Meta dostala mastnú pokutu za úniky dát z Facebooku z roku 2018

Niekedy to vyzerá, že spoločnosť Meta čelí jednej žalobe za druhou. Len včera sme informovali o vyšetrovaní kvôli monopolnému správaniu. Írska komisia pre ochranu údajov udelila materskej spoločnosti Facebooku pokutu vo výške 17 miliónov eur, informoval portál  Thehackernews.

Hlavným dôvodom bola séria bezpečnostných nedostatkov, ktorá vyústila k únikom rôznych citlivých dát používateľov. Platformy spoločnosti Meta podľa komisie nezaviedli vhodné technické a organizačné opatrenia,  ktoré by boli v súlade s ochranou osobných údajov v EÚ (GDPR).

Rozhodnutie je výsledkom vyšetrovania až dvanástich podnetov regulátora na porušenie ochrany osobných údajov, ktoré boli doručené v období od 7. júna do 4. decembra 2018. Možno si ešte spomínate na pokutu vo výške 225 miliónov eur, ktorú spoločnosť dostala v septembri 2021, taktiež z dôvodu nezvládnutia GDPR v aplikácii WhatsApp. V tomto prípade ide o úplne rovnaký problém.

Po tomto rozhodnutí však WhatsApp upravil nielen podmienky používania, ale aj zásady týkajúce sa ochrany osobných údajov.

Podobné problémy však nemá len Meta. V júli minulého roku luxemburská komisia pre ochranu údajov udelila pokutu vo výške takmer 900 miliónov dolárov spoločnosti Amazon.

Náš tip
Nebezpečný malvér Escobar útočí na bankové aplikácie
Disqus Comments Loading...