HTC U12+: Telefón príliš citlivý na dotyk | RECENZIA

Spoločnosť HTC si aj pre tento rok pripravila skutočne atraktívne zariadenie. Rok čo rok sa snaží prinášať fanúšikom vynikajúce telefóny a každý rok čelí tomu najväčšiemu problému – konkurencii. Ani jeden z posledných vlajkových modelov taiwanského výrobcu nebol doslova prepadákom. Problémom však je, že každý používateľ má dnes obrovské možnosti a konkurencia často prináša niečo navyše. HTC sa tento rok snaží zaujať modelom HTC U12+, ktorý je plnokrvnou vlajkovou loďou. Stačí to však na prekonanie gigantov ako Samsung, Huawei či ďalších?

Balenie: UNBOXING VIDEO

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Konštrukcia a dizajn: Jednoduchosť stále funguje

Keď sa pozrieme na súčasné vlajkové lode na našom trhu, nemôžeme si nevšimnúť podobný a často až nerozoznateľný dizajn. Výrobcovia jednoducho v poslednej dobe dosiahli vrchol, čo sa týka spracovania telefónov a sústredia sa na iné vlastnosti a funkcie. HTC ide podobným smerom, no zároveň sa rázne stavia niektorým trendom, ktoré sú medzi fanúšikmi často kontroverzné.

HTC U12+ je azda najsymetrickejší telefón, aký sme za posledné roky držali v ruke. Všetko je dokonale vyvážené a elegantné, nikde nič nevyčnieva a telefón tak pôsobí skutočne uhladene. Ak k tomu pripočítame zmysel pre detail, ktorý je pre vlajkové lode od HTC typický, dostaneme naozaj veľmi atraktívne zariadenie, ktorému chýba akákoľvek výstrednosť. Či je to dobré, necháme na posúdení každého z vás.

Vpredu tak nenájdeme žiaden výrez v displeji. To ale neznamená, že tu výrobca plytval miestom. Práve naopak – v tele s rozmermi 156,6 x 73,9 x 8,7 mm nájdeme veľký 6,0″ displej s minimálnym rámikom po bokoch a veľmi úzkou bradou a čelom pod, resp. nad displejom. Znovu platí, že telefón pôsobí extrémne symetricky. Príjemným prekvapením sú rohy displeja, ktoré nie sú zahnuté. Každý pixel sa predsa ráta. Nad displejom potom nájdeme hneď dvojicu predných kamier, slúchadlo s reproduktorom, štrbinku mikrofónu a v stave nečinnosti úplne neviditeľnú farebnú notifikačnú LED diódu. Tá je pomerne jasná a pri upozorneniach bliká naozaj intenzívne, čo môže byť v niektorých prípadoch trošku rušivé. Najmä, ak pozeráte video v tme, príde vám upozornenie a vy nad ním nevykonáte žiadnu akciu, do očí vám bude blikať ostré zelené svetlo.

Sklo okolo displeja je pekne zahnuté a vytvára plynulý prechod k rámu zariadenia. Ten býva najnudnejšou časťou konštrukcie telefónu, no tu je to inak. Okraje telefónu sú citlivé na tlak a prichádzajú s vynovenou technológiou Edge Sense 2. Tej sa ale budeme venovať v samostatnej časti recenzie. Táto funkcia je však pomerne nenápadná a na prvý pohľad je rám telefónu úplne klasický. Napravo nájdeme všetky ovládacie tlačidlá, naľavo zas zásuvku pre microSD, resp. SIM karty. Hore je drobná štrbinka mikrofónu, dole nájdeme jej dvojičku, USB-C konektor a štrbinku reproduktoru.

Podľa očakávania by ste tu 3,5mm jack pre slúchadlá hľadali iba márne. HTC si to však kompenzuje pribalenými USB-C slúchadlami, ktoré majú dokonca aktívne tlmenie okolitých ruchov. Žiaľ, v balení nenájdeme už ani redukciu z USB-C na 3,5mm jack.

Pojem “symetria” je ideálny aj na opis zadnej strany telefónu. Duálna kamera je tu uložená vodorovne, pod ňou presne v strede nájdeme duálny LED blesk a pod ním skener odtlačkov. Naľavo od fotoaparátov sú potrebné senzory a napravo ďalší mikrofón. Rovnakú drobnú štrbinku nájdeme ešte aj celkom dole, pričom aj tieto mikrofóny zabezpečujú funkciu SonicZoom, ktorá umožní zvýrazniť zvuk na videu pri priblížení záberu.

Okrem nenápadného loga výrobcu je už zadná strana telefónu celá prázdna. Platí to teda aspoň o našej šedej verzii zariadenia. V atraktívnej modrej farbe je vrchná časť zadného krytu priesvitná a odhaľuje niektoré komponenty vo vnútri zariadenia. Je veľká škoda, že tento podarený estetický prvok nie je dostupný v každom farebnom prevedení.

Edge Sense 2 a žiadne tlačidlá: Aké je to v praxi?

Ako sme už spomínali, jednou z najzaujímavejších funkcií telefónu je jeho konštrukcia, resp. rám. Ten je totiž citlivý na tlak a výrobca sa s touto funkciou tento rok poriadne vyhral. Okrem programovateľných stlačení telefónu (dlhé, krátke) si môžete nastaviť funkciu aj pre dvojité poklepanie.

Čo je ale najzaujímavejšie, HTC sa úplne zbavilo klasických hardvérových tlačidiel. Tie boli vystriedané práve funkciou Edge Sense. Tlačidlá sú na ráme znázornené, nie je možné ich fyzicky stlačiť. Keď sa ich silnejšie dotknete, zaregistruje to citlivý rám a vykoná presne takú funkciu, na ktorú sú tlačidlá určené.

Tento systém pôsobí trošku kostrbato a žiaľ, naše skúsenosti nie sú úplne najpozitívnejšie. Vo väčšine prípadov všetko funguje ako má – po stlačení tlačidla telefón špeciálne zavibruje, čo trošku imituje skutočné stlačenie, nie však dokonale. Okrem toho, medzi stlačením tlačidla a zaregistrovaním akcie je pomerne dlhá odozva. To znamená, že ak napríklad chcete rýchlo opätovne stláčať tlačidlá hlasitosti, nepodarí sa vám to. Po každom stlačení musíte asi pol sekundy počkať a následne môžete stláčať znova. Okrem toho, tlačidlá sa stláčajú skutočne ťažko v prípade, že máte telefón položený na stole. Pri takomto uchopení totiž väčšinou vyvíjame na konštrukciu telefónu iba minimálny tlak a nie vždy to dokáže HTC U12+ zaregistrovať.

Najväčším problémom však boli náhodné stlačenia tlačidiel. Často sa nám tak menila hlasitosť, aj keď sme nechceli. Niekoľkokrát sme dokonca spravili screenshot obrazovky spoločným stlačením tlačidla napájania a tlačidla pre zníženie hlasitosti a vôbec sme to nemali v pláne. Najčastejšie sme pritom aktivovali práve dvojité poklepanie po hrane telefónu, ktoré v našom prípade rozsvecovalo LED diódu. Toto nám pri používaní naozaj prekážalo a ani po niekoľkých dňoch sa nám nepodarilo tento neduh úplne eliminovať či ignorovať.

Edge Sense 2 však prináša aj niekoľko skutočne užitočných funkcií. Sami si môžete naprogramovať, čo spraví krátke i dlhé stlačenie telefónu v ruke. Zvlášť tiež môžete priradiť akciu dvojitému poklepaniu na stranu telefónu. My sme pri krátkom stlačení spúšťali fotoaparát, pri dlhom hlasového asistenta a dvojité poklepanie nám zasa rozsvietilo LED diódu na zadnej strane. Ak chcete, dvojitému poklepaniu môžete priradiť funkciu zmenšenia prostredia telefónu – ak poklepete na pravú stranu, displej sa zmenší smerom doprava, ak na ľavú, tak opačne.

Ďalšou skvelou funkciou je inteligentné otáčanie telefónu. To rozozná uchopenie a na základe toho povolí, resp. zakáže zmenu orientácie displeja. Ak napríklad surfujete po internete či sociálnych sieťach v posteli a pretočíte sa, telefón vie, ako ho držíte a nezmení orientáciu displeja. Ak ale začnete pozerať video a telefón uchopíte za hornú a dolnú časť, automaticky otočí displej. Táto fičúra fungovala skutočne veľmi dobre a rieši odveký problém, ktorý so smartfónmi máme. Škoda len, že so sebou prináša toľko negatív počas bežného používania.

Skener odtlačkov a odomknutie tvárou: Rýchlosť na prvom mieste

HTC neupustilo pri svojej vlajkovej lodi od klasických zabezpečovacích prvkov, a tak na zadnej strane nájdeme skener odtlačkov prstov. Ten je expresne rýchly a presný a absolútne mu nemáme čo vyčítať. Hoci skener nedisponuje množstvom extra funkcií a nedokážete ním stiahnuť notifikačnú lištu či presúvať sa v galérii, obsahuje, podľa nás, najužitočnejšiu funkciu – možnosť stlačenia spúšte fotoaparátu pri fotení selfie. Vďaka tomu môžete telefón uchopiť pevne a stále dočiahnuť na spúšť, ktorá je pri fotení selfie na veľmi neprirodzenom mieste. Oveľa jednoduchšie je ukazovákom dotknúť sa skeneru odtlačkov na zadnej strane.

Okrem toho telefón disponuje aj možnosťou odblokovania tvárou. Táto možnosť už nie je taká bezpečná ako skener odtlačkov, no napriek tomu sa telefón nikdy neodomkol nikomu inému ako nám, takže na bežné používanie určite postačí. Okrem toho, skenovanie tváre je expresne rýchle. Po stlačení tlačidla odblokovania nemáte šancu prečítať si upozornenia na obrazovke, pretože telefón je okamžite odblokovaný. Na naše počudovanie táto možnosť fungovala celkom dobre aj v horších svetelných podmienkach okrem úplnej tmy, keď našu tvár osvetľovalo iba svetlo displeja telefónu.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Aj LCD vám môže vyraziť dych

V súčasnosti je pri vlajkových lodiach často kladený dôraz na to, aby mal telefón AMOLED displej. Vychádza to však z historických skúseností používateľov. AMOLED displeje už dlhšie disponujú kvalitami, ktoré LCD panelom dlho chýbali. Okrem toho, výroba AMOLED displejov bola kedysi drahšia, a tak sa tento prvok spájal s drahšími zariadeniami. Aj preto sa dnes výrobcovia pýšia tým, že majú na svojom telefóne AMOLED displej a nie lacnejší, či podľa niektorých horší, LCD panel.

HTC však všetkým ukazuje, že aj v roku 2018 môže byť LCD displej viac než výborný. HTC U12+ tak prichádza so 6,0″ SUPER LCD6 panelom s rozlíšením 1440 x 2880 px, a teda pomerom strán 18:9. HTC uvádza, že displej podporuje DCI-P3 široký farebný rozsah. Bez ohľadu na to však displej ponúka skutočne krásne, no pritom veľmi reálne farby. Nemyslíme to ako výhovorku oproti saturovaným farbám AMOLED displejov, skôr ako pochvalu. HTC ukazuje, že aj prirodzenejšie farby môžu byť pekné, ak je displej kvalitný po ostatných stránkach.

HTC U12+ túto podmienku spĺňa. Displej je dostatočne jasný, má fantastické pozorovacie uhly a je úzko laminovaný tak, aby medzi sklom a displejom nevznikla zbytočne veľká vzduchová bublina. Vďaka tomu sa displej menej leskne a pohodlnejšie sa s ním pracuje aj v exteriéri.

Okrem toho, displej podporuje HDR10 (aj v aplikácii YouTube) a je pokrytý odolným sklom Gorilla Glass 5. Iste, IPS panel nedosiahne tak hlbokú čiernu ako AMOLED displeje, no to nič nemení na tom, že HTC U12+ má krásny displej, priam stvorený na prácu s multimédiami či akýmkoľvek iným obsahom.

Výkon a pamäť: Žiadne kompromisy nečakajte

Ani HTC tento rok nerobilo so svojou vlajkovou loďou po stránke výkonu žiadne zbytočné kompromisy. HTC U12+ tak ponúka špičkový hardvér a navyše aj vynikajúco odladený softvér. Nájdeme tu čip Snapdragon 845, 6 GB RAM a 64/128 GB vnútornej pamäte. Spolu s extrémne rýchlym systémom tak máme dočinenia s jedným z najrýchlejších telefónov na trhu, a to vôbec nepreháňame.

Reakcie zariadenia sú bleskové, rýchlosť načítavania aplikácií blesková a prepínanie medzi nimi rovnako rýchle. Okrem toho, 6 GB RAM je viac než dosť a aplikácie ostávajú otvorené dlho po tom, ako ich naposledy použijete. Telefón tak má výkonu aj na rozdávanie, zvládne aj náročnejšie operácie a bez problémov si poradí aj s najaktuálnejšími hrami. Pri teste hry PUBG Mobile si telefón automaticky vybral najvyššie prednastavené grafické možnosti. Tie sme ešte upravili do absolútne najvyšších možných hodnôt a napriek tomu hra fungovala bezchybne, bez akéhokoľvek spomalenia s vysokou frekvenciou snímok aj pri vykresľovaní náročných scén s prestrelkami a viacerými hráčmi.

Telefón okrem toho ponúka aj microSD slot, ktorým môžete rozšíriť už aj tak veľkú vnútornú pamäť. Pri používaní telefónu sme tak nenašli žiadne nedostatky po stránke výkonu, práve naopak. Nadstavba Sense stále patrí medzi absolútne najrýchlejšie na trhu. Aj v roku 2018 vás dokáže milo prekvapiť rýchlymi reakciami, na ktoré nie sme zvyknutí ani pri mnohých high-end telefónoch od iných výrobcov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Praktický a efektívny

Nie je to tak dávno, čo sa nadstavby systému Android od seba líšili tak veľmi, že pri výbere nového zariadenia hrali jednu z najdôležitejších úloh. Situácia sa za posledné roky výrazne zmenila a dramatickými premenami prešli aj jednotlivé nadstavby. Neplatí to však úplne o HTC Sense. Tento systém si zachoval svojho niekdajšieho ducha, no mohol si to dovoliť – Sense patril a stále patrí medzi najatraktívnejšie a zároveň najpraktickejšie nadstavby na trhu.

Napriek množstvu jedinečných grafických a funkčných zmien je prostredie HTC Sense prívetivé a jeho ovládanie podvedomé bez ohľadu na to, z akého systému sem prechádzate. Nezahltí vás množstvom funkcií, no zároveň ponúka bohaté možnosti prispôsobenia. Skvelou funkciou je sekundárny navigačný panel, ktorý zobrazíte potiahnutím prsta po klasických navigačných tlačidlách. Tu sa zobrazí päť prednastavených funkcií (na výber je celkovo sedem). Nájdete tu okrem iného rýchlu skratku pre screenshot/video záznam obrazovky či stiahnutie notifikačnej lišty. Naozaj šikovné.

Plne prispôsobiteľná je aj lišta s rýchlymi nastaveniami. Na domovských obrazovkách zasa nechýba klasická lišta BlinkFeed, ktorú môžete jednoducho skryť. Stále tu ale nájdete zaujímavé novinky a informácie z rôznych kanálov. Ak patríte medzi fanúšikov HTC a máte túto stránku dobre prispôsobenú z predchádzajúcich zariadení, určite ju využijete aj na novom HTC U12+.

Menu s nastaveniami je na prvý pohľad trošku neprehľadné, no po chvíľke sa v ňom zorientujete veľmi ľahko. Okrem klasických položiek tu nájdete zvlášť odkazy na nastavenia odomknutia tvárou, skeneru odtlačkov prstov, funkcie Edge Sense či nastavenia zvuku reproduktorov. Okrem toho však menu s nastaveniami obsahuje aj šikovné vyhľadávanie, takže ak sa aj nebudete vedieť zorientovať, potrebné nastavenie rýchlo nájdete.

Menu s aplikáciami je zas už tradične plné funkcií. Aplikácie si viete zoradiť abecedne, od najnovších nainštalovaných a podľa seba. V tomto režime viete priamo v menu s aplikáciami vytvárať priečinky a skrývať nepotrebné aplikácie. Táto šikovná funkcia vám umožní sprehľadniť vaše domovské obrazovky a zrýchliť navigáciu medzi aplikáciami.

V rámci prispôsobení systému nesmie chýbať robustný nástroj s motívmi, ktorých nájdete naozaj veľké množstvo, môžete vytvoriť vlastné alebo prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Celý systém si tak viete upraviť presne tak, ako sa bude najviac páčiť vám.

Samozrejme, nájde sa tu aj niekoľko predinštalovaných aplikácií, no aspoň je tu minimum duplicít. Galériu fotografií tak reprezentuje výlučne aplikácia Google Fotky. Vyslovene otravného bloatwareu je tu minimum, no na svoje si prídu fanúšikovia HTC aplikácií. Nechýba tak tradičná aplikácia s počasím a niekoľko ďalších titulov, vďaka ktorým viete spolu s balíčkom aplikácií od Google telefón naplno využívať aj hneď pri prvom spustení.

Obrovskú pochvalu si však zaslúži už spomínané odladenie systému. Ten je bleskovo rýchly a hoci sú animácie krátke, sú veľmi efektné. HTC skutočne našlo zlatú strednú cestu medzi dizajnom a funkcionalitou a pri používaní to určite oceníte. Samozrejmosťou je 100% stabilita všetkých prvkov systému, ako aj všetkých aplikácií, ktoré sme na telefóne skúšali.

Multimédiá: Myslelo sa na všetko

Niet pochýb o tom, že HTC U12+ je plnohodnotný multimediálny smartfón. Okrem krásneho displeja poteší výrobca aj tým, že myslel na zvuk. Nepoteší už absencia 3,5mm jacku pre slúchadlá, no pribalený USB-C headset je naozaj veľmi slušný. Prináša aktívne potlačovanie okolitých ruchov a veľmi slušnú reprodukciu. Zvuk pre slúchadlá si môžete ešte dodatočne prispôsobiť, no už aj štandardné nastavenie je veľmi slušné.

HTC U12+ okrem toho znovu implementovalo reproduktory BoomSound. Spodnému reproduktoru teraz pomáha sekundárny reproduktor v slúchadlovej štrbinke. Táto sústava produkuje veľmi kvalitný zvuk, ktorý ale nepozametal s konkurenciou tak, ako tvrdil výrobca pri predstavení telefónu. V priamom porovnaní s Huawei P20 Pro ponúkal HTC U12+ pri najvyšších hlasitostiach menšie skreslenie, no chýbali mu hlbšie tóny. V každom prípade však ide o jeden z najlepšie znejúcich smartfónov na trhu a v kombinácii so šikovným softvérom pre úpravu ekvalizéru využijete telefón na všetky druhy multimédií.

Pri tých vám bude asistovať už spomínaný fantastický 6″ displej. Ten je vhodný ako na prácu s obrázkami, tak aj na sledovanie videí, či dokonca filmov alebo seriálov. Vďaka stereo reprodukcii máte vždy odkrytý aspoň jeden reproduktor a práve pri práci s multimédiami pomáha aj spomínaná funkcia Edge Sense, ktorá deteguje váš úchop zariadenia a tomu prispôsobuje automatické otáčanie orientácie displeja.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Skvelá výbava s niekoľkými muchami

HTC U12+ je plne vybaveným smartfónom, ktorému po stránke konektivity nechýba vôbec nič. K mobilnému internetu sa vďaka LTE-A (5CA) Cat18 pripojíte s rýchlosťami až do 1200 Mbps, takže oproti súčasným možnostiam našich sietí máte ešte bohatú rezervu. Wi-Fi je podporované v kompletnom rozsahu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band pripojenia. Pri používaní nám nechýbala absolútne žiadna forma pripojenia, no niektorých používateľov možno nepoteší absencia FM Rádia. To je však pri mnohých súčasných vlajkových lodiach už niekoľko rokov bežné.

Pochváliť tiež môžeme kvalitu a stabilitu všetkých druhov pripojenia. Rovnako chválime aj to, že telefón je štandardne dostupný v dual SIM verzii. Počas celého testovania sme ho používali s dvomi SIM kartami a ani raz nenastal žiaden problém. Správa kariet je jednoduchá a intuitívna tak, ako na väčšine súčasných zariadení.

Špeciálne môžeme pochváliť výborné tlmenie ruchu pri telefonátoch, kde zohráva rolu štvorica mikrofónov v tele telefónu, ako aj kvalitný reproduktor slúchadla.

Pri testovaní sme však objavili aj jednu chybičku krásy, ktorou bolo nestabilné GPS pripojenie. Na miestach, kde iné zariadenia majú úplne bezproblémový signál, nám počas navigácie GPS na HTC U12+ často vypadávalo. Ak by sme sa pohybovali po neznámych miestach, určite by sme neboli nadšení. Počas 15-minútovej jazdy nám niekedy GPS vypadlo aj dva-trikrát na niekoľko sekúnd, čo naozaj nie je najpríjemnejšie.

Okrem toho sme z nejakého dôvodu mali problémy aj s pripojením k Android Auto. Táto služba u nás ešte oficiálne dostupná nie je a pod problémy sa mohlo podpísať viacero faktorov, a tak to nepripisujeme výlučne telefónu.

Fotoaparát: Patrí k absolútnej špičke

HTC U12+ sa pýši najlepšie hodnoteným duálnym fotoaparátom v rebríčku portálu DxOMark. Viac bodov získal iba Huawei P20 Pro, ktorý má trojitý fotoaparát. Hoci tento rebríček nie je vždy priamoúmerný tomu, čo my zistíme počas nášho testovania, na fotoaparát na novom HTC sme sa tešili. A neboli sme sklamaní.

Vzadu nájdeme duálny fotoaparát pozostávajúci z 12MP hlavného snímača (f/1.8, 1,4-mikrónové pixely) a 16MP sekundárneho (f/2.6, 1,0-mikrónové pixely). Fotoaparát má optickú stabilizáciu a podporu 2-násobného bezstratového zoomu. Nechýba PDAF či laserové zaostrovanie, skrátka všetky funkcie a fičúry, ktoré sa majú postarať o kvalitné snímky.

Samotný hardvér však nestačí. HTC ale robí veľmi dobrú robotu aj na poli spracovania snímkov. HTC U12+ je schopný produkovať skutočne nádherné fotografie, plné farieb a detailov s veľmi dobrým vyvážením bielej a prirodzenými farbami. Vo väčšine prípadov tiež volí dobré nastavenie expozície, no v náročnejších situáciách sme zachytili viacero snímok, ktoré boli preexponované.

HTC U12+ ukazuje skvelý dynamický rozsah pri fotení v šere, kde zachováva dobre vyvážené jasné tóny.
Fotografie v horšom osvetlení si zachovávajú dobrú úroveň farieb a detailov.

Telefónu sa darí aj v horších svetelných podmienkach. Stále si zachováva dobrú úroveň detailov a aj relatívne rozumné odtiene farieb. Určite ide o telefón, ktorý sa nemusíte báť vytiahnuť večer alebo v noci, práve naopak – jeho schopnosťami budete príjemne prekvapení.

Fotografiám s 2-násobným zoomom niekedy chýbajú detaily.

Telefón okrem toho ponúka množstvo šikovných fičúr. K dispozícii je 2-násobný bezstratový zoom, no pri našom testovaní bolo väčšinou vidieť, keď sme spravili priblíženú fotografiu. Jednoducho jej niekedy chýbali detaily a fotografia pôsobila, ako keby bola priblížená iba digitálne. Priamo pri spúšti fotoaparátu nájdete tlačidlo pre aktiváciu portrétového režimu. Ten je naozaj veľmi schopný a robí krásne fotografie s prirodzene rozmazaným pozadím a dobrou separáciou fotografovaného objektu. Tento režim ale využijete najmä pri fotení ľudí, nie pri makro fotografii – od objektu musíte byť aspoň 50 cm, aby bol režim aktivovaný.

Portrétový režim funguje vynikajúco.

Rovnaké vymoženosti nájdeme aj pri natáčaní videa. Štandardne zvláda telefón robiť 4K video s frekvenciou 30 fps a 1080p video s frekvenciou 60 fps. Spomalené video sa ale natáča až s 240 fps pri Full HD rozlíšení, takže to využijete pri rôznych akčných či umeleckých záberoch. Okrem toho telefón disponuje funkciou Sonic Zoom, ktorá dokáže “priblížiť” zvuk na videu. Počas nášho testovania však táto fičúra nefungovala vždy na 100 %, aj keď v lepšie regulovaných podmienkach (nie na ulici) je jej úspešnosť značne vyššia a ponúka naozaj originálny efekt zosilnenia zvuku pri digitálnom priblížení objektu vo videu.

Samozrejme, pri fotoaparáte nechýba ani manuálny režim, ktorý navyše fotografuje do RAW formátu. Na svoje si tak prídu aj skúsenejší fotografi, ktorí môžu z excelentného fotoaparátu vyťažiť maximum. Zároveň je ale aplikácia fotoaparátu dostatočne prívetivá na to, aby jej ovládanie zvládol úplne každý. Neohúri vás množstvom možností, po ruke máte vždy iba tie najdôležitejšie nastavenia. Ak ale chcete, môžete si prejsť všetky nastavenia a odhaliť ďalšie voľby.

Telefónu nechýba 8MP predná selfie kamera, ktorá je tiež duálna. Tu sú funkcie zamerané prevažne na mladších používateľov, ktorí tu nájdu rôzne filtre a AR nálepky známe z rôznych sociálnych sietí a ďalších služieb. Aj tu tak dochádza k sledovaniu hĺbku poľa, čo je využívané práve pri implementovaní týchto nálepiek a filtrov, ale aj k dosiahnutiu rozmazaného pozadia. Tento efekt fungoval celkom dobre, no nijako sa nevymykal normálu. Celkovo je tak fotoaparát na HTC U12+ jednou z jeho najsilnejších stránok. Ponúka kompletný balíček kvality, funkcií a jednoduchosti ovládania, vďaka ktorým sa tento telefón poľahky stane vaším primárnym fotografickým nástrojom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Iba priemerná výdrž a dosť dlhé nabíjanie

HTC U12+ ponúka batériu s kapacitou 3500 mAh. To je aj pri takto výkonnej hardvérovej výbave relatívne dostatočná kapacita, no počas nášho testovania nás telefón výdržou na batériu neohúril. Zároveň nešlo o úplné sklamanie, no v tomto smere nové HTC určite nepatrí k špičke na trhu.

Reálne môžete od telefónu očakávať 4 hodiny zapnutého displeja v priebehu jedného dňa. Väčšine používateľov to bude stačiť natoľko, že nebudú musieť telefón nabíjať aj počas dňa. Akonáhle sa však ocitnete v náročnejšej situácii či budete dlhšie bez elektriky, musíte už na výdrž batérie myslieť. My sme sa po nenáročných dňoch, keď sme na konci dňa mali displej zapnutý zhruba dve hodiny, pohybovali na zostávajúcej batérii na úrovni 30-40 %. Pod nenáročným dňom myslíme prevažne používanie sociálnych sietí, webového prehliadača, komunikačných aplikácií a fotoaparátu.

Ani raz sme počas dňa nemuseli telefón dodatočne dobíjať, no zároveň sme sa večer dostávali na kritickú hranicu 20-30%, keď by prípadná vychádzka do mesta znamenala, že cestou domov si už taxík z telefónu možno neobjednáme. Samozrejme, HTC ponúka hneď niekoľko šetriacich režimov batérie, no tie so sebou prinášajú aj nevýhody. Navyše, konkurencia je v tomto smere často popredu aj bez šetriacich režimov a pri takejto kapacite batérie sme očakávali trošku lepšie výsledky. Nepotešila nás ani rýchlosť nabíjania. Hoci telefón je dodávaný s nabíjačkou s podporou Qualcomm Quick Charge 3.0, nám trvalo nabitie vypnutého telefónu z 0 % na 100 % viac ako dve hodiny.

HTC U12+: Záverečné hodnotenie

Príbeh spoločnosti HTC je skutočne zaujímavý. Kedysi dominantný hráč na trhu so smartfónmi sa už roky finančne trápi, a to aj napriek tomu, že produkuje stále fantastické zariadenia. Tým ale často chýba nejaký bonus, ktorý by prilákal aj fanúšikov iných značiek. Teraz sa taiwanský výrobca snaží presadiť novým spôsobom ovládania telefónu. Technológia je to síce zaujímavá a v mnohých prípadoch skutočne praktická. Má však jednoznačné muchy, ktoré z nej skôr robia prekážku ako pridanú hodnotu.

V každom z ostatných smerov je HTC U12+ fantastické zariadenie. Má krásny displej, špičkový výkon, jeden z najlepších softvérov a vynikajúci fotoaparát. Neohúril nás iba výdržou batérie a drobnými nedostatkami, ktoré trošku kazili zážitok pri používaní. S cenovkou 799 EUR má však tento smartfón obrovskú konkurenciu, ktorá často ponúka aspoň v niektorom smere o čosi viac. HTC U12+ je výborný telefón, no v žiadnej kategórii nedominuje. Ponúka však aj minimum kompromisov a, našťastie, funkciu Edge Sense je možné deaktivovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...