Cubot X18 Plus: Vydarený Číňan, ktorý nestojí veľa | RECENZIA

Do redakcie nám na test dorazil jeden z mnohých čínskych smartfónov, ktoré viete zohnať za veľmi dobrú cenu. Na slovensku sa tento model predáva za približne 160 €, no dá sa zohnať aj lacnejšie. Oplatí sa kúpiť lacný čínsky model alebo je lepšie si priplatiť za overenú značku?

Balenie: Nutné minimum

Po otvorení bielej krabice na nás vykukne samotné zariadenie. To je vložené do gumeného ochranného obalu. Ten vyzerá veľmi pekne, no uvidíme či časom nezožltne. Tak je to bohužiaľ s väčšinou takýchto obalov. Na displeji smartfónu je nalepená fólia, za čo výrobcu musíme pochváliť. Drží dobre a nalepená je presne. Ďalej sa v balení nachádza štandardná nabíjačka s výstupom 5V 2A a kábel, ktorý slúži na nabíjanie a pripojenie zariadenia k počítaču. Ten má koncovku Micro USB. Určite by sme prijali novšie USB-C, ale to v tejto cenovej kategórii očakávať asi nemôžeme. V balení sa nenachádzajú slúchadlá, tie si budete musieť dokúpiť. Keďže ale telefón ponúka aj 3,5 mm audio konektor, nemal by to byť veľký problém.

Konštrukcia a dizajn: Žiadna extravagancia sa nekoná

Na prednej strane zaujme veľký displej, ktorý má uhlopriečku 5,99″ a pomer strán 18:9. Rámiky nad a pod ním síce sú, no nie sú nijako extra veľké. Nový Cubot tak podlieha najnovším trendom (aspoň čo sa pomeru displeja k telu týka). Brada pod displejom je prázdna, nad ním sa nachádza slúchadlo, ktoré využijete pri telefonovaní, predný fotoaparát a samozrejme potrebné senzory. Poteší aj implementácia farebnej notifikačnej LED diódy. Horná strana zariadenia ukrýva 3,5 mm jack, tá ľavá zase slot na dve SIM karty, prípadne 1 SIM kartu a pamäťovú kartu microSD. Na pravej strane sa nachádza blokovacie tlačidlo a nad ním dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Toto rozloženie tlačidiel sa nám veľmi páči a považujeme ho za ideálne.

Zadná strana ukrýva duálny fotoaparát s prisvetľovacím LED bleskom. Pod týmto rozostavením  sa ešte nachádza skener odtlačkov prstov. Jeho nastavenie je bleskové, odozva veľmi dobrá a odomykanie patrí medzi tie rýchlejšie. Zostáva nám už len spodná strana zariadenia, kde sa nachádza mriežka reproduktoru a Micro USB konektor.

Pocit s držania zariadenia v ruke je veľmi slušný, telefón nepôsobí lacným dojmom, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Zadná strana je plastová, rám je vyrobený z kovu. K spracovaniu ako takému výhrady nemáme, no obávame sa náhodného odlúpenia zadného plastového krytu od zostatku zariadenia. Problémom môže byť aj to, že telefón je doslova magnetom na odtlačky prstov. Ak ho aj vyčistíte, dlho sa z neho radovať nebudete. Najhoršie je to na zadnej strane. Vyčistená vyzerá rovnako ako nevyčistená. Rozmery zariadenia 158,5 x 73,6 x 8,55 mm a jeho hmotnosť sa zastavila na úrovni 177 gramov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Natiahnuté Full HD

Zobrazovací panel ponúka uhlopriečku 5,99″, na ktorej sa rozprestiera rozlíšenie 2160 x 1080 pixelov. Pomer strán je 18:9. Výrobca neudáva stupeň jeho ochrany, takže s určitosťou nevieme povedať, či sa jedná o Gorilla Glass alebo niečo iné. Pozorovacie uhly displeja sú naozaj vynikajúce, farebné podanie je na smartfón tejto cenovej kategórie nadštandardné. O jeho jas sa vie postarať automatika, maximálne aj minimálne hodnoty sú plne dostatočné. Čitateľnosť na priamom slnku je veľmi slušná.

V nastaveniach je možné prehodiť softvérové tlačidlá, takže je na vás, či si dáte tlačidlo pre vstup do multitaskingu na pravú alebo ľavú stranu. Nočný režim displeju chýba, takže filter modrého svetla sa nekoná. Doba, po ktorú bude displej svietiť, sa môže pohybovať od 15 sekúnd až po pol hodinu. Možnosti nastavenia farebného odtieňa, prípadne iné pokročilé nastavenia displeja sme nenašli.

Výkon a pamäť: MediaTek v hlavnej úlohe

Srdcom zariadenia  je procesor od MediaTeku, konkrétne model MT6750T, ktorý ponúka 8 jadier s frekvenciou 1,5 GHz. Spolupracuje so 4 GB operačnej pamäte. Na súbory má používateľ k dispozícii 64 GB vnútorného úložiska, pričom reálne je voľných približne 58 GB. Čo sa týka RAM, počas používania je priemerne voľných 2,3 GB. V prípade nedostatku úložiska je k dispozícii aj slot na pamäťovú kartu microSD, no pri jeho využití stráca používateľ Dual SIM funkcionalitu. Náš testovací model prešiel tromi benchmark testami. Výsledky si môžete pozrieť na fotografiách nižšie.

Na štandardné funkcie je výkon plne dostatočný. V používaní vás nijako obmedzovať nebude, no najnáročnejšie hry si určite nezahráte. Pri pokuse o inštaláciu titulu PUBG nám telefón vypísal, že nie je možné nainštalovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistý Android 8.0 bez nápadu

Smartfón beží na Androide 8.0. Nadstavba sa nekoná, no pri takto lacnom zariadení to je pravdepodobne len pre dobro veci. Môžeme oželieť pár špeciálnych funkcií, no na druhú stranu dostaneme rýchlejší systém s minimom predinštalovaných zbytočných aplikácií. Systém beží vcelku svižne, prepínanie medzi aplikáciami telefónu taktiež nerobí problém, za čo môže vďačiť hlavne slušnej 4 GB operačnej pamäti. Pokiaľ ale máte zálusk na hry a vašou prioritou je hranie, tomuto telefónu sa radšej vyhnite. Zostali by ste sklamaní. Procesor si s náročnou 3D grafikou veľmi nedokáže poradiť.

Na domovskú obrazovku si môžete pridávať zástupcov aplikácií, prípadne widgety. Nám sa ale ikonky zdajú príliš veľké, pričom nikde sme nevedeli nastaviť ich zmenšenie,  prípadne zmenu mriežky. Ak by vám toto rozostavenie nevyhovovalo, odporúčame nainštalovať nejaký alternatívny launcher, napríklad Nova Launcher, kde si všetko nastavíte presne podľa vás. Čo sa týka úpravy systému, Cubot X18 Plus ponúka naozaj len základné nastavenia čistého Androidu. Žiadne špeciálne funkcie alebo gestá tak nehľadajte, proste tam nie sú. Na druhú stranu, všetko, čo potrebujete si predsa viete doinštalovať pomocou obchodu Google Play.

Multimédiá: Základom je displej

Prezeranie videí na peknom veľkom displeji je radosťou. Reproduktor hrá priemerne, dieru do sveta rozhodne neurobí. Výrobcu musíme pochváliť za integrovanie 3,5 mm audio konektora, takže s pripojením vlastných slúchadiel nebudete mať žiadny problém. Je škoda, že výrobca nepribalil nejaké slúchadlá priamo k telefónu. Ani pri prehrávaní hudby alebo videa sme nespozorovali žiadne problémy, všetko funguje svižne, systém nesprevádzajú žiadne záseky. Vnútornú pamäť, ktorá ponúka kapacitu 64 GB môžete navyše rozšíriť pomocou pamäťových kariet microSD, takže o nedostatok priestoru sa rozhodne báť nemusíte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita

V rámci konektivity sa môžete spoľahnúť na podporu sietí LTE, nechýba samozrejme ani WiFi či bluetooth. NFC by ste však hľadali márne. Výhodou môže byť aj Dual SIM funkcionalita. Pri vložení dvoch kariet naraz si vyberiete, ktorá bude hlavná na telefonovanie a ktorá sa má postarať o dátové prenosy. Prvý slot zvládne aj LTE siete, ten druhý si musí vystačiť s 3G pripojením. GPS prijímač funguje spoľahlivo, pozíciu nájde vcelku rýchlo. Počas navigácie signál nepadá a do cieľa vás navedie bez problémov. Telefonovanie so smartfónom Cubot X18 Plus je bezproblémové. Kvalita slúchadla je dostatočná, rovnako je to aj s mikrofónom.

Fotoaparát: Mohlo to byť aj lepšie

Novinka je vybavená duálnym fotoaparátom. Hlavný snímač ponúka rozlíšenie až 20 megapixelov, ten sekundárny skromné 2. Bude slúžiť hlavne na zlepšenie hĺbky ostrosti fotografií. Fotoaparátu nechýba automatické zaostrovanie a v slabšom svetle sa zase spolieha na prisvetľovací LED blesk. Clonové číslo sa zastavilo na úrovni f/2.0. Aplikácia fotoaparátu je veľmi jednoduchá a ponúka všetky základné nastavenia. Základom je zmena rozlíšenia, ktoré je možné nastaviť v 10 krokoch. Najväčšie je už spomínaných 20 Mpix, pričom najmenšie je QVGA (240 x 320 pixelov). Po kliknutí na 3 bodky, ktoré sa nachádzajú vľavo hore môžete fotografovať aj v režime HDR. Pri jeho použití ale extra rozdiely nečakajte, sú naozaj minimálne. Fotoaparát dokáže taktiež zaregistrovať tváre. Nechýbajú režimy panoráma, rozmazané pozadie, prípadne čiernobiela fotografia. Zaujímavosťou je PRO režim, v ktorom je možné nastaviť expozíciu, ISO alebo vyváženie bielej. Aplikácia je celkovo trochu neohrabaná, cítiť tu najmä slabší procesor, všetko trvá dlhšie, ako by bolo vhodné.

Výsledné fotografie nijako neohúria. Za dobrých svetelných podmienok sa môžete tešiť na celkom pekné fotky, no telefón má problémy s dynamickým rozsahom, rád prepaľuje alebo podexponuje. V interiéri to už také dobré nie je. Skôr by sme to označili za zlé. Fotografie sú neostré, prejavuje sa veľmi slabý dynamický rozsah a len málokedy sa podarí vytvoriť použiteľnú fotografiu. Rovnaké je to aj pri fotografovaní večer a v noci. Predný fotoaparát zaujme nadštandardným rozlíšením 13 megapixelov, no fotografie z neho sú podpriemerné. V úplne ideálnych podmienkach môžete vyfotografovať slušnú fotografiu, no inak sa ho ani neoplatí zapínať.

Ukážkové fotografie:

Smartfón dokáže natáčať video v maximálnom rozlíšení Full HD. V možnostiach môžete vypnúť nahrávania zvuku,  prípadne elektronickú stabilizáciu obrazu. Na videá sa pozerať dá, hlavne keď sú vytvorené za dobrých svetelných podmienok. Stabilizácia je slabšia, zariadenie niekedy zbytočne preostruje. Videá v slabších svetelných podmienkach sú podpriemerné.

Ukážkové video:

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: V štichu vás nenechá

Telefón je vybavený batériou s nadštandardnou kapacitou 4000 mAh. Tá zaručuje naozaj slušnú výdrž. Pokiaľ telefón nepoužívate na náročné úkony, vydrží vám pokojne aj dva dni. Problém nastane vtedy, ak sa hráte hry, prípadne robíte iné náročné úlohy, ktoré dajú slabšiemu procesoru výrazne zabrať. Vtedy ide batéria dole naozaj veľmi rýchlo. Jej nabíjanie uskutočníte pomocou dodávanej nabíjačky s výstupom 5V 2A a Micro USB kábla.

Rýchlosť nabíjania:

  • 15 min: 12 %
  • 30 min: 21 %
  • 45 min: 33 %
  • 60 min: 44 %
  • Plné nabitie: 2h 55 min

Záverečné hodnotenie: Cubot X18 Plus

Smartfón toho na svoju cenu ponúka naozaj veľa. Láka na aktuálny displej s pomerom strán 18:9, ktorý zabezpečuje menšie rámčeky nad a pod ním. V ruke sa drží veľmi dobre a svojím vzhľadom určite neurazí. Slušná je aj výdrž na jedno nabitie, za čo môže batéria, ktorá ponúka kapacitu až 4000 mAh. Skener odtlačkov prstov svoju prácu odvádza veľmi dobre a chválime aj zachovanie 3,5 mm audio konektora, aj keď slúchadlá sa bohužiaľ v balení nenachádzajú. Naopak, najväčším sklamaním je fotoaparát. Aby ste urobili naozaj pekný záber, potrebujete dostatok svetla a pevnú ruku. To isté platí aj o videu. Pri slabom svetle telefón ani nevyťahujte, bolo by to zbytočné. Cena telefónu je približne 150 € a tá rozhodne stojí za zváženie.

Disqus Comments Loading...