie hudby tieto slúchadlá veľmi neodporúčam, no menej náročným používateľom bohato postačia.

Čo robí slúchadlá výnimočnými, je ich funkčnosť. Spolupracujú totiž s Google Asistentom. Môžete pomocou nich zadávať povely, dokonca vám vedia prečítať notifikácie a podobne. To sa určite môže hodiť. Chvíľu som sa s tým hral a je to určite zaujímavé, no osobne takéto riešenie nevyužijem. Viem si ale predstaviť situácie, keď by sa to určite hodilo.

Stereo reproduktory na prednej strane hrajú výborne. Okrem ideálneho umiestnenia nad a pod displejom, sa môžete tešiť na výbornú maximálnu hlasitosť a nechýba ani basová zložka. Výhodou je, že oba reproduktory sú si rovnocenné. Konkurencia ide často voľbou hlasnejšieho a basovejšieho reproduktora v spodnej strane a slabšieho nad displejom. V tomto prípade hrajú obidva rovnako hlasno aj kvalitne, za čo má u mňa Pixel jednoznačne palec hore.

Naozaj kvalitný zvuk

Kvalita sa neznižuje ani s pridávanou hlasitosťou. Pri tej maximálnej je zvuk stále veľmi dobrý. Spoločnosť Google reproduktory v Pixeli 3 chválila, hovorila o tom, že sú o 30 percent hlasnejšie a kvalitnejšie ako v prípade predchádzajúcej generácie, čo je určite pravda. Neboli to len slová, ono to naozaj hrá veľmi dobre.

Zamrzieť môže, že prehrávaný zvuk si nemôžete nijako upraviť. Chýba tu ekvalizér či iné pokročilé nástroje, ktoré dokážu prehrávaný zvuk vylepšiť. Osobne mi to však neprekáža, no niekomu by to chýbať mohlo. Existujú však rôzne hudobné prehrávače, v ktorých si viete zvuk veľmi podrobne upraviť, takže o nič aj tak neprídete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko, čo potrebujete

Google Pixel 3 nie je smartfón pre tých, ktorí potrebujú Dual SIM zariadenie. Nachádza sa v ňom totiž len jeden slot na SIM kartu. Avšak, k dispozícii je funkcia eSIM, čiže teoreticky môžete v Pixeli 3 využívať aj dve telefónne čísla. Avšak podpora zo strany operátorov je zatiaľ takmer nulová. V blízkej budúcnosti sa určite dočkáme plnohodnotnej podpory eSIM aj na Slovensku, dovtedy si musíme vystačiť s jednou SIM kartou.

Telefonovanie je s Pixelom 3 veľmi pohodlné. V ruke držíte ľahké a malé zariadenie, zvuk je krásne čistý a,  samozrejme, aj dostatočne hlasný. To isté platí aj pri telefonovaní s hlasitým odposluchom. Druhá strana sa na kvalitu hovoru tiež nesťažovala. V nastaveniach si môžete jednoducho pozrieť, koľko dát ste minuli, či už prostredníctvom Wi-Fi alebo mobilných dát. Tu si môžete nastaviť aj dátový limit. Po jeho prekročení vás na to smartfón upozorní. V prehľadoch vidíte aj to, ktorá aplikácia spotrebovala najviac dát a na základe toho môžete následne optimalizovať vaše dátové nároky.

Dátová konektivita zahŕňa všetko, na čo by ste si mohli spomenúť. Nechýbajú ani LTE siete či 3G. Wi-Fi funguje absolútne bezproblémovo a to isté platí aj o vstavanom GPS module. Ten som odskúšal s navigáciou Waze a Google Mapami. Urobil som niekoľko kratších jázd po Bratislave, pričom som nezaznamenal žiadny výpadok či iné nepríjemnosti. Google Pixel 3 vás spoľahlivo odnaviguje do vášho cieľa.

Nechýbajú najnovšie komunikačné technológie

S okolím dokáže Pixel 3 komunikovať aj prostredníctvom technológie bluetooth. Tá je prítomná vo verzii 5.0, takže sa môžete spoľahnúť na rýchle prenosy aj na väčšiu vzdialenosť, pretože dosah je výborný. Keďže som fanúšikom bluetooth slúchadiel, bluetooth som využíval pri počúvaní hudby či už so svojimi slúchadlami alebo pri testovaní tých od spoločnosti hoco. K smartfónu som mal tiež neustále pripojené smart hodinky. Pixel dokázal so všetkými týmito zariadeniami spolupracovať bezproblémovo.

No a spoločnosť Google nezabudla ani na technológiu NFC, ktorá je tiež prítomná. Keďže moja banka podporuje Google Pay, počas testovania som všade platil len pomocou Pixelu, pričom som nezaznamenal žiadne problémy. Pre istotu som si vyhľadal, kde presne sa NFC čip nachádza, aby som presne vedel, ktorou časťou mám zariadenie prikladať k terminálu.

Fotoaparát: Pixely boli vždy synonymom kvalitných fotiek, trojka nie je výnimkou

V časoch, keď iní výrobcovia ponúkajú smartfóny s dvomi, tromi či až piatimi objektívmi hlavného fotoaparátu sa môže zdať, že ten jediný v Pixeli 3 bude nedostatočný. Opak je ale pravdou. To, čo iní zvládajú s viacerými objektívmi, dokáže Pixel urobiť len s jedným. Teda aby som uviedol veci na správnu mieru, všetko nie, ale väčšinu áno. Začnem tradične technickými špecifikáciami. Vzadu sa nachádza jeden objektív, ktorý ponúka rozlíšenie 12,2 MP. Jeho clona je f/1.8 a nechýba ani optická či digitálna stabilizácia obrazu.

Fotografie je možné vytvárať štandardne v pomere strán 4:3, čo je aj pomer strán samotného smímača. K dispozícii sú ešte pomer 16:9, v tomto prípade sa musíte pripraviť na orezanie výslednej fotografie na rozlíšenie maximálne 8,3 megapixelu. Aplikáciu Google Fotoaparát už celkom dobre poznáme. Je výborne optimalizovaná a rýchla. Medzi jednotlivými fotografickými režimami môžete prepínať ťahom prsta, čo sa mi veľmi páči. Nechýba portrét či panoráma, zaujímavou je aj funkcia Playground. V nej si môžete do fotografovanej scény pridávať rôzne postavy. Funguje na princípe rozšírenej reality a určite sa s ňou nebudete nudiť. Ale späť k fotografiám.

Tak ako tomu bolo a v predchádzajúcich Pixeloch, aj teraz patria výsledné fotografie medzi to najlepšie. Za dobrých svetelných podmienok sa môžete pripraviť na výborné farebné podanie a dostatok detailov. Fotografie sú pekne ostré po celej ploche a farby verné.

Nočné fotografie a Night Sight

Pre fotografovanie v noci si Google pripravil jednu špecialitku, ktorá rozhodne stojí za to. Volá sa Night Sight. Je to akýsi nočný režim, ktorý dokáže fotografie za zhoršených svetelných podmienok neuveriteľne vylepšiť. Sú oveľa svetlejšie, ostrejšie a kvalitnejšie. Pixel deteguje scénu automaticky a túto funkciu vám ponúkne. Funguje to tak, že vytvorí viacero fotografií, ktoré následne spojí do jednej. Trvá to asi 4 sekundy a počas fotografovania musíte držať zariadenie pevne, bez pohybu. Obávať sa ale nemusíte, statív určite nepotrebujete, fotky rozmazané nebudú.

Nočná fotografia bez funkcie Night Sight
Nočná fotografia s funkciou Night Sight
Bez funkcie NIght Sight
S funkciou Night Sight

Pixel 3 síce nedisponuje teleobjektívom, takže ani optickým priblížením. Konkurencia má v ponuke väčšinou teleobjektív s dvojnásobným optickým priblížením, no napríklad taký Huawei P30 Pro ponúka až desaťnásobné. Ale poďme späť k Pixelu. Aj napriek tomu, že optické priblíženie k dispozícii nie je, to digitálne je dotiahnuté až do konca. Vo väčšine prípadov dostanete z priblíženej fotografie Pixelu 3 viac detailov ako z rovnakej fotografie konkurencie, ktorá disponuje teleobjektívom. Sám som tomu neveril, no po vytvorení niekoľkých fotografií som sa presvedčil, že to funguje.

Selfie fotoaparát

Čo Google nedal dozadu, dal dopredu. Práve vpredu sa totiž nachádzajú dva fotoaparáty. Keď zoberieme do úvahy fakt, že vzadu je len jeden, je to naozaj netradičné riešenie. Obidva disponujú rozlíšením 8 megapixelov, avšak jeden z nich je širokouhlý. Ponúka uhol záberu až 97 stupňov. V praxi ho využijete pri skupinových selfíčkach, na ktoré sa tak zmestí viac ľudí. Samotná kvalita predného fotoaparátu je na veľmi dobrej úrovni, patrí medzi tie najlepšie. Za dobrých svetelných podmienok dokážete vykúzliť naozaj veľmi pekné zábery, nesklame ani v tme, aj keď tam to už také skvelé nie je.

Video dokáže Pixel 3 nahrávať v 4K rozlíšení, ale len pri 30 snímkoch za sekundu. To je škoda. Hardvér je dostatočne výkonný na to, aby zvládol 60 fps. Na druhej strane, videá z tohto smartfónu sú veľmi kvalitné a takmer vôbec sa netrasú. Optická stabilizácia spolu s tou digitálnou fungujú na jednotku. Poteší aj veľmi rýchle preostrovanie a dobrý dynamický rozsah.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Výdržou neohúri

Google Pixel 3 disponuje batériou, ktorej kapacita je len 2915 mAh. To by sa na prvý pohľad mohlo zdať naozaj veľmi málo. Avšak pravdou je, že zariadenie je oproti iným naozaj poriadne malé, to znamená, že 4000 mAh batériu doň napracete len veľmi ťažko. Taktiež displej je menší a tým pádom si vyžiada menej energie. Vo výsledku by to nemusela byť až taká bieda, ako by sa mohlo spočiatku zdať. Avšak kapacita batérie nepustí a s výdržou to  nie je žiadna sláva. Ani predchádzajúca generácia Pixelov nijako vo výdrži neexcelovala, tu je to veľmi podobné, aj keď možno o trochu lepšie.

Častokrát som mal veľký problém vydržať celý deň bez nabíjačky, musel som sa proste obmedzovať. Pri plnom zaťažení som s týmto smartfónom nebol schopný vydržať celý deň bez nutnosti dobíjania. To je škoda. Google sa stále nepoučil. Zariadenia s takto malou batériou už neponúka takmer nikto, a ak áno, tak sa jedná len o tú najnižšiu triedu.

Výdrži trochu pomôže nastavenie tmavého pozadia. Vtedy sa prejavia výhody AMOLED displeja. Google na to myslí a v novom Androide Q už bude plnohodnotná tmavá téma, ktorá by mohla pomôcť ušetriť ešte viac drahocenných mAh v batérii. Pri maximálnom využívaní som pre istotu nabíjal v priebehu dňa, pretože som sa obával, že do večera nevydrží. Vzhľadom na kapacitu batérie a predošlé skúsenosti s Pixelmi som síce podobný scenár očakával, no tajne som dúfal, že sa výdrž zlepšila. Nestalo sa tak.

Dodávaná nabíjačka ponúka nabíjací výkon 18 W. Pri teste rýchlosti nabíjania som nameral tieto hodnoty:

  • 15 min: 25 %
  • 30 min: 47 %
  • 45 min: 66 %
  • 60 min: 80 %
  • Plné nabitie: 1:43 hod.

Tretia generácia Pixelov už disponuje aj žiadaným bezdrôtovým nabíjaním. Predchádzajúce modely túto možnosť nemali. Bezdrôtovo sa síce Pixel 3 nenabije tak rýchlo ako pomocou kábla, no bezdrôtové nabíjanie určite poteší. Maximálny výkon pri takomto type nabíjania je 10 W, avšak Pixel spolupracuje len s certifikovanými nabíjačkami. Ak máte 10 W bezdrôtovú nabíjačku, ktorá certifikovaná nie je, nabíjať budete len 5 W.

Záverečné hodnotenie: Smartfón viacerých tvárí

Existuje viacero dôvodov, prečo kúpiť, ale aj nekúpi, zatiaľ najnovší smartfón od Googlu. Medzi jeho silné stránky už tradične patrí čistý Android s pravidelnými aktualizáciami či veľmi kvalitný fotoaparát (aj keď zvláda video len pri 30 fps). Potešia aj výborné stereo reproduktory a veľmi pekný displej bez výrezu. Taktiež sa môžete tešiť na výborné prepojenie s Google službami či neobmedzené úložisko pre vaše fotografie v plnej kvalite na Google fotkách. Používatelia, ktorí netúžia po “lopate” si tiež prídu na svoje. Na druhej strane, výdrž batérie opäť nepresvedčila a je skôr podpriemerná. Mínusom môže byť nudný dizajn, aj keď kvalita spracovania je príkladná. Nadšencov moderných technológií nepoteší ani chýbajúce odomykanie pomocou tváre.

Ceny smartfónu Google Pixel 3 sa na slovenskom trhu pohybujú rôzne. Zohnať ho viete už za niečo cez 600 EUR, priemer je niekde na úrovni 700 EUR. Aktuálne vlajkové lode veľkých výrobcov sú o pár stoviek drahšie a väčšinou ponúkajú viac. Na druhej strane, výhody Pixelu sú jasné, čistý Android a kompaktný dizajn. Konkurenta vidím napríklad v Samsungu Galaxy S10e, ktorý síce nie je až taký kompaktný, no ponúkne podobný výkon a aj parametre.

Zaujímavými alternatívami by mohli byť aj čínske zariadenia, ktoré sú lacnejšie a tiež sa nedajú zahanbiť. Napríklad výkonný Xiaomi Mi 9 či OnePlus 6T predstavujú silnú konkurenciu pre každú vlajkovú loď. Ich najväčšou výhodou je cena, parametre sú na veľmi podobnej úrovni.

Disqus Comments Loading...