Motorola predstavila projekt Ara. Modulárny smartfón sa stane skutočnosťou

Motorola odhalila ambiciózny projekt s názvom Ara, ktorý si za cieľ pokladá vytvoriť “open-source” smartfón, ktorý by sa svojou otvorenosťou podobal na Android. V jednoduchosti to znamená, že zariadenie bude vytvorené z hardvérových blokov, ktoré môžu vyrábať výrobcovia tretích strán. Vďaka projektu Ara si tak budete môcť zvoliť vlastný fotoaparát, procesor, RAM, displej či iné komponenty vyrobené rôznymi výrobcami.

Motorola má spolupracovať s Dave Hakkensom, ktorý svoj koncept tzv. modulárneho smartfónu nazývaného Phonebloks predstavil verejnosti ešte v septembri. Motorola vlastnená Googlom sa chce s Phonebloks spojiť a vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam s výrobou smartfónov túto skvelú myšlienku aj realizovať. Ako by to malo fungovať?  Hlavným stavebným blokom bude základná doska, ktorá bude prepájať jednotlivé moduly. Tie predstavujú jednotlivé komponenty podobne ako v prípade smartfónov. Existovať budú teda moduly napríklad pre displej, batériu, procesor, fotoaparát, ale aj veľa iných. Budete chcieť väčšiu batériu, kúpite si modul s väčšou kapacitou. Po roku vám už nebude vyhovovať kvalita fotoaparátu? Jednoducho ho vymeníte a to za zlomok ceny nového smartfónu.

Pre hardvér chceme urobiť to čo urobil Android pre softvér: vytvoriť bohatý ekosystém developerov tretích strán, znížiť bariéry pre vstup na trh, zvýšiť rýchlosť inovácie a skrátiť čas vývoja.“, uvádza Motorola na svojom blogu, kde predstavuje projekt Ara.

Náš tip
Phonebloks: Koncept smartfónu s vymeniteľnými komponentami

Motorola dáva príležitosť kolaborovať na projekte a stať sa tzv. “Ara Scoutom” aj bežným ľuďom. Na stránke je možné sa prihlásiť k odberu noviniek, ktoré budete dostávať e-mailom a v aplikácii dscount. Stovka najaktívnejších dostane po dokončení projekt Ara úplne zadarmo. Zvyšní “scouti” získajú zľavy. Motola má začať rozposielať pozvánky developerom, ktorí by tak postupne mohli začať s návrhom a výrobou vlastných modulov. Aby vývoj spoločnosť zatraktívnila, pravdepodobne tých najlepších odmení aj cenami.

Disqus Comments Loading...