Motorola moto z3 play: Trendové pokračovanie zetka | RECENZIA

Recenzia najnovšieho prírastku do modelového radu Z, ktorý je charakteristický vymeniteľnými Moto Mods. Novinka bude lákať hlavne na zaujímavú cenu a balenie, ktoré obsahuje určitú pridanú hodnotu v podobe extra batériového Moto Mod s kapacitou 2200 mAh. Nechýbajú ani aktuálne trendy ako natiahnutý displej, USB-C konektor a duálny fotoaparát. Zaujímavosťou je umiestnenie skeneru odtlačkov prstov do pravého boku zariadenia.

Balenie: Extra batéria poteší

Zariadenie je uložené v peknej, červenej krabičke, na ktorej sa nachádza logo Motoroly a označenie zariadenia z3 play. Otvára sa trochu netradične, zboku. Po vysunutí bočnej strany na vás vykukne samotné zariadenie. Pod ním sa nachádzajú dve papierové krabičky. V prvej nájdeme nástroj na vyberanie SIM karty a nechýbajú ani všadeprítomné návody. Druhá krabička obsahuje prídavný Moto Mod s batériou o kapacite 2200 mAh, ktorý pripojíte k telu zariadenia pomocou silných magnetov. Príjemne nás prekvapila jeho hmotnosť, v ruke pôsobí veľmi ľahko. Po nahliadnutí hlbšie do krabičky nájdeme štandardne dodávané príslušenstvo, ktorým je nabíjačka a USB-C kábel. V samostatnom sáčku sa nachádza redukcia z USB-C na 3,5 mm audio konektor, pretože moto Z3 Play konektor jack neobsahuje. Posledným príslušenstvom, ktoré sme v krabičke našli, sú slúchadlá. Tie obsahujú 3,5 mm jack, takže k zariadeniu ich pripojíte pomocou dodávanej redukcie.

Konštrukcia a dizajn: Spracovanie na jednotku

Spracovanie Motoroly moto z3 play je špičkové. Telo je vyrobené zo skla, pričom rám je kovový. Telefón je, čo sa hrúbky týka, veľmi kompaktný a do ruky sadne celkom dobre. Jeho rozmery sú síce trochu väčšie, no veľký displej je potrebné niekam vtesnať. Jediným problémom pri jeho držaní môže byť fakt, že rohy sú ostrejšie a nie všetkým to musí vyhovovať. Pokiaľ ale nasadíte Moto Mod, hranaté rohy zmiznú. Získate viac batérie, no telefón bude hrubší a ťažší. Po dôkladnejšom prezretí konštrukcie zisťujeme, že spracovanie je naozaj kvalitné. Z vizuálnej stránky sme nezaznamenali žiadne konštrukčné vady, prípadne rušivé prvky, ktoré by na zariadení nemali byť. Rovnako ani pri silnejšom zatlačení smartfón nevydáva žiadne nepríjemné zvuky. Všetko je tak, ako by malo byť a ako sa na kvalitný telefón patrí.

Prednej strane dominuje už spomínaný displej. Jeho uhlopriečka je 6,01 palca a pomer strán 18:9. To výrobcovi umožnilo výrazne zmenšiť rámčeky nad a pod ním. Keď si ho porovnáme s predošlou verziou moto z2 play, rozdiel je naozaj viditeľný na prvý pohľad a hneď je jasné, ktoré zariadenie je novšie. Pod displejom nájdeme logo výrobcu a mikrofón, slúžiaci na telefonovanie. Nad displejom sa zase nachádza reproduktor, predný fotoaparát a potrebné senzory. Pohľad zhora odhalí šuflík na 2 SIM karty, prípadne 1 SIM a pamäťovú kartu microSD. Umiestnenie hlavných ovládacích prvkov zariadenia je netradičné. Ľavá strana obsahuje tlačidlo, ktoré slúži na rozsvietenie a zhasnutie displeja. USB-C konektor sa nachádza na strane dolnej.

Pravá strana je najzaujímavejšia. Okrem tlačidiel, ktoré slúžia na ovládanie hlasitosti, obsahuje skener odtlačkov prstov. Ten je spoľahlivý a jeho nastavenie je veľmi jednoduché a rýchle. Rýchlosť odblokovania telefónu by sme zaradili k lepšiemu priemeru. Na rýchlosť zariadení Huawei či OnePlus sa nechytá, no určite by sme ju neoznačili za pomalú. Umiestnenie skenera je veľmi zaujímavé, nám sa páči to, že ho je jednoduché nahmatať a ešte ľahšie používať.

Zadná strana ukrýva, nám už dobre známy, vystupujúci kruh, v ktorom sú umiestnené objektívy duálneho fotoaparátu s prisvetľovacím LED bleskom. Pokiaľ k zariadeniu nemáte pripojený Moto Mod, fotoaparáty až príliš vystupujú nad okolitý povrch a nebude ťažké ich poškriabať. Okrem kruhu sa tu nachádza logo Motoroly a na spodnej strane nájdeme piny, ktoré slúžia na komunikáciu s Moto Mods. Ešte dodáme, že zadná strana, ale aj zariadenie celkovo je doslova magnetom na odtlačky prstov. Pokiaľ chcete, aby vaša Motorola vyzerala dobre, budete ju musieť neustále leštiť. Doslova.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Drží sa aktuálnych trendov

Displej je, samozrejme, jednou z najdôležitejších súčastí každého telefónu. Kvalitný displej je zárukou lepšieho a ľahšieho ovládania, rovnako ako lepšieho používateľského zážitku. Novinka od Motoroly vsadila na Super AMOLED technológiu. Na 6,01-palcovom zobrazovači sa rozprestiera Full HD+ rozlíšenie, konkrétne 2160 x 1080 pixelov. Ako sme už spomínali, pomer strán je 18:9. Displej Motoroly moto z3 play sa jednoducho vydaril. Ponúka výborné zobrazenie farieb, pričom výhodou technológie AMOLED je skvelá čierna, pretože dokáže pixely úplne vypnúť. Má to samozrejme vplyv aj na výdrž batérie, keďže displej je jej najväčším žrútom.

Pozorovacím uhlom nemáme čo vytknúť, rovnako jeho čitateľnosť na priamom slnku je bezproblémová. Nastavenie automatického jasu funguje na výbornú. V prípade, že by vám nesedeli štandardné farby displeja, môžete si ich v nastaveniach upraviť podľa seba. Na výber máte teplé, neutrálne a chladné farby. Farebný režim je taktiež možné nastaviť na štandardný alebo živé farby. V aplikácii s názvom Moto je možné zapnúť aj nočný režim, ktorý zníži intenzitu modrej farby. Telefón taktiež dokáže ponechať displej rozsvietený, pokiaľ sa na neho pozeráte. Displej je krytý sklíčkom Gorilla Glass 3. generácie.

Výkon a pamäť: Aj náročnejšie činnosti zvládne s eleganciou

Smartfón je osadený procesorom strednej triedy Qualcomm Snapdragon 636. Nie je to žiadny trhač asfaltu, no problém mu nerobia ani náročnejšie aplikácie či hry. Procesor obsahuje 8 jadier, ktoré sú taktované na frekvenciu 1,8 GHz. Grafickým čipom je Adreno 509. Je tu patrný medzigeneračný posun. Trieda procesora je rovnaká, akú používa moto z2 play, no bol použitý novší model (626 vs 636). Použitý procesor spolu so 4 GB operačnou pamäťou fungujú na výbornú. Systém je rýchly, svižný, nič neseká a na nič sa nečaká. Toto by samozrejme nebolo možné, keby nebol dobre optimalizovaný výrobcom. Smartfón sme podrobili aj trom najpoužívanejším benchmark testom, pričom výsledky z nich si môžete pozrieť nižšie.

Do smartfónu sme nainštalovali obľúbenú hru PUBG. Grafika sa automaticky nastavila na strednú úroveň. Hra bola bez problémov hrateľná, no nejaké menšie záseky sa predsa len našli. Nie je to nič hrozné a smartfón uspokojí aj náročnejších hráčov.

Kapacita vnútorného úložiska je 64 GB. To je dostatočný priestor na aplikácie aj dáta používateľov. V prípade, že by bolo málo, zariadenie podporuje pamäťové karty microSD s maximálnou kapacitou 512 GB. V tomto prípade sa ale pripravte na to, že Motorolu moto z3 play nemôžete používať s dvomi SIM kartami súčasne. Slot na druhú je zdieľaný so slotom na pamäťovú kartu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Android Oreo a jednoduchá nadstavba výrobcu

Systém Motoroly sa nám páči. Spája výhody čistého Androidu a zaujímavých funkčných vylepšení. Domovská obrazovka je štandardná, môžete na ňu pridávať zástupcov aplikácií, prípadne widgety. Potiahnutím prsta z hornej časti nadol sa dostanete do notifikačnej lišty. Tú si môžete, samozrejme, prispôsobiť podľa seba a pridať funkcie, ktoré potrebujete. Z notifikačnej lišty je taktiež možné nastaviť úroveň jasu displeja, no zapnúť alebo vypnúť automatiku tu nie je možné. To sa dá urobiť len v nastaveniach.

Do menu aplikácií sa dostanete klasicky, potiahnutím prsta zdola nahor. Štandardne sú ikonky aplikácií usporiadané podľa abecedy. Výrobcu chválime za čistotu systému, nenájdete tu žiadne zbytočné predinštalované aplikácie. Dokonca ani galériu fotografií, prípadne prehrávač hudby. Na to vám poslúžia štandardné googlovské aplikácie, Fotky a Hudba Play. Pokiaľ vám nevyhovujú, môžete si samozrejme v Obchode Play stiahnuť nejaké alternatívne. Mriežka aplikácií môže byť 4×5 alebo 5×5. Mriežka sa zmení v menu aplikácií, ale aj na domovskej obrazovke súčasne.

V aplikácii s názvom Moto sa nachádza množstvo užitočných a zaujímavých nastavení. Zaujímavé sú Moto akcie. Môžete tak urobiť screenshot displeja pomocou troch prstov, nastaviť ovládanie smartfónu len jedným tlačidlom, prípadne vytvoriť rýchlu fotografiu otočením zápästia. Nám sa najviac páčila možnosť zapnúť prisvetľovaciu LED diódu pomocou potrasenia telefónu.

Okrem odomykania smartfónu pomocou skeneru odtlačkov prstov ho môžete odomknúť aj pomocou tváre. V nastaveniach zvolíte odomknutie tvárou, zadáte pin a pridáte si svoju tvár. Odomknutie patrí medzi tie rýchlejšie, no na najrýchlejších v podobe OnePlus nemá.

Zaujímavou funkciou je Moto Obrazovka. Tá vám ukáže všetky dôležité informácie bez nutnosti odblokovať zariadenie. Je akousi obdobou always on displeja, známeho napríklad zo Samsungov. Pokiaľ moto z3 play detekuje pohyb, automaticky vám ukáže aktuálny čas, stav batérie, dátum a všetky upozornenia z aplikácií.

Systém je odladený veľmi dobre. Nebol síce použitý najvýkonnejší procesor na trhu, no výkonu má určite dostatok. Používanie smartfónu je príjemným zážitkom, na nič nemusíte dlho čakať, všetko je plynulé a absolútne bezproblémové. Motorola je príkladom toho, ako by sa to malo robiť.

Multimédiá: Ten správny spoločník

Základom multimediálnych vlastností každého smartfónu je displej. Pokiaľ je kvalitný, multimediálne schopnosti zariadenia sú na lepšej úrovni. Displej Motoroly je naozaj skvelý. Veľkosť je ideálna na konzumáciu multimediálneho obsahu. Prezeranie videí či fotografií je na takto peknom displeji naozaj radosťou.

Čo sa zvukového prejavu týka, zariadenie obsahuje jeden reproduktor. Ten je umiestnený netradične, nad displejom. Toto umiestnenie hodnotíme veľmi pozitívne, pretože pri žiadnej činnosti so smartfónom ho nezakryjete. Jeho zvuk vychádza priamo nahor aj pokiaľ máte telefón umiestnený na stole. Jeho hlasitosť je plne dostatočná, rovnako aj kvalita reprodukcie je veľmi slušná. Na tých najlepších sa určite nechytá, no určite neurazí.

Problémom pre niektorých používateľov môže byť chýbajúci 3,5 mm audio konektor. Výrobca ale našťastie pribalil redukciu z USB-C na 3,5 mm jack. Budete pri sebe ale musieť nosiť kábel navyše, čo rozhodne nie je praktické. Druhým riešením je pripojenie slúchadiel pomocou technológie bluetooth, ktorá je v moto z3 play v najnovšej verzii 5.0.

Moto Mods: Urobíme si z telefónu transformera

Hlavným poznávacím znakom radu Z od Motoroly je už nejaký čas podpora špeciálneho príslušenstva s názvom Moto Mods. Jeho pripojenie je naozaj jednoduché. Stačí priložiť k telefónu a o všetko ostatné sa postarajú dva silné magnety, ktoré sú umiestnené v hornej a dolnej časti tohto príslušenstva. Kruh, v ktorom je zasadený fotoaparát, vystupuje nad okolitý povrch práve kvôli tomuto. Zabezpečí tým lepšiu stabilitu po pripojení Moto Mod. V balení Motorola k modelu z3 play pridáva jeden takýto, ktorý v sebe obsahuje batériu s kapacitou 2200 mAh. To znamená, že po pripojení k zariadeniu sa celková kapacita batérie vyšplhá až na veľmi slušných 5200 mAh.

Existujú aj rôzne iné Moto Mods. Pre príklad môžeme uviesť Moto Mod, ktorý obsahuje JBL reproduktor, prípadne Hasselblad fotoaparát. Zaujímavým pre niektorých používateľov môže byť aj gamepad v podobe Moto Mod. Po pripojení Moto Mod k zariadeniu dostanete upozornenie. V jednoduchých nastaveniach si môžete zvoliť či pomocou neho chcete smartfón nabíjať a zistíte aj stav jeho batérie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Nechýba prakticky nič

Telefonovanie s Motorolou moto Z3 Play je radosťou. Kvalite hovoru prispieva veľmi dobrý reproduktor, ale aj mikrofón. Signál drží telefón veľmi stabilne, či už sa jedná o 2G, 3G alebo LTE siete. Keď už spomíname LTE, Z3 Play podporuje všetky u nás používané frekvencie tohto pripojenia. Veľkou výhodou je to, že zariadenie je Dual SIM. To znamená, že je možné využívať 2 SIM karty rôznych operátorov súčasne. Pokiaľ plánujete využívať aj pamäťovú kartu, nastane problém. Druhý slot na SIM kartu je totižto zdieľaný so slotom pre microSD kartu. Budete si musieť vybrať. Buď Dual SIM alebo pamäťová karta.

Okrem 4G sietí telefón podporuje WiFi, nechýba ani bluetooth. Príjemným prekvapením je, že bluetooth je vo verzii 5.0. Nadšenci platieb pomocou mobilného telefónu si prídu na svoje. Motorola moto Z3 Play obsahuje aj NFC čip. GPS funguje spoľahlivo, urobili sme pár ciest po Bratislave a nechali sme sa navigovať. Počas navigácie bol signál stabilný, polohu smartfón našiel za pár sekúnd. Na spodnej strane nájdeme aj USB-C konektor, ktorý je v najnovšej verzii 3.1, takže nechýba možnosť rýchleho prenosu medzi telefónom a počítačom.

Fotoaparát: Kvalitné fotografie aj za menej peňazí

Najnovšia Motorola radu Z obsahuje duálny fotoaparát. Rozlíšenie hlavného snímača je 12 megapixelov, druhý ponúka rozlíšenie 5 megapixelov. Ten poslúži hlavne na vylepšenie režimu portrét. Rovnako neobsahuje ani automatické zaostrovanie. Hlavný senzor ponúka clonu f/1.7, nechýba rýchle dual pixel PDAF zaostrovanie. Veľkosť senzoru je 1,4µm.

Používateľské rozhranie ponúka množstvo zaujímavých funkcií. V režime fotografií sa v ľavej strane displeja zobrazia najdôležitejšie nastavenia. Nechýba tam prepínanie z automatického na manuálny režim, časovač, nastavenia blesku a HDR. Maximálne rozlíšenie fotografií je 12 megapixelov pri pomere strán 4:3. V prípade, že zvolíte pomer strán 16:9 či 18:9, maximálne rozlíšenie sa zníži na 9,1 resp. 8,1 megapixela. V nastaveniach si môžete zvoliť miesto, kam bude telefón fotografie ukladať. Buď do vlastnej pamäte alebo na pamäťovú kartu. Pokiaľ vám vadí zvuk uzávierky, jednoducho ho môžete vypnúť. Samozrejmosťou je možnosť nechať si na displeji zobraziť mriežku.

Zaujímavé režimy

Fotoaparát ponúka naozaj veľké množstvo rôznych režimov. Za zmienku stojí “portrét”, ktorý dokáže rozmazať pozadie a tým zvýrazniť objekt v popredí, na ktorý používateľ zaostrí. Výhodou je, že je možné nastaviť aj úroveň rozmazania. Funkcia funguje veľmi dobre, za čo smartfón určite vďačí aj druhému objektívu, ktorý je stavaný priamo na tieto fotografie.

Zvýraznená farba je režim, ktorý nás naozaj zaujal. Po jeho aktivácii môžete kliknúť na ktorýkoľvek objekt a telefón rozpozná jeho farbu. Následne všetky objekty, ktoré majú rovnakú farbu budú zvýraznené a zvyšok fotografie zostane čiernobiely.

Chýbať nemôže ani režim panoráma, no zaujímavejším je skener textu. Jednoducho odfofíte požadovaný text a telefón ho skonvertuje do textového dokumentu. Nie vždy to ale funguje správne.

Výsledné fotografie sa radia medzi to lepšie, čo na poli smartfónov nájdeme. Na úplnú špičku fotoaparát síce nemá, no nebudete mať problém vytvoriť naozaj pekné fotografie. Počas dňa sa môžete tešiť na pekné farby a veľmi slušný dynamický rozsah. Fotografie sú ostré po celej ploche snímku a vyváženie bielej je adekvátne. Zlé to nie je ani za slabších svetelných podmienok. Citlivosť na svetlo v podobe clonového čísla f/1.7 robí svoje. Výsledné fotografie síce nedosahujú kvalít ako za slnečného dňa, no určite sa za ne nebudete hanbiť. Pri cene 399 € sa jedná o jeden z najlepšie fotografujúcich smartfónov na trhu.

Ukážkové fotografie

Video je Motorola moto Z3 Play schopná nahrávať v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Môžete si zvoliť aj Full HD rozlíšenie, pričom máte na výber 30 alebo 60 snímkov za sekundu. Čo sa jeho kvality týka, tá vôbec nie je na zahodenie. Znovu platí to, že počas pekného slnečného dňa bude video veľmi pekné a jeho kvalita sa bude zhoršovať s ubúdajúcim svetlom. Elektronická stabilizácia obrazu robí svoju robotu veľmi dobre a trhanie má telefón pod kontrolou.

Ukážkové video

Prepínanie na predný fotoaparát uskutočníte kliknutím na ikonku vpravo dole. Ponúka rozlíšenie 8 megapixelov a dokáže nahrávať video vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Výsledné fotografie sú vcelku kvalitné a dostatočne ostré. Môžu sa smelo rovnať aj s prednými fotoaparátmi oveľa drahších zariadení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Keď sa posnažíte, prežijete aj 2 dni

Do veľmi tenkého tela sa zmestila batéria, ktorá má kapacitu 3000 mAh. Nie je to síce najviac, no viac by sme asi pri tejto hrúbke očakávať už naozaj nemohli. Slušná optimalizácia systému a nový, vcelku úsporný procesor sa veľmi pozitívne zapísali pod výdrž batérie. Prispel k tomu aj displej s technológiou AMOLED, ktorý je úspornejší ako bežné LCD panely. Pokiaľ si nastavíte čierne pozadie, výdrž sa ešte o niečo zvýši. Vtedy zostávajú čierne pixely vypnuté. Nám večer počas testu zostávalo ešte približne 30-40 % batérie, no na druhý deň bez nabíjania by sme si asi netrúfli. Musíme ale priznať, že zariadenie bolo stále online, prichádzali maily, robili sme fotografie a samozrejme sme vyskúšali aj nejakú tú hru.

Výhodou smartfónov Motoroly radu Z je možnosť používania Moto Mods. Tie môžete jednoducho použiť aj ako náhradu za powerbanku. S dodávaným Moto Mod, ktorý obsahuje batériu s kapacitou 2200 mAh sa výdrž výrazne predĺži, pričom Moto Mod máte stále so sebou a nemusíte hľadať káble. Smartfón podporuje rýchle nabíjanie a v balení sa nachádza aj takáto kompatibilná nabíjačka. Rýchlosť nabíjania sme samozrejme otestovali a tu sú výsledky:

  • 15 min: 24 %
  • 30 min: 46 %
  • 45 min: 65 %
  • 1 hod: 83 %
  • celkové nabitie: 1h 40 min

Záverečné hodnotenie

Motorola moto z3 play sa naozaj vydarila. Hlavným lákadlom je veľmi pekný displej s minimálnymi rámikmi, krásny dizajn, výborná kvalita spracovania a v neposlednom rade aj slušná cena. Fotoaparát vás určite nesklame, či už sa jedná o ten predný alebo zadný. Poteší prítomnosť USB-C konektora a bohatého balenia, ktoré obsahuje batériový Moto Mod či redukciu z USB-C na 3,5 mm jack. Ten sa bohužiaľ na tele zariadenia nenachádza. Výborná konektivita je už štandardom, všetko funguje spoľahlivo a rýchlo. Pre niekoho môže byť nevýhodou trochu netradičné umiestnenie tlačidiel a skeneru odtlačkov prstov či výrazne vystupujúci objektív nad povrch zariadenia. Problémom môžu byť aj všadeprítomné odtlačky prstov.

Disqus Comments Loading...