Dovolenka 2014: Top Android aplikácie s počasím

Počas letných dní trávime vonku viac času ako inokedy. To znamená, že sme aj oveľa viac závislí od počasia, ktoré je aj u nás veľmi premenlivé. Naše smartfóny sú však výborní pomocníci v každom smere a ak v nich máme spoľahlivú aplikáciu s predpoveďou počasia, najaktuálnejšie informácie môžeme mať stále po ruke. V ďalšom diele nášho seriálu Dovolenka 2014 vám prinášame výber najlepších aplikácií s počasím, ktoré si môžete nainštalovať do svojich Android zariadení.

AccuWeather

Služba s predpoveďou počasia AccuWeather je známa už niekoľko rokov. Mnohí užívatelia sa na ňu spoliehali ešte pred tým, ako začali byť populárne smartfóny a tablety a využívali túto službu prostredníctvom webu. Patrí medzi najpresnejšie predpovede aké sú dnes dostupné, aj keď tento fakt niekedy závisí od geografickej polohy a v niektorých častiach sveta ponúkajú lepšie informácie niektoré iné služby. AccuWeather je zdrojom informácií pre množstvo Android aplikácií, ale v obchode Play nájdeme aj oficiálny titul, ktorý ponúka naozaj veľa funkcií a veľmi pekné prostredie. Aplikácia ponúka okrem klasických informáciách o teplote, vetre a zrážkach aj podrobnú minútovú predpoveď, detailné radarové animované snímky, informácie o intenzite UV žiarenia a mnohé ďalšie. Priamo z aplikácie si môžete pozrieť aj video predpovede počasia niektorých svetových televíznych staníc a v prípade blížiacej sa dôležitej zmeny počasia aplikácia zobrazí aj push upozornenie do vášho zariadenia. AccuWeather je optimalizovaný na tablety a smartfóny všetkých veľkostí a ponúka aj niekoľko pekných widgetov. Základná verzia s bohatou funkcionalitou je zdarma, za Platinum verziu, ktorá odstráni reklamy a ponúkne niektoré rozšírené funkcie, si zaplatíte 2,20 €.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 5.3.4-paid
Aktuálna cena: 4,09 €
Verzia: 5.3.4-paid
Aktuálna cena: 4,09 €

Yahoo Počasie

Veľmi populárnou aplikáciou na predpoveď počasia je aj Yahoo Počasie. To okrem množstva informácií ponúka aj zaujímavý dizajn, ktorý sa prispôsobuje práve vašej polohe. Aplikácia potom na pozadí zobrazí fotografie z vášho mesta, pričom poveternostné podmienky na obrázku budú zodpovedať tým aktuálnym. Samozrejme, takéto detaily sú možné iba v niektorých mestách, no veľmi pekne dotvárajú vzhľad aplikácie. Tieto fotky môžete do aplikácie nahrať aj vy a zlepšiť tak používanie Yahoo Počasia užívateľom vo vašom okolí. Po funkčnej stránke aplikácia tiež nesklame. Ponúka podrobné informácie o počasí na 24 hodín alebo až 10 dní. Z aplikácie tiež zistíte informácie o východe a západe slnka, intenzite UV žiarenia či vlhkosti vzduchu. Aj tu máte k dispozícii mapy so satelitnými snímkami oblačnosti či úrovne teploty a množstvo ďalšieho. Aplikácia je v obchode Play zadarmo a stiahnuť si ju môžete aj pomocou nášho widgetu.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

The Weather Channel

Ak by vám nesedel vzhľad predchádzajúcich aplikácií, vyskúšať môžete aj The Weather Channel. Tá patrí v obchode Play medzi najpopulárnejšie aplikácie vôbec, keď si ju stiahlo už viac ako 50 miliónov užívateľov. Okrem pekného farebného prostredia ponúka aj obrovské množstvo informácií o počasí. Nájdete tu veľmi pekne spracované mapy so satelitnými snímkami, pričom je na nich možné sledovať aj tropické búrky, hurikány a tornáda. Aplikácia vás na takéto extrémne počasie aj sama upozorní, takže ak sa nachádzate v oblasti s takýmito hrozbami, budete včas informovaní. V aplikácii sú tiež dostupné rôzne videá a reportáže týkajúce sa aktuálneho počasia v danej oblasti, takže môžete získať oveľa viac informácií ako iba údaje o teplote či vlhkosti. Aj k tejto aplikácii patrí widget na domovskú obrazovku, ktorý vám ukáže aktuálne poveternostné podmienky či jednoduchú predpoveď bez nutnosti otvárať samotnú aplikáciu. Tá je v obchode Play takisto zadarmo.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Climendo

Climendo nie je ani zďaleka taká známa aplikácia, ako ostatné v tomto zozname, no na smartfóny a tablety prináša veľmi inovatívne riešenie informácií o počasí. Aplikácia totiž poskytuje údaje hneď z niekoľkých populárnych zdrojov súčasne, vďaka čomu máte oveľa viac informácií a môžete vidieť, nakoľko sa jednotlivé zdroje od seba líšia. To vám môže v konečnom dôsledku výrazne pomôcť pri plánovaní výletov či iných outdoorových aktivít. Aby bolo používanie aplikácie ešte jednoduchšie, vývojári ponúkajú aj vlastnú predpoveď počasia. Tá ukazuje priemer spomedzi všetkých dostupných zdrojov, čo môže byť hodnota najbližšia skutočnému počasiu. Tento priemer je ale vždy označený stupňom hodnovernosti. Ten je vypočítaný na základe odchýlky od dostupných hodnôt a aplikácia vám tak vždy povie, či je zobrazená predpoveď hodnoverná alebo musíte rátať s istými odchýlkami. V obchode Play stojí momentálne 0,81 €, no už čoskoro dostane veľkú aktualizáciu, po ktorej sa jej cena zdvojnásobí. Preto ak sa vám táto aplikácia pozdáva, kúpte si ju už teraz a v najbližších dňoch očakávajte množstvo vylepšení vrátane nového dizajnu a prepracovaných funkcií.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: 3,99 €
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: 3,99 €

SHMUDroid

V našom výbere aplikácií s počasím určite nemôže chýbať ani naša domáca služba SHMÚ. Ako názov napovedá, táto aplikácia čerpá informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a často ponúka presnejšiu predpoveď pre naše územie ako vyššie spomenuté zahraničné aplikácie. Ak poznáte stránku SHMÚ, tak vám prostredie aplikácie nebude vôbec neznáme. Tá totiž ponúka rovnaké grafy, aké nájdeme aj vo webovej verzii. Dvojdňová či trojdňová predpoveď je zobrazená na modeloch ALADIN, zatiaľ čo predpoveď na viac dní sa zobrazí na modeloch ECMWF. Aplikácia ponúka predpoveď pre 1030 slovenských miest a obcí, pričom informácie sú čerpané z lokálnych meteostaníc. Vďaka tomu budete mať k dispozícii presnú predpoveď vždy po ruke. Aplikácia vie zobraziť predpoveď automaticky podľa vašej polohy, no ponúka aj možnosť fulltextového vyhľadávania a zobrazenia počasia kdekoľvek na Slovensku.

Verzia: 4.3.1
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 4.3.1
Aktuálna cena: Zdarma

iMeteo.sk

Ďalšia slovenská aplikácia ponúka tiež výbornú predpoveď pre naše územie. V aplikácii iMeteo.sk pritom nenájdete až taký široký prehľad miest a obcí ako v niektorých iných aplikáciách v tomto výbere, no údaje o predpovedi sú o to kvalitnejšie. Aplikácia vychádza z predpokladu, že na Slovensku je rozmiestnených iba niekoľko špičkových meteo staníc, čo umožňuje určiť naozaj presnú predpoveď počasia iba pre niektoré oblasti. Na druhej strane sa iMeteo.sk zaväzuje, že bude poskytovať najpresnejšie aktuálne poveternostné podmienky a nebude vás nijako zavádzať.

V aplikácii pritom nájdete okrem aktuálnych podmienok aj sedemdňovú predpoveď, pričom prostredie je veľmi pekné a doplnené je o zaujímavé obrázky zo slovenských miest. K dispozícii sú aj widgety pre domovskú obrazovku, aby ste mali prehľad o počasí stále po ruke. Priamo v aplikácii si môžete pozrieť aj snímky z družice, vďaka čomu budete mať prehľad aj o aktuálnej zrážkovej situácii. Zaujímavosťou je, že v aplikácii okrem počasia nájdete aj rôzne správy a novinky zo Slovenska, ale aj zo sveta.

Verzia: 10.9
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 10.9
Aktuálna cena: Zdarma

Aplikácií s počasím je v obchode Play oveľa viac. Ak ste v tomto zozname nenašli tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám, s najväčšou pravdepodobnosťou existuje alternatíva, ktorá vám bude vyhovovať. Ak si nepotrpíte na detailnú predpoveď a množstvo informácií, počasie môžete kontrolovať aj bez nutnosti sťahovať aplikáciu z obchodu Play. Služba Google Now totiž zobrazuje jednoduchú predpoveď pre vaše obľúbené miesta, pričom ponúka odkazy na webové stránky s ďalšími detailami. Počasie v Google Now prešlo prednedávnom menšou dizajnovou zmenou, vďaka ktorej je oveľa jednoduchšie a vyzerá úhľadnejšie. Táto služba je ale dostupná iba na zariadeniach so systémom Android 4.1 a novším.

Disqus Comments Loading...