Na OnePlus smartfónoch sa našla ďalšia špehovacia aplikácia

V októbri prebehla svetom správa, že telefóny spoločnosti OnePlus zbierajú od používateľov citlivé dáta. Taktiež sa objavili informácie o systémovej aplikácii, ktorá otvára zadné vrátka k rootu zariadenia. A teraz bola odhalená druhá systémová aplikácia, ktorá zhromažďuje rôzne citlivé údaje.

V októbri Chris D. Moore odhalil, že telefóny OnePlus zoskupujú citlivé dáta používateľov, ktoré sú dokonca prepojené so sériovým číslom daného výrobku. Jednalo sa o IMEI číslo, MAC adresy, názvy mobilných sietí, Wi-Fi SSID a spomínané sériové číslo telefónu. Dokonca zistil, že časové znaky signalizovali, kedy boli jednotlivé aplikácie otvorené a zatvorené – označené sériovým číslom svojho zariadenia. Spoločnosť OnePlus reagovala tým, že poskytne používateľom možnosť zrušenia zbierania dát.

Elliot Andreson pre zmenu pred pár dňami na twitteri informoval o systémovej aplikácii EngineerMode apk, pomocou ktorej sa dá urobiť poľahky root zariadenia bez vedomia používateľa.

Ten istý človek teraz informuje o systémovej aplikácii OnePlusLogKit.apk, ktorá zhromažďuje citlivé údaje. Jedná sa o Wi-Fi logy, NFC logy a GPS logy. Aplikácia má ďalej prístup k bežiacim procesom, informáciám o batérii atď. Anderson upozorňuje na to, že aplikácia by mohla byť ľahko modifikovaná treťou stranou.

V najbližších dňoch môžeme čakať odpoveď na problém od spoločnosti, ktorá nedávno predstavila vylepšený model OnePlus 5T.

Zdroj: Phandroid

Disqus Comments Loading...