Aj vďaka onlinu sa darí podporovať slovenské tradície a remeslá

Podľa odhadov Európskej komisie budú práve digitálne zručnosti v budúcnosti vyžadované pri výkone až 90% pracovných pozícií. Momentálne sa nezamestnanosť na Slovensku pohybuje okolo 7,6%, ale v skupine mladých je to až 17,6%.

Spoločnosť Google sa rozhodla pomôcť týmto štatistikám a v júni 2016 spustila vzdelávací program „Digitálna garáž“. Ten patrí k širšej iniciatíve „Pomáhame Slovensku rásť“. Tento program tvoria online školenia aj prednášky, pomocou ktorých najmä mladí ľudia získajú predstavu, ako funguje napríklad webová analytika, komunikačné nástroje, vyhľadávanie, mobilný marketing a tiež ďalšie vedomosti z oblastí ako online predaj a propagácia.

„Je zrejmé, že sa Slováci prestávajú báť digitálneho sveta a namiesto toho mu chcú porozumieť. Predovšetkým zo strany mladých ľudí sme zaznamenali veľký záujem ako o online školenia, tak o účasť na workshopoch, ktorých sme naprieč šiestimi slovenskými regiónmi usporiadali celkovo 63,“ hovorí Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu a dodáva: „V prieskume, ktorý sme si nechali vypracovať spoločnosťou IPSOS uviedlo takmer 18-tisíc respondentov, že sa im vďaka týmto školeniam zdvihlo sebavedomie a takmer 1 900 si vďaka novo nadobudnutým znalostiam ľahšie našlo prácu.“

Podnikateľský sen realitou vďaka internetu

S použitím online priestoru je jednoduchšie i menej rizikové uskutočniť svoj podnikateľský sen, alebo nájsť klientov pre svoje produkty. Internet totiž dovoľuje podnikať každému. Zaujímavosťou je, že aj vďaka onlinu sa v našich končinách darí podporovať slovenské tradície a remeslá a dostať ich opäť medzi ľudí.

Na Slovensku máme viacero žiarivých príkladov. Šperkárka a dizajnérka Petra Toth napríklad vďaka vlastnému e-shopu predáva svoje šperky a módnu tvorbu inšpirovanú pôvodnými slovanskými vzormi po celom Slovensku aj v zahraničí.

„Motívy pre svoju tvorbu zbieram v zapadnutých dedinkách Slovenska, ale najviac zákazníčok mám online. Svoju stránku aj e-shop som z tohto dôvodu zmodernizovala už trikrát,“ hovorí Petra, pričom korunka z jej dielne už zdobila aj slovenskú Miss.

Určite ste sa stretli aj s internetovým projektom Sashe.sk. Združuje v súčasnosti už vyše 6000 slovenských dizajnérov, výrobcov a remeselníkov a chce podporiť slovenskú ručnú výrobu. Známy je aj projekt tradičnej slovenskej dediny Hotel Liptovský Dvor.

Digitálna garáž je akreditovaný vzdelávací program

Platforma Digitálna garáž bola nedávno zahrnutá aj do vzdelávacieho programu pre učiteľov akreditovaného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a garantovaného doc. Ing. Štefanom Žákom, PhD., dekanom Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ide vôbec o prvé vzdelávanie učiteľov v oblasti digitálneho marketingu na Slovensku.

Najväčší počet vyškolených v Digitálnej garáži pripadá na Bratislavský kraj. Za ním sú Košický a Žilinský kraj. Najsvedomitejší „študenti“ sú zase z Trnavského kraja. Tí pri jednej návšteve e-learningovej platformy strávia vyše 18 minút a tiež si aj pozreli najväčší objem učiva.

Zdroj: tlačová správa

Disqus Comments Loading...