Kedy skončí čipová kríza? Vyjadrenia riaditeľov firiem sa rôznia

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 | Zdroj: Engadget.com

Viete, prečo začala čipová kríza? Ak ste odpovedali pandémia, tak ste odpovedali správne. Keď sa COVID rozšíril na celý svet v prvom štvrťroku 2020, nastali lockdowny – zatvorili sa fabriky. Avšak čoskoro po prvej vlne, dopyt po čipoch výrazne narástol – ľudia kupovali elektroniku i autá a zrazu začali čipy na trhu chýbať. Správu priniesol portál PhoneArena.

Kedy skončí čipová kríza podľa riaditeľov firiem?

Cristiano Amon, riaditeľ spoločnosti Qualcomm, minulý týždeň povedal, že čipová kríza ustupuje a situácia by sa mala v priebehu budúceho roka zlepšovať. Spomenul tiež, že zásoby čipov boli tento rok lepšie, než ten minulý, a preto očakáva, že ďalší rok bude ešte lepší.

TheElec spomína, že Samsung sa tento rok tak veľmi bál o čipy, že vyslal vysokopostavených zamestnancov do USA vyjednať lepšie podmienky. Tí prišli do Qualcommu a žiadali ich, aby pre juhokórejského výrobcu uvoľnili viacero zo svojich kapacít.

Zdroj: Radovan Hlôška

TSMC nasledovalo základné pravidlo ekonomiky – ak je dopyt vysoký a ponuka nízka, zvýšime ceny. Tak zvýšilo ceny až o 20 %, ale nie pre Apple – pre nich len o 3 %. Takto museli aj spoločnosti vyrábajúce smartfóny zvýšiť svoje ceny.

Avšak ceny 4G čipov vzrástli o 15 %, kým 5G čipov len o 5 %. Toto môže znieť kontraproduktívne, ale dopyt po 4G čipoch bude výrazný aj naďalej, kým 5G siete nebudú dostupné celosvetovo.

Nakoniec sa ukázalo, že Samsung Foundry bude vyrábať procesory Snapdragon 8 Gen 1 použitím svojho 4 nm procesu. Samsung Foundry je druhým (po TSMC) najväčším výrobcom čipov na svete.

Nie každý to vidí takto pozitívne

Ostatní riaditelia to nevidia takto ružovo ako šéf Qualcommu. Riaditeľ Intelu, Pat Gelsinger, spomína, že globálna čipová kríza potrvá aj budúci rok a bude sa ťahať až do roku 2023.

Simon Segars z Arm Holdings hovorí, že sa čipová kríza len a len zhorší. Myslí si, že čipová kríza bude trvať dlhšie dlhšie a bude horšia než si myslia ostatní.

Aj napriek pretrvávajúcej kríze sme tento rok videli zopár nových prekvapivých kúskov. Spomenúť môžme Snapdragon 8 Gen 1 alebo čip Tensor v novom rade zariadení Pixel 6.

Google Pixel 6 | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Mimochodom, vyzerá to tak, že čipová kríza zasiahla trh smartfónov najmenej. Ak sa pozrieme na sektory PC hardvéru, tak grafické karty od Nvidie alebo AMD sú predražené a vzácne, na konzoly Playstation sa čaká i mesiace a pri autách je to najhoršie. Na niektoré modely sa čaká aj viac než rok.

Náš tip
NAY Android Roka 2021: Hlasujte za najlepšie Androidy a vyhrajte až 22 cien!
Disqus Comments Loading...