Porovnali sme dátové paušály pre študentov na jeseň 2020

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Leto nám pomaly dáva svoje zbohom a aj keď ešte nebude chladno, už to nebude ono. Študenti asi budú viac času tráviť online, povedzme, že študovaním, a menej vonku. Preto sme porovnali dátové paušály a balíčky, ktoré ponúkajú slovenskí operátori cenovo citlivému zákazníkovi, ktorí je moderný a potrebuje veľa dát.

Prehľad sme rozdelili na dve skupiny, pretože vieme, že sú študenti, ktorí si všetko hradia sami a pre tých je každé euro mesačne zásadná vec. Ale sú aj študenti, ktorým pomáhajú rodičia či starí rodičia, a tak si môžu dovoliť trošku si priplatiť za väčší komfort služieb či viac dát.

Telekom – študent

V Telekome si môžete dokupovať dátové balíčky aj v prípade, že máte paušál a minuli sa vám predplatené dáta. Na výber je z dvoch pomerne príjemných možností. Balíky sa nazývajú Denné dáta 1 GB a Denné dáta neobmedzené. Prvý obsahuje 1000 MB za 1,50 € a tie vám platia 24 hodín od aktivácie. Ak potrebujete neobmedzené dáta, stojí to 3€, ale takisto si musíte všetko potrebné vybaviť do 24 hodín.

Oba balíky sú určené majiteľom všetky T paušálov, paušálov ÁNO a Happy okrem Happy XS mini, XS a S. Zaobstarať si ich možno cez SMS či aplikáciu, takže cena aj dostupnosť je dobrá.

Ak ste moderná osoba a vaša elektronická komunikácia pomaly nahrádza klasické volania cez mobilnú sieť, možno by sa vám hodil paušál T Dáta 25, ktorý za 25 € ponúka až 10 GB dát (pri dvojročnej viazanosti). To už je celkom slušná porcia aj na streamovanie videoobsahu a k tomu dostanete predplatených 100 minút volaní a SMS posielate za 7 centov. Tie však v časoch četovacích služieb ako Messenger, WhatsApp a podobne ako študent asi veľmi nepotrebujete.

Za zmienku stojí, že ak by ste napríklad presvedčili rodičov, aby si dali zaviesť niektorú zo služieb Magenta 1 (internet, pevná linka či TV), mali by ste vo svojom paušále T Dáta 25 až 15 GB dát. To už postačí aj tým náročnejším.

Telekom – študent budget

Ak máte trošku hlbšie do vrecka a nemáte paušál, ale Easy kartu, dokupovanie dát nie je veľmi výhodné. Za 6 € pri balíku Vždy Giga dostanete na 30 dní 1 GB a za 8 € pri balíku Vždy 2 Giga zasa 2 GB na 30 dní. Obe ponuky sa navyšujú o 500 MB ako bonus, no pokiaľ často sledujete videoobsah, napríklad počas prestávok, asi viete, že ani 2 GB nie sú práve záplava dát.

Slovo „vždy“ v názvoch oboch balíkov znamená, že sa vám môžu po spotrebovaní dát automaticky obnoviť. Je tu aj možnosť zvaná Raz Giga, ktorá vám dá 1 GB dát na 7 dní, pričom cena je 3 €.

Bežne stojí využívanie internetu s Easy kartou maximálne 50 centov, ak sa zmestíte do 200 MB. To znamená, že to stačí povedzme na kontrolu e-mailov a základnú komunikáciu pomocou správ napr. cez Messenger. Ten, podobne ako Facebook existuje aj vo verzii Lite, ktorá spotrebúva menej dát.

Orange – študent

Spoločnosť Orange spustila presne so začiatkom školského roka paušál pre študentov s názvom Go Yoxo. Je v ňom 5 GB dát, čo je pomerne slušná porcia a k tomu neobmedzené volania a správy. Ešte lepšie je, že v tomto paušále budete mať neobmedzené tiež využívanie četovacích aplikácií a sociálnych sietí.

Paušál stojí prijateľných 15 € a na jeho využívanie treba mať 15 až 26 rokov a byť držiteľom preukazu ISIC, EURO<26 alebo ITIC karty. Unikátna je možno predávať nespotrebované dáta ostatným na Yoxo Markete, čím si možno znížiť faktúru. Predávať či kupovať budete balíčky s veľkosťou 1 GB za 1 €, no cena sa môže pohybovať aj podľa dopytu a ponuky. Háčik je iba v tom, že maximálne možno predať len 2 GB dát. Operátor však sľubuje možnosť zmeny aj tohto maxima podľa vývoja na Yoxo Markete.

V prípade, že budete kombinovať mobilný paušál s pevným internetom, môžete využiť paušály Love. V otázke mobilných dát sa poskytujú tri varianty – Go Data 15 €, 20 € a 30 €. Už v názve je prezradená cena takéhoto paušálu a množstvo dát, ktoré dostanete závisí aj od toho, či si balík skombinujete v rámci Love s pevným internetom či TV.

Bez Love tieto balíky obsahujú 3, 6 alebo 15 GB dát. Čo je samo o sebe dosť slušné, aj keď 3 GB pri 15-eurovom paušále neznie veľmi dobre. No pokiaľ by ste napríklad v rodine využili aj TV či pevný internet, dostanete v tých istých balíkoch 9, 18 alebo až 45 GB dát. A to už určite stojí za pozornosť.

Orange – študent budget

Ak ste cenovo citlivejší, môžete si v Orange vyskladať dátový paušál aj podľa seba. A to dosť podrobne, keďže sa tu nachádzajú tzv. Nonstop dátové balíky konkrétnych sociálnych sietí, mobilných hier, hudobných a videoslužieb a napokon aj četovacie aplikácie. Podľa toho, čo chcete využívať bez obmedzenia, si za každý balíček zaplatíte 2, 4, 6 alebo 10 € a čím viac balíkov, tým vyššia zľava.

Takže si napríklad môžete vytvoriť paušál, v ktorom budete mať neobmedzené dáta pre Messenger za 2 € a k tomu Spotify či Apple Music za 6 €. Balíčky v cene obsahujú aj obmedzené množstvo dát na všeobecné použitie (líši sa podľa typu obsahu) a operátor zvýhodňuje takéto balíčky aj vtedy, ak si k nim zakúpite nejaké zariadenie.

O2 – študent

Modrý operátor má základnú ponuku veľmi prehľadnú a máte tu na výber z troch dátových paušálov. Ak sa rozhodnete využiť cenové zvýhodnenie na zariadenie, dostanete 4 GB dát v paušále Modré O2 Dáta, Strieborné O2 Dáta ponúknu 8 GB a Zlaté O2 Dáta slušných 16 GB.

Ak však zariadenie nepotrebujete, porcia sa zvýši na 4, 8 či 20 GB dát. Paušály sú bez viazanosti a za hovory a SMSky zaplatíte koľko využijete. Tarifa je pritom spoločná pre všetky tri varianty – 10 centov za minútu a 6 centov za správu.

Napokon spomenieme cenu, ktorá bude určená aj podľa toho, či budete komunikovať elektronicky alebo nie. Ak si aktivujete elektronickú faktúru a budete tiež platiť cez internet, ceny sú 15 € za Modré O2 Dáta, 20 € za Strieborné O2 Dáta a 30 € za Zlaté O2 Dáta. Ak ste konzervatívni, bude to 17, 22 či 32 €, čo však asi nebude vyhovovať žiadnemu študentovi.

Po minutí predplateného objemu si môžete dokúpiť dáta v kapacite 1 GB za 3 €, bez ohľadu na to, ktorý O2 Dáta paušál máte. O2 po prečerpaní neobmedzuje rýchlosť, ale vaše pripojenie celkom zastaví.

O2 – budget

Ak je pre vás každý cent dôležitý, môžete vyskúšať dobíjaciu kartu s názvom O2 Voľnosť. Pri nej je unikátna tarifikácia – 10 centov za hovor, nech trvá akokoľvek dlho, a to v rámci celej EÚ. Takže ak budete volať domov z intráku v zahraničí, toto je cesta.

Dáta sa k takejto karte dokupujú za cenu 1 € za 1 GB, alebo 250 MB za 50 centov, pričom je jasné, že každý využije skôr prvú ponuku. 250 MB je dnes už nedostatočná kapacita, nech má akúkoľvek cenu. Oba varianty platia na 1 deň, no je tu aj možnosť dokúpiť si 1 GB za 2 € na týždeň, 1 GB za 3 € na 4 týždne alebo 2 GB za 5 € na 4 týždne. Výhodnosť je v tomto prípade asi individuálna, no nakombinovať si z toho napríklad 4 GB za 8 € na mesiac znie pomerne dobre.

4ka – študent

Štvrtý mobilný operátor sa na prvý pohľad pri dátových paušáloch veľmi netrápi s diferencovaním ponúk. Na druhý už áno. S dátovým paušálom Sloboda Dáta dostanete neobmedzené dáta v rámci SR (čo si treba zvážiť, ak študujete v zahraničí), a to za 14 €. Ponuku možno využiť s dobíjacou kartou 4KA SIM aj s paušálom s telefónom a na faktúru.

Mimo Slovenska budete dátovať v EÚ za 1 cent za 1 MB. Zdôrazníme, že ide o 1 MB, nie GB, tak si to treba zvážiť, pretože to nie je lacné. Vychádza to vyše 10 € za GB.

Nevýhoda tiež striehne v tom, že Sloboda Dáta neobsahuje volania a SMSky. Takže sa asi bude hodiť hlavne tým, ktorí buď využívajú hlavne internet, alebo majú telefón na dve karty SIM a Sloboda Dáta bude pre nich sekundárna.

K paušálom Sloboda 100, Sloboda 300 a Sloboda ∞ si možno dokúpiť balíky Dáta Navyše. Tie sú 30-dňové a prinesú vám 10 GB, 15 GB alebo neobmedzené dáta (len v rámci SR, v EÚ to je iba 2,38 GB). Cena je pri všetkých troch rovnaká – 5 €. Je to však doplatok k paušálom, ktoré stoja 10, 14 a 22 €.

4ka – študent budget

Ak máte 4ka SIM kartu, alebo ju chcete mať, dátové balíky sú v základe dva. Denné Nekonečno, kde si možno dokúpiť 10 GB za 1 €, ale len na 1 deň. To je fakt zaujímavá ponuka, keďže minúť 10 GB za deň nie je až také ľahké, a pritom je cena dobrá. Alebo si zaobstaráte skromný 1GB na 30 dní za 2 € s názvom Giga s Obnovou.

Treba si však vždy dať pozor na to, kde sa pohybujete. Niektoré balíky a paušály 4ky ponúkajú v zahraničí len zlomok dát a ostatné musíte využiť na území SR.

Náš tip
Xiaomi ukázalo pokročilú technológiu, ktorá ukryje selfie fotoaparát do displeja. Blíži sa koniec výrezov?
Disqus Comments Loading...