IBAN – všetko, čo by ste o ňom mali vedieť | TÉMA

Od zajtra, 1. februára 2016, budú slovenské banky akceptovať číslo účtu už iba vo formáte IBAN. Pripravili sme pre vás preto tie najdôležitejšie informácie o tejto zmene a v tomto článku vám povieme aj to, ako IBAN zadávať do internet bankingu či mobilnej aplikácie čo najjednoduchšie. Prečítajte si všetko, čo by ste o IBAN-e mali vedieť.

Čo je IBAN?

IBAN je štandardný medzinárodný formát čísla účtu, založený na norme ISO 13616. Základnou časťou IBAN je BBAN (Basic Bank Account Number), tzv. národná časť IBAN. Ide o číslo účtu, na ktoré ste boli zvyknutí doteraz. Okrem toho však IBAN obsahuje aj ďalšie čísla s vlastným významom.

Štruktúra IBAN:

  • prvé dva znaky sú vždy povinne alfabetické a predstavujú kód krajiny (podľa normy ISO 3166),
  • ďalšie dva znaky sú povinne numerické a predstavujú kontrolné číslice (pre programovú kontrolu čísla),
  • ďalšia časť môže obsahovať maximálne 30 rôznych znakov – medzi nimi aj kód banky a BBAN – klasické číslo účtu.

Dĺžka IBAN-u v jednotlivých krajinách EÚ je rozdielna, v závislosti od dĺžky národnej časti IBAN-u. Napríklad v prípade Francúzska má IBAN 27 znakov, Nemecka 22, Belgicka 16 znakov a Slovenska 24 znakov.

Ako zadávať čo najjednoduchšie IBAN?

Pri zadávaní čísla IBAN je potrebné, aby ste zadali 24 číslic bez toho, aby ste sa pomýlili. Je preto potrebné vybudovať si systém v tom, ako sa čísla do internet bankingu alebo mobilnej aplikácie zadávajú. Najlepšie urobíte, ak si IBAN rozdelíte na štvorice znakov (listinná podoba – tak sa IBAN zadáva vo všetkým písomných dokumentoch). Prvé 4 znaky sú kód krajiny a kontrolné číslice. Nasleduje kód banky, ktorý sa na Slovensku nezmenil – ide o tie isté 4 číslice, ktoré ste do bankového systému zadávali doteraz. Potom nasleduje 4 + 2 číslice predčíslia účtu. To je, rovnako ako doteraz, nepovinným údajom, ktorý sa dá pri zadávaní nahradiť nulami (okrem špecifických prípadov, kedy sa v platobnom príkaze vyžaduje aj predčíslie účtu). Za šesticou týchto znakov už potom stačí iba zadať 10-miestne číslo vášho účtu. Na zadávanie IBAN čísla môžete využiť aj konvertor / IBAN kalkulačku, ktorá sa nachádza na väčšine webstránok slovenských bánk.

Náš tip
TÉMA | Bankové aplikácie pre Android a ich funkcie

Pokiaľ používate na platenie váš smartfón alebo tablet, tak IBAN nemusíte zadávať iba manuálne. Množstvo mobilných bankových aplikácií ponúka zadávanie čísla IBAN pomocou fotoaparátu, ktorý nasníma buďto priamo IBAN číslo, alebo čiarový kód, ktorý obsahuje aj informácie o IBAN-e. O tom, či vaša mobilná banková aplikácia umožňuje automatické zadávanie IBAN čísla, vám napovie tabuľka nižšie.

Pozor na odstávku online systémov v bankách

Prechod na formát IBAN má okrem svojich výhod aj jednu zásadnú nevýhodu – každá banka musí prejsť na nový platobný systém, s čím je spojená aj dočasná odstávka ich online systémov. Niektoré slovenské banky majú svoj internet banking nedostupný už od včera (sobota, 31.1.2016), no väčšina bánk svoje systémy odstaví až dnes v noci (z 31.1. na 1.2.2016). O odstávke online systémov informuje každá banka svojich klientov formou e-mailu.

Buďte ohľaduplní

Dúfame, že prechod na formát IBAN nespôsobí na Slovensku veľký chaos a že si naň postupom času rýchlo zvykneme. Pri online platbách však treba byť ohľaduplný a vhod príde aj to, že nový formát čísla účtov vysvetlíte starším rodinným príslušníkom, aby s jeho zadávaním nemali problém. Máte na zadávanie IBAN-u nejaký vlastný tip alebo vylepšenie? Radi si o ňom prečítame v komentároch pod týmto článkom.

Zdroj, obrázok: NBS

Disqus Comments Loading...