Land Rover Explore: Obrnený elegán pre určitú skupinu ľudí | RECENZIA

Britská značka automobilov Land Rover chce ukázať, že vie vyrábať aj smartfóny. A to nie hocijaké, ale outdoorové. Tých je na trhu pomenej, spomenúť by sme mohli hlavne značku Catterpillar, prípadne nejaké modely Samsungu z radu Active. Vyzerá to tak, že novinka Land Rover Explore bude veľmi silným a schopným konkurentom, no pripraviť sa musíte aj na vyššiu cenu. Za kvalitu sa predsa platí.

Náš tip
CAT S60 – termokamera je iba čerešničkou na torte | RECENZIA
Náš tip
Výber telefónov so zvýšenou odolnosťou voči vode [06/2018]

Konštrukcia a dizajn: Nezničiteľný bojovník

Tu môžeme nový Land Rover Explore len ťažko porovnávať s dnešnými dizajnovými smartfónmi. Explore dáva funkčnosť a odolnosť na prvé miesto a dizajn ide bokom. Ale nie úplne bokom. Vo svojej kategórii naozaj robustných a odolných telefónov by sme sa mohli baviť o tom, že nový Land je naozaj štýlové a tenké zariadenie. Jeho hmotnosť, ktorá je na úrovni 188  gramov je v ruke naozaj cítiť, rovnako pocítite aj hrúbku zariadenia, ktorá je 8,4 mm. Ostatné rozmery sú celkom príjemné, 155 x 80 milimetrov.

Telefón je navrhnutý tak, aby prežil v extrémnych podmienkach. Vďaka certifikácii IP68 dokáže vydržať pod vodou v hĺbke 1,5 m po dobu 30 minút. Nebojíme sa ale povedať, že vydrží určite viac. Rovnako mu nerobí problém extrémne teplo ani zima, dokonca zvláda aj rýchle prechody medzi týmito podmienkami. Zariadenie vydrží aj hrubšie zaobchádzanie a nevadí mu nejaký ten pád. Bez ujmy na zdraví prežije pád z výšky 1,8 m.

Predná strana ukrýva 5″ displej, ktorý je od výroby chránený ochrannou fóliou, za čo výrobcu chválime. Fólia navyše vyzerá byť celkom kvalitná a pravdepodobne nepôjde dole sama od seba, ako to býva zvykom na iných zariadeniach. Nad displejom si našiel miesto selfie fotoaparát, mriežka reproduktoru, slúžiaceho na telefonovanie a senzory a notifikačná LED dióda. Pod displejom sa zase nachádza robustná mriežka, v ktorej je ukrytý mikrofón a reproduktor a nezabudlo sa ani na veľký nápis LAND ROVER.

Boky zariadenia obopína hrubý kovový rám. Na vrchu je v ňom vyvŕtaný 3,5 mm jack, pravá strana ukrýva zdieľaný slot na dve SIM karty, prípadne 1 SIM kartu a pamäťovú kartu. Na spodnej strane nájdeme USB-C konektor. Všetky ovládacie prvky sú umiestnené na pravej strane. Tlačidlo zapínania/vypínania displeja a dve tlačidlá hlasitosti. Všetky tieto ovládacie prvky majú ideálny zdvih a je radosť s nimi pracovať.

Na zadnej strane sa nachádza objektív fotoaparátu s LED bleskom. Taktiež obsahuje štyri dvojité piny, ktoré slúžia na pripojenie zaujímavého príslušenstva podobným štýlom, aký ponúka Motorola so svojimi Moto Mods. Pokiaľ rozmýšľate nad tým, kam sa ukryl skener odtlačkov prstov, nerozmýšľajte. Land Rover Explore totižto žiadny neobsahuje.

Displej: Dalo sa to aj lepšie

Aj keď Land Rover Explore je primárne určený pre ľudí, ktorí žijú aktívne a fotografie, videá, prípadne sociálne siete idú bokom, displej mohol byť predsalen lepší. Veď sa jedná o smartfón za 649 €. Jeho parametre sú štandardné a nijako nevybočujú z priemeru. Ponúkne uhlopriečku 5″, na ktorej sa rozprestiera Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 pixelov). Jedná sa o IPS panel, ktorý ponúka výborné pozorovacie uhly. Viditeľnosť na slnku je na celkom dobrej úrovni. Tam ale vymenovanie dobrých vlastností displeja končí. Maximálny jas je slabý, minimálny zase veľmi silný. Kvalitou podania farieb sa taktiež nemôže merať ani s telefónmi zo strednej triedy. Sú proste vyblednuté, málo saturované a nedostatočne kontrastné.

Výhodou displeja je zase možnosť ovládať ho v rukaviciach, na ktoré reaguje naozaj veľmi dobre. Rovnako ho môžete ovládať aj vlhkými rukami. V nastaveniach displeja nie je možné meniť sýtosť ani farebné podanie, no poteší nočný režim. Ten odporúčame aktivovať pred spaním, pokiaľ ešte plánujete s telefónom pracovať, keďže obmedzí modrú farbu. Využiť ho môžete taktiež niekde v lese alebo mimo civilizácie. Pri pozeraní na telefón vám neosvetľuje oči tak, ako normálny režim, tým pádom môžete lepšie vidieť, kam stúpate.

Honor 10 a Land Rover Explore

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: MediaTek v hlavnej úlohe

Po stránke výkonu zapadá novinka skôr do priemeru, možno podpriemeru. Výkon zaisťuje procesor Helio X27 od MediaTeku. Práca so systémom je vcelku svižná, nepocítili sme žiadne sekanie, lagy ani iné nepríjemnosti, ktoré by bránili používaniu telefónu. Pre beh aplikácií slúži operačná pamäť s dostatočnou kapacitou 4 GB. Pri bežnom používaní sme mali približne polovicu voľnej RAM. Používatelia majú pre svoje súbory k dispozícii 64 GB vnútorné úložisko, pričom systém z neho zaberie okolo 13 GB. Zariadenie dokonca podporuje aj pamäťové karty, takže s jeho rozšírením nebude žiadny problém.

Rýchlosť a plynulosť celého systému nedosahuje kvalít vlajkových lodí ostatných výrobcov, to ale od telefónu tohto druhu vôbec nečakáme. Tu skôr ide o stabilitu a funkčnosť. Tú nový Land Rover zvláda na jednotku. V prípade, že by ste si chceli skrátiť dlhé chvíle nejakou tou hrou, nemusíte zúfať. Smartfón zvládne väčšinu titulov dostupných v Obchode Play bez nejakých väčších problémov. Nájdu sa ale aj hry, ktoré nespustíte, prípadne ak ich spustíte, nebudú dobre hrateľné. My sme vyskúšali obľúbenú hru Pubg. Grafika sa automaticky nastavila na minimum, a hra bola bez problémov hrateľná. Telefón bol trochu teplejší, ale to je pri hraní takejto náročnej hry bežný jav.

Telefón sme pre získanie lepšieho prehľadu o hrubom výkone podrobili benchmarkom Antutu, Geekbench a 3DMark. Výsledky si môžete pozrieť na obrázkoch vyššie.

Multimédiá: Multimediálny zázrak to teda nie je

Outdooroví nadšenci pravdepodobne nepozerajú na to, aký má ich telefón displej, prípadne či reproduktory hrajú kvalitne a ani na iné multimediálne vychytávky. Land Rover Explore teda nie je žiadnym multimediálnym smartfónom, no multimediálne funkcie samozrejme ponúka. Displej síce nie je z najpodarenejších, no prezeranie obrázkov, prípadne sledovanie videí na ňom nie je žiadnym problémom. Procesor zvládne  prehrávať aj video v rozlíšení 4K. Dostatočná RAM zase zaisťuje, že multimediálne aplikácie samovoľne nepadajú a bežia stabilne. Pokiaľ sa nachádzate niekde v lese, mimo internetového pokrytia, môže prísť vhod aj FM rádio. To funguje po pripojení slúchadiel.

Keďže je v telefóne prítomný operačný systém Android s prakticky žiadnou nadstavbou od výrobcu, neobsahuje žiadne vlastné multimediálne aplikácie. Len tie od Googlu. Nič vám nebráni v tom, aby ste si stiahli si váš obľúbený prehrávač videí, vlastnú galériu fotografií, prípadne nejakú zaujímavú aplikáciu na prehrávanie hudby. Oceňujeme zachovanie 3,5 mm jack konektora, pomocou ktorého je možné pripojiť ktorékoľvek slúchadlá. Telefón nemal problém ani s prehrávaním hudby do bluetooth slúchadiel. Reproduktor telefónu sa nachádza na prednej strane a je veľmi príjemným prekvapením. Jeho prejav je dostatočne hlasný a zvuk prekvapivo čistý. Jeho zvonenie určite neprepočujete, počúvanie hudby pomocou reproduktora nie je žiadnym sklamaním, práve naopak.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Na momentky postačí

Fotografovanie určite nie je dôvodom, prečo bol tento smartfón vyrobený. Na druhú stranu, športovci sa občas pochvália tým, čo dokázali, prípadne kde boli. Na tieto fotografie určite postačí aj fotoaparát, ktorý ponúka Land Rover Explore. Začneme parametrami. Maximálne rozlíšenie fotografií činí 16 megapixelov. Zaujímavosťou je možnosť nastaviť oveľa nižšie rozlíšenie, pričom minimálne môže byť až QVGA, čo je 320 x 240 pixelov. Naozaj nepoznáme nikoho, kto by chcel v roku 2018 fotografovať v tomto rozlíšení. Aplikácia fotoaparátu je zastaralá, pripomína nám telefóny z roku 2013, možno aj staršie. Nedisponuje žiadnymi špeciálnymi režimami. Jediný iný, ako štandardný režim je panoráma. Zapnúť si môžete blesk, prípadne HDR. Aplikácia nepodporuje žiadne gestá. Prepnutie na predný fotoaparát uskutočníte kliknutím na tlačidlo hore vľavo.

V nastaveniach fotoaparátu môžete okrem spomínaného rozlíšenia nastaviť vyváženie bielej, vypnúť zvuk fotoaparátu prípadne doladiť expozíciu. Na výber máte aj 6 scén fotografovania, pričom telefón dokáže scénu vyhľadať automaticky. Zaujímavosťou je možnosť fotografovať vo RAW formáte. Nechýba ani samospúšť a manuálne si môžete nastaviť hodnotu ISO.

Ukážkové fotografie:

Video zvláda telefón natáčať v rozlíšení až 4K pri 30  snímkoch za sekundu. Kvalitou by sme ho zaradili medzi priemer. Na telefón tohto zamerania je celkom slušná. Potešila by optická stabilizácia obrazu, ktorá vo videu citeľne chýba. Počas chôdze je video značne roztrasené.

Testovacie video:

Adventure Pack: Nie len na okrasu

Áno, tento telefón je modulárny. Podobne ako smartfóny od Motoroly. Pomocou magnetov k nemu veľmi ľahko pripojíte zaujímavé príslušenstvo. Priamo v balení sa jeden kus takéhoto príslušenstva nachádza. Tento konkrétny Adventure Pack telefónu pridá ďalších 3620 mAh batérie, takže jeho výdrž sa predĺži takmer dvojnásobne.

Táto “batéria” taktiež obsahuje externú GPS anténu, ktorá slúži na zlepšenie príjmu signálu. Chýbali nám ale možnosti nastavenia. Nie je tam prakticky nič, telefón len informuje o pripojení Adventure Pack. Nedozvieme sa teda úroveň nabitia ani žiadne iné informácie. O vybití tohto príslušenstva samozrejme telefón informuje taktiež. Okrem tohto Adventure Packu sú k dispozícii ďalšie dva. Jeden z nich má batériu s kapacitou až 4370 mAh, ten druhý zase slúži, ako držiak na bicykel.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Nadstavba takmer žiadna, zaujímavé outdoor aplikácie

Operačným systémom telefónu je Android vo verzii 7.1 Nougat. V čase predstavenia už bol dávno k dispozícii aj Android Oreo, takže nechápeme, prečo výrobca siahol po staršom. Po vybratí z krabice nám Land Rover Explore ihneď ponúkol aktualizáciu, ktorá mala vyše 500 MB, no novší operačný systém napriek tomu nepriniesla. Domovská obrazovka je štandardná, potiahnutím prsta zdola nahor sa dostanete do menu aplikácií. Prostredie čistého Androidu je nám už dobre známe. V nastaveniach sa nenachádza nič prevratné. V menu ale nájdeme veľmi zaujímavé aplikácie, ktoré stoja za povšimnutie.

Explore Hub

Táto aplikácia má pomôcť vyznať sa v nekonečnom množstve ponúkaných aplikácií v Obchode Play. Keďže máme v rukách outdoorový smartfón, zameriava sa na športové aplikácie. V Obchode Play sú síce jednotlivé tituly zatriedené do kategórií, no samotné kategórie sú veľmi obsiahle. Keď napríklad lyžiar hľadá aplikácie vhodné pre seba, vyberie kategóriu šport a zobrazia sa mu všetky druhy športových aktivít. Nie je možné nastaviť, že chce vidieť len aplikácie pre lyžiarov. Teraz ale prichádza na rad Explore Hub. Jednoducho vyberie, že ho zaujímajú aplikácie pre lyžiarov a hneď vidí všetky pekne pokope. Rovnako to funguje aj s ostatnými športami. Za toto riešenie si Land Rover zaslúži palec hore.

Informačný Panel

Je to ďalšia aplikácia, ktorá dobre poslúži outdoorovým nadšencom. V reálnom čase vám dokáže zobraziť dáta o nadmorskej výške, ktoré dokáže čerpať z GPS polohy, ale aj z barometru, ktorý telefón obsahuje. Uvidíte aktuálne počasie, kompas, pridať môžete aj lampáš a iné nástroje. Z počasia si môžete zvoliť smer vetra, UV index, vlhkosť, viditeľnosť a množstvo ďalších informácií.

View Ranger

A do tretice tu máme ďalšiu zaujímavú aplikáciu s názvom View Ranger. Je to vlastne mapa, ktorá je akýmsi digitálnym sprievodcom po celom svete. Obsahuje vysoko detailné topografické mapy, ktoré sú oveľa podrobnejšie, ako napríklad Google mapy. Hlavne čo sa týka turistických trás a chodníkov. V prípade nutnosti vie poslúžiť aj ako navigácia. Ak si mapy stiahnete, môžete aplikáciu využívať aj offline.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Konektivita: Nič podstatné nechýba

Telefonovanie nerobí tomuto telefónu žiadny problém. Reproduktor podáva dobré výkony, jeho zvuk je čistý a dostatočne hlasný. Rovnako je to s mikrofónom. Zariadenie obsahuje Dual SIM funkcionalitu, za čo výrobcu chválime. Nechýbajú všetky u nás používané pásma LTE/4G, rovnako ani pripojenie 3G. WiFi je už samozrejmosťou a nezabudlo sa nia na GPS. Bluetooth je vo verzii 4.2 a čerešničkou na torte je aj podpora NFC.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Bežec na dlhé trate

Menší displej a zameranie telefónu dáva tušiť, že v kombinácii s pomerne veľkou, 4000 mAh batériou by výdrž na jedno nabitie mohla byť veľmi slušná. Je tomu tak. Dva dni vám telefón pri normálnom používaní určite vydrží. Počas testovania sme mali večer prvého dňa neraz aj 50 percent batérie, pričom sme ho určite nešetrili. Keď k tomu pridáme Adventure Pack, ktorý je priamo v balení a obsahuje ďalšiu batériu s kapacitou 3620 mAh, výdrž sa ešte výrazne predĺži. Pokiaľ idete niekam na víkend, nabíjačku môžete pokojne nechať doma. Od piatku do nedele s Adventure Packom určite smartfón zvládne. Nevýhodou môže byť to, že batéria sa nabíja veľmi pomaly. S originálnou dodávanou nabíjačkou jej to z 0 na 100 % trvalo 2 hodiny 23 minút.

Rýchlosť nabíjania:

  • 15 min: 10 %
  • 30 min: 24 %
  • 45 min: 38 %
  • 60 min: 51 %
  • 90 min: 77 %
  • 120 min: 92 %
  • 2 hod 23 min: 100 %

Záverečné hodnotenie: Nie je to masovka

Land Rover Explore je z pohľadu nadšenca mobilných telefónov len ďalším nezaujímavým zariadením. Neponúka nič prevratné, žiadne špeciálne zaujímavé funkcie, najlepší fotoaparát a ani ohromujúci výkon. Toto zariadenie však zamerané na tento typ používateľov v žiadnom prípade nie je. Outdooroví nadšenci a športovci si ho zase nevedia vynachváliť. Zariadenie je extrémne odolné, vydrží pády, pobyt pod vodou, extrémny chlad a aj teplo, dokonca aj prechody medzi týmito podmienkami. Ovládať ho navyše môžete v rukaviciach a aj mokrými rukami. Na tieto aktivity je ako stvorený. Podčiarkuje to zaujímavými aplikáciami, ktoré sú ušité priamo na mieru a naozaj výbornou výdržou. Ani príslušenstvo s názvom Adventure Pack určite nie je len do počtu. Ak by ste si chceli toto zariadenie kúpiť, musíte sa však pripraviť na cenu, za ktorú si už môžete kúpiť vlajkové lode iných výrobcov, ktoré toho z hľadiska výkonu a funkčnosti ponúkajú oveľa viac.

Disqus Comments Loading...