Coolpad Torino S: Štýlovka, čo veľa nestojí | RECENZIA

Spoločnosť Coolpad prišla na náš trh pomerne nečakane a začala ponúkať veľmi zaujímavé zariadenia. Tie sa vo väčšine prípadov radia svojou výbavou skôr k nižšej kategórii, no svojim spracovaním patria často k tomu najlepšiemu na trhu. To je zaujímavý kompromis pre tých používateľov, ktorí nepotrebujú najlepšie špecifikácie a skôr im záleží na vzhľade zariadení. Nový Coolpad Torino S poteší okrem pekného spracovania aj veľmi atraktívnou cenou.

Balenie – základ s príjemným prekvapením

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Coolpa Torino S nám bol doručený v elegantnej škatuli s minimálnymi grafickými úpravami. Na vrchu nájdeme samotný telefón, ku ktorému je pribalený aj ochranný silikónový kryt. Okrem toho nájdeme v balení ďalšie štandardné príslušenstvo – prekvapivo hlasné štuplíkové slúchadlá, microUSB kábel a nabíjací adaptér s výstupom 1 A. V balení tiež nechýba nástroj na výber zásuvky s kartami a aj potrebná dokumentácia. Hoci nejde o najbohatšie balenie, stále poteší aspoň bonus v podobe ochranného obalu, ktorý môžete použiť ihneď po prvom zapnutí telefónu.

Konštrukcia a dizajn – najväčšia prednosť

Hneď z úvodu povieme, že Coolpad Torino S sa možno nebude páčiť úplne každému. Je to malé zariadenie, má niektoré špecifické prvky a skutočne nemusí sadnúť všetkým. Nemožno mu ale uprieť kvalitu spracovania, ktorá je na výbornej úrovni a ktorou atakuje zariadenia s oveľa vyššou cenovkou, za akú sa v skutočnosti predáva.

Telefón má rozmery 139 x 67,8 x 7,9 mm a hmotnosť iba 120 gramov. Vďaka tomu ide o jedno z najmenších a najľahších zariadení, aké sa nám v poslednej dobe dostali do rúk. So 4,7″ displejom a kompaktným telom ide o ideálne zariadenie do menších ženských rúk, ale aj pre pánov, ktorí jednoducho preferujú menší telefón.

Predná strana je veľmi jednoduchá. Pod displejom sa nachádza pomerne hrubá brada, ktorá ale neukrýva žiadne tlačidlá. Hore nájdeme reproduktor pre hlasové volania, potrebné senzory a prednú selfie kameru. Po bokoch zariadenia sa nachádza takmer neviditeľný rámik, ktorý si výrobca vynahradil pomerne slušným čiernym rámikom priamo okolo displeja. Ani pri zapnutom displeji ale nie je tento prvok veľmi rušivý, no vieme si predstaviť, že niektorým používateľom by to nepadlo zrovna do oka.

Poteší aj odolné 2.5D zahnuté sklo, ktoré prechádza do hrán zariadenia. Vďaka tomuto prvku sa telefón veľmi dobre drží v ruke a získavate pritom pocit, že pracujete so skutočne luxusným zariadením. Zaoblené hrany telefónu ponúkajú všetky rozumne rozmiestnené štandardné ovládacie prvky. Napravo nájdeme dvojtlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania. Naľavo je umiestnená zásuvka pre microSD/SIM karty, dole nájdeme microUSB port a štrbinku mikrofónu a hore sa nachádza 3,5mm audio jack a IR vysielač.

Aj zadná strana pôsobí veľmi elegantne. Hore sa nachádza šošovka fotoaparátu s elegantným prstienkom okolo. Pod šošovkou nájdeme diódu LED blesku a ešte nižšie je umiestnená čítačka odtlačkov prstov. Už takmer v strede sa nachádza logo výrobcu a v dolnej časti je umiestnený reproduktor pre multimédiá a certifikačné informácie.

Skener odtlačkov je tiež dôležitou funkciou telefónu, pretože v tejto cenovej kategórii ide skutočne o raritu. Skener počas nášho testovania fungoval veľmi dobre a ani raz sme s ním nemali žiaden problém. Odblokovanie zariadenia bolo veľmi rýchle a spoľahlivosť bola na najvyššej možnej úrovni. Okrem toho, tento skener veľmi dobre vyzerá a dotvára tak štýlový vzhľad telefónu. Nastaviť si môžete rozpoznávanie hneď niekoľkých odtlačkov prstov a nechýbajú ani pokročilé funkcie pre ovládanie telefónu prostredníctvom skeneru, takže v tomto smere to výrobca zvládol skutočne na výbornú.

Telefónu po konštrukčnej či dizajnovej stránke nemáme čo vytknúť. Spracovaný je veľmi dobre a hoci zadný kryt je vyrobený z matného plastu, vôbec nám to neprekážalo. Na dotyk je veľmi príjemný a nezachytáva absolútne žiadne nečistoty či odtlačky prstov, čo veľmi chválime. Odtlačky a mastnotu nie je možné vidieť ani na displeji, čo je ďalší dôležitý bod. Vďaka nízkej hmotnosti a kompaktným rozmerom ani nebudete cítiť, že telefón máte vo vrecku nohavíc. Platí to dvojnásobne najmä vtedy, ak ste zvyknutí na väčšie a ťažšie zariadenia a zrazu prejdete k tomuto kompaktnému telefónu. Spoločnosť Coolpad tak znovu potvrdila, že vie ako sa robia dobre spracované zariadenia za rozumnú cenu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – iba priemerný

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Coolpad Torino S ponúka 4,7″ IPS LCD displej s rozlíšením 720 x 1280 pixelov. Pri takto malej obrazovke nie je rozlíšenie vôbec žiadnym problémom. Hustota pixelov je na úrovni 312 ppi a aj menší text je pomerne dobre čitateľný. Coolpad to využil a v systéme často narazíte na skutočne drobný text. Týka sa to napríklad popisov ikon na domovskej obrazovke, widgetu hodín s kalendárom a počasím, ale notifikačnej lišty. Ak máte problémy s očami, možno si budete musieť v nastaveniach zmeniť veľkosť písma.

Hoci s rozlíšením a čitateľnosťou displeja sme spokojní, horšie je to už s farebnou reprodukciou. Tu vidíme výrazné nedostatky. Biela farba je výrazne modrastá a chladný odtieň sme si všimli aj pri ďalších farbách.Maximálny jas je pomerne nízky a práca s telefónom na priamom slnku bude tiež značne skomplikovaná. Pozorovacie uhly na tom nie sú najhoršie a displej tu ťaží z výrobnej technológie, vďaka ktorej s týmto aspektom nebudete mať veľký problém. Všeobecne ale platí, že displej nijako nevyčnieva z radu a ide hoci je dostatočne jemný, ostatnými vlastnosťami určite neočarí.

Výkon a pamäť – žiadne zázraky nečakajte

Coolpad Torino S prichádza s procesorom Snapdragon 410, ktorému sekunduje RAM s kapacitou 2 GB a vnútorná pamäť má kapacitu 16 GB, no je možné ju microSD kartami rozšíriť o ďalších 32 GB. Takáto kombinácia znamená, že telefón bude fungovať dobre pri práci s jednoduchými aplikáciami a problém nie je ani s multitaksingom. Horšie je to pri náročnejších operáciách, akými sú napríklad simultánna inštalácia aplikácií na pozadí a ďalšia práca s inou aplikáciou. Vtedy spozorujete výrazné spomalenie systému a sekanie.

Pri bežnom používaní ale nič také neuvidíte. Telefón si poradí aj s náročnejšími aplikáciami, no nemôžete ich mať spustených na pozadí príliš veľa. Klasické aplikácie však telefónu nebudú robiť žiadne problémy a zahráte si dokonca aj stredne náročnú hru. Tomu pomáha aj fakt, že telefón má iba HD rozlíšenie a nemusí tak spracovávať také veľké množstvo pixelov.

Vnútorná pamäť na úrovni 16 GB je ešte stále pri mnohých zariadeniach štandardom a inak to nie je ani v prípade smartfónu Coolpad Torino S. Síce tu nájdete aj slot na pamäťovú kartu, no v tomto prípade je možné použiť iba kartu s maximálnou kapacitou 32 GB. To je pomerne málo, no znovu platí, že pre väčšinu používateľov bude kombinácia 16 GB vnútornej pamäte a 32 GB karty bohato dostačujúca. Celkovo tak výbava telefónu zodpovedala našim očakávaniam.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – množstvo úprav a vylepšení

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Coolpad Torino S funguje s operačným systémom Android 5.1.1 Lollipop s nadstavbou coolui 8.0. Tá pomerne výrazne mení celkový vzhľad systému a prináša aj niektoré nové a zmenené funkcie. Už na prvý pohľad zbadáte, že telefón má zmenenú uzamykaciu obrazovku, ktorú je možné odblokovať potiahnutím zdola hore. Aj po odblokovaní zbadáte zmenené domovské obrazovky. Nenájdete tu menu s aplikáciami a aj ikony prešli výraznou zmenou.

To sme ale ešte iba na domovskej obrazovke. Po stiahnutí notifikačnej lišty zistíme, že zmeny neobišli ani tento prvok systému. Zmenené sú ikony, ich poradie a aj farebná téma. Zmeny neobišli ani menu s nastaveniami, kde nájdeme úplne zmenené poradie jednotlivých položiek a nájdu sa tu aj nejaké novinky. Stredisko oznámení umožní spravovať oznámenia jednotlivých aplikácií a Režim Zen vám zasa ponúkne detailné možnosti nastavenia pre režim Nerušiť.

Poteší aj možnosť nastavenia tlačidiel na displeji. Môžete zmeniť poradie zobrazených tlačidiel a aj farbu lišty na obrazovke. Poteší aj špeciálne tlačidlo celkom napravo, pomocou ktorého môžete skryť celú lištu a využívať tak displej naplno. V systéme sa pritom ukrýva ešte niekoľko ďalších gest. To najužitočnejšie je zrejme priamo na domovskej obrazovke, kde stačí kdekoľvek potiahnuť prstom dole a stiahnete tým notifikačnú lištu. Nemusíte sa naťahovať až celkom k hornej strane displeju, no to pri tejto veľkosti zariadenia ani nie je až taký veľký problém.

Množstvo predinštalovaných aplikácií nie je úplne najnižšie, no aspoň tu nie je úplne očividný bloatware. Sem by sme zaradili asi iba aplikáciu Zuimei Weather, ktorá ale plní funkciu jedinej aplikácie s počasím v telefóne. Nechýbajú tradičné nástroje typu Poznámky, Záznamník, Kalkulačka, Kalendár, Správca súborov či špeciálna aplikácia na zmenu tapiet na pozadí pri trasení telefónu.

Celkovo fungoval systém veľmi svižne a nemali sme s ním veľa problémov. Komu by prekážalo usporiadanie ikon na domovskej obrazovke bez menu s aplikáciami, môže si stiahnuť alternatívny launcher a dokonale si tak prispôsobiť túto časť systému. Poteší aj taká drobnosť, akou je špeciálne Tlačidlo C. Toto plávajúce tlačidlo sa zobrazuje na obrazovke tam, kde ho umiestnite a po kliknutí naň sa zobrazia rôzne zaujímavé funkcie pre ovládanie telefónu. Ide napríklad o stlmenie zvuku, vypnutie/zapnutie otáčania obrazovky, zmenu jasu, hlasitosti, ale nájdete tu aj klasické navigačné tlačidlá Domov, Späť a Multitasking.

Stále si myslíme, že telefón by vyzeral a fungoval lepšie s úplne čistým Androidom, aj keď oceňujeme niektoré pridané funkcie pre prispôsobenie, ako napríklad zmenu rozloženia tlačidiel na obrazovke.

Multimédiá – postačujúci základ

Coolpad Torino S netrpí po multimediálnej stránke žiadnym výrazným nedostatkom. Ponúka všetko, čo by moderné multimediálne zariadenie ponúkať malo, no napriek tomu možno nepôjde o primárne zariadenie, pomocou ktorého bude s multimédiami pracovať. Prečo? Jednoducho preto, že telefón má pomerne malý displej a neovplýva žiadnym prebytkom výkonu, ktorý je niekedy potrebný pri práci s náročnejšími multimédiami.

Ak ale nebudete mať prehnane vysoké nároky, s telefónom si určite vystačíte. Ako sme už spomínali, displej má dostatočne jemné rozlíšenie na to, aby ste si na ňom mohli prehliadať internetové stránky a sociálne siete. Zobrazené fotografie či videá budú vyzerať možno ešte lepšie ako v skutočnosti, keďže drobné nedostatky v kvalite na takto malom displeji ani nebudete schopní spozorovať.

Sledovanie videí, filmov či seriálov tiež možno nebude ideálnym zážitkom. Okrem menšieho displeja vás bude obmedzovať aj reproduktor na zadnej strane zariadenia, ktorý nevyniká hlasitosťou ani kvalitou, no svoj účel splní. Celkovo tak telefón Coolpad Torino S zvládne prácu s väčšinou multimédií bez väčších problémov, no obmedzovaní budete skôr samotnými rozmermi zariadenia. V tomto prípade ide už iba o to, akú veľkosť telefónu preferujete, na čo ste zvyknutí a aké aktivity s telefónom vykonávate.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – chýba NFC a niektoré LTE siete

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Telefón s cenovkou 150 EUR zrejme nemôže konkurovať najvýkonnejším zariadeniam na trhu ani po stránke konektivity. Hoci tu nájdeme všetko potrebné a dokonca aj niečo navyše, niektoré drobnosti tu chýbajú. Telefón sa bez problémov pripojí k sieťam GPRS, EDGE a HSPA. K dispozícii je aj LTE, no tu využijete iba siete 2100 MHz a 1800 MHz. To znamená, že podpora LTE nebude všade dokonalá, čo je prípad mnohých smartfónov z Číny. Zbytočne by ste tu hľadali aj NFC, no to je pri takto dostupných zariadeniach veľmi časté a výrobcovi to nevyčítame.

Samozrejmosťou je pripojenie Wi-Fi štandardu 802.11 b/g/n a aj Bluetooth v4.1 s podporou A2DP. Príjemným bonusom je infračervený port, vďaka ktorému môžete v kombinácii s predinštalovanou aplikáciou ovládať zariadenia vo vašej domácnosti. Telefón tiež podporuje dual-SIM pripojenie, pričom jeden zo SIM slotov slúži aj ako slot na microSD pamäťovú kartu. Telefón je tak pomerne slušne vybavený pre každodenné používanie bežného používateľa. V našom teste fungovali všetky formy pripojenia bez akýchkoľvek problémov a nezaznamenali sme žiadne výpadky signálu či pokles jeho kvality.

Fotoaparát – podľa očakávaní

Coolpad Torino S ponúka iba 8 MP hlavný fotoaparát a 5 MP prednú kameru. Takáto zostava navráva, že telefón zrejme nebude ideálny na aktívne fotografovanie, no v teste nás úplne nesklamal. V dobrých svetelných podmienkach boli fotografie dostatočne ostré vzhľadom na ich rozlíšenie a ani farebné podanie na tom nebolo najhoršie. Fotoaparátu ale chýba stabilizácia obrazu, a tak akékoľvek zhoršenie svetelných podmienok bolo jasne cítiť. Buď sa ukázali neostré fotografie z dôvodu trasľavej ruky, alebo bolo ISO nastavené automaticky tak vysoko, že boli fotografie plné šumu.

Telefón tak určite nebude ideálny na fotografovanie v noci, aj keď mu nechýba LED blesk. Aj počas jasných letných dní môže mať telefón problém z vyvážením jasu a prepálené miesta na úplne bežnej fotografii nie sú vôbec ojedinelé. Fotografickí nadšenci si tu zrejme na svoje neprídu, no pre bežného používateľa ponúka fotoaparát dostatok funkcií aj možností.

Natočené video je podľa očakávania roztrasené, a to aj napriek tomu, že počas natáčania sme zväčša iba stáli na mieste. Inak ale na tom nie je najhoršie a počas dňa je možné natočiť použiteľné Full HD video. Predná kamera je na tom pomerne biedne, použiteľné fotografie znovu spravíte iba pri výbornom osvetlení, inak budú plné šumu tak, ako sme na to pri lacnejších zariadeniach zvyknutí. Coolpad Torino S sa ale ani netvári ako fotografický smartfón, a tak mu tieto nedostatky odpustíme. Pravda je taká, že v tejto cenovej kategórii sa na fotografovanie zväčša nekladie veľký dôraz a Torino S tu ani nemá veľkú konkurenciu. Keď si používateľ kupuje zariadenie s takto nízkou cenovkou, musí očakávať určité kompromisy a väčšina výrobcov ich pri najnižšej cenovej kategórii robí práve pri fotoaparátoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – iba pre nenáročných

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Z veľkosti, výbavy a ceny smartfónu Coolpad Torino S je zrejmé, že tento telefón nie je určený pre náročných používateľov. Ponúka dostatok funkcií na to, aby splnil očakávania menej až stredne náročných používateľov, ktorí tu budú môcť spraviť prakticky všetko, na čo si pomyslia. Len to nemôžu robiť celý deň, pretože telefón by to jednoducho nevydržal. Batéria s kapacitou 1 800 mAh síce poháňa menej výkonný procesor a iba 4,7″ HD displej, no napriek tomu od nej zázraky nečakajte.

Zrejme sa vám veľmi často nestane, že by ste večer telefón nemuseli nabíjať. Aj keď ho budete používať iba 1 – 1,5 hodiny, večer vám pravdepodobne nezostane ani 50 % energie. Pri náročnejšom používaní sme sa už vo večerných hodinách museli dokonca obmedzovať. V priemere sme s telefónom dosiahli pri 2 hodinách zapnutého displeja denne úroveň okolo 30 – 35 % batérie. Telefón sme pritom nijako zvlášť nezaťažovali – používali sme webový prehliadač, sociálne siete, komunikačné nástroje, fotoaparát, kalendár a ďalšie jednoduché aplikácie. Malá batéria sa ale nabije pomerne rýchlo a napriek tomu, že sa k telefónu dodáva iba 1A nabíjačka, z 0 % na 100 % sa telefón nabije za niečo vyše dvoch hodín, takže to nie je vôbec nič strašné.

Záver

Coolpad Torino S nie je pre každého. Ponúka niečo naviac, no inde zas robí kompromisy. Napriek tomu ide pri cene 149 EUR o jedno z najlepšie spracovaných zariadení na trhu. Za túto cenu naozaj nemôžeme chcieť oveľa viac, teda aspoň nie na našom trhu. Telefón ponúka dostatok výkonu, pekné konštrukčné spracovanie, atraktívny dizajn a množstvo užitočných softvérových funkcií. Poteší používateľov hľadajúcich menšie zariadenie, ktoré majú na prácu s multimédiami tablet alebo počítač. Tomu zodpovedá menší displej, menšia batéria a menej kvalitný reproduktor. Trochu sklame aj fotoaparát, a to najmä v horšom osvetlení, no nejde o úplný prepadák a pri troche snahy je možné spraviť decentnú fotku ideálnu na zdieľanie na sociálnych sieťach. Telefón ale určite naplnil naše očakávania a v tejto cenovej kategórii nezaostáva za konkurenciou, ba v mnohých smeroch ju predbieha.

Plusy

  • 2 GB RAM
  • Konštrukčné spracovanie
  • Softvérové vychytávky

Mínusy

  • Batéria 
  • Fotoaparát, najmä v zlom osvetlení
  • Nízky jas displeja

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...