Moto M: Keď príde luxus do strednej triedy | RECENZIA

Línie smartfónov Moto G či Moto E zatiaľ existujú aj po akvizícii firmy Motorola spoločnosťou Lenovo. Dočkali sme sa ale aj niekoľkých nových zariadení a podľa všetkého aj úplne novej línie Moto M. Tá je veľmi zaujímavým stupienkom medzi dostupnejšou Moto G a výkonnejšou, no drahšou líniou Moto Z. Od tej si požičala najmä skutočne luxusný dizajn, ktorý je dominantou nového smartfónu.

Unboxing

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a dizajn – chce sa podobať na najlepších

Jednou z najväčších výsad Moto M je kvalita konštrukčného spracovania. Prémiový dizajn a zmysel pre detail zbadáte pri prvom pohľade a pocítite ho aj pri prvom uchopení telefónu. Mnohí výrobcovia v minulosti hlásali, že ich dostupný telefón má prémiový dizajn vlajkovej lode. Často ale šlo iba o kúsok kovu na mieste zadného krytu, ktorý sotva napodobnil precíznosť vlajkovej lode. Novinka od spoločnosti Lenovo je ale o niekoľko krokov vpred.

V prvom rade sme neostali iba pri kovovom zadnom kryte, ale kovové je celé telo telefónu. Nechýbajú elegantné zbrúsené hrany a plne kovový rám telefónu. Pocit luxusu dopĺňajú vynikajúce tlačidlá so zadosťučiňujúcou odozvou, ako aj 2.5D sklo na displeji. Poďme ale pekne postupne.

Telefón má rozmery 151,4 x 75,4 x 7,9 mm a váži 163 gramov. To nie je na 5,5“ zariadenie vôbec málo a ide v podstate o mierne horší priemer. Teda ak je viac gramov negatívna vlastnosť. Vyššia hmotnosť sa ale podpísala pod batériu s rozumnou kapacitou a napriek väčším rozmerom je telefón veľmi dobre ovládateľný jednou väčšou rukou.Nebyť loga značky moto pod displejom, na prvý pohľad by ste výrobcu smartfónu zrejme neuhádli. Výrobca zrejme vypočul naše niekoľkonásobné prosby a konečne premiestnil skener odtlačkov prstov z prednej strany telefónu dozadu. Telefóny Moto boli dlho známe tým, že tento skener vpredu síce fungoval dobre, no neslúžil ničomu inému a výrazne predlžovať telo telefónu a zväčšoval bradu pod displejom. Žiaľ, tá zostala stále poriadne veľká. Našťastie, aspoň rám vedľa strán displeja je skutočne minimálny, a tak sa telefón drží v ruke veľmi dobre.

Vpredu okrem displeja nájdeme v hornej časti reproduktor pre volania, proximity senzor a prednú kameru. Ako sme už naznačovali, hrany displeja patria celokovovému zadnému krytu. Všetky ovládacie prvky nájdeme napravo – pod dvojtlačidlom hlasitosti sa nachádza tlačidlo napájania. Obe tlačidlá sú skutočne responzívne a sú umiestnené ideálne tak, že na ne dočiahnete a zároveň vďaka textúre na tlačidle napájania ich viete aj rozoznať jednoduchým hmatom.

V hornej hrane sa nachádza mikrofón a 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá. Naľavo nájdeme zásuvku pre SIM karty, resp. jednu SIM a jednu microSD kartu. Dole sa nachádza USB-C konektor a mriežka reproduktoru pre multimédiá. Hoci mriežka je dvojitá po oboch stranách vycentrovaného USB portu, reproduktor sa v skutočnosti nachádza iba na pravej strane. Pekný industriálny dizajn tu ale dotvárajú skrutky po bokoch USB portu.

Pri pohľade na zadnú stranu zariadenia by ste už skutočne neodhadli, že ide o telefón s cenovkou pod 300 EUR. V každom prvku tu cítiť luxus a zmysel pre detail. Nejde iba o použité materiály, ale aj o ich spracovanie. Ostré hrany sú v kontraste s príjemne zahnutým krytom, vďaka čomu sa telefón drží v ruke výborne aj pri dlhodobej sústavnej manipulácii.

Na mieste niekdajšej ikonickej priehlbiny je teraz okrúhly skener odtlačkov. Nad ním sa nachádza mierne vystúpený pliešok so šošovkou fotoaparátu a dvojtónovým LED bleskom. Celkom dole nájdeme logo Motoroly a certifikačné značky. My sme mali telefón k dispozícii v elegantnej zlatej farbe a v slabšom odtieni zlatej boli aj antény v hornej a dolnej časti zadného krytu, ktoré pozvoľne prechádzajú až do bočných hrán. Ide o veľmi elegantné spracovanie dôležitého prvku telefónu, pričom touto cestou sa v súčasnosti vydáva veľké množstvo výrobcov celokovových zariadení.

Telefón je v tejto cenovej kategórii skutočným konštrukčným šampiónom. Mnohí čínski výrobcovia sa snažia o čosi podobné, no iba zriedka sa im to podarí. Ako sme už spomínali, použité materiály nie sú všetko. Dôležité je aj spracovanie a zmysel pre detail, ktorý Moto M určite nechýba. Vďaka tomu ide bez problémov o jedno z najkrajších zariadení s cenovkou pod 300 EUR, ak aj nie najkrajším.

Samozrejme, s kovovým krytom prichádzajú aj určité nevýhody, ktoré ale nie sú exkluzívne iba pre tento smartfón. Na mysli máme drobnosti ako chladný pocit pri uchopení do ruky, najmä v nedávnych extrémnych mrazoch, či pomerne šmykľavé telo. To sú ale iba drobné dane za to, ako telefón vyzerá a ako dobre sa drží v ruke. Bonusom je aj fakt, že vďaka hydrofóbnej vrstve je Moto M odolná voči ošpliechaniu vodou, no v žiadnom prípade nejde o plnohodnotnú odolnosť pri ponorení do vody.

Skener odtlačkov prstov – taký, aký má byť

Ako sme už spomínali vyššie, Lenovo konečne vypočulo naše prosby a presunulo skener odtlačkov prstov na zadnú stranu. Aj keď sa brada pod displejom radikálne nezmenšila, aspoň nás skener nebude balamutiť tým, že ho môžeme použiť aj ako tlačidlo Domov. Umiestnenie vzadu môže niekomu vyhovovať a niekomu inému nie, no ide o štandardné miesto, kde nájdeme skener aj na ďalších zariadeniach.

Dobrou správou je, že skener je rovnako funkčný a spoľahlivý, ako na iných zariadeniach s podobnou aj vyššou cenovkou. Zaváhania boli iba občasné a spravidla boli spôsobené nedostatočne precíznym umiestnením prstu na skener. Nejde ale o najrýchlejší skener na trhu a odblokovanie telefónu trvá necelú sekundu, no to nie je vôbec problém a nijako to nenarúša pohodlie pri používaní telefónu. Hoci skener neponúka žiadne ďalšie extra funkcie, svoju úlohu plní výborne a je skutočne spoľahlivý.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – 5,5-palcový štandard

Veľkosť 5,5“ a Full HD rozlíšenie je taký štandardný údaj, že by si zaslúžil nejaké univerzálne pomenovanie typu „klasický“ alebo „obyčajný“. Naozaj si nevieme predstaviť iný údaj, ktorý by bol aplikovateľný na širšie portfólio smartfónov. Vzhľadom na to, že takýchto telefónov je skutočne veľa, nie je displej tým najzaujímavejším prvkom. Platí to aj o Moto M, kde displej nepatrí medzi to, čo vás na telefóne zaujme najviac.

To ale neznamená, že je displej zlý alebo že by mu výrobcovia nemali venovať patričnú pozornosť. Dnešné výrobné techniky sú ale už na takej vysokej úrovni, že aj v dostupnejších  zariadeniach je možné použiť skutočne kvalitné panely. Displej na Moto M určite patrí medzi tie kvalitnejšie. Ide o IPS LCD panel s veľmi dobrým podaním farieb a vynikajúcimi pozorovacími uhlami.

Maximálny jas by mohol byť o kúsok vyšší, ako vidieť na fotografii, no v drvivej väčšine situácií sme s telefónom nemali absolútne žiaden problém. Poteší aj možnosť zmeniť režim zobrazovania farieb zo štandardného „živý“, kedy sa nám ale farby zdali neprirodzene sýte. Dosť nám chýbal režim pre nočné čítanie, ktorý ale pribudne v aktualizácii na Android 7.0 Nougat. Inak nemáme displeju vôbec čo vytknúť. Svojou veľkosťou, rozlíšením a spracovaním poslúži na akékoľvek účely. 2.5D zahnuté sklo je už iba čerešničkou na torte.

Výkon a pamäť – solídny základ

Svojou hardvérovou výbavou sa Moto M radí presne do strednej triedy. Výkonom nikoho neurazí, no zároveň nejde o žiadneho šampióna. Srdcom telefónu je procesor Helio P10, ktorému sekundujú 3 GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte, resp. 4 GB RAM a 64 GB vnútornej pamäte vo výkonnejšej verzii. My sme mali na testovanie k dispozícii model s výbavou 3 GB RAM/32 GB ROM, čo je aj dostupnejší model, po ktorom zrejme siahne väčšina budúcich majiteľov Moto M.

Telefón svojim výkonom stačí na všetky základné aj stredne pokročilé operácie. Nebudete mať problém so žiadnymi štandardnými aplikáciami a ani stredne náročnými hrami. Počas testovania sme ani raz nenarazili na žiadne zaseknutie a spomalenie sme zaregistrovali iba počas inštalácie aplikácií pri prvom spustení. To je ale pre zariadenia strednej triedy úplne štandardné a nejde o žiaden dôvod na paniku.

3 GB RAM sú skutočne solídnym základom a postačia aj na bežný multitasking. Ak hľadáte najvýkonnejšie zariadenie na trhu s bleskovými reakciami, tu nepochodíte. Moto M ale ponúka spoľahlivý výkon a dobré reakcie. Ak ste v minulosti špičkovú vlajkovú loď, možno sa vám otváranie niektorých aplikácií bude zdať zdĺhavé. Pre bežných zákazníkov a pre používateľov zariadení strednej triedy ale pôjde o slušný upgrade z ročného či dvojročného zariadenia.

Sme tiež veľmi radi, že výrobca vynechal obľúbený 16GB prístup a aj v najslabšie vybavenej verzii ma Moto M 32 GB vnútornej pamäte. Okrem toho je k dispozícii aj slot na microSD kartu s kapacitou do 256 GB. Nájdeme tu hybridný slot, ktorý môžete využiť buď na sekundárnu SIM kartu alebo na rozšírenie pamäte. Hoci to nie je ideálny prístup, je to stále lepšie, ako vôbec nemať slot na microSD karty.

Celkovo sme tak s výkonom telefónu relatívne spokojní a v danej cenovej kategórii naplnil naše očakávania. Možno by sme boli radi, keby výrobca zvolil nejaký modernejší čip, ako napríklad Snapdragon 625, no je pravdepodobné, že to by sa podpísalo pod vyššiu cenu zariadenia. V každom prípade ponúka Moto M dobrý výkon, ktorý nebude priemerného používateľa nijako radikálne obmedzovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – štandardné Moto

Už niekoľko rokov nie je systém v smartfónoch Moto žiadnym prekvapením. Tradične sa tu nenachádza prakticky žiadna nadstavba, ale čistý Android iba s drobnými vylepšeniami. Tých je ale ešte menej ako v minulých verziách a na prvý pohľad ani nezbadáte rozdiel oproti úplne čistému Androidu.

Telefón je dodávaný so systém Android 6.0 Marshmallow, čo je zrejme najväčšou nevýhodou softvéru. Systém funguje plynulo a elegantne, no určite by sme ocenili aktuálnu verziu Androidu so všetkými jej výhodami. Marshmallow je ale overený a stabilný a zrejme aj to bolo dôvodom pre použitie tejto verzie systému.

Po funkčnej stránke tu žiadne prekvapenia nečakajte. Uzamykacia obrazovka, domovské obrazovky, menu s aplikáciami a aj notifikačná lišta sú absolútne štandardnými verziami z čistého Androidu 6.0. Zachovaná je aj iná výhoda Moto smartfónov, ktorou je prakticky neexistujúci bloatware. Lenovo dokonca odstránilo aj klasické aplikácie od Motoroly a v podstate sme tu nenašli takmer nič, čo by čistý Android nemal.

Ak si odmyslíme balíček aplikácií Google a štandardné nástroje ako Kalkulačka či Fotoaparát, medzi predinštalovanými aplikáciami nájdeme navyše iba titul Pomocník s radami a tipmi a prehliadač súborov. Všetky ostatné aplikácie patria k najštandardnejšej výbave a akýkoľvek extra titul si budete musieť stiahnuť z obchodu Play. To vám ale necháva voľné ruky a vy sa tak rozhodnete, akými aplikáciami zaplníte pamäť telefónu.

Zrejme aj tried telefónov, do ktorej Moto M patrí, spôsobila, že ani v nastaveniach nenájdeme žiadne extra položky. Jedinými extra funkciami je už spomínaná voľba farebného režimu displeja a položka Ochrana osobných údajov Motorola, kde sa môžete zúčastniť výskumu anonymným zasielaním údajov o používaní. Všetko ostatné sú základné nastavenia systému Android Marshmallow, ktoré určite veľmi dobre poznáte.

Celkovo tak Moto M svojim systémom presne naplnila naše očakávania. Nulový bloatware, žiadne grafické úpravy a zachované vlastnosti a prvky systému Android Marshmallow sú určite silnými stránkami telefónu. K dokonalosti systému už chýba iba aktuálnejšia verzia systému, ktorú snáď Moto M dostane v blízkej budúcnosti. Trochá nás mrzí absencia niektorých ikonických funkcií, ako napríklad zobrazovanie notifikácií na čiernom displeji či spúšťanie fotoaparátu alebo baterky gestom ruky. Nejde ale o žiadne funkcie, bez ktorých by sme si neporadili.

Multimédiá – nič podstatné nechýba

Preč sú tie časy, kedy sme pri hľadaní poriadneho multimediálneho smartfónu museli lacnejšie zariadenia obchádzať z diaľky. Moto M je toho dôkazom a aj napriek tomu, že ide o dostupnejšie zariadenie, telefón zvládne prakticky všetky druhy multimédií.

Základom pre to je pekný veľký displej a dostatok výkonu. Hoci po výkonnostnej stránke nie je Moto M žiadnym šampiónom, pri väčšine druhov práce s multimédiami to vôbec neprekáža. Displej je dostatočne veľký a ostrý na prezeranie fotografií, videí, ale aj fillmov či seriálov. Zahráte sa aj menej náročné hry a problém nebudete mať ani s kancelárskou prácou, teda najmä s čítaním dokumentov či prezeraním prezentácií.

Reproduktor v spodnej hrane nie je vôbec zlý, no nepatrí k špičke. Vyniká svojou hlasitosťou, no pri počúvaní hudby či pozeraní filmov budete zrejme používať slúchadlá. Ešte šťastie, že Moto M má aj 3,5-milimetrový jack, však?

Po softvérovej stránke sa multimediálna výbava odvíja od vlastností, ktoré sme rozpísali v časti Systém. To znamená žiaden zbytočný predinštalovaný softvér. Iste, možno využijete niektoré predinštalované multimediálne aplikácie, no väčšina používateľov siahne po overených tituloch z obchodu Play.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia – žiadne problémy

Po stránke konektivity sú rozdiely vo výbave smartfónov čoraz menšie. Ak ich aj nájdeme, väčšinou ide o extra funkcie vlajkových lodí, ktoré väčšina používateľov aj tak nevyužije. Dobrý telefón potrebuje v tomto smere iba pár vecí – stabilné pripojenie k Wi-Fi a mobilnej sieti, základnú výbavu senzorov a najmä musí byť v tomto smere spoľahlivý.

Tieto nároky spĺňa Moto M do bodky. Telefón ponúka pripojenie Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac aj s podporou dual-band, takže môžete naplno využiť svoj drahý router a optické pripojenie k internetu. Nechýba ani Bluetooth v4.1, štandardné lokalizačné služby GPS, A-GPS, GLONASS a aj BDS. Oceňujeme aj použitie moderného portu USB-C, ktorý nie je v strednej triede zariadení ešte vôbec samozrejmosťou.

Telefónu nechýba ani akcelerometer, gyroskop, proximity senzor a kompas. Z nadštandardnej výbavy tu nenájdeme iba IR vysielač. S rastúcou popularitou platieb mobilom zamrzí neprítomnosť NFC, no väčšina používateľov zariadení strednej triedy si tento fakt ani nevšimne.

Po stránke stability pripojenia nemáme žiadne výčitky. Wi-Fi, mobilný a aj Bluetooth signál boli rovnako kvalitné a stabilné ako na ktoromkoľvek ďalšom telefóne. Telefonáty boli dostatočne čisté a zreteľné, čo potvrdila aj druhá strana. Celkovo tak v tomto smere nemáme telefónu Moto M čo vytknúť a musíme ho pochváliť za použitie USB-C aj dual-band Wi-Fi.

Fotoaparát – dobrý, no nekonzistentný

Moto M ponúka 16 MP hlavný fotoaparát s minimálnou clonou f/2.0 a 8 MP predný snímač. Predný fotoaparát má slušné 1,12µm pixely. Vďaka nim sú fotografie dobre osvetlené, no ako pri mnohých predných fotoaparátoch, aj tu chýbajú detaily. To ale pri fotografiách určených pre Snapchat či Instagram väčšinou nebude problémom.

Zaujímavejší je hlavný snímač. Ten, naopak, ponúka dostatok detailov. Je schopný produkovať skutočne veľmi detailné fotografie. Horšie je to s farbami, kde automatický režim nie vždy zvládne vyváženie bielej. Pri optimálnych podmienkach je ale možné s Moto M spraviť skutočne veľmi pekné fotografie.

Podľa očakávania je to horšie v šere a horších svetelných podmienkach. Tu nastupuje skutočne veľké množstvo digitálneho šumu a tieto fotografie už ani zďaleka nie sú také kvalitné, ako fotografie vytvorené pri dennom svetle. V malom formáte, napríklad ako príspevok na sieti Instagram, sú použiteľné aj tieto fotografie.

Zaujímavý je aj HDR režim. Ten podľa našich skúseností skôr uberá na kvalite fotografií, aj keď to závisí od podmienok. Ak ho používate v takej situácii, na ktorú je určený (napr. protisvetlo), výsledok skutočne vylepší. Jeho aplikácia ale trvá niekoľko sekúnd, počas ktorých nesmiete vôbec hýbať telefónom. V opačnom prípade vidíte efekt tzv. ghosting, kedy je fotografia zvláštne rozmazaná.

Dobrou správou je, že klasický automatický režim je pomerne schopný a často vám bude stačiť. Horšie je, že nie v každej situácii funguje rovnako dobre. Niekedy fotografiu zbytočne rozjasní a inokedy zasa zvolí príliš tmavé nastavenia. Pozitívne je ale to, že Moto M je skutočne schopná spraviť pekné fotografie, aj keď to niekedy bude vyžadovať istú dávku trpezlivosti. Čo sa týka kvality videa, tá je iba priemerná. Testovacie video bolo prekvapivo tmavé, aj napriek tomu, že sme ho natáčali počas obeda. Napriek Full HD rozlíšeniu mu chýbajú detaily, a tak Moto M zrejme nebude tým telefónom, ktorý budete používať na zaznamenávanie dôležitých životných udalostí na videu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – iba priemerná

Moto M ponúka zabudovanú batériu s kapacitou 3 050 mAh. Pri pohľade na použitý hardvér by sa mohlo zdať, že je to dostatočná až nadpriemerná kapacita. Moto M však v kategórii výdrže na jedno nabitie dosahuje nanajvýš priemerné výsledky.

Bežným používateľom na jedno nabitie ale Moto M bez problémov vydrží celý deň a to je cieľ, ktorý je potrebné dosiahnuť s každým telefónom. V našom testovaní sme v priebehu jedného dňa boli schopní dosiahnuť 3 až 3 a pol hodiny zapnutého displeja pri stredne náročnom používaní. To znamená, že sme telefón nešetrili a popri surfovaní na internete a prezeraní sociálnych sietí sme aj fotografovali a natáčali video či pozerali niekoľko videí na YouTube. Nehrali sme ale žiadne náročné hry, čo by výdrž na jedno nabitie určite skrátilo.

Výdrž na úrovni troch hodín nie je vôbec dychberúca, práve naopak. Od relatívne veľkej batérie sme čakali trochu viac. Značka Moto a smartfóny Lenovo sú pritom dlhodobo známe skvelou výdržou na batériu, a tak nás to trochu prekvapilo. Na druhej strane, možno sme iba rozmaznaní skvelou výdržou ostatných Moto a Lenovo smartfónov. Pravdou je, že drvivá väčšina používateľov Moto M za jeden deň určite nevybije.

Telefón je dodávaný so štandardnou 2A nabíjačkou bez akéhokoľvek rýchleho nabíjania. Z úplne vybitého stavu sa na 100 % nabije za necelé dve hodiny, no žiadne super rýchle nabíjanie do 50 % sa tu nekoná. V strednej triede zariadení to ale ani nie je štandardom, no bolo by skvelé, ak by sa to v budúcnosti zmenilo.

Moto M: Zverečné hodnotenie

Moto M je unikátny smartfón. Hoci iní výrobcovia a aj Lenovo priniesli kovové zariadenia do strednej triedy, iba málokedy šlo o skutočne prémiovo spracované telefóny. Moto M je ale iná. Nejde iba o to, že je vyrobená z kovu, ale pri jej používaní cítite, že výrobca si dal záležať a naozaj dbal o to, aby bola po dizajnovej stránke vynikajúca. To nemôžeme povedať o množstvo podobných zariadení v tejto cenovej relácii.

Telefón ponúka všetko, čo by ste od strednej triedy očakávali. Iste, na trhu nájdete výkonnejšie zariadenia či modely, ktoré by v niektorom smere Moto M prevýšili. Novinka od Lenova je ale kompletný balíček, ktorý má v rukáve vlastné tromfy a pre mnohých používateľov pôjde o zlatú strednú cenu pri porovnaní ceny, výbavy a dizajnu.

Plusy

+ Dizajn

+ Systém

+ Moderné technológie (skener odtlačkov, USB-C)

+ MicroSD slot

Mínusy

– Slabší výkon

– Nekonzistentný fotoaparát

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...