Huawei bol minulý štvrťrok po prvýkrát v histórií najpredávanejším výrobcom

Dlhé roky bol juhokórejský gigant Samsung neohrozene najpredávanejším výrobcom smartfónov. Tomu je zdá sa koniec. Už posledné mesiace ho v predajnosti zosadil z trónu čínsky konkurent Huawei. A práve táto spoločnosť bola podľa analytickej spoločnosti Canalys aj celkovo najpredávanejším výrobcom v druhom štvrťroku. Huawei dosiahol toto prvenstvo dokonca po prvýkrát vo svojej histórii.

Huawei nezastavil ani zákaz americkej vlády

Bolo to dokonca prvýkrát v posledných 9 rokoch, čo neviedol rebríčku Samsung alebo Apple. Huawei za to vďačí 55,8 miliónom predaných smartfónov, čo ale bolo v jeho prípade o 5 % menej než pred rokom. Jeho úspech je o to väčší, že posledný rok čelí zákazu americkej vlády predávať americké technológie tejto spoločnosti. Nové smartfóny Huawei tak nemajú ani certifikáciu Googlu a tým pádom ani Google aplikácie alebo dokonca obchod Google Play. Pre veľa zákazníkov to môže byť obrovské mínus. Huawei ale podržal hlavne domáci čínsky trh, kde predal 70 % zariadení. Jeho predaje v Číne stúpli o 8 % a za oceánom naopak klesli o 27 %.

Celkové predaje klesli, rástol iba Apple

Na druhom mieste sa umiestnila juhokórejská spoločnosť Samsung, ktorá predala 53,7 miliónov smartfónov. To je o 30 % menej ako pred rokom. Jediná spoločnosť, ktorá zaznamenala nárast predajov, je americký gigant Apple. Dodal na trh 45,1 milióna iPhonov, čo je o 25 % viac ako pred rokom. Štvrtá je mladá čínska spoločnosť Xiaomi, ktorej produkty si veľmi obľúbené aj na našom trhu.

Predala 28,8 miliónov smartfónov a zaznamenala pokles 10 % oproti minulému roku. Piaty skončil jej konkurent z Číny výrobca Oppo s 25,8 miliónmi kusmi a poklesom predajov o 16 %. Celkovo sa predalo 284,7 miliónov mobilných zariadení. Pred rokom sa ich predalo 331,8 miliónov. Celkový pokles predajov je zapríčinený hlavne epidémiou koronavírusu Covid-19.

Náš tip
FOTOmánia: Hlasujte za najlepšiu fotografiu našich čitateľov! (31/2020)
Disqus Comments Loading...