Google má patent na laptop s vkladateľným smartfónom

V oblasti viacúčelových mobilných zariadení sa jednoznačným lídrom stala spoločnosť Asus so svojimi modelovými radmi Transformer a PadFone. Zdá sa však, že aj Google si uvedomuje potenciál takýchto univerzálnych zariadení “all-in-one” a do budúcnosti aspoň zvažuje svoje zameranie aj týmto smerom. Svedčí o tom patent s číslom  8649821, ktorý bol americkej spoločnosti zaregistrovaný vo februári tohto roka. Popisuje zariadenie na štýl notebooku s vkladateľným telefónom. V patente sa nespomína priamo Android či Chromebooky, ale keďže bol podaný v roku 2012, čo nie je až tak dávno, môžeme dôvodne predpokladať, že úmysly Google pri jeho prípadnom praktickom využití sa týkajú práve týchto oblastí.

Základnou myšlienkou celého konceptu je idea, že notebook môže využívať telefón a jeho mobilnú sieť na pripojenie na internet, takisto aj jeho mikrofón a reproduktor, napríklad na VOIP telefonovanie a iné využitie. Naopak, telefón zase môže pri dokovaní využiť silnejšie reproduktory notebooku, prípadne aj jeho batériu na dobíjanie a predĺženie svojej výdrže. Ako ukazuje dokumentácia, telefón by v notebookovej časti mal mať vlastnú šachtu s konektorom, ktorý by slúžil na prepojenie. Ako je teda zrejmé, nejedná sa o nič prelomové, čo by sme už nevideli u zariadení Transformer a PadFone.

Okrem spomínaných zariadení sa tento koncept trochu ponáša aj na Motorolu Atrix s jej dokovacou stanicou Lapdock, ktorá sa objavila v roku 2011, výraznejšie sa jej však presadiť nepodarilo. Istý rozdiel tu však predsa len nájdeme – zatiaľ čo v prípade Motoroly bol pri používaní kladený dôraz na smartfón Atrix a dokovacia stanica Lapdock mala len rozširovať možnosti jeho využitia, podľa dokumentácie tohto patentu by bol primárnym zariadením notebook a smartfón by využitie našiel len v situáciách, kedy je používanie notebooku nepraktické. Navyše, táto notebooková časť by mala dokázať fungovať nezávisle na smartfóne, čím sa zásadne líši od línie PadFone. Inak povedané, jednalo by sa o dve samostatné a nezávislé zariadenia, nie jedno zariadenie a jeho doplnok (doplnky), ako je tomu v prípade spomínaných prístrojov od Asusu. Nevýhodou sú samozrejme vyššie výrobné náklady a vyššia cena, keďže oba zariadenia musia obsahovať potrebný hardvér.

Google má v súčasnosti dva úspešné operačné systémy. Android kraľuje svetu smartfónov a tabletov a webovo orientovaný OS Chrome, ktorý sa síce pomalšie rozbiehal, sa stáva čoraz významnejším hráčom a chromebooky sú hlavne v zámorí predajným hitom. Už dlhšie sa pritom hovorí o prepojení, či úplnom spojení týchto dvoch mobilných systémov, ktoré by tak vytvorili ešte rozsiahlejší a konkurencieschopnejší ekosystém. Treba však mať na pamäti, že tieto úvahy sú zatiaľ stále iba špekuláciami a ešte sa neobjavili žiadne konkrétnejšie informácie o tom, že by Google na takomto koncepte aj skutočne pracoval.

Zdroj: androidpolice.com 

Disqus Comments Loading...