HTC U Ultra: Pekný dizajn nie je všetko | RECENZIA

Nová séria HTC U smartfónov prináša pre používateľov na výber zo všetkých veľkostí displejov. Na výber máte totižto nielen HTC U Play s 5-palcovým zobrazovacím panelom, ale aj U11 s 5,5″ a HTC U Ultra, ktorý disponuje až 5,7-palcovým panelom. Ide teda o väčšie zariadenie, ktoré svojimi rozmermi nemusí vyhovovať každému. Napriek tomu je ale tento smartfón veľmi atraktívny, a to vďaka svojmu vzhľadu aj hardvérovej výbave.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Obsah balenia

HTC U Ultra je prémiovým zariadením a tomu odpovedá aj obsah balenia. V tom okrem telefónu a nabíjačky s USB C káblom nájdete tiež kvalitné štuplové slúchadlá s USB C konektorom, priehľadný kryt a handričku, ktorá poslúži k čisteniu odtlačkov a nečistôt na zadnej strane.

Konštrukcia: Prémiový obor

HTC U Ultra nie je žiadny “mini” smartfón. Rozmery 162,4 x 79,8 x 8 mm a hmotnosť 170 gramov dávajú tušiť, že ide o väčší smartfón, ktorý nebude do ruky pasovať každému. HTC však v tomto prípade odviedlo na konštrukcii výbornú prácu a vďaka zaobleným hranám a kovovému rámu sa drží v ruke dostatočne komfortne. Ovládanie jednou rukou už samozrejme nie je tak pohodlné ako napríklad pri HTC U Play, no dá sa naň zvyknúť. Ak však od svojho smartfónu nevyžadujete kompaktné rozmery, tak potom by ste s Ultrou nemali mať žiadne problémy. V opačnom prípade sa poobhliadnite radšej po inom modeli s menším displejom, resp. s menšími rámikmi okolo neho.

HTC U Ultra je skutočne štýlovou záležitosťou a hoci sa nemusí páčiť každému, nedá sa mu uprieť svojský štýl. Ten dotvára najmä špeciálna povrchová úprava Liquid surface, ktorá imituje tečúcu kvapalinu. Ultra sa aktuálne dá kúpiť v niekoľkých farebných prevedeniach, my sme pre vás testovali čiernu a modrú verziu. Práve tou sa môžete asi najviac odlíšiť od svojho okolia. Jej nevýhodou ale je, že oproti čiernej na nej viac vidno odtlačky prstov a nečistoty. Aj preto asi výrobca do balenia pridáva aj malú handričku.

Prednú aj zadnú stranu pokrýva odolné sklo Gorilla Glass 5 s dobre zvládnutou oleofóbnou vrstvou. Tá zaručuje bezproblémové kĺzanie prsta po displeji a jednoduché čistenie nečistôt a mastnoty.

Rozloženie ovládacích prvkov je štandardné HTC-čkovské. Napravo sa nachádza ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia. V spodnej časti je to zas USB-C konektor a reproduktory. Slot pre nanoSIM a pamäťovú kartu microSD je situovaný navrchu. Čo tu chýba, je štandardný 3,5 mm audio jack, ktorý dnes veľa výrobcov začína nahrádzať univerzálnejším USB-C konektorom. Niekomu bude chýbať iným zasa nie. HTC jeho absenciu kompenzuje USB-C slúchadlami, ktoré prikladá priamo do balenia smartfónu. Škoda, že trochu pozabudol na redukciu z USB-C na 3,5 mm audio jack.

Predná strana neprináša mnoho prekvapení. Nájdete tu displej, prednú 16 Mpix kameru, telefónny reproduktor, dobre reagujúci snímač odtlačkov prstov (fungujúce aj ako home tlačidlo) a dvojicu kapacitných tlačidiel – podsvietených. Tie sú ale aj pre veľké telo smartfónu ťažšie dosiahnuteľné pri ovládaní jednou rukou. Novinkou je prítomnosť “druhého”, menšieho displeja, ktorý sa nachádza hneď nad hlavným zobrazovacím panelom. Tento má 2,05-palca a rozlíšenie 160 x 1040 pixlov – o jeho funkciách si napíšeme neskôr.

Zadná strana už tradične disponuje duálnym LED bleskom, infračerveným zaostrovaním a fotoaparátom, ktorý pomerne výrazne vyčnieva z celej konštrukcie. Objektív je chránený odolným sklom, ktoré je mierne zapustené, vďaka čomu sa tak rýchlo nepoškriabe a nepoškodí.

HTC U Ultra je inak precízne zostrojený smartfón, ktorý spája eleganciu a kvalitné konštrukčné spracovanie. Naše jediné výhrady smerujú k absencii odolnosti voči vode a prachu, a jeho veľkosti. Ak ale hľadáte zariadenie s veľkým displejom a nevadia vám ani väčšie rozmery či hmotnosť, potom ide o ideálny smartfón, ktorý splní vase požiadavky.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Pozornosť púta druhým displejom

HTC U Ultra je vybavený veľkým 5,7-palcovým Super LCD 5 displejom, ktorý ponúka vysoké rozlíšenie QHD – teda 1440 x 2560 px. Zobrazovací panel odpovedá kvalitám najvyššej triedy a ponúka skvelé podanie farieb, kontrast aj vysoký jas, ktorý zaručuje dobrú čitateľnosť vo vonkajších prostrediach. Zobrazenie čiernej je tiež výborné. Samozrejme, aj tu môžete zmeniť teplotu farieb, či zapnúť nočný režim. Ten odstráni modrú zložku farebného spektra čím šetrí zrak pri používaní zariadenia v noci. Zvoliť sa dá intenzita efektu, ako aj to, kedy bude aktívna. Zapnúť sa dá manuálne alebo automaticky v určitom zvolenom čase.

Veľkým lákadlom HTC U Ultra je aj jeho sekundárny displej. Ten je menší a plynulo nadväzuje na hlavný zobrazovací panel. Používateľovi poskytuje zobrazovanie notifikácií a niekoľko ďalších praktických funkcií. Vybrať si pritom môžete ich zostavu a meniť môžete aj ich poradie. Zároveň si používateľ sám nastaví, ktoré upozornenia sa majú na sekundárnom displeji zobraziť.

Tzv. druhá obrazovka môže fungovať v dvoch režimoch, a to len pri zapnutom alebo vypnutom displeji. Ak je displej aktívny, môže sa na sekundárnom paneli zobrazovať niekoľko obrazoviek – Aplikácie, Osobné pripomenutie (textová pripomienka), Počasie, Kontakty, Prehrávač hudby a Nadchádzajúce udalosti z kalendára. Samozrejme, nie každý bude funkcie druhého displeja aj využívať. Dobrou správou teda je, že sa dá v nastaveniach veľmi ľahko vypnúť. Mimochodom, sekundárny displej nie je pri vypnutom zariadení aktívny stále, ale iba po určitú zvolenú dobu (od 15 do 60 sekúnd). Znova sa aktivuje nadvihnutím telefónu alebo poklepaním.

Výkon a pamäť: Starší základ

HTC U Ultra aj napriek svojej vyššej cene nedisponuje úplne najnovšími komponentmi. Nájdeme tu minuloročný TOP model procesoru od Qualcommu – Snapdragon 821, ktorý dopĺňa 4 GB operačná pamäť RAM a 64 GB interné úložisko (pre používateľa je dostupných niečo cez 53 GB pamäte), ktoré je rozšíriteľné o pamäťové karty s maximálnou kapacitou do 256 GB. Bonusom je potom ešte cloudové úložisko Google Drive, pri ktorom vám HTC poskytuje 100 GB úložný priestor po dobu dvoch rokov úplne zadarmo.

Aj napriek použitiu staršieho procesoru musíme povedať, že výkonu je viac než dostatok. Reakcie zariadenia sú veľmi rýchle a počas nášho testovania sme nepostrehli žiadne nedostatky alebo zaváhania. Ultra sa ale počas náročných úloh a hrania hier vedela niekedy aj poriadne zahriať, no pri väčšine činnosti ostávala teplota na prijateľných hodnotách. Výkon sme merali aj v benchmarkoch AnTuTu, Geekbench, Vellamo a 3D Mark.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Boomsound

Reproduktory BoomSound už nie sú to, čo bývali. Staré stereoreproduktory zo smartfónov M9, M8 a M7 ponúkali basovejší prednes, čo ale neplatí o nových BoomSound HiFi. Reproduktory sú navyše teraz umiestnené inak. Jeden sa nachádza v telefónnom reproduktore a stará sa predovšetkým o prednes výšok. Ten druhý, “basový”, má tradičné umiestnenie v spodnej časti hneď vedľa USB-C konektora. Reprodukciou zvuku však HTC U Ultra nijak zvlášť nevyniká a dá sa označiť za priemer triedy. Ponúka dostatočnú hlasitosť a čistý zvukový prednes. Len trocha tých basov chýba.

HTC tradične exceluje aj pri prehrávaní hudby. Hoci tu nenájdete 3,5 mm audio jack, jeho absenciu spoločnosť kompenzuje prítomnosťou kvalitných slúchadiel. Tie dobre sadnú do uší a poskytujú tiež výborné odhlučnenie od okolia. Navyše, ponúkajú skvelé vykreslenie basov. Nám ale trochu chýbali výraznejšie vysoké tóny, čo však môžete napraviť úpravou ekvalizéru – nie je súčasťou softvérovej výbavy zariadenia.

Zaujímavosťou je tiež podpora technológie HTC USonic, ktorá pomôže naladiť slúchadlá tak, aby poskytli čo najlepší zvuk. Využíva k tomu sekvenciu špeciálne vyladených zvukov. Na základe ich odrazu sa potom určí osobný zvukový profil používateľa.

Operačný systém: Nougat a Sense

HTC sa v prípade smartfónu U Ultra rozhodlo použiť osvedčený Android Nougat a používateľskú nadstavbu HTC Sense. Tá ponúka používateľovi niekoľko dizajnových a funkčných zmien, v mnohom sa však podobá na čistý Android.

Sense podporuje témy, ktoré môžu systém premeniť podľa vašich osobných preferencii. HTC ich ponúka hneď niekoľko, pričom ďalšie sa dajú stiahnuť v aplikácií Motívy. Samozrejme, každý môžete ďalej upravovať. Osobitne môžete zmeniť pozadie plochy a uzamknutej obrazovky, farebný motív, ikony, či vyzváňací tón.

Čo sa nám naozaj páči, je spracovanie notifikačnej lišty a nastavení, ktoré sú presne také, aké z HTC zariadení poznáme – jednoduché a prehľadné. Potešili nás aj aplikácie Motívy a Editor videa Zoe, ktoré sú pre dnešných používateľov ešte stále zaujímavé. Vďaka Editoru videa Zoe môžete priamo v zariadení vytvoriť zaujímavé video z vašich záberov, ktoré môžete rýchlo zdieľať rodine alebo známym. So slovom Zoe sa stretnete aj pri fotoaparáte – ten ešte stále umožňuje zachytávať krátke klipy spojené s fotografiami, ktoré sa volajú Zoe.

Už štandardnou súčasťou softvérovej výbavy je aj domovská obrazovka Blinkfeed, ktorá je akýmsi centrom pre centralizáciu správ z viacerých zdrojov a sociálnych sietí. Dá sa jednoducho vypnúť, takže ak nechcete, tak ju nemusíte používať.

Vhod príde aj aplikácia Boost+, ktorá je určená pre optimalizáciu systémových zdrojov – predovšetkým internej pamäte a RAM. Aplikácia totiž dokáže vyhľadať nepotrebné súbory alebo optimalizovať používanie aplikácií bežiace na popredí či pozadí.

Celkovo na nás prostredie HTC Sense pôsobilo dobrým dojmom. Je rýchle a prehľadné. Samozrejme, niekoľko nedostatkov sa nájde aj tu. Je to predovšetkým nemožnosť nastaviť veľkosť mriežky, či veľkosť ikon. Vyriešiť sa to dá ale veľmi jednoducho – nainštalovaním alternatívneho launcheru. Otravné sú tiež novinky ponúkané v rámci aplikácie News Republic. Tie sa zobrazujú priamo na uzamknutej obrazovke. Aplikácia sa však dá odinštalovať, takže je len na vás, či ju chcete používať alebo nie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Zapadá do priemeru

HTC U Ultra je vybavený dobrým fotoaparátom. Ten ponúka rozlíšenie 12 Mpix s veľkými 1,55µm pixelmi, ktoré v spojení s optickou stabilizáciou a svetelným objektívom (f/1.8), zabezpečujú kvalitné fotografie aj v sťažených svetelných podmienkach. Počas dňa sú snímky dostatočne detailné a ponúkajú aj hodnoverné farebné podanie. Pochváliť musíme aj rýchle zaostrovanie. S klesajúcou intenzitou svetla sa zvyšuje aj šum a pravdepodobnosť, že záber bude rozmazaný. Vo svete mobilnej fotografie to však nie je nič nevídané.

Poznámka: Fotografie v pôvodnom rozlíšení stiahnete na tomto odkaze.

Pochváliť musíme tiež kvalitu videa.  To môžete natáčať v maximálnom rozlíšení 4K, a to pri rýchlosti 30fps. Video ponúka skvelé detaily, výborné farby aj stabilizáciu. Špičkový je aj zvuk, o ktorého nahrávanie sa stará hneď niekoľko mikrofónov – celkovo až 4. Tie dokážu zaznamenať 24-bit/192kHz zvuk, či dokonca tzv. 3D audio, ktoré detailne nahráva aj okolité zvuky. HTC U Ultra príde vhod aj pri nahrávaní live koncertov alebo iných podujatí, kde hudba hrá skutočne nahlas a vy chcete dostať zo záznamu čo možno najlepší zvuk. Čo sa týka videa, tak ide určite o jedno z najlepšie natáčajúcich zariadení na trhu a patrí skutočne ku špičke.

HTC samozrejme ponúka aj niekoľko funkcií fotoaparátu. Prostredie aplikácie síce nepatrí práve k tým najlepšie riešeným, no ako na všetko, dá sa naň rýchlo zvyknúť. K dispozícii sú funkcie a režimy, ako napríklad autoportrétové video, autoportrétová panoráma (selfie pre väčie skupiny ľudí) či fotografia (selfie). Predná kamera má maximálne rozlíšenie 16 Mpix, ktoré využijete najmä v dobrých svetelných podmienkach. V podmienkach, keď ale nie sú veľmi ideálne, môžete prepnúť na tzv. Ultrapixelový režim, v ktorom podľa výrobcu získate až 4x vyššiu citlivosť na svetlo a teda aj lepšie snímky s menším šumom.

Pre skúsenejších používateľov je tu potom aj PRO režim. Ten umožňuje manuálne nastaviť hodnoty ISO, expozície, času uzávierky (až do 16 sekúnd) a zaostrenia. Tie sa potom dajú uložiť do troch vlastných nastavení, medzi ktorými sa následne viete rýchlo prepínať. Samozrejmosťou je tiež podpora fotenia v RAW. HTC U Ultra ale pri fotení v tomto formáte umožňuje priamo v telefóne urobiť konverziu do JPEG, a to pomocou nástroja RAW vylepšenia.

Hyperlapse umožňuje zrýchlené natáčanie videa. Oproti predchádzajúcim verziám sa však dočkal jedného vylepšenia. Natočené video môžete po novom rozdeliť do troch častí, ktorým sa dajú priradiť rôzne rýchlosti prehrávania.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita

HTC U Ultra je výborne vybavený aj po stránke konektivity. Smartfón podporuje rýchle LTE CAT 11 (600/50 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac či Bluetooth vo verzii 4.2. USB konektor typu C je štandardu USB 3.1. Samozrejmosťou je aj prítomnosť NFC, ktoré poslúži napríklad aj pri mobilných platbách.

Výdrž batérie

Smartfón má aj napriek svojmu veľkému displeju pomerne malú kapacitu batérie – len 3000 mAh. Tá postačuje nanajvýš pre jednodňovú prevádzku v nenáročných podmienkach. To znamená, že telefón budete musieť nabíjať každý večer. Ak ho mienite ale používať častejšie a plánujete na ňom hrávať hry a sledovať videá cez Youtube, tak sa pripravte na to, že vás svojou výdržou veľmi neohúri. My sme sa pri našom testovaní dostali v priemere na 28 hodín výdrže s tým, že displej bol aktívny len 3 hodiny a 12 minút. Zariadenie sme pritom využívali len k bežnej e-mailovej komunikácií, chatovaniu cez Facebook Messenger, Slack a sledovaniu sociálnych sietí či čítaniu správ cez RSS. Výdrž teda patrí skôr k podpriemeru triedy a iné smartfóny v tejto cenovej kategórii ponúkajú vo výdrži lepšie výsledky.

Samotná batéria podporuje aj rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0, vďaka ktorému sa dokáže nabiť do 1 hodiny a 42 minút. Samozrejmosťou sú aj úsporne funkcie, ktoré môžu obmedzením niektorých funkcií predĺžiť výdrž o niekoľko hodín. K dispozícii je napríklad aj Režim extrémnej úspory energie, ktorý sprístupní len základné funkcie systému a zariadenia.

Záverečné hodnotenie: HTC U Ultra

HTC U Ultra patrí dnes k najlepším smartfónom na trhu. Trochu zamrzí, že za cenu, ktorá sa pohybuje na úrovni 700 eur neponúka úplne najnovší procesor Snapdragon 835. Taktiež rozmermi nejde práve o najmenší smartfón na trhu. Ak vám ale nevadia väčšie proporcie a hmotnosť, a od smartfónu vyžadujete veľký displej, tak potom ide o zaujímavú alternatívu k dnešným vlajkovým lodiam. HTC U Ultra ponúka totižto výkonné komponenty, skvelý fotoaparát, displej aj unikátne dizajnové spracovanie, ktorým sa najmä v modrej farbe odlíšite od svojho okolia. Na druhej strane musíme povedať, že cena mohla byť podľa nás o niečo nižšia, hlavne pri pohľade na novú vlajkovú loď HTC U11, ktorá sa má predávať za 750 eur. V prospech zariadenia nehovorí ani podpriemerná výdrž na jedno nabitie, či absencia odolnosti voči vode, ktorá sa v tejto cenovej kategórii stáva štandardom.

Plusy:

  • Kvalitný displej s 2K rozlíšením
  • Kvalitné 4K video
  • Konštrukčné spracovanie
  • Dizajn

Mínusy:

  • Nie je odolný voči vode
  • Výdrž na batériu
  • Trochu vyššia cena
  • Zadný kryt je magnetom na odtlačky
  • Diskutabilné využitie druhého displeja
Disqus Comments Loading...