RECENZIA Honor 5X – univerzál takmer pre každého

Spoločnosť Huawei a jej dcérska značka Honor sa stávajú vo svete stále populárnejšími. Môže za to niekoľko faktorov, no na škodu určite nie je fakt, že množstvo telefónov spoločnosti ponúka veľmi dobrý pomer cena/výkon. Výrobca má vo svojej ponuke skutočne široké portfólio zariadení a väčšina používateľov si tu môže prísť na svoje. Koncom roka predstavila spoločnosť aj zaujímavé zariadenie Honor 5X, ktoré má skutočný potenciál získať si srdcia obrovského množstva ľudí.

Balenie – základ s drobnosťou navyše

Honor 5X k nám dorazil v zaujímavej krabičke svetlomodrej farby, ktorá v sebe ukrývala to najdôležitejšie, čo by sme tu mohli očakávať. Okrem telefónu sme tu našli napájací adaptér s výstupom 1 A, USB kábel, nástroj na vysúvanie zásuviek pre SIM a microSD kartu a štandardné slúchadlá. Huawei ale už dopredu aplikoval na displej telefónu ochrannú fóliu, ktorá je nanesená veľmi precízne a od prvého uchopenia chráni displej vášho zariadenia. Ide o bežnú ochrannú fóliu, ktorá zachytáva mastnotu viac ako sklo, a tak možno nebude každému vyhovovať, no bez problémov ju môžete vymeniť za iný ochranný prvok podľa vašej voľby.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a dizajn – kovový velikán

Hoci to na prvý pohľad nemusí byť úplne očividné, Honor 5X je skutočne veľké zariadenie. Konštrukcia telefónu je ale veľmi elegantná, čomu pomáha najmä zadný kryt vyrobený zo zliatiny hliníka s keramickým povlakom. Vďaka tomu je telefón veľmi príjemný na dotyk a zadný kryt absolútne nezachytáva odtlačky. Napriek mierne štruktúrovanému krytu je ale telefón pomerne klzký, na čo si budete musieť dávať pozor. Telefón má rozmery 151,3 x 76,3 x 8,2 mm a váži 158 gramov. Hoci okolo displeja sa na stranách nachádza iba minimálny rámik, výška telefónu nám trochu robila problémy a dočiahnuť na najvyššiu časť displeja nebolo vždy jednoduché.

Ako sme naznačili, vpredu sa na bočných stranách displeja nachádza takmer neviditeľný rámik. Keď ale displej rozsvietite, zistíte, že okolo samotnej zobrazovacej jednotky sa ešte pod sklom nachádza úzky čierny rámik, a tak je celkový rám o čosi väčší. Tlačidlá sa zobrazujú na displeji, a tak v dolnej lište nenájdete vôbec nič. Hore ale nechýba mriežka reproduktoru pre hovory, predná kamera, potrebné senzory a notifikačná LED dióda.

Na pravej strane sa nachádza dvojtlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania. Naľavo potom nájdeme jednu zásuvku pre hlavnú microSIM kartu. Druhá zásuvka ukrýva miesto pre druhú nanoSIM kartu a ešte aj samostatné miesto pre microSD kartu, takže v tomto smere je výbava skutočne skvelá.

V hornej časti zariadenia nájdeme iba 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a miniatúrnu štrbinku mikrofónu. V dolnej stene zaujme veľká dvojitá mriežka, no reproduktor sa nachádza iba za pravou časťou mriežky. V strede ešte nájdeme microUSB vstup a dve miniatúrne skrutky, ktoré dodávajú zariadeniu industriálny štýl, ktorý sa nám veľmi páči.

Zadná strana je tvorená už spomínaným kovovým krytom, no horná a spodná lišta sú plastové. V strede hore nájdeme pomerne dosť vystúpenú šošovku fotoaparátu spolu s prisvetlovacou diódou. Nižšie nájdeme ešte skener odtlačkov prstov a dole sa už nachádza iba logo výrobcu a certifikačné informácie.

Konštrukčne je tak na tom zariadenie veľmi dobre. Neodoberateľný kryt a kovová konštrukcia sa postarali o to, že telefón nemá žiadne očividné dizajnové chyby. Oceňujeme elegantný zadný kryt, ktorý nezachytáva žiadne nečistoty ani odtlačky, no ako sme spomínali, v ruke je trochu klzký. Celkovo ale ide o pomerne veľké zariadenie a aj my sme mali čo robiť, aby sme dočiahli palcom do opačného rohu zariadenia. Našťastie, ovládanie zariadenia bolo uľahčené niektorými veľmi šikovnými funkciami ukrytými v čítačke odtlačkov prstov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Skener odtlačkov – presný a so skvelými funkciami

Keď v recenziách hodnotíme skener odtlačkov na najnovších zariadeniach, väčšinou sa zaujímame najmä o umiestnenie a presnosť skeneru. V prípade telefónu Honor 5X ale musíme pridať aj hodnotenie ďalších funkcií, ktoré tento skener zvláda. Umiestnenie je už na dnešnú dobu štandardné na zadnej strane a vďaka tomu, že skener je od fotoaparátu pomerne vzdialený, nebudete si tieto dva prvky mýliť tak, ako je to na niektorých iných zariadeniach so skenerom na zadnej strane. Nič nemôžeme vytknúť ani presnosti skeneru, ktorý zaváhal počas celého testovania asi iba dvakrát.

Úplne inú kapitolu ale vytvárajú skvelé gestá, vďaka ktorým je možné telefón ovládať aj pomocou skeneru odtlačkov. Tieto gestá si môžete zvoliť v nastaveniach a získať tak ešte lepšiu kontrolu nad zariadením. Ťuknutím na skener môžete nahradiť funkciu tlačidla Späť. Stlačením a podržaním zasa môžete nahradiť funkciu tlačidla Domov. Skenerom môžete aj fotografovať či zastaviť vyzváňanie budíka. Posunutím prsta nahor môžete zasa zobraziť menu multitaskingu a posunutím nadol môžete zobraziť notifikačnú lištu, na ktorú by ste inak možno len tak ľahko nedočiahli.

Ide tak o skutočne skvelé funkcie, ktoré môžu dokonale nahradiť stláčanie klasických navigačných tlačidiel a uľahčiť tak prácu so zariadením. Samozrejme, nie vždy je pohodlné nahradiť navigačné tlačidlá gestami na skeneri odtlačkov, no niekedy je táto funkcia na nezaplatenie. My sme najčastejšie tieto gestá využívali na prácu s multitaskingom a notifikačnou lištou, no z času na čas nám sadlo aj gesto prechodu na domovskú obrazovku. Jednoduché spracovanie a využitie sú hlavnými doménami týchto funkcií a Huawei za to veľmi chválime.

Displej – pekný, no priemerný

Honor 5X ponúka 5,5-palcový IPS LCD displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov, čo znamená hustotu 401 ppi. To sú veľmi dobré hodnoty, s ktorými väčšina používateľov zrejme nebude mať žiadne problémy. Displej je aj dostatočne jasný pre prácu v slnečnom prostredí a ponúka aj takmer dokonalé pozorovacie uhly.

Jediná vec, ktorú mu môžeme vytknúť je, že nevytŕča z radu. To ale od telefónu v tejto cenovej kategórii ani nepožadujeme, no zobrazované farby sú skutočne iba priemerné. Pre nenáročného používateľa to ale nemusí byť absolútne žiaden problém a možno si žiadne nedokonalosti ani nevšimne. Poteší aj veľmi dobre vyvážené nastavenie automatického, resp. adaptívneho jasu, vďaka čomu nebudete musieť prakticky nikdy meniť jas manuálne.

Honor 5x nás tak v tomto smere určite nesklamal, no ani zďaleka nemáme do činenia s najkrajším 1080p displejom na trhu. To ale skutočne nie je problém a ak je to jedným z činiteľov, ktorý pomohol spoločnosti dosiahnuť takúto dobrú cenovku, vôbec to výrobcovi nezazlievame. Ide ale o aspekt, v ktorom sa telefón určite nemôže porovnávať s drahšími zariadeniami.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť – neprekvapí, no ani neurazí

Smartfón Honor 5X ponúka procesor Snapdragon 616 a 2 GB, resp. 3 GB RAM v závislosti od konfigurácie. My sme mali k dispozícii model s 2 GB RAM a 16 GB vnútornej pamäte, ktorú je možné rozšíriť o ďalších 128 GB prostredníctvom microSD karty. Celkovo tak ide o zariadenie spadajúce do strednej výkonnostnej triedy, akých je na trhu veľké množstvo.

To ale neznamená, že všetky tieto zariadenia fungujú rovnako dobre. Aj napriek podobným špecifikáciám sa môže stať, že jeden smartfón ponúka diametrálne odlišný výkon od druhého. Hoci Snapdragon 616 je skutočne dostatočne výkonný procesor a 2 GB RAM je dostatočná hodnota pre bežné úkony, z času na čas sme sa stretli so zaváhaniami v systéme, ktoré kazili celkový zážitok z používania.

Či už sa jednalo o zaseknutie na domovskej obrazovke alebo pri otváraní aplikácií, zdalo sa nám, že systém na telefóne by mohol byť o čosi lepšie vyladený. Najväčšie problémy sme mali s prehrávaním videí v rôznych aplikáciách, kde sme často narazili na sekanie, alebo sa nám video vôbec nespustilo. Všetko ale nasvedčovalo tomu, že ide o chybu v systéme, ktorá by mohla byť odstránená prípadnou aktualizáciou. Problémy ale neboli také časté, že by nám to výrazne prekážalo pri používaní a v niektorých ďalších oblastiach, ako napr. pri práci s náročnejšími aplikáciami, nás telefón prekvapil rýchlym načítavaním a skvelou odozvou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – tradičný Huawei

Honor 5X funguje so systémom Android 5.1.1 Lollipop s nadstavbou EMUI 3.1. Tá je známa najmä tým, že od základov mení systém Android po grafickej aj funkčnej stránke a určite nie je ideálnou voľbou pre tých používateľov, ktorí preferujú čistý Android. Vzhľadom na to, že v priebehu mesiacov nám rukami prejdú desiatky telefónov, sme si už museli zvyknúť na neustále sa meniaci systém na našom telefóne. Z tohto hľadiska nám EMUI neprekáža a oproti iným systémom ponúka niekoľko výhod.

Na prvý pohľad pôsobí systém veľmi jednoducho – klasická uzamykacia obrazovka a domovské obrazovky bez menu s aplikáciami, kde sú všetky ikony zoradené vedľa seba. To môže byť síce neprehľadné, no správa aplikácií je tak jednoduchá a jednoznačná. Ak už máte s týmto systémom skúseností, nič vás tu neprekvapí. Notifikačná lišta je rozdelená na panel s upozorneniami a panel so skratkami pre rýchle spustenie, kde nájdete všetko potrebné.

Hoci je Huawei čínskym výrobcom, systém neponúka toľko predinštalovaných aplikácií ako v prípade niektorých iných ázijských výrobcov. Nájdeme tu síce povinnú výbavu v podobe aplikácií od Google a rôznych nástrojov a aplikácií od samotného výrobcu, no na rôzne čínske aplikácie a tradičný bloatware tu nenarazíme. Za toto Huawei veľmi chválime a veríme, že sa týmto budú inšpirovať aj ostatní výrobcovia.

Systém EMUI 3.1 ale môže niektorých používateľoch ohúriť množstvom nastavení a možností. Nastaviť si tu môžete skutočne všetko, od spomínaných gest skeneru odtlačkov až po konkrétnu tému pre celý systém. Podobne, ako v prípade iných výrobcov, aj tu je na prvom mieste možnosť prispôsobiť si zariadenie podľa vlastných predstáv a celý systém je postavený práve okolo možností personalizácie.

Tieto vlastnosti systému, samozrejme, oceňujeme, no trochu nám prekážalo neprehľadné menu s nastaveniami, kde boli rôzne možnosti poukladané jedna cez druhú a často sme museli konkrétne nastavenie chvíľu hľadať. Bežného používateľa to môže odradiť a veríme, že Huawei sa v tomto smere v budúcnosti trochu polepší.

Nebyť občasných zaváhaní, ktoré pripisujeme nedokonalému vyladeniu systému, naše testovanie telefónu Honor 5X by bolo prakticky bez negatívnych zážitkov. Veríme, že tieto problémy je možné opraviť softvérovou aktualizáciou. Či sa vám už samotný systém páči je otázka vašej osobnej preferencie. My oceňujeme množstvo možností a nastavení, ktoré EMUI 3.1 ponúka, no nebolo by na škodu všetky tieto možnosti a nastavenia sprehľadniť a zjednodušiť, aby boli prístupné aj bežnému používateľovi.

Multimédiá – solídny priemer

Časy sa zmenili a dnes už aj dostupnejšie zariadenia spĺňajú aj niektoré náročnejšie multimediálne požiadavky používateľov. Stále platí, že najlepší multimediálny zážitok ponúkajú zväčša prémiové modely, no to neznamená, že si prácu s multimédiami nemôžeme užiť aj na dostupnejšom zariadení. Platí to aj o telefóne Honor 5X, ktorý si s našimi bežnými nárokmi poradil bez problémov.

Základom je pekný veľký displej, ktorý je vhodný na prácu s dokumentami, ale aj na sledovanie videí, seriálov a filmov. Pomáha mu aj pomerne hlasný reproduktor, ktorý môže byť v niektorých chvíľach až príliš hlasný. Najnižšia úroveň hlasitosti je totiž skutočne dosť hlasná a niekoľkokrát sa nám stalo, že by sme ocenili nižšiu hlasitosť, aby sme nerušili ľudí v našej blízkosti. Je to ale iba detail, ktorý je možné odstrániť vhodnou aplikáciou z obchodu Play.

Okrem toho nám ale telefón slúžil na prácu so všetkými možnými multimédiami. Reproduktor je umiestnený dole a je pomerne ľahké ho zakryť, no hrá prekvapivo hlasno a dobre aj pri vyšších hlasitostiach. Telefón vám dokonca umožní aj pozeranie videí v hlučnom prostredí barov a krčiem, čo veľmi chválime. Čo sa týka predinštalovaných aplikácií, nájdete tu základné nástroje na prácu s obrázkami, videami a hudbou, no nič vám nebráni stiahnuť si váš obľúbený nástroj z obchodu Play. Kombinácia dobrého hardvéru a šikovného softvéru sa tak môže postarať o skvelý multimediálny zážitok aj na takomto dostupnejšom zariadení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – takmer plná výbava

Po stránke konektivity sa Honor 5X nemá za čo hanbiť. Hoci mu chýba čip NFC, čo je dnes už tradičným nástrojom na znižovanie výrobných nákladov dostupnejších zariadení, všetky ostatné formy pripojenia tu nájdeme. Základom je spoľahlivé pripojenie k Wi-Fi štandardu b/g/n a Bluetooth v4.1. K mobilným sieťam sa pripojíte vďaka GPRS, EDGE, HSPA, ale aj LTE s rýchlosťami do 150 Mbps.

Ako sme už spomínali, okrem dvoch slotov na SIM karty tu nájdete aj dedikovaný slot na microSD kartu, čo dnes už nie je vôbec štandardom. Počas celého nášho testovania pritom telefón fungoval veľmi dobre a nemali sme absolútne žiaden problém s pripojením ku ktorejkoľvek sieti. Signál bol silný a stabilný a hlasové hovory boli čisté a dokonca až prekvapivo hlasné. Ak sa často pohybujete v rušnom prostredí, určite oceníte hlasný reproduktor pre hovory, ktorý nás nesklamal ani v najrušnejšom prostredí. Z tohto hľadiska tak voči smartfónu Honor 5X nemáme absolútne žiadne výčitky a veríme, že naplní požiadavky drvivej väčšiny súčasných používateľov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát – každodenná klasika

Honor 5X ponúka 13 MP hlavný fotoaparát a 5 MP prednú kameru. Ide o pomerne bežnú kombináciu snímačov po stránke rozlíšenia, no to ani zďaleka nie je všetko. Boli sme preto zvedaví, ako si telefón poradí v rozdielnych situáciách. Vo väčšine prostredí fungoval fotoaparát veľmi dobre. Úroveň detailov bola dostatočná, tak isto vernosť farieb bola na pomerne dobrej úrovni. Fotografie nás síce neohúrili svojou kvalitou, no to ani nie je cieľom tohto telefónu.

Poteší fakt, že telefón môžete používať na automatickom nastavení takmer vo všetkých prostrediach. Problémy nastali iba v šere, resp. pri fotografiách v interiéri bez dostatočného osvetlenia. Uzávierka bola v automatickom režime príliš dlhá a ak sme si nedávali pozor, výsledné fotografie mohli byť rozmazané. Vo väčšine prípadov a najmä v dobre osvetlenom vonkajšom prostredí však boli výsledky veľmi dobré. O prednej kamere platí to isté – vonku môžete očakávať pekné výsledky, no vo vnútorných priestoroch sa častejšie stretnete s nevydarenou fotografiou.

Aplikácia fotoaparátu je pomerne jednoduchá a ponúka aj rozumné množstvo funkcií a nastavení, a tak si môžete fotografický režim zmeniť podľa potreby. Nás potešila aj kvalita nahraného videa – tá síce po obrazovej stránke ani pri Full HD rozlíšení neočarí, no na veľmi dobrej úrovni bol nahraný zvuk. Telefón veľmi dobre tlmil zvuk prichádzajúci zo zadu a pozornosť upriamoval na podnety prichádzajúce spredu a čiastočne aj zo strán, vďaka čomu viete spraviť veľmi dobré video aj so zvukom, pričom rušivé elementy sú potláčané.

Celkovo sme s fotoaparátom na smartfóne Honor 5X spokojní. Myslíme si, že bez problémov naplní očakávania bežných používateľov, ktorí používajú svoj smartfón najmä na fotografovanie momentiek vhodných na zdieľanie na sociálnych sieťach. S trochou trpezlivosti je možné v dobrých svetelných podmienkach zhotoviť aj skutočne pekné fotografie, ktoré si môžete uložiť do rodinného albumu, no zrejme nepôjde o fotoaparát pre veľkých nadšencov digitálnej fotografie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – minimálne jeden deň

Honor 5X obsahuje 3000 mAh pevne vstavanú batériu, ktorá by sa podľa predpokladov mala postarať o dobrú výdrž. To sa nám potvrdilo aj pri reálnom testovaní, kedy bolo skutočne náročné telefón vybiť v priebehu iba jedného dňa. K dispozícii je aj niekoľko šetriacich režimov, no tu sme sa stretli s opakovaným neskorým doručením upozornení, a tak sme žiaden šetriaci režim nepoužívali. Výdrž ostala porovnateľná a zmeškané upozornenia síce celkom nezmizli, no ich výskyt sa znížil na minimum.

V priebehu jedného dňa sme s telefónom vydržali fungovať od rána do večera, pričom displej bol zapnutý vyše 3 hodiny. Ten čas sme venovali práci so sociálnymi sieťami, prehliadaním internetu, fotografovaniu a ďalším jednoduchým až stredne náročným aktivitám. Napriek tomu nám večer ešte zostávalo 29 % zostávajúcej energie, čo by síce na ďalší deň nestačilo, no nemuseli sme sa obávať toho, že by nám telefón nevydržal až do absolútneho konca dňa.

V iné dni sme s telefónom pracovali striedmejšie a po 1,5 – 2 hodinách zapnutého displeja sme na konci dňa mali často aj cez 50 % batérie. Hoci nejde o úplne najlepšiu výdrž, potešilo nás, že sme sa cez deň nemuseli obťažovať a na telefón sme sa mohli spoľahnúť. Celý čas sme pritom mali jas displeja nastavený na automatiku tak, že nebol veľmi jasný a ani veľmi tmavý, skrátka optimálne. Automatická regulácia robila dobrú robotu a celkovo nás tak výdrž telefónu vôbec nesklamala.

Záver

Honor 5X nás v podstate v žiadnom ohľade nesklamal. Po všetkých stránkach by sme ho mohli označiť za priemerný až nadpriemerný telefón vo svojej triede, no jeho najväčšou prednosťou je fakt, že ide o veľmi dobre vyvážené zariadenie, ktoré sa neupriamuje na jednu funkciu, ale ponúka celé spektrum zaujímavých špecifikácií a možností. Výsledkom je zariadenie, ktoré môže osloviť širokú verejnosť a vďaka cenovej dostupnosti predpokladáme, že ho čoskoro začneme vídať na každom rohu. Výhodou zariadenia je aj jeho spoľahlivosť a ak sa výrobcovi podarí opraviť niektoré drobné softvérové nedostatky, môže ísť o vážneho adepta na jedno z najobľúbenejších dostupných zariadení v tomto roku.

Plusy

+ Výborný skener odtlačkov s množstvom funkcií

+ Dobrá výdrž na batériu

+ Pekne spracovaná konštrukcia

Mínusy

– Zaváhania systému 

– Horšie fotky v šere a v zlom osvetlení

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...