FBI varuje pred nebezpečnými krypto aplikáciami

Zdroj: Pexels.com

Kybernetickí kriminálnici to neustále skúšajú rôznymi spôsobmi. Najnovšie sa zamerali na aplikácie, ktoré pracujú s kryptomenami. Pred novými hrozbami varuje dokonca aj FBI. Téme sa venoval portál Thehackernews.

“FBI spozorovala, ako kybernetickí zločinci kontaktovali investorov, pričom tvrdili, že ponúkajú legitímne služby investovania do kryptomien. Investorov presviedčajú, aby si stiahli podvodné mobilné aplikácie.”

Tieto aplikácie sú často šírené formou reklamy na sociálnych sieťach a inštalujú sa mimo obchodu Google Play. To znamená, že tu chýba základná kontrola bezpečnosti. Áno, aj do Google Play občas prekĺzne nebezpečná aplikácia, no s inštalovaním APK súborov sa to z pohľadu bezpečnosti nedá ani zďaleka porovnať.

Podvod s falošnými krypto aplikáciami má údajne minimálne 240 obetí. Ich počet neustále narastá. Obete spolu prišli o viac ako 42 miliónov dolárov. Podvody boli zaznamenávané od októbra minulého roka do mája tohto roka. A pokračujú aj ďalej.

Na oklamanie svojich obetí používajú útočníci efektívne spôsoby. Nebezpečné aplikácie sa tvária ako legitímne, zneužívajú názvy legitímnych aplikácií, ich logá, logá firiem a podobne. Podvod je to naozaj premyslený.

Ako to funguje?

Ak obeť požiada o výber peňazí z krypto účtu, dostane e-mail s informáciami o tom, že musí zaplatiť vysoké poplatky a dane. Až potom môže peniaze vybrať. Aj v prípade, že tieto poplatky uhradí, je výber prostriedkov zamietnutý. A takto to funguje dookola.

Obeť nielenže príde o peniaze, ktoré do investičného účtu vložila, ale aj o ďalšie “poplatky navyše.” Podvodníci sa skrývajú za známe finančné inštitúcie, čím zvyšujú svoju dôveryhodnosť. FBI spomína, že finančné inštitúcie by mali svojich klientov pred týmto podvodom varovať.

Tieto podvody sa momentálne dejú najmä v USA, no nie je vylúčené, že sa to môže stať aj na Slovensku. Preto odporúčame aplikácie sťahovať len z dôveryhodných zdrojov a najmä poriadne si premyslieť, do čoho investujete svoje ťažko zarobené peniaze.

Náš tip
AKTUÁLNE! Slovenskom sa šíri nebezpečný podvod, môžete prísť o peniaze
Disqus Comments Loading...