RECENZIA Asus Zenfone 6: Nový zabijak vlajkových lodí

Hoci slovenské platy zostávajú takmer rovnaké ako tomu bolo pred dvoma či troma rokmi, ceny elektroniky a špeciálne smartfónov rastú. Badať to najmä pri vlajkových lodiach, za ktoré si dnes mnohí výrobcovia pýtajú aj 4-ciferné sumy. Dokonca už aj tie spoločnosti, ktoré sa v minulosti prezentovali skvelým pomerom ceny a výbavy svojich zariadení, začali postupne zdražovať. Reč je najmä o spoločnosti OnePlus.

Jej telefóny boli práve kvôli faktu, že ponúkali veľa muziky za relatívne málo peňazí, označované pojmom “zabijaci vlajkových lodí”. Príchodom vybaveného, no drahého modelu OnePlus 7 Pro sa však zdá, že sa výrobca tohto označenia dobrovoľne nasilu vzdal. Zároveň tým dal priestor konkurencií, ktorou je napríklad Asus so svojim modelom Zenfone 6. Ten na papieri spĺňa všetky predpoklady na to, aby toto označenie prebral. To či sa mu to aj skutočne podarí sa dozviete v práve začínajúcej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Predajné balenie: Viac ako je zvykom

Škatuľa, v ktorej sa predáva Asus Zenfone 6 má za úlohu zaujať oko potenciálneho zákazníka už na prvý pohľad. Vo veľkej miere sa jej to aj darí, a to najmä vďaka lesknúcej sa šestke, ktorá sa nachádza na vrchnej strane predajného balenia. To je inak celkom minimalistické a okrem základných špecifikácií telefónu či jeho celého názvu tu nenájdete nič zaujímavé.

Po otvorení balenia vás prekvapí samotný smartfón, ktorý doprevádza vskutku bohatá ponuka príslušenstva. Dostalo sa teda nielen na klasické kombo nabíjacieho adaptéra a USB kábla, ale aj na bonus v podobe štuplíkových slúchadiel a základného plastového puzdra. To je priehľadné, pričom pôsobí pomerne lacno, no svoj účel spĺňa. Ďalej sa v škatuli nachádzajú aj stručné návody a chýbať nemôže ani nástroj slúžiaci na otvorenie poctivého DualSIM slotu.

Konštrukcia a dizajn: Všetko sa točí okolo fotoaparátu (alebo naopak)

Spoločnosť Asus si je veľmi dobre vedomá toho, že smartfón v dnešnej dobe nemôže byť úspešný bez kvalitnej konštrukcie a podareného dizajnu. Tento dizajn musí byť navyše prispôsobený tým najnovším technologickým trendom, ktoré udáva rýchlo sa rozvíjajúci trh. V najideálnejšom prípade sa podarí výrobcom zaviesť trendy vlastné. Dá sa povedať, že sa to s modelom Zenfone 6 spoločnosti Asus podarilo. Poďme ale pekne po poriadku. Samotná konštrukcia je vyrobená z kombinácie skla a hliníka.

Je ukážkovo spracovaná, pričom kladie dôraz na detaily. Jedným z nich je skosenie hrán hliníkového rámu a ďalším 3D zaoblenie zadnej steny. Vďaka týmto detailom vlajkový model od Asusu príjemne sadne do dlane a nereže do nej hranami. Príjemné držanie je docielené aj vďaka rozmerom, ktoré činia 159.1 x 75.4 x 9.2 mm. Hrúbka zariadenia je síce málinko vyššia než je pri dnešných smartfónoch zvykom, no je tomu tak kvôli obrovskej 5 000 mAh batérii. Tá sa postarala aj o vyššiu hmotnosť 190 gramov.

Ani v prípade hrúbky a ani v prípade váhy však nejde o žiadne negatíva. Stále tento telefón hravo vpracete do vrecka a rozhodne vám nebude svojou váhou sťahovať nohavice. Dokonca takto budete mať lepší pocit z pevnosti jeho konštrukcie. Tá po dizanovej stránke nevybočuje zo zabehnutých štandardov. K dispozícii sú dve farebné verzie, a to konzervatívna čierna a gradientná modro-biela.

Mechanizmus otočného fotoaparátu

Tento telefón obsahuje dvojitý otočný fotoaparát, ktorý dokáže po otočení hravo zastúpiť selfie snímač. Vďaka tomu dedikovaný predný fotoaparát nie je potrebný, čo sa na konštrukcii prejavilo hneď niekoľkými pozitívami. Tým prvým je ušetrenie miesta v oblasti nad displejom. Asus Zenfone 6 teda neobsahuje výrez v displeji, pretože výrez v displeji jednoducho nepotrebuje. Takmer celú prednú stranu vypĺňa obrazovka, no nájdeme tu aj hovorový reproduktor a LEDku upozornení.

Tá je skvelo umiestnená a dobre viditeľná, takže ju za žiadnych okolností neprehliadnete. Druhým a azda najväčším možným pozitívom je, že vďaka otočnému mechanizmu môžete vytvárať klasické fotografie a selfie fotografie v totožnej kvalite. Otočná kamera je veľmi dobre spracovaná a nijakým spôsobom sa nekýve ani netrasie. Má však aj svoje muchy. Tak po prvé, samotný proces otáčania je celkom hlučný. Neraz sa nám počas testovania stalo, že zvuk spôsobený otáčaním fotoaparátu pritiahol pohľady okolia.

No a to v prípade, že si chcete vytvoriť selfiečko, nie je veľmi žiadúce. Ďalšiu nedokonalosť sme spozorovali v čase, kedy bol fotoaparát dlhší čas neaktívny. Vtedy sa občas otočný mechanizmus jemne uvoľnil a pri zatrasení telefónom narážal fotoaparát o jeho konštrukciu. Nešlo však o nič strašné a túto nepríjemnosť sa nám vždy podarilo vyriešiť vyvolaním otočenia fotoaparátu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Rozdielový prvok

V úvode sme sa chvíľku pohrali s myšlienkou, že by Asus Zenfone 6 mohol byť novým zabijakom vlajkových lodí. Papierovo má na to takmer všetky predpoklady, no v porovnaní s tými najvybavenejšími zariadeniami konkurencie mu niečo chýba. Reč je o OLED displeji. Asus Zenfone 6 totiž obsahuje IPS panel, ktorý nie je v ničom vyložene zlý, no k dokonalosti tiež nemá najbližšie. Zobrazenie farieb, až na zobrazenie čiernej, je realistické a nemáme k nemu výhrady. Hodnota maximálneho jasu je uspokojivá a vo väčšine prípadov tak budete na obrazovku vidieť bez väčších problémov.

Pozorovacie uhly a FHD+ rozlíšenie je taktiež v pohode, avšak v segmente vlajkových lodí by už 6,4-palcovej obrazovke pristal aj o čosi väčší počet pixelov. Na druhú stranu si ale Zenfone 6-ka zaslúži veľkú pochvalu za minimálne rámiky vôkol obrazovky. Tie zariadeniu dodávajú potrebnú dávku futurizmu. No a v prípade displeja nesmieme opomenúť ani podporu HDR10, vďaka ktorej si na tomto telefóne pozriete obsah vo vyššej obrazovej kvalite.

Výkon a pamäť: Má aj na rozdávanie

Nie je tajomstvom, že približne 90 % populácie robí so svojimi smartfónmi 90 % času takmer to isté. Hovoríme najmä o prehliadaní webu, skrolovaní sociálnych sietí či pozeraní YouTube videí. Raz za čas ale niektorí z nás dajú svojmu telefónu zabrať trochu viac a vtedy sa hodí ak ponúka dostatok výpočtovej sily. Tú nová vlajková loď od Asusu rozhodne má, pričom sa o ňu stará 8-jadrový procesor Snapdragon 855. Ten spolupracuje s grafickým akcelerátorom Adreno 640, ktorý sa nezľakne ani tých graficky najnáročnejších hier.

Výkon zariadenia sme otestovali nielen populárnymi benchmarkovými aplikáciami, ale aj viacerými hrami vrátane PUBG Mobile. Počas celého testovania bežalo všetko plynulo a neboli sme svedkami žiadnych zásekov či spomalení. Rýchle a spoľahlivé bolo aj prepínanie medzi otvorenými aplikáciami, o čo sa postaralo 6 GB operačnej pamäte. Z tej vnútornej je v základnej verzii k dispozícii 64 GB, pričom túto hodnotu možno rozšíriť o celý 1 TB prostredníctvom microSD karty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistota pol života

Časy, kedy sa výrobcovia Android smartfónov chceli silou mocou jeden od druhého odlíšiť vlastnými nadstavbami systému sú, našťastie, nenávratne preč. Čoraz viac z nich si totiž uvedomuje, že tieto nadstavby prinášali viac zla ako dobra, a tak sa na ne vykašlali. Asus je v tomto smere skvelým príkladom, keďže svoju nadstavbu ZenUI graficky ohlodal na špik kosti. Napriek tomu v nej ale zanechal všetky užitočné pridané funkcie.

Výsledkom je skvelá rýchlosť a svižnosť prostredia, ktorú ešte umocňujú zmienené funkcie navyše. Z tých stojí za zmienku najmä funkcia Optiflex, ktorá dokáže spúšťanie a prepínanie medzi aplikáciami postupným používaním zariadenia zrýchľovať. Zároveň táto funkcia šetrí energiu, čo taktiež nie je na škodu. Ďalej musíme spomenúť aj funkciu Twin Apps, ktorá vám “naklonuje” komunikačné appky tak, aby ste nimi vedeli pohodlne spravovať viacero účtov.

Náruživých hráčov poteší režim Herný džin, ktorý vám umožní prispôsobiť si isté nastavenia telefónu počas hrania. Praktická je aj funkcia s názvom Súkromné počúvanie, ktorá vám zase dovolí prehrať audio cez hovorový reproduktor. Užitočné je to napríklad pri počúvaní hlasových správ od vašich priateľov. Nakoniec v systéme nechýba ani ovládanie gestami. Tými skontrolujete upozornenia, prijmete hovor, stlmíte vyzváňanie či rozsvietite obrazovku.

Gestá ale môžete zadávať aj na zamknutej obrazovke, pričom nakreslením rôznych znakov dokážete spustiť rôzne appky či akcie. No a gestami tiež môžete nahradiť klasický navigačný panel. Tieto navigačné gestá ale nemajú nijako prispôsobené animácie, a tak sme ich teda ihneď po odskúšaní vypli. Omnoho užitočnejšie je dedikované inteligentné tlačidlo, ktoré je umiestnené na pravej hrane konštrukcie.

S ním môžete taktiež vyvolať rôzne akcie a hravo si tak po jeho stlačení prepnúť vyzváňací režim telefónu alebo si po dvojitom stlačení posvietiť v tme. Okrem toho všetkého nám nedá nepochváliť Asus za ukážkovú starostlivosť o systém. Počas nášho testovania sme sa totiž dočkali jednej väčšej aktualizácie a ďalšie budú určite časom pribúdať.

Multimédiá: Na parádu

Takmer celkom bezrámikový veľký displej a podpora HDR10 funkcionality, minimálne z vizuálneho hľadiska, predurčuje Asus Zenfone 6 na konzumáciu toho najrôznejšieho multimediálneho obsahu. No a to isté sa dá, našťastie, tvrdiť aj z hľadiska kvality audia. To je vytvárané stereo reproduktormi, respektíve spojením hlavného reproduktora s hovorovým reproduktorom. Ten hovorový sa stará najmä o vykreslenie výšok, pričom zvyšok roboty ostáva práve na hlavnom reproduktore.

Spolupráca im však ide vcelku dobre a kvalita ako aj hlasitosť zvuku je viac než uspokojivá. Navyše, nastavenia telefónu ponúkajú možnosť prispôsobenia audia prostredníctvom softvéru od DTS. Ak sa vám teda zvukové podanie nebude úplne pozdávať, budete ho môcť jednoducho zmeniť. To isté platí aj pre počúvanie hudby cez slúchadlá. Mimochodom, tie, ktoré sú pribalené v predajnom balení hrajú viac ako slušne a mali by ste im dať šancu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: 180°

Z konštrukčného hľadiska sme si fotoaparát v smartfóne Asus Zenfone 6 už predstavili. Ešte sme si však nepovedali, čo konkrétne sa skrýva v jeho otočnom module. Sú v ňom umiestnené dva snímače, a to hlavný 48 MPx s clonou f/1.8 a 13 MPx širokouhlý s clonou f/2.4. K tomuto sa pridáva aj PDAF zaostrovanie a gyro-EIS stabilizácia. Kombinácii týchto parametrov vďačí Asus Zenfone 6 za vytváranie veľmi kvalitných fotiek, ale aj videí.

Fotografie z oboch snímačov sa pýšia najmä zaujímavým podaním farieb a vyvážením bielej. Tieto dva detaily odlišujú Zenfone 6 od zvyšku konkurencie a už voľným okom by ste medzi nimi dokázali nájsť nejaké tie rozdiely. Okrem toho sa ale táto novinka nemusí hanbiť ani za dynamický rozsah, ktorý sa dokáže vyrovnať aj s tou drahšou konkurenciou. Pravdou ale je, že dynamický rozsah širokouhlého snímača je na tom o čosi horšie. Inak sú ale zábery aj krásne ostré a majú kopec detailov.

Pozitívne je, že väčšina z týchto dobrých vlastností sa nevytráca ani v prípade záberov vytváraných v horších svetelných podmienkach. Vo veľkej tme sa síce pridáva mierna porcia digitálneho šumu, čím sa zase strácajú niektoré detaily, no tomu sa úplne vyhnúť jednoducho nedá. Áno, top-end konkurencia fotí v noci lepšie, ale top-end konkurencia stojí oveľa viac peňazí.

No a hoci si konkurencia pýta za svoje vlajkové lode viac, v jednom aspekte je v porovnaní s modelom Zenfone 6 výrazne pozadu. Reč je o prednom fotoaparáte. Ako už bolo spomenuté, vďaka otočnému modulu dokáže novinka spoločnosti Asus produkovať rovnako kvalitné selfie snímky ako tie klasické. Bez akýchkoľvek pochýb teda ide momentálne o kráľa selfiečok. Otočný modul sa však dá využiť aj inak a môžete sa s ním doslova vyhrať.

Pomocou tlačidiel hlasitosti ho totiž možno polohovať, a to od 0 po celých 180°. Vďaka tomu môžete vytvoriť snímky z úplne inej perspektívy a prakticky takto dokážete pohodlne fotiť veci, ktoré by ste s iným smartfónom odfotili len ťažko. Otočný modul vám tiež umožní vytvárať panorámu bez toho, aby ste museli manuálne otáčať telefón. Toto ale nie vždy funguje dobre a pre uspokojivý výsledok vám odporúčame podoprieť smartfón zo spodu nech sa vyhnete neželaným otrasom.

Čo sa týka videa, tu platí to isté, čo platí pri fotografiách. Asus Zenfone 6 je kráľom selfie videa, keďže ho dokáže nahrávať v 4K rozlíšení pri 60 fps. Toto video je navyše veľmi kvalitné a ak točíte vlogy, s týmto telefónom ich natočíte lepšie ako kedykoľvek predtým. Preostrovanie je rýchle a presné, pričom stabilizácia funguje vynikajúco.

Konektivita: Nič dôležité nechýba

Žiadne výraznejšie nedostatky nie sú prítomné ani v oblasti konektivity. Asus Zenfone 6 vás tak poteší všetkými možnými druhmi pripojenia, aké by ste v smartfóne z roku 2019 mohli očakávať. Samozrejmosťou je podpora všetkých na Slovensku využívaných LTE frekvencií. Nezabudlo sa však ani na integráciu Wi-Fi s podporou dual-band ši Wi-Fi Direct, ale ani na technológiu Bluetooth, ktorá je k dispozícii vo verzii 5.0.

Majitelia tohto smartfónu sa navyše vďaka podpore GPS spolu s A-GPS, GLONASS a BDS tak ľahko nestratia. Integrovaný NFC čip im tiež umožní uskutočňovať bezkontaktné platby a potešiť môže aj podpora FM rádia. S príjmom a stabilitou či už mobilného alebo GPS signálu nie je žiaden problém a všetko funguje presne tak, ako má. Zameranie GPS súradníc je rýchle a presné a kvalita hovoru je ukážková.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Bežec na dlhé trate

Nový vlajkový model spoločnosti Asus zatiaľ neponúkol žiaden výrazný nedostatok. No a ten, našťastie, nenájdeme ani vo výdrži batérie, ktorá je vyslovene excelentná. Zenfone 6 nám na jedno nabitie zakaždým vydržal celé dva dni, pričom sme ho počas týchto dvoch dní vôbec nešetrili. Pohybovali sme sa prevažne vonku, čo znamená, že jas displeja bol na úplnom maxime. K tomu sme mali celý čas zapnuté dáta a prehliadali sme internet aj sociálne siete.

Dokonca ani v prípade, že sme si zahrali nejakú tú hru, sme sa nemuseli k nabíjačke ponáhľať veľmi skoro. Je to spôsobené najmä tým, že v útrobách zariadenia sa skrýva obrovský 5000 mAh akumulátor. K tomu sa tiež dostalo na úsporný procesor, ktorý v pokojnom stave míňa minimálne množstvo energie. Čerešničkou na torte je potom rýchle nabíjanie s výstupom až 18 W. S jeho pomocou nabijete tento telefón z nuly na 100 % už pod 100 minút.

Asus Zenfone 6: Záverečné hodnotenie

Dnes nie je vôbec ľahké nájsť kvalitný telefón s dobrými parametrami a ľudovou cenou – to sme načrtli už v samom úvode. Treba ale povedať, že Asus Zenfone 6 takým telefónom rozhodne je a hoci sa teda predáva “len” za 499 €, v očiach spotrebiteľov by mal byť práve kvôli tomu omnoho cennejší. Ponúkne vám v zásade všetko to, čo vám ponúknu drahšie zariadenia konkurencie. V priamom porovnaní s nimi Asus jemne stráca kvalitou displeja, no všetko vynahrádza svojim otočným foťákom. Navyše vás poteší rýchlymi reakciami, stabilitou systému a v neposlednom rade aj extrémne dlhou výdržou na jedno nabitie. Aj vďaka tomu mu titul “nový zabijak vlajkových lodí” právom patrí.

Disqus Comments Loading...