Nokia 5: Štýlový návrat legendy | RECENZIA + VIDEO

Smartfóny značky Nokia zažívajú veľké znovuzrodenie. Po úspechoch a neúspechoch na platforme Windows Phone zobrala situáciu do rúk spoločnosť HMD Global. Tá teraz zastrešuje výrobu smartfónov Nokia, no na radosť mnohých uprednostnila platformu Android. Na svete sú aktuálne štyri modely Nokia novej generácie a Nokia 5 patrí niekde do stredu tohto, zatiaľ minimalistického portfólia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Postačujúci základ

Nokia 5 nám prišla zabalená v kompaktnej krabici, kde sme ale našli všetko potrebné k smartfónu. Pod samotným zariadením bol uložený nástroj na výber zásuviek so SIM kartami či microSD kartou. Okrem toho bolo v samostatnej časti uložené príslušenstvo. To znamená adaptér s výstupom 2 A, microUSB kábel a dokonca aj pár slúchadiel do uší. Nie sú to ale štuplíky, ale väčšie a trochu nemotornejšie slúchadlá. Aj tie sú ale vítaným doplnkom v čase, keď v tejto cenovej kategórii nie je takéto príslušenstvo úplne štandardné.

Náš tip
Nokia 3: Na začiatok stačí | RECENZIA
Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Konštrukcia a dizajn: Pocit vyššej triedy

Keďže dizajn a konštrukcia telefónu sú tie kvality, ktoré často oceníme ako prvé, spomíname ich zo zásady na začiatku recenzie. Zhodou okolností je to tentokrát tak, že práve konštrukčné spracovanie modelu Nokia 5 je aj jednou z jeho najväčších predností. Kovová unibody konštrukcia, elegantné zahnuté hrany a prístup s heslom “v jednoduchosti je krása” tu padol na úrodnú pôdu. Výsledkom je skutočne atraktívne zariadenie, ktorému by ste na pohľad a na dotyk určite tipovali vyššiu cenovú reláciu.

Nokia 5 patrí medzi priemerne veľké smartfóny. Má 5,2″ displej, rozmery 149,7 x 72,5 x 8 mm a hmotnosť 160 gramov. V žiadnom z týchto parametrov výrazne nevytŕča ani nezaostáva. Má priemerne veľké rámiky okolo displeja, rozumnú hrúbku a štandardnú hmotnosť. Vo vrecku nohavíc ju síce pocítite, no nejde o žiadnu tehlu.

Telefón svojím spracovaním poteší najmä fanúšikov jednoduchého štýlu. Vpredu dominuje displej, pod ním nájdeme čítačku odtlačkov prstov, ktorá sekunduje ako tlačidlo Domov. Napravo je potom dotykové tlačidlo multitaskingu a naľavo je tlačidlo pre krok späť. Dobrou správou je, že tieto dve tlačidlá sú aktívne podsvietené, kým skener odtlačkov/tlačidlo Domov bez problémov nahmatáte aj v tme. Nad displejom potom nájdeme reproduktor pre hovory, šošovku selfie-kamery a drobné logo NOKIA vpravo hore.

Ako sme už spomínali, zvyšok konštrukcie tvorí jednoliaty kus pekne zbrúseného hliníka. Ten prechádza oblými hranami zo zadnej strany do bočných stien. Napravo tu nájdeme tlačidlo napájania s dvojtlačidlom hlasitosti nad ním. Tlačidlá sú veľmi “klikavé”, ponúkajú skvelú odozvu, nemajú žiadnu vlastnú vôľu a stláčajú sa veľmi pohodlne. Hore nájdeme 3,5mm jack pre slúchadlá a napravo zásuvky pre SIM karty a microSD kartu. Dole sa potom nachádza reproduktor pre multimédiá, microUSB konektor a štrbinka mikrofónu.

Zadná strana je veľmi jednoduchá, no zároveň pripomína niekdajšie smartfóny značky Nokia. Logo je umiestnené pozdĺžne s dlhšou stranou telefónu a nad ním nájdeme pliešok s kamerou a duálnym LED bleskom. Okrem štrbinky mikrofónu celkom hore a certifikačných údajov dole je už kryt telefónu prázdny. Použitie kovu chválime – telefón pôsobí elegantne, prémiovo a zároveň nezachytáva odtlačky a nečistoty tak ako mnohé populárne smartfóny s krytom zo skla.

Celkovo je konštrukcia telefónu na vynikajúcej úrovni a v tomto smere ide o špičku v strednej triede, kde Nokia 5 patrí. Telefón je elegantný a luxusný, no zároveň nie extravagantný. Dostane vás svojou jednoduchosťou a zmyslom pre detail, čo nie sú kvality, ktoré by sme pravidelne pripisovali zariadeniam v tejto cenovej hladine.

Skener odtlačkov: Nenaplnil očakávania

Nokia 5 ponúka skener odtlačkov prstov pod displejom, čo mnohí používatelia uprednostnia pred umiestnením vzadu. Zároveň má ale skener pomerne malé rozmery, čo sa zrejme odrazilo aj pri našom používaní.

Na dnešné pomery sa nám totiž často stávalo, že skener náš odtlačok nerozoznal na prvýkrát. Zároveň bolo odblokovanie dlhšie ako sme zvyknutí aj pri telefónoch strednej triedy. Zároveň ale čítačka odtlačkov stále nie je úplnou samozrejmosťou v tejto cenovej relácii a za jej použitie sme aj tak vďační. Ostáva nám ale veriť, že v budúcej generácii smartfónov použije Nokia vylepšený skener.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Okúzli najmä v interiéri

Nokia 5 ponúka 5,2″ IPS LCD displej s HD rozlíšením a odolným sklom Gorilla Glass nešpecifikovanej generácie. Sklo má elegantné 2.5D zakončenie a veľmi vkusne prechádza do bočných hrán. Vďaka tomu sa telefón dobre drží v ruke a nezarezáva sa do dlaní. Samotný displej ponúka dobré pozorovacie uhly a slušné podanie farieb.

Je aj pomerne jasný, no trpí veľmi lesklým ochranným sklom, resp. väčšou vzduchovou medzerou medzi sklom a displejom. Výsledkom je lesklý povrch, ktorý aj napriek dostatočnému jasu nie je na slnku dobre čitateľný. Ak sa ale vyhnete tým najjasnejším prostrediam, s displejom nebudete mať žiaden problém. Poslúži pri prehrávaní videí aj prezeraní fotografií či sociálnych sietí. Je dostatočne ostrý a bežnému používateľovi bude určite postačovať.

Výkon a pamäť: Postačujúci základ

Nokia 5 patrí cenou aj výbavou do nižšej strednej triedy a tomu zodpovedá aj použitý hardvér. Čip Snapdragon 430 je doplnený o 2 GB RAM a 16 GB vnútornej pamäte, ktorú je možné microSD kartami rozšíriť o dodatočných 64 GB. Ide tak o základnú hardvérovú výbavu, ktorá ale stačí na väčšinu bežných operácií. Práca s jednoduchými aplikáciami, sociálnymi sieťami či prezeranie internetových stránok bolo bezproblémové. Samozrejme, keďže ide o jeden z aktuálne najslabších čipov od spoločnosti Qualcomm, doby spúšťania aplikácií boli dlhšie ako v prípade drahších zariadení.

Nestretli sme sa ale so žiadnym sekaním či podobným neželaným správaním. Jednoducho niektoré operácie trvajú o čosi dlhšie, no to si používatelia ani nemusia všimnúť. Nokia 5 je totiž určená menej náročným používateľom, ktorí nebudú telefón používať úplne na maximum. S bežnými operáciami si hravo poradí, a ak nastane situácia a budete chcieť robiť niečo náročnejšie, telefón vás nesklame. Pomalšie reakcie sú ale trochu otravné pri práci s väčšími súbormi, fotografiami či videami, a tak sa na to budete musieť pripraviť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Najčistejší Android

Operačným systémom v smartfóne Nokia 5 je Android 7.1.1 Nougat v najčistejšej možnej podobe. Nielenže tu nenájdete žiadnu nadstavbu, ale ani žiadne dodatočné aplikácie. Okrem balíka aplikácií Google je tu iba jeden odkaz na stiahnutie asistenčnej aplikácie Nokia, no ten zaberá v pamäti telefónu iba niekoľko kB.

Práve v systéme tkvie čaro nových smartfónov Nokia. Tie totiž okrem skutočného zážitku čistého Androidu ponúkajú aj expresné aktualizácie. Môžeme potvrdiť, že pravidelné mesačné bezpečnostné aktualizácie sme dostali skutočne najvýš deň-dva po ich oficiálnom zverejnení. Okrem toho, všetky aktuálne dostupné smartfóny Nokia s určitosťou dostanú aktualizáciu na systém Android 8.0 Oreo.

Prístup k systému Android je v podaní výrobcu HMD skutočne zaujímavý. Miesto toho, aby sa trápil s nadstavbami a následne s aktualizáciami, ktorých vývoj trvá niekoľko mesiacov, šiel úplne opačným smerom. K dispozícii tak budete mať naozaj aktuálnu verziu systému Android a je pravdepodobné, že aj podpora pre zariadenia Nokia bude trvať skutočne dlho.

Hoci sme počas testovania nezaregistrovali žiadne zaseknutia, niekedy sa nám zdali reakcie telefónu pri práci v systéme pomalšie ako by sme očakávali, a to aj vzhľadom na použitý hardvér. Tento čip spolu s rovnakou kapacitou RAM sme totiž mali možnosť vyskúšať aj v iných Android zariadeniach a väčšinou sme zaznamenali lepšie výsledky. Je preto možné, že v budúcnosti by bolo vhodné aktualizácie trošku oddialiť za cenu lepšej optimalizácie. A možno jednoducho bude stačiť použitie o čosi výkonnejšieho hardvéru. Tak či onak, systém v Nokii 5 patrí medzi jej najväčšie prednosti a poteší každého, kto má aspoň trochu rád najčistejšiu podobu Androidu.

Multimédiá: Slušná základná výbava

Ako sme už niekoľkokrát spomínali, telefóny v tejto cenovej kategórii neašpirujú na titul najlepšieho multimediálneho zariadenia na trhu. Inak to nie je ani v prípade smartfóny Nokia 5, ktorý ponúka základnú multimediálnu výbavu. Prednosťou telefónu je najmä jeho displej, ktorý ulahodí oku pri pozeraní videí, prezeraní fotografií či jednoduchej práce s multimediálnymi aplikáciami. Hoci ponúka iba HD rozlíšenie, to je pre väčšinu úkonov, ktoré by ste na 5,2″ uhlopriečke chceli robiť, tak akurát.

Z ostatnej multimediálnej výbavy tu nájdeme ešte aj 3,5mm jack pre slúchadlá a reproduktor v spodnej časti telefónu. Ten je prekvapivo hlasný, no kvalita zvukového podania je nanajvýš priemerná. O dobrý zážitok z multimédií sa ale postará aj veľmi slušná výdrž batérie na jedno nabitie, takže filmy, seriály či videá si užijete poriadne dlho. Nenájdete tu ale žiadne predinštalované aplikácie – iba balíček od Google. Na oplátku vám ale ostane miesto v pamäti telefónu, kde môžete nainštalovať práve vaše obľúbené multimediálne tituly.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: LTE aj plnohodnotný dual-SIM

Nokia 5 je veľmi dobre vybaveným telefónom aj po stránke konektivity. Ponúka štandardné pripojenie k Wi-Fi, dokonca nechýba ani pripojenie k modernej 5GHz Wi-Fi. Okrem toho tu nájdeme pripojenie k mobilným sieťam GPRS, EDGE, HSPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps, ale aj LTE Cat4 s rýchlosťami do 150 Mbps. Nechýbajú štandardné “slovenské” LTE siete, takže nebudete mať s kartami od slovenských operátorov žiadne problémy.

Po stránke kvality pripojenia nemáme žiadne problémy. Telefón ponúka aj dualSIM možnosti a dokonca samostatný slot na microSD kartu, čo ocenia aj náročnejší používatelia. Všetky druhy pripojenia v našom testovaní fungovali na výbornú a bez akýchkoľvek problémov. Kvalita pripojenia bola za všetkých okolností výborná, nezaregistrovali sme žiadne výpadky spojenia ani žiadne podobné zaváhania. Aj kvalita telefonátov bola bezproblémová, čo nám potvrdila aj druhá strana.

Fotoaparát: Dokáže prekvapiť

Hoci Nokia 5 nie je vlajkovou loďou a ani ňou byť nechce, neznamená to, že si výrobca neuvedomuje dôležitosť dobrého fotoaparátu aj na dostupnejšom zariadení. Nokia 5 ponúka 13 MP fotoaparát so svetelnosťou f/2.0, veľkosťou senzoru 1/3″ a pixelmi veľkými 1,12 µm. Tieto špecifikácie síce na prvý pohľad neohúria, no v tejto cenovej kategórii telefón poteší slušnými výsledkami.

Fotografie z Nokie 5 zaujmú najmä peknými farbami a slušnou reprodukciou detailov. Úplná katastrofa to nie je ani v horšom osvetlení, no samozrejme, neporovnateľne lepšie výsledky sme dosiahli za pekných slnečných dní. V horšom osvetlení, čo platí aj o nadmernom množstve svetla, sa prejavuje najväčší neduh fotoaparátu – slabý dynamický rozsah. Výsledkom sú často prepálené svetlé tóny na fotkách, resp. príliš tmavé tiene.

Na bežné fotografovanie ale telefón určite bude stačiť. Najhoršie na tom nie je ani video, no tu sme sa stretli s trochu nepoddajným automatickým zaostrovaním. Predná selfie kamera má rozlíšenie 8 MP, svetelnosť f/2.0 a rovnako veľké pixely 1,12 µm. Výsledkom sú pomerne slušné selfie fotografie, ktoré nás síce úplne neohúrili, no to je stále prípad aj pri mnohých oveľa drahších zariadeniach. V tejto cenovej kategórii ide ale o veľmi dobré riešenie, ktoré bude schopné produkovať výsledky vhodné na sociálne siete.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Aplikácia fotoaparátu je jednoduchá a priamočiara. Chýbajú tu ale nejaké pokročilé režimy fotografovania, čo je jasným dôkazom toho, že Nokia 5 nie je plnokrvný fotografický telefón. Okrem toho, spúšťanie aplikácie fotoaparátu bolo niekedy pomerne zdĺhavé, čo vylučuje použitie telefónu na rýchle momentky. Pre bežného používateľa, ktorý hľadá telefón v tejto cenovej relácii, však tieto drobnosti zrejme nebudú predstavovať obrovské nedostatky a ľahko ich prehliadne. Tiež platí, že v tejto cenovej relácii nejde o žiadne výnimočné chyby a často ich vídame aj na iných zariadeniach.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Slušný nadpriemer

Nokia 5 ponúka zabudovanú batériu s kapacitou 3 000 mAh. To pri HD displeji tejto kategórie a úspornom procesore predstavuje nadpriemernú kapacitu, ktorá sa prejavila aj v nadpriemernej výdrži. Nokia 5 je jedným zo zariadení strednej triedy, ktoré svojou výdržou na nabitie skutočne potešia. Ak by si ho do rúk zobral nenáročný používateľ, na jedno nabitie s ním zvládne aj niekoľko dní. V rukách väčšieho nadšenca bude táto hodnota nižšia, no v bežných prípadoch nikdy nebudete musieť Nokiu 5 dobíjať viackrát za deň.

My sme s telefónom zvládli na jedno nabitie každý jeden deň a v jednom prípade aj plnohodnotné dva dni na jedno nabitie. Pri bežnom dni, keď sme mali displej zapnutý 1,5 – 2 hodiny, nám na konci zostávalo okolo 50 % batérie. Telefón sme pritom používali na bežné aktivity ako surfovanie na webe, prácu so sociálnymi sieťami, telefonovanie, SMS-kovanie a využívanie rôznych komunikačných nástrojov, ale aj fotografovanie a približne hodinu denne sme aj počúvali uložené podcasty alebo hudbu cez Spotify.

Nokia 5 mala aj pomerne slušnú výdrž v režime stand-by, čo sme veľmi ocenili. V tejto cenovej kategórii by bola akákoľvek rýchlonabíjačka bonusom, ktorého sme sa tu nedočkali. Nenájdeme tu žiadnu podporu rýchleho nabíjania a nabitie z 0 % na 100 % trvá takmer dve a pol hodiny.

Nokia 5: Záverečné hodnotenie

Nokia 5 patrí do prvej generácie znovuzrodenej línie smartfónov s legendárnou fínskou značkou. Výrobca chce touto rodinou smartfónov deklarovať, ktorým smerom sa bude uberať a na akých pilieroch chce postaviť svoje portfólio. Môžeme preto očakávať, že medzi hlavné poznávacie znaky smartfónov Nokia bude patriť čistý a rýchlo aktualizovaný systém Android a prémiové spracovanie s vysokou odolnosťou. V týchto smeroch Nokia 5 skutočne exceluje a ponúka kvality, ktorými predčí konkurenciu v rovnakej cenovej kategórii. Zároveň chválime použitie samostatného slotu na microSD karty, ako aj veľmi slušný fotoaparát.

Na druhej strane, mrzí nás použitie staršieho procesoru, ktorý sa postaral iba o priemerný výkon. Úplným sklamaním je veľmi nepresný skener odtlačkov prstov, s ktorým sa už pravidelne nestretávame ani v nižšej cenovej kategórii. Telefón je ale skvelým odrazovým mostíkom, na ktorom môže HMD v budúcnosti stavať.

Plusy

+ Konštrukčné spracovanie

+ Plnohodnotný slot na microSD kartu

+ Čistý Android s rýchlymi aktualizáciami

Mínusy

– Slabší výkon

– Lesklý displej

– Veľmi zlý skener odtlačkov

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...