Polaroid žaluje GoPro za porušenie dizajnového patentu pri modeli Hero4 Session

Spoločnosť GoPro predstavila pred nejakým časom zaujímavú športovú kameru Hero4 Session. Ide o netradičné zariadenie, ktoré má telo v tvare kocky a jeho veľkou výhodou sú najmä miniatúrne rozmery. Výrobca si od tohto modelu sľuboval veľa, no zatiaľ sa mu na trhu nedarí. Situácia zašla až tak ďaleko, že spoločnosť GoPro musela znížiť cenu kamery o 100 USD, aby sa aspoň sčasti naplnili predpokladané predaje nového modelu. Situáciu teraz skomplikovala aj spoločnosť Polaroid, ktorá tvrdí, že GoPro kopíruje tvar zariadenia, ktorý má Polaroid ošetrený patentom pri zariadení Polaroid Cube.

Inkriminovaným zariadením je práve model Hero4 Session, ktorý tak má zatiaľ veľmi ťažký osud. Nemôžeme pochybovať o tom, že tieto dve zariadenia sa na seba skutočne veľmi podobajú. Okrem tvaru toho ale tieto dve kamery veľa nezdieľajú – Hero4 Session má väčšie rozmery a zvláda natáčanie videa vo vyššej kvalite. Napriek tomu sa Polaroidu zdá, že dizajn bol jednoducho okopírovaný a teraz chce odškodné.

Sudca to ale nebude mať ľahké – žaloba Polaroidu je veľmi stručná a okrem siedmych fotografií zariadenia Cube iba hovorí o “ornamentálnom dizajne pre športovú kameru v tvare kocky, ako znázorňujú priložené fotografie”. Je tak veľmi pravdepodobné, že pôjde o jeden z ďalších súdnych sporov, ktoré v podstate žiadne zásadné rozhodnutie neprinesú.

Zdroj: Wall Street Journal via engadget

Disqus Comments Loading...