OnePlus 6: V znamení rýchlosti | RECENZIA

Len málokto by to bol povedal, no od predstavenia prvého smartfónu vytvoreného spoločnosťou OnePlus prešli už viac ako 4 roky. Tento čínsky výrobca si za toto časové obdobie získal priazeň mnohých technologických nadšencov. Tých zaujal najmä vďaka skvelej cenovej politike a ukážkovému prístupu k požiadavkám svojich zákazníkov.

Postupom času sa však cenová politika tohto výrobcu zhoršovala, čo dosvedčuje najmä jeho najnovší model, OnePlus 6. Ten sa totiž predáva za takmer dvakrát vyššiu cenu ako OnePlus One, čiže úplne prvý smartfón tejto spoločnosti. Je však jeho cena skutočne opodstatnená alebo sa len výrobca ulakomil na vyššie zisky?

>>Kúpiť OnePlus 6 z e-shopu GeekBuying.com!<<

Balenie: Bez slúchadiel, no s ochranným obalom

Konštrukcia a dizajn: Prispôsobený najnovším trendom

Azda každý vlajkový smatfón z roku 2018 je vytvorený z kombinácie kovu a tvrdeného skla. Z davu našťastie (alebo skôr nanešťastie?) nevystupuje ani OnePlus 6. Jeho celá predná, ako i zadná stena, je teda prekrytá odolným sklom Gorilla Glass 5. To je v Mirror Black verzii pomerne náchylné na zbieranie šmúh, odtlačkov prstov a iných nečistôt. Okrem toho sa môže ľahko stať, že sa zadná stena poškodí pri nejakom páde. Z týchto dôvodov vám teda odporúčame OnePlus 6 obaliť do ochranného obalu, pričom jeden sa nachádza už v základnom predajnom balení.

Z hľadiska kvality spracovania nemáme tomuto smartfónu čo vytknúť. Všetko spolu krásne lícuje a nikde sa nič neprehýba. OnePlus 6 navyše pôsobí na pohľad, ako aj na dotyk, poriadne prémiovo. Vďaka natiahnutému pomeru strán pekne sadne do dlane, pričom ideálne zaoblená zadná stena kopíruje jej tvar. Do ruky sa vám teda pri držaní tohto telefónu nezarezávajú absolútne žiadne hrany.

Aby toho nebolo málo, OnePlus je jedným z mála výrobcov, ktorí ešte nezanevreli na audio jack konektor. Ten sa spolu s USB-C konektorom, hlavným reproduktorom a primárnym mikrofónom nachádza na dolnej hrane konštrukcie. Na tú vrchnú sa dostal iba sekundárny mikrofón, pričom bočné nesú dvojtlačidlo regulácie hlasitosti, vypínacie tlačidlo, alert slider a slot na dvojicu SIM kariet. Všetky tlačidlá sú spracované ukážkovo a ich stláčanie si budete doslova užívať.

Zadná stena následne obsahuje logo výrobcu, duálny LED blesk, duálny hlavný fotoaparát a taktiež skener odtlačkov prstov. Ten funguje opäť extrémne rýchlo a spoľahlivo. Všetky tieto prvky sú uložené v stredovej osi smartfónu. Ak teda budete chcieť ovládať tento telefón počas toho ako bude položený na stole, nebude sa vám kolísať zo strany na stranu. Pri konštrukcii ešte stoja za zmienku farebné prevedenia Midnight Black a Silk White, ktoré disponujú vskutku originálnou povrchovou úpravou. Tá na dotyk pripomína kov a nečistoty sa na ňu lepia o poznanie menej. Zároveň sa však tieto verzie kĺžu v rukách o čosi viac.

Jediným neduhom konštrukcie tohto dlho očakávaného smartfónu je nedostatočná odolnosť voči vode. Výrobca síce uvádza, že OnePlus 6 dokáže bez problémov odolať miernemu postriekaniu touto vzácnou tekutinou, no trvalé ponorenie rozhodne neodporúča. Nový zabijak vlajkových lodí navyše postráda akúkoľvek IP certifikáciu, takže by sme ho na vašom mieste radšej schovávali aj pred trochu silnejším dažďom. Ľahko totiž môžete prísť o záruku.

Za zapožičanie telefónu ďakujeme e-shopu GeekBuying.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Jeden z najlepších

Väčšinou si to ani len neuvedomujeme, no pri používaní smartfónu sme v najčastejšej interakcii s jeho displejom. Je teda nesmierne dôležité, aby zobrazovač spĺňal požiadavky používateľov daného telefónu. Dovolíme si tvrdiť, že obrazovka smartfónu OnePlus 6 tieto požiadavky nielenže spĺňa, ona ich dokonca prekonáva. Najnovší zabijak vlajkových lodí totiž ponúka vysokokvalitný 6,28-palcový Optic AMOLED displej s FullHD+ rozlíšením a pomerom strán 19:9. Zobrazovaný obsah je na tejto obrazovke krásne viditeľný aj za tých najslnečnejších dní. Vďaka výslednej jemnosti 402 ppi je doslova nemožné identifikovať jednotlivé pixely voľným okom a pozitívne je aj to, že pozorovacie uhly tohto displeja sú jedným slovom fantastické.

Môže za to fakt, že je displej poriadne úzko laminovaný, čo znamená, že medzi ochranným sklom a samotným zobrazovačom nie je zbytočne veľa voľného miesta. Osobitú pochvalu si zaslúži aj farebné podanie, ktoré síce nie je až tak realistické, ako je tomu pri IPS displejoch, avšak všetok multimediálny obsah vďaka nemu vyzerá na tomto telefóne krásne. Ak by sa vám však farebný profil z nejakého dôvodu nepozdával, v nastaveniach ho môžete jednoducho upraviť. V nich môžete tiež zapnúť nočný režim, ktorý odstráni z displeja nežiadúcu modrú farbu. Nájdete tu však aj režim čítania, ktorý zase zmení celé prostredie telefónu do odtieňov čiernobielej.

OnePlus 6 po vzore mnohých ďalších vlajkových smartfónov tohto roka ponúka aj výrez na vrchnej strane displeja. Ten nám počas nášho testovania neprekážal, keďže je poriadne malý. Ak by ste ale tento prvok predsa len nezniesli, v nastaveniach ho môžete skryť tak, aby sa okolo neho nezobrazovalo nič iné než čierne pruhy. Byť vami by sme však výrez nechali zapnutý, keďže si potom budete môcť do sýta vychutnať všetky kvality tohto takmer bezrámikového zobrazovača.

Výkon a pamäť: Rýchlosť na prvom mieste

Od počiatku svojej cesty mala spoločnosť OnePlus jeden jediný cieľ. Chcela, aby jej telefóny boli tými najrýchlejšími na svete. Tento obľúbený výrobca tak pravidelne svoje produkty obohacuje o tie najlepšie hardvérové komponenty, aké sú v čase ich predstavenia k dispozícii. OnePlus 6 nie je žiadnou výnimkou, keďže obsahuje procesor Snapdragon 845. Ten kooperuje so 6 / 8 GB RAM a 64 / 128 / 256 GB interným úložiskom.

Bez ohľadu na to, akú pamäťovú verziu tohto telefónu si vyberiete, ponúkne vám bleskovo rýchle reakcie. Či už jednoduchšie alebo aj náročnejšie aplikácie sa otvárajú v zlomku sekundy. OnePlus 6 dokonca nemá ani len najmenší problém so zložitými výpočtovými operáciami a s ľahkosťou si na ňom zahráte aj tie najprepracovanejšie mobilné hry. Len tak pre predstavu, PUBG bežal počas nášho testovania bez akýchkoľvek problémov aj na najvyššej možnej grafike, pričom stále bola k dispozícii vysoká rezerva v fps.

Multitasking taktiež fičí ako nôž po masle. Aplikácie tak zostávajú otvorené na pozadí aj niekoľko hodín po ich spustení. Aby toho nebolo málo, pokojne ich môžete mať spustených aj viac ako 20, čo telefón absolútne nespomalí. Jediným negatívom z hľadiska výkonu a pamäte je nemožnosť rozšírenia úložiska prostredníctvom microSD karty.

>>Kúpiť OnePlus 6 z e-shopu GeekBuying.com!<<

Za zapožičanie telefónu ďakujeme e-shopu GeekBuying.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Keď sa skvelá optimalizácia stretne s funkčnosťou

Tak ako väčšina svetových výrobcov, aj spoločnosť OnePlus prekrýva systém Android svojou vlastnou používateľskou nadstavbou. Tá nesie názov OxygenOS, pričom OnePlus 6 obsahuje jej najnovšiu verziu 5.1.8. Tá spolupracuje s doposiaľ najnovšou oficiálne vydanou verziou systému Android 8.1 Oreo. Samotná nadstavba OxygenOS je pomerne jednoduchá, pričom sa v mnohom podobá čistému Androidu.

Systém smartfónu OnePlus 6 je teda v mnohom podobný tomu, ktorý sa nachádza v zariadeniach Pixel od spoločnosti Google. V prvom rade ich spája skvelá optimalizácia, ktorá vo svete Android telefónov doslova nemá obdoby. Pri používaní najnovšieho zabijaka vlajkových lodí tak nezaregistrujete žiadne záseky a nebudete musieť na nič zbytočne dlho čakať. Okrem toho sa používatelia smartfónu OnePlus 6 môžu tešiť na rýchle a časté aktualizácie systému. Toto zariadenie je totiž zapojené do programu Google Treble, ktorý má zrýchliť príchod nových verzií Androidu do telefónov.

Už teraz je tak pre najnovšieho zabijaka vlajkových lodí k dispozícii beta verzia systému Android P, ktorú si môžete s trochou technického skillu otestovať aj vy. Okrem toho nám nedá nespomenúť skvelú komunitu vývojárov, ktorí smartfóny od spoločnosti OnePlus pravidelne zásobujú rôznymi custom ROM-kami a šikovnými módmi. Ak teda patríte medzi ľudí, ktorí radi využívajú otvorenosť systému Android, OnePlus 6 vám bude po tejto stránke vyhovovať.

Funkcie a dizajn

Drvivá väčšina jeho používateľov však bude nadmieru spokojná so systémom, ktorý je v zariadení predinštalovaný. Ten totiž ponúka prívetivý dizajn prostredia a množstvo pridaných funkcií. Vstavaný launcher je jednoduchý na použitie a taktiež ho možno prispôsobiť vášmu vkusu vďaka možnosti inštalácie vlastných balíčkov ikon, úpravy mriežky či možnosti pridávania widgetov. Launcher od OnePlus je tiež špecifický v tom, že po potiahnutí prstom doprava z domovskej obrazovky sa nedostanete k Asistentovi od Googlu, ale do špeciálnej karty s názvom Shelf.

Do nej si môžete pridávať nielen ľubovoľný počet widgetov, ale aj poznámok či upozornení, ku ktorým sa tak dostanete extrémne rýchlo. Notifikačná oblasť nedoznala oproti čistému Androidu takmer žiadnych zmien. Poradie rýchlych prepínačov, ako aj ich počet, môžete jednoducho meniť a prispôsobiť si môžete aj navigačný panel. Ten navyše môžete v nastaveniach aj úplne vypnúť, pričom ho následne nahradia intuitívne gestá. Krátko po ich zapnutí zrejme budete miestami pri orientácii v systéme tápať, no dá sa na ne veľmi rýchlo zvyknúť. A ak si na ne teda už raz zvyknete, s veľkou pravdepodobnosťou si nebudete vedieť návrat ku klasickej navigačnej lište predstaviť.

Nastavenia tiež skrývajú možnosť prispôsobenia rozhrania prostredníctvom farebných motívov. Tu si dokonca môžete zapnúť čierne rozhranie, ktoré nechá vyniknúť prednosti AMOLED displeja a ušetrí vám batériu. Ďalej stojí za zmienku možnosť naklonovania komunikačných aplikácií, ako aj režim Hra, ktorý vám popri hraní zablokuje príchod upozornení. No a osobitú zmienku si zaslúžia gestá na vypnutej obrazovke, ktorými môžete spustiť vami zvolené funkcie. Nakreslením písmena V na vypnutý displej telefónu tak môžete napríklad zapnúť baterku a nakreslením písmena O zase spustiť appku fotoaparátu.

Dostupná je aj možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním, ktorú sme však krátko po jej zapnutí hneď vypli. Pri manipulácií so smartfónom sa totiž vďaka nej často displej bez nášho zámeru rozsvietil. Na druhú stranu nás ale potešil Ambientný displej, ktorý vám pri zodvihnutí zariadenia zobrazí stručné informácie podobne, ako to robí AOD (Always On Display) na konkurenčných telefónoch. Keď už sme pri tom, OnePlus 6 v predchádzajúcej verzii systému AOD obsahoval, no spôsoboval rapídne vybíjanie batérie. Najnovšia aktualizácia teda túto mnohými vyhľadávanú funkciu odstránila, avšak s veľkou pravdepodobnosťou bude do tohto telefónu v budúcnosti opäť pridaná.

Alert slider a predinštalované appky

Ako sme už naznačili pri konštrukcii, OnePlus 6 ponúka na svojom ráme Alert slider. Ten je už ikonickou súčasťou smartfónov od tejto spoločnosti a v tom najnovšom je implementovaný vo svojej doposiaľ najlepšej forme. Jednoduchým posúvaním tohto tlačidla môžete zmeniť vyzváňací režim telefónu. V dolnej polohe je zapnuté klasické vyzváňanie, v strednej polohe sa smartfón prepne do režimu vibrácií a v tej vrchnej zase bude aktívny režim tichý. Ide o skvelého pomocníka, ktorého oceníte vždy vtedy, keď nebudete chcieť byť rušení.

No a poslednou vecou, pri ktorej sa v systéme pozastavíme sú predinštalované aplikácie. Tých je pomerne veľa, pričom sú v nich obsiahnuté appky od spoločnosti OnePlus, ako aj od spoločnosti Google. Tie od výrobcu, menovite poznámky, počasie, správca súborov, záznamník a OnePlus Community, možno všetky jednoducho odinštalovať. Rozhodne však stoja za vyskúšanie. Naopak, tie od spoločnosti Google odinštalovať možné nie je, avšak služby, ktoré nechcete využívať môžete zakázať.

Multimédiá: Skvelý na pozeranie, strašný na počúvanie

Prekrásny displej smartfónu OnePlus 6 sme počas testovania využívali najmä pri prezeraní všakovakého multimediálneho obsahu. Ten vyzeral na 6,28-palcovej FullHD obrazovke doslova parádne. Či už teda budete na tomto zariadení sledovať YouTube videá, filmy alebo fotografie, zaručene vás nesklame. Respektíve vás nesklame do momentu, kým si nezapnete zvuk. OnePlus 6 totiž obsahuje úplne priemerný mono reproduktor, ktorý nehrá vôbec tak, ako sa od vlajkových modelov z roku 2018 očakáva.

No a ako by toho nebolo málo, kvôli umiestneniu reproduktora na spodnej hrane konštrukcie sa nám často stávalo, že sme pri prehrávaní multimédií už tak priemerný zvuk stlmili našou dlaňou. Odporúčame vám teda radšej na prehrávanie zvuku využívať slúchadlá. Je pritom iba na vás, či sa rozhodnete pre bezdrôtový alebo naopak drôtový headset, avšak treba mať na pamäti, že zvuk vychádzajúci z toho drôtového si môžete prispôsobiť podľa vášho vkusu.

>>Kúpiť OnePlus 6 z e-shopu GeekBuying.com!<<

Za zapožičanie telefónu ďakujeme e-shopu GeekBuying.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko tak, ako má byť

Po stránke konektivity nemáme smartfónu OnePlus 6 čo vytknúť. Práve naopak, tento telefón totiž ponúka všetko to, čo z tohto hľadiska ponúkať má. Dostalo sa tak na podporu najmodernejšieho mobilného 4G pripojenia LTE Cat 16, ako aj na najnovšiu verziu Bluetooth 5.0, ktorá umožňuje streamovanie hudby do dvoch zariadení súčasne. Samozrejmosťou je NFC pre bezkontaktné platby a GPS s podporou A-GPS, GLONASS, BDS či Galileo.

Zameranie polohy je rýchle a presné, pričom navigovanie pomocou tohto telefónu fungovalo počas nášho testovania bezchybne. To isté možno tvrdiť aj o mobilnej a Wi-Fi sieti, ktoré sa chvália stabilným príjmom signálu. Všetko funguje podľa očakávaní aj pri využívaní dvojice SIM kariet. Tie si môžete nastaviť podľa seba a jednu kartu tak môžete využívať na hovory a SMS správy, pričom tú druhú na mobilné dáta.

Fotoaparát: Najlepším šliape na päty

Existuje viacero využití duálnych fotoaparátov. Niektoré smartfóny totiž využívajú pridaný fotografický snímač na bezstratový optický ZOOM, ďalšie na zachytenie hĺbky ostrosti a sú tu dokonca aj také, čo majú jeden klasický a jeden širokouhlý objektív. OnePlus 6 je dovedna tretím telefónom od ambicióznej čínskej spoločnosti, ktorý duálny hlavný fotoaparát obsahuje. Ten je svojím spracovaním opäť odlišný od tých predošlých, keďže tentoraz slúži pomocný senzor na zachytenie hĺbky ostrosti.

Hlavný 16 MPx snímač s clonou f/1.7 tak spolupracuje s druhým snímačom, ktorý má 20 MPx a zhodnú clonu f/1.7. Z fotografickej stránky veci sa dostalo aj na PDAF zaostrovanie a optickú, ako aj elektronickú stabilizáciu obrazu. Takto vybavený hlavný fotoaparát si nevedie skvelo iba na papieri, ale aj v reálnom svete. Z hľadiska kvality fotografií sa tak OnePlus 6 zaraďuje k tým najlepším fotomobilom súčasnosti.

Za dobrých svetelných podmienok totiž dokáže zachytiť neskutočné množstvo detailov, pričom snímkam nechýba ostrosť a ani výborne zvládnutý dynamický rozsah. Tieto skvelé fotografické atribúty sa prejavujú rovnako pri landscape, ako aj makro fotografiách. Snímky z makro sveta vďaka schopnosti snímača zachytiť veľké množstvo detailov ešte väčšmi vyniknú. Miernu kritiku si však zaslúži režim HDR, ktorý je občas nevýrazný a inokedy zase až príliš agresívny. Navyše, po jeho zapnutí badať na fotografiách vytvorených za mierne slabších svetelných podmienok vyššiu dávku šumu.

Šumu je však prekvapivo málo na klasických snímkach, a to aj v prípade, že svetlo nie je úplne ideálne. Večerné a nočné zábery si stále udržujú veľké množstvo detailov a celkovo ich možno označiť za viac ako len vydarené. Také sú aj portrétové fotografie, keďže bokeh efekt nie je priveľmi agresívny a taktiež preto, že OnePlus 6 spoľahlivo identifikuje kontúry fotografovanej osoby. Azda jediným nedostatkom fotografií môže byť pre niekoho podanie farieb, ktoré sú jemne presaturované.

Selfie
Selfie portrét

Po vzore mnohých konkurentov prichádza OnePlus 6 s možnosťou nahrávania 4K videa, a to až pri frekvencii 60 fps. Nahrávané video v tomto rozlíšení je jedno z najkvalitnejších, aké smartfóny v súčasnosti dokážu vytvoriť. OnePlus 6 totiž rýchlo a presne zaostruje, pričom elektronická stabilizácia využívaná pri nahrávaní odvádza skvelú robotu. Pravdou však je, že občas sú najmä po stranách obrazu viditeľné artefakty, za ktoré môže práve EIS.

>>Kúpiť OnePlus 6 z e-shopu GeekBuying.com!<<

Za zapožičanie telefónu ďakujeme e-shopu GeekBuying.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Pomalé vybíjanie a rýchle nabíjanie

OnePlus 6 nás doposiaľ v žiadnom ohľade nesklamal. No a, našťastie, sa to nezmení ani z hľadiska výdrže batérie. Vstavaný 3300 mAh akumulátor síce v súčasnosti nepatrí medzi tie kapacitou najväčšie, no napriek tomu je výdrž excelentná. Pri priemernom zaťažení sme dokázali bez problémov pokoriť hranicu 6 hodín zapnutej obrazovky. Extrémne zaťaženie, ktoré zahŕňalo prehliadanie internetu, sociálnych sietí, prezeranie videí na YouTube, ako aj polhodinu hrania PUBG, nás zase bez problémov dostalo nad 5 hodín zapnutej obrazovky. Treba pritom podotknúť, že v tom čase ešte stále zostávalo 19 % batérie.

Najlepšie pritom je, že OnePlus 6 ponúka skvelé nabíjanie Dash Charge. Ide o najrýchlejšiu rýchlonabíjaciu technológiu, ktorá sa v súčasne predávaných smartfónoch nachádza. Najnovší zabijak vlajkových lodí sa tak dokáže nabiť z 0 na 100 % už za skvelých 69 minút. Treba však mať na pamäti, že takéto rýchle nabíjanie bude fungovať len s kompatibilnou nabíjačkou. No a za zmienku stojí tiež fakt, že OnePlus 6 nepodporuje bezdrôtové nabíjanie, ktoré sa vo svete teší čoraz väčšej popularite.

OnePlus 6: Záverečné hodnotenie

V úvode tejto recenzie sme položili jednoduchú otázku. Pýtali sme sa, či je vyššia cena najnovšieho vlajkového modelu od spoločnosti OnePlus skutočne opodstatnená. No a podľa nášho názoru opodstatnená je. Za sumu 519 € totiž môžete získať smartfón, ktorý je v mnohých aspektoch najrýchlejší na svete. Okrem toho, že vám na všetky podnety zareaguje takmer okamžite, vás jeho prémiová konštrukcia prispôsobená najnovším trendom bude reprezentovať na každom kroku.

Na tomto smartfóne si budete tiež užívať vskutku obdivuhodný displej, ako aj hlavný fotoaparát, ktorý vás za žiadnych okolností nesklame. No a to isté, našťastie, platí aj pre batériu, ktorá dodáva zariadeniu nadpriemernú výdrž. Celkovo má teda tento telefón v priamom porovnaní s konkurenciou len štyri nedostatky. Nepodporuje bezdrôtové nabíjanie, rozšírenie interného úložiska prostredníctvom microSD karty, obsahuje “len” mono reproduktor a nemá IP certifikáciu. Nič iné však tomuto telefónu nechýba a jeho kúpou teda určite neurobíte krok nesprávnym smerom.

>>Kúpiť OnePlus 6 z e-shopu GeekBuying.com!<<

Za zapožičanie telefónu ďakujeme e-shopu GeekBuying.

Disqus Comments Loading...