Huawei P20 Lite: Nové trendy prichádzajú aj do strednej triedy | RECENZIA

Spoločnosť Huawei tvorí už pár rokov svojimi “Lite” smartfómi veľmi dobrý pomer cena/výkon. Tieto zariadenia sa stávajú bestsellermi a obľúbené sú aj u mobilných operátorov. Novinka s názvom Huawei P20 Lite je ďalšou generáciou odľahčenej vlajkovej lode tohto čínskeho výrobcu. Prináša aktuálne trendy na poli Android smartfónov, duálny zadný fotoaparát či odomykanie tvárou.

Náš tip
Huawei P Smart: Svoje korene nezaprie | RECENZIA
Náš tip
Huawei Mate 10 Pro verzus vlajkové lode Samsung | VIDEOrecenzia


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Potešia aj slúchadlá

Zariadenie prichádza v bielej krabičke pomerne štandardnej veľkosti. Hneď na vrchu balenia sa nachádza samotný smartfón. Pod ním nájdeme v priehradke príslušenstvo. To zahŕňa ihlu na vysunutie zásuvky pre SIM kartu, európsku koncovku nabíjačky či USB-C kábel (s USB-A koncovkou) pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom. V balení sa nachádza ešte aj papierová dokumentácia.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Trendový sklenený sendvič

Slovo “trendový” sa bude v recenzii tohto smartfónu vyskytovať pomerne často. Tento model totiž prináša viaceré prvky, ktoré sú jednoducho trendové aj vo vlajkových modeloch. Inšpiráciou od vlajkových modelov je aj samotná konštrukcia. Tú tvorí kovový rám s drobnými plastovými časťami pre priechod signálu. Predná a zadná stena je sklenená a tak sa pozeráme na typický “sendvič.”

Zariadenie ponúka vzhľadom na uhlopriečku displeja naozaj kompaktné rozmery a kým pred rokom by ste márne hľadali pomerne kompaktný a takmer šesťpalcový telefón v tejto cenovej kategórii, dnes už je realitou. Rozmery sa zastavili na hodnote 148,6 x 71,2 x 7,4 mm. Váha činí následne príjemných 145 gramov (čo je prakticky identické s minuloročným 5,1” vlajkovým modelom Huawei P10).

Konštrukcia ako taká je veľmi kvalitne spracovaná, na úrovni vlajkových zariadení. Telefón je jednoduché ovládať aj jednou rukou a to predovšetkým vďaka natiahnutému pomeru strán obrazovky.

Rozloženie prvkov zariadenia

Na prednej strane zariadenia sa nachádza natiahnutý displej s pomerom strán 19:9. Obrazovka ponúka skutočne tenké rámčeky, pričom ten pod displejom (obsahuje len logo výrobcu) je o čosi väčší. Displej obsahuje aj výrez v strede zariadenia, kde sa nachádza reproduktor pre telefonovanie, predná kamera, skupina senzorov a notifikačná LED dióda. Systémové tlačidlá sú softvérové, a sú teda súčasťou obrazovky.

Horná strana obrazovky obsahuje len sekundárny mikrofón, dolná strana je o čosi bohatšia. Obsahuje spomínané plastové časti pre priechod signálu, 3,5 mm audio konektor, USB-C konektor, primárny mikrofón pre telefonovanie a jeden hlasný reproduktor.

Ľavá strana neobsahuje žiadne vystupujúce časti, ponúka podobné plastové časti a zásuvku pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu microSD. Pravá strana ponúka takisto drobné plastové časti, nachádzajú sa tu tiež tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo pre vypnutie a zapnutie zariadenia. Tlačidlá sú umiestnené na správnom mieste, sú plastové, avšak ich stláčanie je pohodlné a praktické.

Zadná strana zariadenia je pokrytá ochranným sklom, nachádza sa tu duálny fotoaparát a tiež LED blesk. O trochu nižšie má svoje miesto aj skener odtlačkov prstov pre zabezpečenie zariadenia. Okrem týchto prvkov obsahuje zadná strana ešte logo výrobcu a niektoré základné informácie ohľadom duálneho fotoaparátu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Trendy pokračujú

Smartfón obsahuje 5,84” IPS displej s rozlíšením 2280 x 1080 pixelov a natiahnutým pomerom strán 19:9. Vďaka pomeru strán je smartfón skutočne pohodlné ovládať aj veľkou rukou. Svoju úlohu zohrali aj minimálne rámčeky okolo displeja a výsledná šírka len ľahko nad 71 mm. Samotný displej obsahuje tiež výrez v hornej časti, ktorý je v rámci možností pomerne menších rozmerov.

Pozorovacie uhly displeja sú kvalitné, tak ako sa na IPS panel patrí. Farby sú sýte a dokonca je možné ich podanie upraviť. Na výber sú predvolené farby alebo preferencia teplých, či naopak studených tónov. Automatická regulácia jasu fungovala spoľahlivo a to aj na dennom svetle či naopak v interiéri.

Hodnota maximálneho jasu spĺňa akýsi pomyselný štandard, na priamom slnku by to chcelo ešte o čosi vyššiu hodnotu. Hodnota minimálneho jasu je dostatočná a zariadenie bolo komfortne použiteľné aj v miestnosti, ktorá obsahovala len minimum svetla. Poteší tiež funkcia “Ochrana zraku” (je možné ju aj naplánovať) známa aj z iných zariadení Huawei. Obrazovka je v tomto režime o čosi šetrnejšia k vašim očiam. Za túto funkciu výrobcu opätovne chválime.

VÝKON | Procesor z dielne Huawei

Zariadenie obsahuje po stránke procesoru výbavu z domovskej dielne a nájdeme tu teda procesor od Huawei. Ide konkrétne o osemjadrový model HiSilicon Kirin 659 doplnený o grafický akcelerátor Mali-T830 MP2. Ide o výbavu, ktorú sme mohli tak trochu očakávať v rámci strednej či vyššej strednej triedy zariadení značky Huawei.

Po stránke výkonu bol smartfón skutočne rýchly a bez zásekov. Nebol problém ani s náročným multitaskingom a dobre si počínal aj po stránke hrania hier z Obchodu Play. Pri graficky náročnejších tituloch je však potrebné rátať s dlhším časom pre načítanie, pomôže prípadne zníženie grafických detailov. Výsledky po stránke výkonu si môžete následne prezrieť v rámci priložených benchmark testoch.

PAMÄŤ | Konfigurácia 4 GB RAM / 64 GB

Do redakcie nám dorazil model s konfiguráciou 4 GB RAM a 64 GB interného úložiska. Pre plynulý chod zariadenia sú 4 GB RAM skutočne dostatočné a na odľahčený model sú až jemným nadštandardom. Mohutná grafická nadstavba si o svoju kapacitu rozhodne popýta, k dispozícii však obvykle ostávalo viac ako 1 GB pamäte RAM. Smartfón tak s prehľadom zvládol aj náročnejší multitasking.

Po stránke vnútorného úložiska je k dispozícii 64 GB, avšak túto hodnotu je možné rozšíriť o pamäťovú kartu microSD až do kapacity 256 GB (hybridný slot – využíva slot pre druhú SIM). Svoje miesto zaberie aj systém spolu s nadstavbou EMUI – viac ako 10 GB. Po nainštalovaní stovky aplikácií nasnímaní niekoľkých desiatok fotografií a videí však ostalo stále k dispozícii približne 43 GB úložiska, čo by väčšine v rámci cieľovej skupiny zákazníkov mohlo stačiť.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV + ODOMYKANIE TVÁROU | Zmätená dvojica

Smartfón ponúka čítačku odtlačkov prstov na zadnej strane. Tá fungovala spoľahlivo a pomerne rýchlo, dokázala odomknúť smartfón väčšinou na prvý pokus a poradila si aj s ľahkou vlhkosťou či mastnotou ja prstoch. Všetko by bolo fajn, až do chvíle, kým používateľ neaktivuje odomykanie tvárou.

Samotný proces nastavení je jednoduchý a smartfón následne na uzamknutej obrazovke začne vyhľadávať vašu tvár. Vyhľadávanie je rýchle a za dobrých svetelných podmienok aj presné. Stačí sa pozrieť do prednej kamery s vopred naskenovanou tvárou. Kvalita sa zhoršuje s ubúdajúcim svetlom, čo sa však dalo trochu očakávať.

Problém však nastáva v kombinácii týchto služieb pre odomknutie a pokiaľ máte aktivovaný režim odomykania tvárou, čítačka odtlačkov prstov občas nezareaguje a chová sa trochu zmätene. Pripomína to situáciu, keď si smartfón jednoducho nevie vybrať, ktorý typ odomykania má použiť. Pravdepodobne však ide o softvérový problém a jeho riešenie môže spočívať v jednoduchej softvérovej aktualizácii. Je tu však rozhodne priestor, kde by výrobca mohol zapracovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | V kombinácii Huawei a Google

Po stránke multimédií je telefón vybavený naozaj slušne. Nechýba hlasný reproduktor v spodnej hrane zariadenia či dvojica mikrofónov, na spodnej hrane pre telefonovanie a v hornej hrane napríklad pre natáčanie videí. Spodný reproduktor je však jediný, ktorý slúži aj ako hlasný reproduktor pre posluch hudby či vyzváňanie. Oba separátne poslúžili veľmi dobre a smartfón sa nenechal zahanbiť ani po softvérovej stránke. Služby sú tu však občas akosi “duálne.”

Nechýba balíček aplikácií od spoločnosti Google vrátane titulov ako Fotky, Hudba Play či Gmail. Na druhej strane prichádzajú aplikácie od Huawei (Galéria, Hudba, Videá, Motívy, Kalkulačka, Fotoaparát, Email a aplikácie pre Poznámky či Zdravie). Je tak možné, že pri tvorbe a spracovaní multimédií sa vyskytne možnosť výberu a je tak na každom používateľovi, ktorú z dvojice obdobných služieb využije.

FOTOAPARÁT | Dva kusy vzadu a jeden vpredu

Zadný fotoaparát prichádza v podobe dvojice senzorov s rozlíšením 16 (f/2.2) + 2 MPix. Primárny fotografický senzor je tak doplnený o sekundárny fotoaparát, ktorý zabezpečí napríklad rozmazanie pozadia (známe ako trendový “bokeh” efekt). Fotografie boli za dobrých svetelných podmienok veľmi dobré, nechýbala dostatočná ostrosť či “triezve” farebné podanie. Na výber je z viacerých možných rozlíšení, chýba však stále tradičnejší pomer strán 16:9.

V horších svetelných podmienkach, v šere alebo interiéri sa smartfón takisto nestratil a svoju úlohu si zastal. Iste, nejde o tak kvalitné fotografie ako v prípade vlajkových zariadení, cítiť pribúdajúci šum, avšak snímky boli na jemné prekvapenie použiteľné napríklad na sociálne siete. Video zo zadnej a aj prednej kamery je možné natáčať v rozlíšení 1080p (30 fps).

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Aplikácia fotoaparát od Huawei ponúka tiež viacero režimov ako Profesionálna fotografia (manuálny režim), HDR, Panoráma, Nočný záber, Časozberné snímanie, Spomalenie, Filter, Vodotlač či možnosť pre skenovanie dokumentov. Niektorých fanúšikov možno poteší špeciálny režim “Dobré jedlo,” ktorý ponúkne sýtejšie farby pre viac okulahodiacu fotografiu.

Predná kamera ponúkne následne 16 MPix, nachádza sa vo výreze v displeji hneď vedľa reproduktoru pre telefonovanie. Kvalita fotografií je veľmi dobrá a poteší nejedného fanúšika “selfies.” Kamera ponúka upravenie spektra “skrášlenia,” portrétový režim (je možné ho vypnúť), ale aj funkciu “pohyblivý obrázok.” Za fotografickú výbavu sa tak smartfón vo všeobecnosti vôbec nemusí hanbiť.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

"Selfie" fotografia v zhoršených svetelných podmienkach.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0 Oreo

Zariadenie prichádza na slovenský trh s aktuálnym systémom vo verzii Android 8.0 Oreo. Ide o pozitívnu správu, že výrobca implementoval aktuálny systém. V niektorých prípadoch sme totiž svedkami aj staršieho systému na odľahčenom smartfóne. V tomto prípade však ide Huawei príkladom a tým je práve Android Oreo. Systém je však obohatený o nadstavbu EMUI od výrobcu, o ktorej si povieme viac už v nasledujúcej časti.

Operačný systém ako taký dopĺňa tiež bezpečnostná aktualizácia z 5. februára 2018. Smartfón teda v čase testovania ešte neobsahoval najnovší marcový bezpečnostný balíček. Telefón je rýchly a svižný aj po softvérovej stránke. Výrobca tak odviedol až na drobné výnimky veľmi dobrú prácu pri optimalizácii ako systému Android, tak aj nadstavby EMUI.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | EMUI 8.0

Ako sme si už zvykli aj po vzore predošlých smartfónoch Huawei, prostredie telefónu zastrešuje nadstavba EMUI, tentokrát vo verzii 8.0. Tá sa vyznačuje graficky mohutnými zmenami oproti pôvodnému systému Android, ale aj širokou mierou doplnkových funkcií či prispôsobenia.

Obrazovka uzamknutia privíta galériu tapiet, ktoré sa pravidelne aktualizujú, nechýba widget s aktuálnym dátumom, časom či počtom prejdených krokov. Nachádza sa tu tiež spodná lišta, ktorá obsahuje základné ovládacie prvky či rýchly prístup napríklad ku kalkulačke alebo skeneru QR kódov.

Po odomknutí zariadenia je ako úplne naľavo k dispozícii obrazovka s kartami Google Now. Pri posune do strany prichádzajú domáce obrazovky s ikonkami aplikácií. Tie je možné ukladať rýchlo a prehľadne aj do priečinkov jednoduchým tlačidlom. Nechýba tradičný widget od Huawei pre zobrazenie dátumu, času či počasia vo vašej lokalite.

Aplikácie je tiež možné umiestniť do menu, ktoré sa aktivuje v nastaveniach smartfónu. V tom prípade nájdete v spodnej rade ikoniek aj odkaz do menu s aplikáciami. Menu ponúka vyhľadávanie a tiež abecedný zoznam nainštalovaných aplikácií s možnosťou rýchleho presunu pomocou začiatočného písmena.

Tlačidlá pre ovládanie systému sa nachádzajú na obrazovke v jej spodnej časti. Ich poradie je takisto možné prispôsobiť a môžete si pridať aj tlačidlo pre stiahnutie notifikačnej lišty. Tieto tlačidlá sa v prípade potreby skryjú a to napríklad pri využívaní režimu zobrazenia na celú 19:9 obrazovku (aj tento režim je možné povoliť pre vami nainštalované aplikácie v nastaveniach). Okolo výrezu v displeji sa nachádzajú skratky notifikácií, operátor či aktuálny čas. V prípade vytvorenia snímky obrazovky bude tento výrez vyplnený.

Horná notifikačná lišta prichádza v tradičnom prevedení pre smartfóny Huawei. Čierne pozadie s modrými prvkami ponúka rýchly prístup do nastavení a rýchle skratky, ktoré je možné upraviť. Vybrané skratky je možné skryť alebo pridať nové. Keďže ide o “Lite,” teda odľahčenú verziu smartfónu, Huawei neponúka všetky funkcie v rámci systému. Chýba napríklad podpora viacerých používateľských účtov v rámci zariadenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | 3000 mAh – nutný základ?

Smartfón obsahuje batériu s kapacitou 3000 mAh, čo je v súčasnosti akýsi pomyselný základ pre štandardné zariadenie, ktoré je schopné s vami zvládnuť plnohodnotný pracovný deň. Rovnakú kapacitu pritom obsahoval aj minuloročný predchodca P10 Lite s menším, 5,2″ displejom. V podobnom tele navyše minuloročný vlajkový smartfón Huawei P10 ponúkol batériu s vyššou kapacitou o 200 mAh.

Model P20 Lite sa však za svoju výdrž nemusí hanbiť. V prípade náročného používania, ktoré zahŕňalo aktívne využívanie sociálnych sietí, hodinové telefonovanie, hodinové sledovanie 1080p videí a hodinové hranie hier dokázal smartfón vydržať spomínaný pracovný deň s prehľadom. Dokonca pri pripojení fitness náramku prostredníctvom Bluetooth si vyžadoval smartfón nabíjanie až v neskorých večerných hodinách. Za výslednú výdrž tak môže pravdepodobne dobrá súhra hardvéru a softvéru od výrobcu.

Ak by vám však výdrž náhodou nepostačovala, Huawei si pripravil pre svojich zákazníkov aj dva šetriace režimy. Úsporný režim obmedzí notifikácie a predĺži výslednú výdrž o pár hodín. Ultra úsporný režim následne obmedzí smartfón len na niektoré základné funkcie a výdrž sa natiahne niekoľko násobne, avšak za cenu výrazných obmedzení po stránke funkcií zariadenia.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Smartfón Huawei P20 Lite bude vo svojej cenovej kategórii skutočným želiezkom v ohni. Obľúbeným však môže byť aj v ponuke mobilných operátorov, po vzore svojich predchodcov, ktorí sa stali skutočnými bestsellermi. Zariadenie si môžete zakúpiť vo vybraných slovenských e-shopoch za sumu približne na úrovni 359 EUR.

Kombinácia dobrého pomeru cena/výkon, trendového dizajnu, dobrého fotoaparátu a optimalizovaného softvéru je lákavou ponukou, a to nielen pre skalných fanúšikov značky Huawei. Iste, v niektorých aspektoch môže smartfón za vlajkovými modelmi jemne zaostávať, iné však naopak vo výslednom dojme prekvapia.

Disqus Comments Loading...