Huawei P Smart: Svoje korene nezaprie | RECENZIA

Huawei predstavil vo svojom portfóliu smart zariadení ďalší smartfón s označením Huawei P Smart. Tento sa svojou cenou radi do nižšej strednej triedy, a to v cenovej kategórii pohybujúcej sa na úrovni 200 eur. Opäť máme čo to dočinenia s dizajnovo veľmi podareným kúskom, dokáže však presvedčiť aj svojimi ďalšími vlastnosťami?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Osvedčený kov aj dizajn

Huawei sa pri návrhu smartfónu držal osvedčeného dizajnu a materiálov. Je tak jasné, že P Smart je vyrobený z kvalitného kovu, pričom dizajnom pripomína svojich terajších aj starších súrodencov. Jednou vecou, ktorou vyniká, sú strieborné pásiky v spodnej a hornej časti. Tie dotvárajú celkový charakter zariadenia.

Huawei P Smart nám veľmi pripomínal Mate 10 Lite, s ktorým má po dizajnovej stránke veľa spoločného. Najmä pri pohľade na predok zariadení by ste sa mohli nechať veľmi ľahko pomýliť. Na obidvoch totižto nájdete veľký displej, ktorý vypĺňa takmer celú prednú stranu. Telo Huawei P Smart je však predsa len o čosi spratnejšie, za čo vďačí menšiemu displeju s uhlopriečkou 5,65″.

Konštrukčné spracovanie je na vysokej úrovni a nie je mu až tak čo vytknúť. Smartfón sa vďaka oblým hranám dobre drží v ruke a prijateľná je aj hmotnosť na úrovni 165 gramov. Pochváliť musíme tiež povrchovú úpravu, ktorá zachytáva minimum odtlačkov a nečistôt. Predok okrem zobrazovacieho panelu vypĺňa už len telefónny reproduktor, niekoľko senzorov a predná kamera.

Ako zvyčajne, najzaujímavejšou je potom zadná strana, ktorá sa stala domovom pre duálny fotoaparát s LED bleskom a snímač odtlačkov prstov. Boky zariadenia lemujú už len tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, zapnutie, či hybridný slot pre umiestnenie dvoch nano SIM kariet alebo jednej nano SIM a pamäťovej karty microSD. 3,5 mm audio jack a nabíjací konektor sú umiestnené naspodu. Škoda len, že výrobca použil starší microUSB, ktorý dnes už postupne vytláča čoraz populárnejší USB C.

Huawei P Smart je tak podareným kúskom, ktorý po konštrukčnej ani dizajnovej stránke určite nesklame. Najmä pri pohľade na cenovku musíme Huawei pochváliť za veľmi dobre odvedenú prácu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Dnešný štandard

Displeje prešli za posledný rok veľkými zmenami a najnovšie sa štandardom stávajú zobrazovacie panely, ktoré pokrývajú takmer celú prednú stranu, a to s pomerom strán 18:9. Kvalitatívne ide o priemer triedy, ktorý nesklame drvivú väčšinu používateľov. Oproti drahším zariadeniam s OLED displejmi tu je viditeľný rozdiel najmä v kontraste . Čo sa týka reprodukcie farieb a rozlíšenia 1080 x 2160 px, tak tie sú postačujúce. Výhrady nemáme ani k pozorovacím uhlom. Mimochodom, na Huawei P Smart je od výroby nalepená ochranná fólia, ktorú však môžete kedykoľvek strhnúť a nahradiť ju inou, alebo namiesto nej použiť napríklad odolnejšie sklo.

Samozrejme, nadstavba od Huawei prináša aj niekoľko funkcií a nastavení displeja. Manuálne si môžete predvoliť vyváženie bielej farby či zapnúť ochranu zraku. Medzi menej tradičné možnosti patrí napríklad zmena rozlíšenia obrazovky (Full HD alebo Full HD+), ktorá dokáže ušetriť energiu a predĺžiť tak chod na batériu. Vítanou funkciou je tiež zobrazenie na celú obrazovku, ktorá zabezpečí správne zobrazenie tých aplikácií, ktoré nie sú optimalizované pre displeje s pomerom strán 18:9.

Výkon a pamäť: Všetkého tak akurát

Asi je zbytočne pojednávať o tom, že Huawei P Smart ponúka dostatok výkonu pre väčšinu činností, ktoré by ste s ním chceli robiť. O chod systému sa stará procesor Hisilicon Kirin 659 s ôsmimi jadrami a 3GB operačnej pamäte RAM. Ide pritom o podobnú kombináciu technických parametrov ako v prípade o niečo drahšieho smartfónu Huawei Mate 10 Lite. Ten má o 1GB RAM viac. Napriek tomu musíme ale povedať, že P Smart sa nám zdal byť v niektorých situáciách o niečo pomalší. Či to ma za následkom iná verzia Androidu je otázne, zdá sa ale, že operačný systém potrebuje ešte trochu doladiť. Stávalo sa nám totižto, že zariadenie občas spomalilo a nereagovalo na naše podnety tak rýchlo, ako by sme chceli, a to aj napriek tomu, že na ňom beží novší Android  8.0 Oreo. Merného výkonu je ale dostatok, čo potvrdzujú aj benchmarky Antutu a Geekbench..

Interné úložisko nie je na dnešné pomery ničím výnimočné. 32 GB je u lacnejších zariadení už dlhodobo zaužívaný štandard a výnimkou nie je ani Huawei P Smart. Vnútornú pamäť ale dopĺňa ešte možnosť použiť rozširujúcu kartu microSD, ktorá sa vkladá do hybridného slotu spolu s nano SIM. Nevýhodou je samozrejme to, že keď ju použijete, už nemôžete do telefónu vložiť dve SIM karty. Podporované sú inak pamäťovky s kapacitou do 256 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Dobrý fotoaparát aj zvuk

Po zvukovej stránke ponúka Huawei P Smart stále iba jeden reproduktor. Vzhľadom na cenu sme ale viac ani neočakávali. O kvalite sa toho veľa písať nedá. Smartfón po stránke hlasnej reprodukcie hudby totižto neponúka nič špeciálne a radí sa medzi priemer svojej triedy. Potešujúci je fakt, že sa tu nachádza bežný 3,5 mm audio jack, cez ktorý si vypočujete hudbu na drvivej väčšine dnes dostupných slúchadiel.

Kvalita reprodukcie je na dobrej úrovni a nedá sa jej čo vytknúť. To isté platí aj o výkone. Navyše, zvuk sa dá vylepšiť pomocou softvéru a nastavení Huawei Histen. Tie ponúkajú niekoľko možností ako zvuk upraviť tak, aby ste s ním boli spokojní. Na výber máte napríklad ekvalizér či efekt 3D audia.

Huawei už tradične patrí medzi šampiónov medzi fotoaparátmi. Môžeme to tvrdiť aj o Huawei P Smart, ktorý ponúka dobrý pomer ceny a výkonu. Dvojica snímačov s rozlíšením 13 a 2 Mpix ponúka dostatok detailov a širokú paletu funkcií. Práve tými sa Huawei odlišuje od svojich konkurentov. Ak totižto chcete robiť najrôznejšie umelecké zábery a so svojimi výslednými fotografiami sa tak povediac “pohrať”, tak potom je aplikácia skutočnou čerešničkou na torte. Z dostupných funkcií spomenieme aspoň tie najzaujímavejšie. K dispozícii máte napríklad fotenie s premenlivou clonou (možnosť nastavenia hĺbky ostrosti aj po zhotovení  snímky), pohyblivé obrázky (natočí sa niekoľko sekúnd videa + fotografia), či špeciálne nočné efekty, vďaka ktorým nafotíte nočnú oblohu, stopy koncových svetiel alebo svetelné grafity. Samozrejmosťou je podpora profesionálneho režimu s manuálnym nastavením citlivosti ISO, rýchlosti uzávierky a vyváženia bielej. Video nahráte v maximálnom rozlíšení Full HD.

Operačný systém: Android Oreo v akcii

Dobrou správou je, že operačný systém s nadstavbou EMUI sa svojimi funkciami od drahších zariadení tohto výrobcu až tak veľmi nelíši. Navyše, v prípade Huawei P Smart, prichádza vo verzii Android 8.0 Oreo. Po grafickej aj funkčnej stránke ide o veľmi vyspelé riešenie.

Používateľ má s nadstavbou niekoľko možností ako ju používať. Launcher ponúka rozloženie ikon priamo na ploche alebo v menu s aplikáciami tak, ako to poznáme z väčšiny zariadení. Samotný launcher však na nás až taký dobrý dojem neurobil a osobne sa prikláňame skôr k použitiu alternatívneho riešenia v podobe aplikácie NOVA launcher.  Nechýba ani podpora motívov, ktorých v zariadení nájdete dostatočne veľa na to, aby si vybral každý. Ak sa vám ale launcher nebude pozdávať, stále ho môžete jednoducho vymeniť za iný.

Notifikačný panel je centrom pre zobrazovanie všetkých upozornení. Okrem nich ale v ňom nájdete aj niekoľko skratiek a rýchlych ovládacích prvkov, ktoré je možné preusporiadať podľa vlastného uváženia. EMUI podporuje tiež ďalšie nastavenia notifikačnej lišty. Zobraziť v nej môžete napríklad názov mobilného operátora, rýchlosť siete, či zmeniť nastavenie zobrazenia notifikácií z ikon na číslo. Súčasťou je aj podrobná správa upozornení.

EMUI je známy aj ďalšími svojimi funkciami, ako sú plávajúce tlačidlo, rozhranie pre ovládanie jednou rukou, plánované vypnutie a zapnutie, či ovládanie pohybom. Pri porovnaní s EMUI na drahších zariadeniach, na Huawei P Smart ale chýbajú viaceré funkcie. To je však vzhľadom na cenu a ponúkané hardvérové parametre pochopiteľné. Väčšinu týchto funkcií v bežnom živote ale aj tak nevyužijete, takže vám zrejme ani nebudú chýbať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Dobrá výbava

Huawei P Smart je na bežnú prácu a fungovanie v dnešnom prepojenom svete dobre vybavený. Ako väčšina dnes dostupných smartfónov ponúka podporu LTE CAT 6 (300/50 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2 a NFC. Chválime aj možnosť súčasného použitia zariadenia s dvomi SIM kartami. Naopak, za mínus považujeme prítomnosť microUSB konektora, namiesto ktorého by sme dnes už radi videli praktickejší microUSB C.

Huawei dopĺňa konektivitu aj o funkciu WiFi+, ktorá dokáže vhodne kombinovať pripojenie cez WiFi a mobilnú sieť. Ak sa napríklad nachádzate v okolí známej WiFi siete, zariadenie automaticky aktivuje WiFi a pripojí sa k nej. Iným prípadom môže byť ten, keď vám doma na WiFi prestane fungovať internet. Honor 9 sa v tomto prípade automaticky pripojí do internetu prostredníctvom mobilnej siete.

Batéria: Výdrž jeden a viac dní

To, koľko vám smartfón vydrží na jedno nabitie závisí od mnohých faktorov. V našom prípade sme sa s nonstop zapnutým mobilným pripojením, synchronizáciou e-mailov, niekoľkými hovormi a využívaním Huawei P Smart na činnosti ako prezeranie webových stránok a sledovanie sociálnych sietí, dostali približne na 1,5 dňa výdrže. Počas tohto času sme s aktívnym displejom pracovali po dobu 3 hodín, čo nie je zlá hodnota. Výdržou sa tak testovaný smartfón radí do priemeru.

Výdrž je možné predĺžiť aj vďaka dvom šetriacim režimom – Ultra a Režim úspory energie. Ultra ponechá aktívne iba základné funkcie hovorov a správ, Režim úspory automaticky šetrí energiu najmä obmedzením činnosti aplikácií na pozadí, redukciou alebo vypnutím vizuálnych efektov, či úpravou niektorých ďalších parametrov. Bonusovým nastavením, ktoré môže pomôcť predĺžiť výdrž batérie je zmena rozlíšenia displeja. To si môžete vybrať medzi Full HD+ alebo HD+.

Záverečné hodnotenie: Huawei P Smart 

Huawei P Smart nás svojimi vlastnosťami nijako zvlášť neohromil. Vo svojej kategórii ide dnes totižto už o viac menej bežný smartfón, ktorý okrem svojho displeja nijako zvlášť nevybočuje z radu. Dnes je v tomto cenovom segmente jednoducho už veľká konkurencia a vybrať si je naozaj veľmi ťažké. Častokrát preto pri výbere rozhodujú aj sympatie ku konkrétnej značke. Ak budete ale vyberať len na základe technických vlastností a dizajnu, tak Huawei P Smart by vás aj tak nemal sklamať. Ponúka výborné konštrukčné spracovanie, dostatočný výkon, na svoju cenu kvalitný fotoaparát a v neposlednom rade aj novší Android 8.0 Oreo a priaznivú cenovku. Tá sa pohybuje na úrovni 240 eur.

Plusy: 

  • Konštrukčné a dizajnové spracovanie
  • Displej
  • Duálny fotoaparát
  • Novší Android 8.0 Oreo

Mínusy: 

  • Občasné spomalenia systému
  • Nemá USB C
Disqus Comments Loading...