Facebook vylepší preklady pomocou neurónových sietí, budú 9x rýchlejšie

Sociálna sieť Facebook sa snaží byť pre ľudí čo najuniverzálnejším nástrojom pre vzájomnú komunikáciu. To by nebolo ale možné bez prekladania textu, ktoré Facebook v rámci svojho webu aj aplikácie ponúka. Aby spoločnosť ešte lepšie preklenula jazykové bariéry, rozhodla sa, že bude investovať do výskumu strojového učenia, ktoré by preklady medzi jazykmi urýchlili a skvalitnili. Nový prekladač má byť okrem iného až 9-krát rýchlejší.

Nová metóda prekladania textov je zatiaľ vo fáze vývoja a Facebook ju zatiaľ do rozhrania sociálnej siete neinplementoval. To by sa však podľa inžinierov Michael Auliho a Davida Grangiera malo v blízkej budúcnosti zmeniť. Novinka je údajne v laboratórnych podmienkach už funkčná, no čaká sa na jej nasadenie v reálnom prostredí. Práve takýto prechod je však komplikovaný a nie vždy býva bezproblémový, preto môže chvíľu trvať.

Strojové učenie v preklade využíva k svojmu fungovaniu rekurentné neurónové siete. Tie fungujú na trochu inom princípe ako bežné počítače a sú lepšie v tom, že sa dokážu trénovať, resp. učiť. Časom sa tak v tom čo robia zlepšujú, čo je v prípade prekladov textov, ale aj reči veľmi dôležité. Sami sme zvedaví, ako a kedy sa novinky na Facebooku dočkáme. Veríme však, že nové preklady budú stáť za to.

Zdroj: theverge

Disqus Comments Loading...