Porovnanie operátorov: 4G mapa pokrytia na Slovensku

Nový operátor 4ka spustil svoju prevádzku a zákazníci môžu začať využívať jeho služby. Spojenie Swanu a Slovenskej pošty prinieslo samozrejme hneď niekoľko otázok. Jednou z nich je nepochybne aj to, kde bude možné služby “štvorky” využívať. Celonárodné pokrytie mobilnou sieťou nového mobilného operátora je zabezpečené aj vďaka národnému roamingu v sieti Telekomu. Tu však môže 4ka využívať len 2G sieť, pričom pokrytie 4G signálom musí zabezpečiť už vo vlastnej réžii, 3G sieť zatiaľ nebude 4ka používať. To znamená, že po zakúpení predplatenej SIM karty operátora budete môcť bezproblémovo volať a posielať SMS správy na celom území Slovenska (s výnimkou niektorých nepokrytých lokalít). Horšie na tom budú ale zákazníci využívajúci mobilný internet.

Náš tip
Cenník 4ka: volania a SMS za 4 centy na Slovensku a v celej EÚ, 1GB balíček za euro

Náš tip
VIDEO: 4ka chce do konca roka 100-tisíc zákazníkov a 4G pokrytie pre 50% obyvateľstva

4ka a pokrytie LTE

Štvorka momentálne na pripojenie do internetu využíva vlastnú 4G/LTE sieť, ktorou momentálne podľa jej slov pokrýva 40% obyvateľov Slovenska. Mimo pokrytých lokalít sa prepína na pripojenie typu EDGE, ktoré je spoplatňované cenou 4 centy za prenos 1 MB dát. Tieto ale nie sú súčasťou balíka 4G GIGA, ktorý stojí 1 euro. Mimo pokrytia 4G internetom sa tak zákazníci budú musieť uspokojiť s oveľa pomalším a niekedy úplne nevyhovujúcim pripojením. Najviac to pocítia vtedy, ak budú cestovať, pretože úplne sú pokryté len niektoré mestá a lokality. Operátor však presnú mapu pokrytia, na rozdiel od konkurencie, zatiaľ neponúka. Na stánke 4ky je možné vyhľadať svoju adresu a tak si zistiť, ako to vyzerá s pokrytím.

Dôležité je však upozorniť aj na fakt, že ak chcete využívať 4G internet od 4ky, potrebujete aj 4G smartfón alebo tablet. Nový operátor zatiaľ nemá žiadne pokrytie 3G, to znamená, že v prípade, že máte smartfón s podporu len 3G, surfovať budete v rýchlostiach 2G. Operátor má aktuálne v ponuke len dve zariadenia s podporou 4G, LENOVO A2010 4,5” DUAL SIM LTE a Huawei Y635 5” DUAL SIM LTE. Zoznam všetkých zariadení, ktoré podporujú 4G nájdete aj v našom Android katalógu smartfónov a katalóg tabletov.

Náš tip
Slovenský operátor 4ka: oficiálne predstavuje svoje služby

4ka: Zoznam lokalít s úplným pokrytím:

Bánovce nad Bebravou, Beluša, Dunajská Streda, Kežmarok, Komárno, Košice, Malacky, Martin, Modra, Moldava nad Bodvou, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Prešov, Púchov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Senec, Sereď, Šintava, Skalica, Snina,  Stupava, Topoľčany, Trnava, Veľký Krtíš, Veľký Meder, Vráble, Vrútky, Želiezovce a Zlaté Moravce.

4ka: Zoznam lokalít s čiastočným pokrytím:

Banská Bystrica, Bratislava, Brezno, Bytča, Dubnica nad Váhom, Galanta, Handlová, Hlohovec, Kolárovo, Kráľovský Chlmec, Leopoldov, Levice, Liptovský Mikuláš, Michalovce, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Šurany, Svidník, Trebišov, Trenčín, Vranov nad Topľou, Žilina a Zvolen.

Pokrytie Orange, Telekom a O2

Čo sa týka kvality pokrytia 4G sieťou, tam jednoznačne vedú dlhoroční hráči, ako Telekom a Orange. Tí pokrývajú už viac ako 60% populácie. Posledné čísla hovorili v prípade Orangeu o 63%, v Telekome vlastnou 4G/LTE sieťou pokrývajú už 68,3% obyvateľov Slovenska. O2 má pokryté len časti najväčších slovenských miest – Bratislavu a Košice (približne 165 tisíc ľudí, čo predstavuje asi 3% obyvateľov), no na rozdiel od štvorky disponuje vlastnou 3G sieťou so 70% pokrytím. Orange a Telekom majú 3G sieťou pokrytú taktiež väčšinu územia, čo zaručuje dobré rýchlosti a odozvu mobilného internetu aj pri cestovaní. Porovnanie s mapovými podkladmi prikladáme nižšie a nájdete ich aj na stránkach mobilných operátorov.

Náš tip
Orange pokrýva 4G/LTE sieťou 62,5% obyvateľov

Náš tip
Slovak Telekom pokrýva 4G/LTE sieťou 62,6% populácie Slovenska

Náš tip
Vyskúšajte Speedmeter: otestujte rýchlosť vášho mobilného operátora

Mapa pokrytia operátorov Telekom, Orange a O2

Mapa pokrytie 4G/LTE sieťou operátora Telekom
Mapa pokrytie 4G/LTE sieťou operátora Orange
Mapa pokrytie 4G/LTE sieťou operátora O2 v mestách Bratislava a Košice
Disqus Comments Loading...