GoPro Karma je výborný dron. Trpí však samovražednými sklonmi

Drony už dávno nie sú sci-fi hračkou zbohatlíkov a najmä vďaka lacným alternatívam z Číny si ich dnes môže dovoliť takmer každý. Nie každý dron je ale bezpečný, o čom sa presviedčame aj v prípade modelu GoPro Karma, ktorý sa od októbra predáva za približne 800 dolárov. Dron, ktorý mnohí častujú prívlastkom “najlepší na svete”, má totižto samovražedné sklony.

Náš tip
GoPro Karma – prvý dron výrobcu akčných kamier GoPro

Chyba, ktorou podľa slov samotného výrobcu trpí “len malé množstvo kusov”, spôsobuje, že sa dron počas letu vypne a spadne na zem. A to s hocijakej výšky, na hociktorom mieste sa aktuálne nachádza. Zrejme vám netreba vysvetľovať, ako nebezpečným je predmet s hmotnosťou 1 kilogram a 4 ramenami s vrtuľami, ktorý môže z neba padať aj z výšky niekoľko desiatok metrov. Podľa odborníkov je potenciálne nebezpečný každý dron, ktorý od októbra GoPro predalo, čo znamená asi 2500 kusov tejto lietajúcej “hračky”.

GoPro kvôli potenciálnemu ohrozeniu majiteľov nariaďuje majiteľom tohto drona, aby ho okamžite vrátili na predajné miesto, kde ho nadobudli. Opakuje sa tak situácia podobná tej v kauze Note 7. Spoločnosť pritom neponúka majiteľom výmenu za model, ktorý touto chybou už netrpí. Záujemcovia tak musia čakať, kým GoPro zistí, ako tento nedostatok odstrániť a dovtedy sa uspokojiť s plnou vrátenou sumou.

Náš tip
ISIS po prvýkrát použilo na zabíjanie drona. Pripevnili naň bombu

Nick Woodman, CEO pre GoPro, v oficiálnej tlačovej správe vydanej pri príležitosti odhalenia tejto chyby dronu GoPro Karma vyhlásil, že pri zisťovaní závady úzko spolupracujú s americkými úradmi pre dohľad nad leteckou dopravou a bezpečnosťou konzumných produktov. Celá situácia je pre firmu veľmi nepríjemná, pretože ich dron patrí naozaj medzi špičku a z pomyselného kresla chcel zosadiť také eso, akým je DJI Phantom 4. Na to si ale budeme musieť zrejme ešte počkať…

Zdroj: TheVerge

Disqus Comments Loading...