Vyskúšali sme Nový Renault Koleos | VLOG REDAKCIE

Do redakcie sme dostali pozvánku na slovenské predstavenie a testovacie jazdy nového Renaultu Koleos. Neodolali sme a prinášame vám vlog z tohto eventu, ktorý sa odohral v prostredí krásneho X-Bionic Sphere pri Šamoríne. Nový Renault Koleos je vozidlo, ktoré mieri do vyššieho prémiovejšieho segmentu. Renault tu prichádza s Koleosom ako s jednou zo svojich top ponúk.

Nový Koleos sa v roku 2016 predstavil na autosalóne v čínskom Pekingu momentálne mieri do Európy. Toto SUV segmentu D možno pripojiť nielen k prémiovým modelom Talisman, Talisman Grandtour a Espace, ale popri modeloch Nový Captur a Kadjar dopĺňa aj ponuku crossoverov značky Renault. Po modeloch Espace, Talisman a Captur ide o štvrtý model s verziou Initiale Paris, ktorá má kombinovať eleganciu, komfort, výbavu a služby.

Rozmery

Auto je vysoké 1,68 m, jeho dĺžka je 4,67 m a rázvor kolies tvoriaci 2,7 m hovorí aj o veľkom (a pohodlnom) interiéri. Spolusediaci na zadných sedadlách majú tak na kolená k dispozícii priestor skoro 30 cm. Renault Koleos ponúka aj zaujímavý batožinový priestor, v záklde takmer 600 l, po sklopení sedadiel sa dá zväčšiť až skoro na 1800 l.

Výška podvozku je 210 mm, čo je dostatočne dobrá výška na prejazd terénom. Sú tu krátke predné a zadné previsy, takže vo výsledku vznikajú pekné prezajdové uhly – 19 stupňov vpredu a 26 stupňov vzadu, čo poskytuje tiež dobré vlastnosti do terénu. Práve to sme si odskúšali na vlastnej koži:

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Zvládne aj terén

S autom sme nešli len po klasických cestách, ale usporiadatelia nám pripavili poriadne dobrodružstvo. Celá kolóna Koleosov vyštartovala na poľnú trasu v blízkosti Orechovej Potône. Prešli sme členitým terénom cez poľnohospodárske cesty až po náročnejšiu offroad trať v blízkosti Slovakia Ringu. Nový Koleos teda nie je len auto na parádu, ale netreba sa báť prejsť s ním v prípade potreby aj do terénu (i keď si ho rozhodne nemôžete zameniť za “echt” offroad).

Motorizácie a bezpečnosť

Koleos je robustný, veľký a Renault sa rozhodol dať sem dízlové/naftové motory. Je tu možnosť vybrať si medzi manuálnou a automatickou prevodovkou. Výkonovo má Nový Renault Koleos 130-175 koní. Pri 175 koňových motoroch je reč o objeme 2,0 litra a práve tieto motory môžu byť v manuálnej/automatovej verzii. V prípade automatu je tu možnosť využiť pohon 4×4.

“Automat je tu v podaní CVT prevodovky X-Tronic, ktorá bola špeciálne odladená pre nový Koleos tak, aby ponúkala čo najpríjemnejšiu jazdu spojenú s čo najnižšou spotrebou. Pre tých, čo potrebujú využiť maximum dynamiky alebo jazdných vlastností auta je tu k dispozícii funkcia D-Step, ktorá pri prudkej akcelerácii stlačením plynového pedálu zaistí maximálnu dynamiku auta, práve vďaka tomu, že auto sa snaží využiť maximálny krútiaci moment a vždy sa pohybuje v najlepšom rozpätí. Vtedy sa prevodovka správa trochu ako automat,” hovorí Peter Slánský, Country Marketing Manager, Renault.

Renault Koleos zároveň dbá aj na bezpečnosť pasažierov. Získal napríklad 5 hviezdičiek v rámci Euro NCAP hodnostenia. Sú tu aj bezpečnostní asistenti, ktorí sa starajú o udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu, aktívne brzdenie, detekciu auta v slepom uhle a nechýba tu ani zadná parkovacia kamera a parkovací asistent.

Infotainment systém

Spomenúť musíme aj 8,7 palcový dipslej, korý tvorí riadiace stredisko celého auta. Je tu systém, ktorý sa volá R-Link 2 a vďaka nemu môžete nastavovať spomínaných asistentov a personalizovať prevedenie interiériu – napr. svetelnú atmosféru (5 podsvietení a tvarov grafiky polubného počítaču). Tiež je možné z R-Link Store inštalovať aplikácie, ktoré sú vhodné pre použitie v aute.

V blízkej budúcnosti bude dokona spustená podpora Android Auta, čo bude znamenať lepšiu využiteľnosť mobilného telefónu v spojení s používaním auta. Okrem pripojenie rôznych médií tu viete pripájať samozrejme aj smartfón a z prostredia auta potom telefonovať, používať navigáciu, streamovať hudbu napr. zo Spotify a pod. Viac sa môžete o R-Linku a o infotainmente auta dozvedieť v našom článku z januára, kde sme ho podrobne rozobrali s technikmi z Renaultu.

Čo stojí ďalej za zmienku sú aj sedačky s pekným bočným vedením, ktoré sa dajú vyhrievať i ventilovať. Je dokonca možné vykurovať aj zadné sedadlá. Novinkou je tiež chladenie/ohrievanie nápojov v strednej konzole pri vodičovi. Vďaka klimatizácii sa nápoje udržujú v želanej teplote.

Nový Renault Koleos prichádza na Slovensko v týchto dňoch v niekoľkých cenových hladinách v závislosti od motorizácie a výbavy vozidla.

Ak sa chcete o tomto aute dozvedieť viac, určite si pozrite náš vlog redakcie (vyššie), kde vám prinášame aj celý rozhovor s Petrom Slánským.

Za pozvanie na event ďakujeme spoločnosti Renault

Zdroj: Rozhovor, tlačová správa

Disqus Comments Loading...