Facebook predstavil vlastnú, 360° open-source kameru Surround

Facebook je známym inovátorom, a to nie len v segmente sociálnych sietí. Angažuje sa totižto napríklad aj v oblasti virtuálnej reality, kde v rámci svojho snaženia, predstavil verejnosti svoju vlastnú 360° kameru s názvom Surround. Na sociálnej sieti je možnosť pridávať alebo sledovať 360° videá už dlhšiu dobu, za posledný rok sa však všeobecne počet sledovaných a pridávaných videí rapídne zvýšil. A práve to je hlavný dôvod toho, prečo sa Facebook pustil do tohto riešenia. Ako sám tvrdí, jedná sa o najlepšiu kameru, zachytávajúcu 360° video, aká momentálne existuje.

Za tieto superlatívy má vďačiť celkovo 17-tim kamerám, z ktorých 14 je širokouhlých a nachádzajú sa po obvode zariadenia. Dve fish-eye kamery sú umiestnené v spodnej a vrchnej časti zariadenia. Vďaka tomuto rozloženiu kamier nie je pri snímaní videa vidieť žiadna časť Facebook Surround 360, zaznamenané je len okolité prostredie. Novinkou je taktiež používanie jednotného spustenia uzávierky snímačov, namiesto pôvodného postupného, ktorého výsledkom by mal byť kvalitnejší, a ostrejší výstup finálneho videa.

Náš tip
Samsung Gear 360 je 360-stupňová kamera pre Galaxy smartfóny | MWC 2016

Ďalšou výhodou je určite výdrž, ktorá síce nie je presne udaná, podľa vyjadrení však zariadenie vydrží bez toho, aby sa prehrialo, množstvo hodín. Ponúkne výstup videa do rozlíšenia maximálne 8K a prezerať ho bude možné na zariadeniach Gear VR, Oculus, či priamo v aplikácii Facebook.

Stavba takéhoto zariadenia samozrejme nie je lacnou záležitosťou. Mechanické súčiastky vás vyjdú na približne 30-tisíc amerických dolárov, nehovoriac o tom, že samotnú technológiu si budete musieť do zariadenia ešte dodatočne implementovať. Facebook totiž projekt Surround 360 vydáva ako open-source produkt, čo znamená, že projekt si budete môcť stiahnuť na stránke GitHub, a následne ho voľne šíriť, či implementovať.

Náš tip
Vďaka Google VR View môžete vkladať 360° fotky a videá na web, aj do aplikácií

Zdroj: TheVerge

Disqus Comments Loading...