Bežne vyzerajúce aplikácie z obchodu Play napadli milióny Androidov AdWarom

V obchode Google Play sa objavili nové hrozby, ktoré infikujú mobilné zariadenia používateľov škodlivým AdWare. Tím bezpečnostných expertov zo spoločnosti AVAST odhalilo niekoľko aplikácií, ktoré sa chovajú ako bežné hry a bez problémov prešli legitimáciou v aplikačnom obchode. Podľa štatistík si tieto aplikácie stiahli milióny používateľov, pričom najsťahovanejšou sa stala kartová hra Durak, s celkovým počtom stiahnutí v rozmedzí 5-10 miliónov. Všetky aplikácie Durak, Konka Russian History a Iwold IQ Test boli po odhalení stiahnuté z Google Play, no ak jednu z nich máte na svojich zariadeniach, odporúčame vám ju odinštalovať.

Negatívna povaha aplikácií sa podľa informácií neprejaví ihneď, má teda nejakú inkubačnú dobu. Fungovať začne z pravidla až niekoľko desiatok dní po reštarte smartfónu alebo tabletu. V tom čase si už aplikácia vybudovala u používateľa dôveru a tým pádom priťahuje minimálne množstvo podozrenia.

Avizované aplikácie nie sú síce až také škodlivé, ale poskytujú falošné výzvy, ako napríklad, že smartfón bol infikovaný, je neaktuálny alebo plný pornografického materiálu, pričom odkazujú na obchody s aplikáciami tretích strán alebo iné miesta, kde už číhajú skutočné nebezpečenstvá. Ešte väčším prekvapením je, že tieto aplikácie občas odkazujú na antivírové aplikácie priamo v Google Play, teda takýmto spôsobom ich sponzorujú. Myšlienka, že antivírové firmy promujú svoj softvér cez AdWare je jednoducho desivá a vyvoláva spleť závažných otázok. Na druhú stranu, môže sa jednať aj o formu antikampane tvorcov adware proti antivírovým riešeniam.

Zdroj: avast

Disqus Comments Loading...