Predaje smartfónov v roku 2020 poklesli. Môže za to aj globálna pandémia

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Rok 2020 v mnohých z nás zanechal najmä negatívne spomienky, ktoré sú prepojené hlavne s príchodom globálnej pandémie. Ľudia sa rozhodli šetriť peniaze a nekupovať niečo, čo nutne nepotrebujú. Odtrpel si to aj globálny trh so smartfónmi.

Náš tip
Xiaomi Mi 11: Globálna verzia je už za dverami

COVID-19 je hlavným dôvodom poklesov

Počas už uplynulého roka 2020 boli zaznamenané poklesy predajov smartfónov, a to o vcelku citeľných 8,8 percent. Predalo sa tak “len” 1,24 miliárd kusov zariadení. Dôvod je jasný zrejme každému – koronavírus. Ľudia sa rozhodli počas ekonomicky náročnejšieho obdobia šetriť peniazmi. Svoje úspory tak buď nemíňali vôbec, alebo sa zrejme rozhodli investovať do potrebnejších vecí.

Smartfón na obrázku: Huawei P Smart 2021

Pozitívom však podľa webu GizmoChina na druhú stranu je fakt, že sa darilo predaju mobilných telefónov s podporou najmodernejších sietí piatej generácie, alebo aj skrátene 5G. Presnejšie sa v minulom roku podarilo predať v rozmedzí od 280 miliónov do 300 miliónov 5G smartfónov. V porovnaní s obdobím roka 2019 ide o extrémne markantný skok, pretože v spomínanom roku sa predajcom podarilo dodať oveľa menšie množstvo týchto prístrojov. Konkrétnejšie išlo o približne 20 miliónov kusov.

Počas prvej štvrtiny 2020, celosvetový predaj smartfónov zažil veľmi radikálny pád predajov, a to až o 20 percent medziročne. Dvojciferné poklesy sa vyskytli aj v druhej štvrtine roka. Situácia sa začala lepšiť až počiatkom tretieho kvartálu 2020.

Predaje smartfónov síce poklesli, no niektorým značkám sa darilo

Pokiaľ ide o tie najpoprednejšie svetové značky, najviac sa darilo juhokórejskému Samsungu. Za ním nasleduje americký gigant Apple, spolu s Huawei Technologies. Peknú štvrtú priečku má Xiaomi. Najlepšie šestku uzatvára dvojica z Číny Oppo a Vivo. Apple a Xiaomi pritom vnímajú medziročný nárast predajov, takže rok 2020 nemusí byť pre každú spoločnosť priam negatívnym.

Sme veľmi radi, že tu môžeme vidieť aj Huawei, ktorý si toho kvôli nezhodami s Amerikou odtrpel mnoho ťažkých rán, ktoré sa iba tak ľahko nezahoja. Aj preto táto firma zaznamenala dvojciferný percentuálny pokles, pokiaľ ide o predaje smartfónov. Podobne je na tom s predajmi koniec koncov aj Samsung, no aj napriek tomu si udržal prvú priečku v tejto listine. Ostáva nám už iba veriť, že rok 2021 bude nielen pre ekonomiku, ale pre celý svet vo všeobecnosti lepším.

Náš tip
Už zajtra: Sledujte naživo predstavenie Samsung noviniek a rovno ich vyhrajte | SÚŤAŽ
Disqus Comments Loading...