RECENZIA Motorola One: Pekný kúsok hardvéru za dobrú cenu

Motorola predstavením nového modelu s názvom Motorola One vzbudila naozaj nekonečné diskusie. Väčšina z nich sa týkala hlavne ceny, pretože zákazníci si myslia, že svojej cenovky toto zariadenie nie je hodné. My sa v tejto recenzii pozrieme na to, či si ju Motorola dokáže obhájiť a poukážeme na plusy a mínusy tohto zaujímavého smartfónu.

Balenie: Ochranný obal ako bonus

Nová Motorola One hrá hlavne na city a dôraz kladie na estetický dojem. To je na prvý pohľad jasné ešte predtým, ako samotné zariadenie vyberiete z krabice. Smartfón k nám dorazil vo veľmi peknom farebnom obale. Predná strana je fialová a obsahuje logo Motoroly a, samozrejme, nesmie chýbať nápis androidone. Ten už dopredu dáva vedieť o tom, že toto zariadenie je zaradené do programu, ktorý má zabezpečiť čistý Android a jeho rýchle aktualizácie. Tento nápis sa nachádza ešte aj na bočnej a zadnej strane. Tá okrem neho obsahuje aj informácie o uhlopriečke displeja, dvoch fotoaparátoch či kapacite batérie. Poďme však ďalej. Po otvorení krabice sa nám naskytne pohľad na samotnú Motorolu One. Pod ňou sa nachádza štandardné príslušenstvo v podobe nabíjačky (9V 2A) a USB-C kábla. Veľmi príjemným prekvapením je prítomnosť jednoduchého priesvitného ochranného obalu, zamrzí absencia slúchadiel, ale aspoň že výrobca nezabudol na 3,5 mm jack, ktorý sa nachádza na vrchnej strane zariadenia.

Konštrukcia a dizajn: Hlavné lákadlo novej Motoroly One

Presne toto je oblasť, v ktorej sa snaží novinka preraziť a myslím, že sa jej to darí veľmi dobre. Trúfam si povedať, že v tejto cenovej kategórii (aktuálne v akcii za 249 €) sa jedná o dizajnovo najkrajší kúsok. Podobnosť s iPhonom X je síce naozaj značná, no nič to nemení na fakte, že po uchopení tejto Motoroly máte pocit naozaj drahého a prémiovo spracovaného zariadenia. Keby som nevedel nič o špecifikáciách a ani o cene, povedal by som, že stojí minimálne dvakrát viac. S rozmermi 149.9 x 72.2 x 8 mm sa aktuálne radí medzi tie “kompaktnejšie” smartfóny, hmotnosť 162 gramov nijako nevybočuje z priemeru. Pocit drahého zariadenia z Motoroly One robí hlavne veľmi podarený kovový rámik, ktorý obopína celé telo smartfónu. Predná a zadná strana sú sklenené. My sme na test dostali farebný variant s bielou zadnou stranou, ktorý dobre odoláva odtlačkom prstov. Pekný dizajn novinky dotvára aj logo Motoroly v skeneri odtlačkov prstov. Výrobca už dlhšiu dobu svoje logo dáva práve do skenerov odtlačkov prstov svojich smartfónov a nám sa to veľmi páči. Vyzerá to efektívne a niekto by ani nepomyslel na to, že logo je vlastne zároveň skenerom odtlačkov prstov.

Predná strana novej Motoroly One obsahuje veľký, natiahnutý displej, ktorý obsahuje výrez v hornej časti. V ňom sa nachádza reproduktor, predný fotoaparát a všetky potrebné senzory. Myslím si, že výrobca mohol pokojne zvoliť výrez menší, ale mne to nijako neprekáža. Rámiky okolo displeja nie sú veľké, no nejaké by sa určite našli. Hlavne na jeho spodnej strane. Výrobca do neho efektne vsadil logo Motorola.

Presuniem sa na zadnú stranu. Tá sa mi páči ešte viac, ako tá predná. V bielej farbe je telefón naozaj veľmi pekný. Zhodla sa na tom celá redakcia, rovnako ako aj okolie, ktorému som Motorolu One ukázal. V hornej ľavej strane sa nachádzajú dva fotoaparáty, medzi ktorými zostalo miesto na prisvetľujúci LED blesk, ktorý môžete v prípade potreby využiť aj ako baterku. Ďalej tu môžeme vidieť spomínaný skener odtlačkov prstov s logom Motoroly. Nechýba, samozrejme, ani nápis androidone.

V hornej strane zariadenia si našiel miesto 3,5 mm jack, dolná zase obsahuje USB-C konektor, pomocou ktorého smartfón nabijete alebo pripojíte k počítaču. Po oboch jeho stranách môžeme vidieť mriežky. Tá pravá v sebe ukrýva reproduktor, ľavá zase mikrofón. Nie, stereo reproduktory sa nekonajú. Ľavá strana je takmer úplne prázdna, nachádza sa tu len šuflík, ktorý v sebe ukrýva slot na SIM kartu a pamäťovú kartu. Pravá strana je o trochu zaujímavejšia, no určite nie výnimočná. Nachádzajú sa tu štandardné tlačidlá, ktoré môžeme vidieť na každom Androide. Nechýba dvojpolohové tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo zhasnutia/rozsvietenia displeja. Musím podotknúť, že je radosť s nimi pracovať. Ich zdvih a aj istota stlačenia sú minimálne na úrovni vlajkových lodí konkurenčných značiek.

Funkčnosti skeneru odtlačkov prstov nemôžem vyčítať nič. Funguje rýchlo a spoľahlivo. Rovnako jednoduché a rýchle je jeho nastavenie. S presnosťou odomknutia som spokojný a moja úspešnosť je určite nad hranicou 90 %. Problém zvykne byť len v prípade mokrých prstov, s tým však majú problém aj ostatné zariadenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Škoda toho rozlíšenia

Presne tak. V roku 2018 vypustiť na trh zariadenie s HD displejom chce poriadnu dávku odvahy. Motorola ju nepochybne má. Samozrejme, s cenou do 100 – 150 € by sa to smartfónu odpustiť dalo, no za 249 € by som si osobne zariadenie s HD displejom nekúpil. Poďme ale pekne poporiadku. Displej má uhlopriečku 5,9″, na ktorej sa rozprestiera rozlíšenie 1520 x 720 pixelov, teda natiahnuté HD. Pomer strán je 19:9 a ako som už vyššie spomínal, v hornej časti displeja sa nachádza výrez. Technológia displeja je LTPS IPS, čo značí výborné pozorovacie uhly. To by som však úplne netvrdil. Áno, pozorovacie uhly sú veľmi dobré, no pri pohľade na displej z hornej pravej strany je vidieť tendenciu zlievania farieb a prevládanie svetlejších odtieňov, čo určite nie je pozitívnou správou. Tou lepšou je, že z takéhoto uhla sa na displej Motoroly pozerať nebude nikto.

Farebné podanie je celkom pekné, s čitateľnosťou na slnku nie je absolútne žiadny problém. Ten nie je ani s maximálnym a minimálnym jasom. Za najvýraznejší nedostatok inak vcelku podareného displeja považujem teda jeho nízke rozlíšenie. Na jeho obhajobu, tento nedostatok som počas používania veľmi necítil, s týmto zariadením sa dá pracovať rovnako dobre ako s inými. Musíte sa však pripraviť na to, že písmo v internetovom prehliadači nebude až také uhladené ako v prípade QHD displejov, ale stále je to v rámci normy celkom dobré. Niekde sa predsa pri cene 250 € šetriť muselo a odniesol si to displej. Zaujímavou funkciou je aj Moto Display, ktorá dokáže zobraziť ukážky oznámení a noviniek na zhasnutom displeji. Telefón stačí jemne posunúť a ihneď viete, čo je nové.

Automatická regulácia jasu displeja reaguje na zmeny svetla dostatočne rýchlo a spoľahlivo. Pokiaľ by vám nevyhovovalo farebné podanie, v nastaveniach si ho môžete upraviť. Na výber máte zo studených alebo teplých farieb, rovnako aj zo štandardného podania, prípadne živých farieb. Displej bude v prípade zvolenia tejto možnosti trochu saturovanejší a farby sýtejšie. Štandardnými možnosťami nastavenia displeja všetkých Androidov je nastavenie času, po ktorom sa displej vypne. Vybrať si môžete z možností, ktoré začínajú 15 sekundami a končia až pol hodinou. Nechýba ani možnosť zmeny veľkosti písma či celkovej veľkosti prvkov v systéme.

Výkon a pamäť

Zariadenie obsahuje procesor Qualcomm Snapdragon 625. Jedná sa o trochu starší čip strednej triedy, ktorého hlavnou výhodou je úspornosť. S Motorolou One spolupracuje veľmi dobre, čoho výsledkom je vcelku plynulý systém bez zbytočných zaváhaní. Samozrejme, s vlajkovými loďami so Snapdragonom 845 to porovnať nemôžem, v prípade tohto zariadenia je cieľová skupina úplne iná. Najlepšie mu bude v rukách, ktoré túžia po peknom dizajne a výkon ich až tak nezaujíma. Jednoducho povedané, menej náročnému používateľovi bude výkon úplne stačiť. Základnú prácu so systémom zvláda procesor s ľahkosťou, no hranie veľmi neodporúčam. Pokiaľ by ste však mali chuť aj niečo si zahrať, navrhujem jednoduchšie a menej náročné hry. Zariadenie síce zvládne aj tie náročnejšie, no musíte sa pripraviť na to, že nepôjdu úplne plynule. Ja som, samozrejme, neváhal a ako do každého, aj do tohto smartfónu som nainštaloval PUBG. Grafika sa automaticky nastaví na minimum, hra je síce hrateľná, no dostanete tak maximálne 20 fps a počas hrania sa objavia aj väčšie trhania.

Operačná pamäť 4 GB je v dnešných časoch štandardom aj v prípade lacnejších zariadení a nie je tomu inak ani v prípade Motoroly One. RAM je dostatok a počas používania som nepocítil, že by niekde chýbala. Systém si ju manažuje veľmi dobre. Nekonalo sa žiadne extrémne zatváranie aplikácií. Multitasking zvláda nová Motorola bez problémov. Pre používateľské dáta dobre poslúži vnútorné úložisko s kapacitou 64 GB. Samotný systém si z pamäte ukrojí približne 11 GB, ostatné gigabajty môžete použiť na svoje obrázky, videá, aplikácie či hry. V prípade, že by niečo cez 50 GB nestačilo, k dispozícii je ešte slot na pamäťové karty microSD. Motorola One zvládne pamäťovú kartu s maximálnou kapacitou 256 GB, čo by malo stačiť aj náročnejšiemu používateľovi.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistý Android v plnej paráde

Okrem dizajnu je hlavným lákadlom novej Motoroly One aj operačný systém. Konkrétne sa jedná o Android vo verzii 8.1 Oreo. Prečo lákadlom? Pretože tento smartfón obsahuje čistý Android, rovnako ako Pixely a je zaradený do programu Android One. To znamená, že majitelia sa môžu tešiť na pravidelné aktualizácie. Sľúbená je už aktualizácia na Android Pie. Nerozumiem, prečo zariadenie s touto verziou operačného systému neprišlo od výroby. Napríklad taká Xperia XZ3 od Sony Android Pie už má.

Vzhľadom na výkon procesora sa môžete tešiť na celkom svižné reakcie. Výhodou je, že predinštalovaných je minimum aplikácií a neexistujú tu žiadne zbytočnosti, ktoré sa nedajú odinštalovať. Vďaka čistý Android! Takto by to malo byť. Všetky základné aplikácie, či už na prezeranie fotografií alebo počúvanie hudby sú priamo od Googlu. Ak by vám náhodou nevyhovovali, existuje Obchod Play, kde si môžete stiahnuť alternatívu, aká sa vám páči.

Pre niektorých používateľov môže byť však čistý Android skôr nevýhodou. Mám na mysli používateľov, ktorí prechádzajú napríklad zo Xiaomi či Huawei a ich podarených nadstavieb. Tie totiž umožňujú oveľa viac možností úprav systému. Niektoré sa síce dajú doinštalovať v podobe aplikácií, no stále tých možností nebude toľko. Osobne som radšej za čistý Android, aj keď napríklad taká nadstavba MIUI 10 má aj pre mňa čo ponúknuť a veľmi sa mi páči.

Možnosť pridávať na domovskú obrazovku zástupcov aplikácií či widgety ani nemá zmysel písať, rovnako sa nebudem rozpisovať ani o notifikačnej lište, ktorá je už všetkým známa. Neponúka nič nové. Jednoduchý a čistý Android. V nastaveniach som nenašiel žiadne špeciálne funkcie či “vylepšováky” od výrobcu, rovnako sa v systéme nenachádza žiadna špeciálna aplikácia od Motoroly. Vlastne jedna by tu bola. Volá sa Moto Pomocník a pomocou nej si môžete otestovať hardvér, napríklad funkčnosť dotykovej plochy displeja či rôznych senzorov. Šikovné a vcelku aj zábavné. Okrem toho, v tejto aplikácii získate všetky dôležité informácie a návody, ktoré by sa mohli hodiť. Výhradu mám k výrezu v displeji. Ten je naozaj veľmi široký a kvôli nemu sa do notifikačnej lišty zmestí omnoho menej informácií.

Multimédiá: Dokáže prakticky všetko, no zážitok nie je úplne najlepší

Sekciu venovanú multimédiám začnem, samozrejme, displejom. Displej je jednou z hlavných hardvérových súčastí a hlavne pomocou neho s vami smartfón komunikuje. Ako som už spomínal vyššie, nejedná sa síce o najlepší panel, no neoznačil by som ho ani za zlý. Pokiaľ chcete na tomto smartfóne prehrávať 4K filmy, musíte si nechať zájsť chuť. Vlastne, prehrať ich nebudete mať problém, no maximálne rozlíšenie bude len HD.

Inak sa na poli multimédií s Motorolou One pracuje veľmi dobre. Na nič nečakáte, všetko je pekne plynulé. Za to môžem ďakovať čistému Androidu a výbornému odladeniu systému. Na spodnej strane nájdeme jeden reproduktor (nenechajte sa zmýliť, v druhej mriežke je ukrytý len mikrofón a žiadny zvuk nevydáva). Ten hrá na svoje pomery veľmi slušne a aj s maximálnou hlasitosťou som spokojný. Ak počúvate hudbu cez reproduktor telefónu, radšej by som sa poobzeral po stereo riešeniach, no zvonenie neprepočujete a za jeho kvalitu sa hanbiť nebudete. Teší ma, že výrobca nezabudol ani na 3,5 mm jack, ten sa nachádza na hornej strane. S ním je spojená aj funkcia FM rádia, ktoré je tiež prítomné a mne sa to veľmi páči. Nie každý má dátový balík na prehrávanie online rádií.

K Motorole One som pripojil aj bluetooth slúchadlá, lebo je to “in” a jedny sa mi doma povaľujú. Môj hudobný zážitok tým nijako neutrpel, slúchadlá a smartfón spolu komunikovali bez problémov. Výstup do slúchadiel tiež nie je zlý, len zamrzí, že výrobca nejaké nepribalil. Ja síce slúchadlá dodávané v baleniach smartfónov nepoužívam, pretože vlastním kvalitnejšie, no menej náročnému používateľovi by sa určite mohli hodiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Plná výbava

Poďme ale pekne na začiatok a na najdôležitejšiu funkciu, prečo mobilné telefóny vlastne vznikli. Telefonovanie. Zariadenie zvláda všetky dôležité frekvencie sietí, nechýba, samozrejme, ani LTE. Kvalita hovoru je štandardná, zvuk čistý a druhá strana tiež nemala počas hovoru problém s tým, že by ma nepočula, prípadne zvuk by bol nekvalitný. Telefónny zoznam je štandardný, aký už poznáme z ostatných Androidov (samozrejme tých bez nadstavby). Jeho dizajn pekne ladí s celkovým používateľským rozhraním. Pri vytáčaní čísla nechýba ani rýchle vyhľadávanie kontaktov zo zoznamu na základe T9 alebo čísla, ktoré vyťukávate. Nemôžem nespomenúť Dual SIM funkcionalitu, jedná sa o plnohodnotný Dual SIM prístroj, ktorý zvládne naraz dve SIM karty a aj pamäťovú kartu.

Motorola One, samozrejme, obsahuje aj W-Fi, to nie je žiadnym prekvapením. Smartfón bez Wi-Fi pripojenia si v dnešnej dobe vieme len veľmi ťažko predstaviť – skôr nevieme. Príjemným prekvapením je prítomnosť NFC čipu, ktorá nie je štandardom ani v prípade omnoho drahších zariadení či vlajkových lodí. Fanúšikovia bezkontaktných platieb nemusia hľadať medzi drahšími zariadeniami, bude im na to stačiť smartfón za 249 €. Zároveň poteší aj USB-C konektor, ktorý sa nachádza na spodnej strane zariadenia. V tejto cenovej kategórii sa ešte stále stretávame so starším microUSB konektorom.

Pripojenie Bluetooth je prítomné vo verzii 5.0, čiže tej najnovšej. Tešiť sa tak môžete na kvalitný príjem signálu aj v prípade väčších vzdialeností s mojimi bluetooth slúchadlami fungovalo zariadenie veľmi dobre, rovnako aj s hodinkami, ktoré som k smartfónu pripojil taktiež pomocou tejto technológie. Párkrát som počas testovania Motoroly One išiel autom na Záhorie, takže som neváhal a vyskúšal aj navigáciu. Testoval som ju s aplikáciami Google Mapy, Sygic a, samozrejme, aj Waze. Všetko absolútne bez problémov, žiadna strata signálu, pozíciu som mal takmer ihneď a kompas bol nakalibrovaný správne.

Fotoaparát: Celkom slušné zábery

Na úvod môžem povedať, že od fotoaparátu telefónu za 249 € som veľa neočakával. O to príjemnejšie som bol prekvapený. Trend viacerých objektívov prišiel už aj do lacnejších zariadení. Motorola One obsahuje na zadnej strane objektívy dva. Ten hlavný disponuje rozlíšením 13 MP s clonou f/2.0 a rýchlym PDAF zaostrovaním. Ten sekundárny zase ponúkne rozlíšenie 2 megapixely, pričom sa jedná o snímač hĺbky. Zariadenie ho využije pri portrétovom režime, kde sa kladie dôraz na rozmazanie pozadia. Tento objektív disponuje nižšou citlivosťou na svetlo, konkrétne clonou f/2.4. Medzi oboma objektívmi si našiel miesto ešte LED blesk.

To by bolo z technických parametrov fotoaparátu všetko, teraz sa pozrieme na aplikáciu, ktorá fotoaparáty ovláda. Rozloženie ovládacích prvkov je klasické od Motoroly. V nastaveniach si môžete zvoliť rozlíšenie, pričom 13 MP zvládne smartfón len v pomere strán 4:3. V prípade, že si zvolíte iný pomer strán, dostanete rozlíšenie nižšie. Nechýbajú tu ani špeciálne funkcie, z ktorých vyzdvihnem tú s názvom Zvýraznená farba. Pomocou tohto efektu zvládnete urobiť veľmi zaujímavé fotografie, v ktorých bude zvýraznená len farba, ktorú si zvolíte, všetko ostatné bude čiernobiele.

Štandardná fotografia
Portrétový režim

Okrem toho tu nechýba ani portrétový režim či panoráma. V nastaveniach si môžete zvoliť či má zariadenie ukladať polohu snímky alebo si môžete nechať zobraziť mriežku. Podporovaná je aj funkcia Google Lens, o ktorej sme vás informovali v tomto článku.

Zvýraznenie žltej farby
Zvýraznenie červenej farby
Štandardná fotografia

Kvalitu fotografií by som označil za celkom podarenú, hlavne vzhľadom na to, že sa jedná o pomerne lacné zariadenie. Za dobrých svetelných podmienok vás Motorola One určite nesklame. Nepatrí síce medzi najlepšie, no to od nej ani neočakávame. Fotky sú však dostatočne ostré a ponúknu celkom pekné farby. V slabších svetelných podmienkach kvalita fotografií ubúda. Úplne zlé to ale vôbec nie je. Znovu platí to, že na najlepších sa nechytá, no vo svojej cenovej kategórii sa určite nestratí. Niekedy sa podarí naozaj veľmi pekná fotka s minimálnym šumom a slušnými farbami, niekedy sa zase úplne nepodarí. V každom prípade, žiadnu z nočných fotografií, ktoré som na zariadení urobil, by som neoznačil za nepoužiteľnú.

Štandardná fotografia

Selfie fotoaparát zvláda svoju prácu dobre. Fotografie sú pekné a dostatočne ostré, ich maximálne rozlíšenie je 8 MP pri pomere strán 4:3. Zvládne aj rozmazanie pozadia, no efekt nie je až taký výrazný, ako v prípade predného fotoaparátu.

Fotoaparát dokáže, samozrejme, nahrávať aj video. A to až v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu, v prípade zvolenia FullHD rozlíšenia sa dostávate až na 60 fps. Jeho kvalita je postačujúca, pri chôdzi je však značne roztrasené, jednoznačne by sa hodila optická stabilizácia obrazu. Musím však znovu podotknúť, že ide o zariadenie za 250 €, takže mu to môžem odpustiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Veľmi milé prekvapenie

Z výdrže batérie som veľmi milo prekvapený. Úsporný procesor spolu s displejom s nižším rozlíšením sa podpísali pod naozaj nadštandardnú výdrž. Kapacita batérie je 3000 mAh, nabiť z 0 na 100 percent ju zvládnete  za hodinu aj 42 minút. Počas testovania som Motorolu One vôbec nešetril, ako vždy, aj teraz boli non-stop zapnuté dáta a Wi-fi, kontroloval som maily, vyskúšal pár hovorov a, samozrejme, nechýbali ani sociálne siete a písanie správ. V priebehu dňa zostal čas aj na nejakú tú hru. Na konci dňa som mal stále ešte okolo 30 percent batérie. To znamená, že v prípade štandardného používania stredne náročným používateľom môže pokojne vydržať aj dva dni.

Percentá batérie si môžete, samozrejme, nechať zobraziť priamo v hornej lište. Motorola One disponuje aj šetriacim režimom. Ten dokáže v niektorých prípadoch dosť značne predĺžiť výdrž batérie. Po jeho zapnutí sa zníži výkon zariadenia, obmedzia sa vibrácie, vypnuté budú služby určovania polohy. Rovnako budú obmedzené dátové prenosy na pozadí. Smartfón síce nebudete môcť používať úplne plnohodnotne, no výdrži batérie to rozhodne prospeje.

Test rýchlosti nabíjania:

  • 15 min: 25 %
  • 30 min: 42 %
  • 45 min: 59 %
  • 1 hod: 74 %
  • celkové nabitie: 1:42

Záverečné hodnotenie

Z testovania Motoroly One mám veľmi dobré pocity. Vždy po jeho uchopení som mal pocit naozaj drahého a výborne spracovaného zariadenia. Pri pomyslení na jej cenu som sa už len zasmial a povedal som si, že ako je to vôbec možné. Asi najväčšou nevýhodou, aj keď možno skôr len papierovou, je displej “len” s HD+ rozlíšením. FullHD by mu určite pristalo oveľa viac. Na druhú stranu, zo štandardných funkcií nechýba vôbec nič, dokonca sa nezabudlo ani na NFC. Fanúšikov klasického FM rádia poteší aj jeho prítomnosť. Nemôžem však zabudnúť ani na čistý Android, ktorý neobsahuje žiadne zbytočné aplikácie. Na druhú stranu môžu niekomu chýbať zaujímavé funkcie, ktoré ponúkajú rôzne nadstavby. Fotoaparát ponúka dobré zábery a tiež vás nesklame.

Disqus Comments Loading...