Európska únia vytvorí vlastnú sociálnu sieť

Európska únia | Zdroj: Pexels.com

Možno ste zaznamenali, že najbohatší človek planéty, Elon Musk, kúpil sociálnu sieť Twitter a plánuje taktiež zmenu niektorých pravidiel. Ak by sa vám čokoľvek na týchto zmenách nepáčilo, možno ste začali hľadať nejakú alternatívu a dopočuli ste sa o Mastodon. Podľa webového portálu Gizmodo pôjde o podobnú sociálnu sieť, ako Twitter, avšak pochádza od Európskej únie.

Európska únia chce vytvoriť platformy s lepšími právami pre používateľov

Európska únia neplánuje len vytvorenie alternatívy pre Twitter s názvom EU Voice, ale aj pre YouTube. Takzvané “EU Video” bude postavené na open-source platforme PeerTube. Tieto platformy sú súčasťou takzvaného “fediverza”, teda okruhu bezplatných open-source sociálnych platforiem, ktoré sú možno schopné nahradiť celosvetovo známych mien pre sociálne siete a iné populárne platformy. Do fediverza patrí napríklad aj Pixelfed (podobné ako Instagram) a Funkwhale (podobné ako Spotify). Momentálne nevieme, či tieto menej známe mená vezme Európska únia do svojich rúk, no nebolo by to popravde nejakým prekvapením.

Európska komisia | Zdroj: Gizmodo.com

Európski predstavitelia nie sú už niekoľko rokov úplne spokojní s americkými technologickými spoločnosťami z dôvodu nedostatkov v oblasti ochrany osobných údajov používateľov a taktiež sa im nepáčia ani postupy v cenzúre obsahu na sociálnych sieťach. EU Voice a EU Video bude údajne dbať na práva používateľov, ich súkromie a ochranu osobných údajov. Samozrejmosťou majú byť platformy bez prítomnosti reklám a taktiež nebudú existovať obmedzenia, kto môže a kto nemôže danú sociálnu sieť používať. Tieto opatrenia okrem iného dávajú jednotlivcom možnosť voľby a kontrolu nad tým, ako sa používajú ich osobné údaje.

Náš tip
Twitter prejde zásadnými zmenami. Šéfovať mu bude Elon Musk, zaplatil 44 miliárd dolárov
Disqus Comments Loading...