Koľko smartfónov sa predá do konca tohto roka? Odhad sa znížil, dôvodom je nedostatok čipov

Redakcia

Najnovšia prognóza predaja smartfónov analytickej spoločnosti CounterPoint Reasearch príliš nepoteší výrobcov smartfónov. Oproti pôvodnému odhadu v prvom polroku sa zníži, čoho dôvodom je hlavne nedostatok čipov na trhu.

Pôvodný odhadovaný rast predajov smartfónov sa znížil o 3 %

Minulý rok bol pre výrobcov smartfónov v dôsledku pandémie koronavírusu najhorším za minulé desaťročie. Dodávky totiž oproti roku 2019 klesli o 11 % na 1,331 miliardy kusov. Tento rok by podľa CounterPoint Reasearch mali dodávky opäť stúpnuť o 6 % na 1,414 miliardy kusov. Pôvodný odhad na tento rok bol však 1,447 miliardy kusov a medziročný nárast o 9 %.

Predaje smartfónov 2021 | Foto: CounterPointResearch.com

Analytická spoločnosť totiž odhaduje nižšie dodávky v druhom polroku kvôli nedostatku čipov na trhu. Tie stále trpia kvôli pandémii koronavírusu, ktorá utlmila priemysel naprieč všetkými odvetviami. V druhom štvrťroku dostala väčšina OEM výrobcov iba 80 % objednaných komponentov.

Nedostatok čipov sa najmenej dotkne Applu

V tomto treťom štvrťroku to bolo podľa tvrdenia výrobcov dokonca iba 70 %. Okrem DDI a PMIC komponentov chýbali pre smartfóny dôležité aplikačné procesory a snímače fotoaparátov. Výrobcovia procesorov ako Qualcomm a MediaTek nedokážu naplniť objednávky OEM výrobcov, ktorí sú od nich závislí.

Samsung Galaxy S21 | Foto: Redakcia

{{shop_name}} od {{product_price}}

Podľa riaditeľa spoločnosti CounterPoint Research Toma Kanga sa nedostatok komponentov dotkne skoro všetkých veľkých  značiek vrátane Samsungu, Oppo a Xiaomi. Najmenej sa tento problém dotkne americkej spoločnosti Apple. Jej nedávno predstavené smartfóny Apple iPhone 13 by mali byť opäť najpredávanejšími modelmi na trhu.

Náš tip
Logo USB-C kábla a nabíjačky dostalo nový dizajn. Parametre uvidí používateľ ihneď
Disqus Comments Loading...