Google o Projekte ARA: Máme nový dizajn, prvý smartfón v januári

Len včera prebehla prvá konferencia o Projekte ARA, ktorý zastrešuje Google. Dozvedeli sme sa novinky ohľadom modulárnych smartfónov, ktoré spoločnosť už dlhšiu dobu vyvíja a Google nás oboznámil aj s tým, aký dizajn zariadenie ponúkne a kedy si ho budeme môcť kúpiť.

Náš tip
VIDEO | Takto robí Phonebloks na Projekte Ara v Googli

Konferenciu viedol Paul Eremenko, ktorý je vedúcim Projektu ARA v Googli. Ten prítomným vysvetlil, že každé modulárne zariadenie bude upravené špeciálne podľa požiadaviek používateľa. Ten si bude môcť navoliť vlastnú grafiku modulov, pričom podporované budú aj vlastné fotografie, či 3D potlač s ľubovoľným vzorom. Na vytvorenie takéhoto dizajnu bude slúžiť doplnok Ara Configurator.

Veľmi dôležitou súčasťou konferencie boli aj prítomní developeri, ktorým Emerenko vysvetlil ich dôležitosť pri vývoje tohto projektu. Už dnes môžu vyvíjať svoje prvé programy a súčasti vďaka Module Developer Kitu, ktorý im Google poskytol. Musia sa však poponáhľať, pretože Google chce priniesť v decembri aktualizáciu Androidu, ktorá bude podporovať nový koncept modulárneho zariadenia. Prvý smartfón tohto typu pritom bude dostupný už v januári budúceho roka. Cena za základ tela bude iba $50, pričom najväčší dôraz bude kladený na kreativitu samotných používateľov, ktorí si zariadenia vyskladajú od základov.

Emerenko vysvetľoval prítomným aj najväčšiu výhodu modulárneho zariadenia. Tou je podľa neho životnosť smartfónu a jeho prispôsobovanie sa moderným trendom, kedy stačí vymeniť modul s kamerou či procesorom. Narozdiel od dnešných smartfónov, ktoré používatelia menia každé dva roky, by ARA smartfón mohol používateľom postačiť vraj aj na 6 či 7 ročné používanie. Aký máte názor na modulárny smartfón vy?

Zdroj: Mashable

Disqus Comments Loading...