Google umožní zničenie Android zariadení na diaľku!

Priznajme si to – ocitnúť sa v situácii, kedy stratíte alebo vám ukradnú smartfón, nie je vôbec príjemné. Dnes si v mobilných zariadeniach ukladáme rôzne citlivé dáta a nechceme, aby sa k nim dostal niekto cudzí. Preto existujú rôzne možnosti, ako na diaľku svoje zariadenie vystopovať, ale aj vymazať jeho pamäť. Niekedy však jednoducho nechcete, aby vaše zariadenie niekto cudzí vôbec používal (keď už ho ukradol, tak nech mu je aspoň nanič). Ak aj vy patríte do tejto skupiny ľudí, tak vás poteší, čo pripravuje Google v budúcej generácii mobilných zariadení.

Náš tip
Android 5.0 Lollipop umožní úplne zablokovanie ukradnutého zariadenia na diaľku

Súčasťou AOSP projektu sa stane tzv. nuclear brick, teda zničenie zariadenia na diaľku. Fanúšikovia akčných filmov si predstavili určite výbuch mobilu v rukách zlodeja, no musíme vás sklamať. Novinka nebude spôsobovať výbuch mobilného zariadenia, ale jeho úplné znefunkčnenie na úrovni recovery. Celá pamäť zariadenia, vrátane všetkých partícií, recovery, boot-u a bootloader-a, sa prepíše na nuly a zariadenie sa tak stane iba kusom hardvéru bez duše. Bez špeciálneho JTAG hardvéru nebude možné zariadenie zlodejom už nijako opraviť a spustiť, no Google to chce urobiť tak, aby samotný majiteľ zariadenie mohol oživiť hneď, ako sa vráti do jeho rúk.

Zaujímavou informáciou je, že samotní výrobcovia Android zariadení si budú môcť vybrať, ktoré partície systému sa budú dať vymazať na diaľku a okrem systému Android Device Manager bude zrejme možnosť vzdialeného znefunkčnenia zariadenia dostupná aj cez podobné systémy samotných výrobcov, aký ponúka napríklad Samsung. Sami sme zvedaví na to, aké možnosti táto funkcia ponúkne, no hovorí sa o tom, že by sa nuclear brick mohol stať súčasťou už Androidu N.

Zdroj: AOSP

Disqus Comments Loading...