Neffos X1 Max: Smartfón, ktorý sa nedá zahanbiť | RECENZIA

Smartfóny značky Neffos sú u nás viac menej nováčikmi. Nie je sa čomu čudovať. TP-Link, ktorý si ich výrobu a predaj zobral na starosť, ich totižto na náš trh priniesol len nedávno. Viaceré modely pritom na pultoch obchodov pribudnú až v nasledovných mesiacoch. My sme otestovali najväčší z nich – nový Neffos X1 Max s 5,5-palcovým displejom. Ak sa pýtate, prečo sa v už v tak presýtenom trhu so smartfónmi angažuje aj TP-Link, tak odpoveď je veľmi jednoduchá. Výrobca za predstavením svojich smartfónov nehľadá žiadnu senzáciu ani veľké zisky. Jeho hlavným cieľom je doplnenie portfólia produktov smart domácností, v ktorých sa angažuje. Práve smartfón je ich neoddeliteľnou súčasťou, tak prečo k tomu nevyužiť práve zariadenie z dielní TP-Link.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Bez prekvapení

Asi vás neprekvapí, že aj tento smartfón je vyrobený z kovu. Dnes sa použitie tohto materiálu stalo už štandardom aj u lacnejších zariadení a výnimkou nie je ani Neffos X1 Max. Konštrukcia je pevná a pritom veľmi precízne spracovaná. Povrchová úprava zabraňuje zachytávaniu odtlačkov prstov a nečistôt, vďaka čomu smartfón vyzerá stále dobre. Platí to aj o prednej strane, ktorú pokrýva 2,5D odolné sklo s oleofóbnou vrstvou.

Neffos X1 Max po konštrukčnej stránke neskrýva žiadne prekvapenia ani zbytočne výstrelky. Ide o smartfón, ktorý vás svojím dizajnom neohúri, no určite ani nesklame. Ponúka teda rozumný kompromis adekvátny k pomeru ceny a výkonu, ktorý tento smartfón ponúka. Zaujímavosťou a užitočným doplnkom, ktorý ale nenájdeme na každom smartfóne, je prepínač medzi tichým a hlasným režimom, ktorý sa nachádza na ľavej strane, a to hneď nad výsuvným slotom pre SIM karty. Ďalšie ovládacie prvky v podobe tlačidiel hlasitosti a zapnutia sú umiestnené napravo.

Zadnej strane dominujú fotoaparát a spoľahlivý snímač odtlačkov prstov. Tie sú spolu s duálnym LED bleskom umiestnené navrchu v spoločnej, mierne vystupujúcej časti. Konektory a hlasný reproduktor majú inak štandardné rozmiestnenie. Naspodu teda nájdete mriežku reproduktoru s microUSB, navrchu zas 3,5 mm audio jack.

Vpredu sa okrem veľkého displeja nachádza tiež trojica kapacitných tlačidiel, ako aj kamera a telefónny reproduktor s notifikačnou LED diódou. Samozrejmosťou sú aj ďalšie senzory, ktoré pomáhajú napríklad pri automatickej regulácii jasu displeja.

Ak sa na Neffos X1 Max pozrieme ako celok, tak vo svojej cenovej kategórii ponúka rozumné konštrukčné a kvalitatívne vyhotovenie. S telefónom sa dobre pracuje aj s jednou rukou, a to aj napriek väčšiemu displeju. Vďačiť tomu môžeme mierne zaoblenej zadnej strane a 2,5D profilu ochranného skla displeja. Miestom, kde sa šetrilo je vrchná a spodná časť zariadenia. Práve tie nie sú vyrobené z kovu, ale z plastu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Niet mu čo vytknúť

Farebné displeje od svojich počiatkov zaznamenali veľké pokroky v kvalite zobrazenia a odrazilo sa to aj na lacnejších zariadeniach ako je Neffos X1 Max. Ten, aj keď neponúka žiadne rekordné rozlíšenie, imponuje inými vlastnosťami. IPS panel sa totižto aj v tejto cenovej kategórii vyznačuje dobrým podaním farieb, vernou bielou, ako aj dostatočným kontrastom a čitateľnosťou na priamom slnku. Vzhľadom na cenu, za ktorú sa tento smartfón predáva ide teda o primeraný pomer ceny a výkonu. Na škodu je asi len to, že výrobca natívne nepodporuje žiadne ďalšie pokročilé nastavenia zobrazovacieho panelu, ako napríklad možnosť upraviť vyváženie bielej alebo kontrast. Jediné, čo sa tu nachádza je nočný režim, ktorý vám pomôže so šetrením zraku v noci tým, že čiastočne eliminuje modrú zložku svetla.

Výkon a pamäť: Priemerné hodnoty

Neffos X1max nie je žiadnym high-end a tomu odpovedá aj výbava v podobe procesora MediaTek Helio P10 s ôsmimi jadrami a grafickej jednotky ARM mali-T860MP2. Výkonu je tak akurát a určite ho nie je na rozdávanie. Čo to o tom hovoria aj benchmarky AnTuTu, Geekbench a 3D Mark. S tými sme namerali priemerné výsledky. Tie však ale stačia k tomu, aby zariadenie fungovalo dostatočne rýchlo a plynulo. Nečakajte samozrejme žiadne superrýchle reakcie ako pri drahších zariadeniach, väčšine používateľov však bude Neffos X1 Max maximálne vyhovovať.

Čo sa týka ďalších hardvérových špecifikácií, tak tu zariadeniu nemáme čo vytknúť. 3GB RAM a 32 GB internej pamäte rozšíriteľnej prostredníctvom pamäťových kariet, uspokojí väčšinu záujemcov o tento telefón.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát

Neffos od TP-Link nás milo prekvapil kvalitou audio výstupu. Ten hrá dostatočne hlasno a kvalitne, a tak sa nemusíte počas sledovanie videí a počúvania hudby vôbec hanbiť. K dispozícii je tiež dostatočne výkonný a kvalitný 3,5 mm audio výstup, ktorý ponúka rovnaké vlastnosti ako väčšina zariadení dostupných v danej cenovej kategórii. Pri nových zariadeniach sme si zvykli tiež na to, že po softvérovej stránke neponúkajú vlastné multimediálne aplikácie. Namiesto toho sa spoliehajú na alternatívne tituly, predovšetkým tie, ktoré ponúka Google. V tomto prípade sú to napríklad hudobný prehrávač Hudba Play, či galéria Fotky, ktorá je úzko spätá so službou Google Fotky na webe. To však vôbec neberieme ako mínus, práve naopak, aplikácie spoločnosti Google sú vždy vítané. Jediné, čo nám tu trochu chýbalo je absencia ekvalizéru, prípadne ďalších efektov, ktorými by sa dal zvuk ešte doladiť podľa preferencii každého používateľa.

S multimediálnymi funkciami súvisí aj fotoaparát. Ten je už neoddeliteľnou súčasťou každého smartfónu. Ten, ktorý používa Neffos X1 Max však nie je ničím výnimočný – funkciami ani kvalitou. Zábery vytvorené 13 Mpix snímačom sú nanajvýš priemerné. To znamená, že v dobrom svetle sú fotografie dostatočne detailné a farebne verné. Pri zhoršujúcom sa osvetlení sa však kvalita už znižuje. Podobne to platí aj o videu, ktoré je možné natáčať v maximálnom rozlíšení 1080p. To všetko bez optickej stabilizácie.

Hoci po kvalitatívnej stránke ide o priemerne fotiace zariadenie, po tej softvérovej sa nám zapáčila prehľadnosť a jednoduchosť aplikácie fotoaparátu. Tá okrem iného poskytuje aj niekoľko užitočných nastavení a režimov, vrátane toho profesionálneho s možnosťou manuálneho nastavenia, ktoré však dnes nie sú už ničím výnimočné. Neffos X1 Max tak môžeme aj v tomto smere označiť za priemerný smartfón, ktorý nevyčnieva z radu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: V znamení aktualizácií

Aj tu platí, že výrobca stavil na jednoduchosť. Operačný systém Android preto neponúka veľké grafické zmeny a svojimi funkciami a výzorom sa podobá na natívny googlovský operačný systém. To je ale len dobre. Jediné, čo považujeme za mínus je usporiadanie aplikácií priamo na plochu a absencia samostatného menu. Launcher totižto túto možnosť neponúka, čo je trocha na škodu. Každopádne, nadstavba ale vyzerá štýlovo a výrobca sa v tomto smere určite nemá začo hanbiť. Dokonca podporuje témy a zmenu niektorých nastavení výzoru.

Čím Neffos skutočne poteší je prítomnosť novšej verzie Androidu 7.0 Nougat a prísľub častých bezpečnostných aktualizácií. Práve tie bývajú najčastejším úrazom lacnejších zariadení, do ktorej spadá aj Neffos X1 Max. Aj počas nášho testovania sme dostali minimálne dve aktualizácie.

Samotná nadstavba ponúka okrem štandardnej dávky funkcií a aplikácií, aj niekoľko bonusov navyše. Nastaviť môžete napríklad prebudenie dvojitým poklepaním na displej, snímanie screenshotov gestami, či aktivovanie pohyblivého tlačidla, ktoré slúži na rýchly prístup k niektorým funkciám. Vhod príde aj nastavenie kapacitných tlačidiel pod displejom, ktorých funkcie pre návrat späť a multitasking môžete vzájomne zameniť.

TP-Link v rámci rodiny svojich inteligentných zariadení ponúka aj niekoľko vlastných aplikácií. Tie sú vhodným, a niekedy aj priam nutným doplnkom, k množstvu zariadení inteligentnej domácnosti, ktoré spoločnosť má vo svojom portfóliu.

Inak, čo sa rýchlosti a stability operačného systémy týka, tak tu sme boli spokojní. Občas sa dalo pozorovať mierne spomalenie reakcií, ale vo väčšine prípadov bol chod systému veľmi spoľahlivý a rýchly.

Konektivita: Dual SIM so 4G

Neffos X1 Max sa nedá zahanbiť ani po stránke konektivity. Aj keď, aj tu sa opäť dá konštatovať, že neponúka žiadne výnimočné vlastnosti. Dual SIM je dnes už pomerne bežnou záležitosťou, ktorá však nie je vždy pravidlom. Aj preto prítomnosť dvoch nanoSIM slotov určite poteší, no zároveň ani neprekvapí. Samozrejme, ako už býva zvykom, aj X1 Max podporuje nastavenie jednotlivých SIM tak, že každej môžete priradiť konkrétnu úlohu. S jednou SIM kartou tak môžete telefonovať a posielať SMS správy, tá druhá môže byť výhradne určená iba na prenos dát. Samozrejme, pri telefonovaní alebo písaní SMS si môžete priamo v aplikácii vybrať, cez ktorú SIM si zavoláte alebo napíšete správu. Obidva sloty pritom podporuju konektivitu 4G s rýchlosťami sťahovania maximálne do 150 Mbps.

Neffos inak ponúka štandardnú dávku konektivity v podobe podpory Bluetooth 4.1, ako aj WiFi 802.11 a/b/g/n v pásmach 2,4 a 5 GHz. Mínusom je ale absencia NFC, ktoré sa dnes aj na Slovensku vo veľkom začína využívať pre mobilné platby.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Slušná výdrž

Batéria aj napriek svojej menšej kapacite 3000 mAh ponúka slušnú výdrž na jedno nabitie. Najmä ľudia, ktorí budú telefón používať iba sporadicky na telefonovanie, SMS-kovanie a občasné surfovanie po internete, budú profitovať z dlhej výdrže v pohotovostnom režime. V takýchto prípadoch Neffos X1 Max vydrží s prehľadom aj tri dni, a to pri displeji aktívnom približne 2 hodiny. Ak budete naň ale náročnejší, môžete z neho vyžmýkať aj dvojnásobne viac času so zapnutým displejom. Samozrejme za cenu skrátenej výdrže. Cez jeden deň by sa však mali dostať aj tí náročnejší používatelia.

Navyše, výdrž viete ešte predĺžiť pomocou niekoľkých funkcií, ako napríklad inteligentná úspora energie či extrémna úspora energie. Prvá menovaná využíva k šetreniu energie najmä obmedzenie napájania niektorých funkcií a prenosu dát na pozadí systému. Pri extrémnej úspore sa už vypína väčšina funkcií a ostávajú funkčné už iba základné súčasti výbavy zariadenia.

Záverečné hodnotenie: Neffos X1 Max

Čo dodať na záver? Asi len toľko, že Neffos X1 Max je smartfón, ktorý nesklame väčšinu nenáročných používateľov. Tí druhí sa predsa len poobzerajú po drahších a lepšie vybavených kúskoch. Neffos X1 Max nás zaujal najmä dobre zvládnutým konštrukčným a dizajnovým vyhotovením, slušnou výdržou na jedno nabitie, kvalitným displejom, či aktuálnym operačným systémom, ktorý výrobca pravidelne aktualizuje (dúfame, že aj do budúcnosti). Cena za Neffos X1 Max sa pohybuje na úrovni 220 eur, čo nie je veľa a odpovedá to výbave zariadenia. Na druhej strane Neffos má veľkú konkurenciu aj v iných zariadeniach, ktoré sa v tejto cenovej kategórii predávajú a ponúkajú obdobné alebo ešte o niečo lepšie vlastnosti. Neffos sa však neprofiluje ako zabijak svojej konkurencie. Ako sme už v úvode spomínali, sústredí sa práve na doplnenie a rozšírenie produktovej línie. Práve smartfóny sú totižto segmentom, kde sa doteraz ešte neangažoval a ktorý je vzhľadom na produktové portfólio spoločnosti veľmi zaujímavý.

Plusy:

  • Dobrý displej
  • Dual SIM
  • Časté aktualizácie systému

Mínusy:

  • Výkon mohol byť vyšší
  • Priemerný fotoaparát
  • Chýba NFC

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...