USB nabíjačky majú problém. Až 70 % z testovaných malo nedostatky

Zdroj: Pexels.com

7. januára tohto roka vyšla tlačová správa od Českej obchodnej inšpekcie, ktorá hovorí o vyhodnotení kontroly 46 typov USB nabíjačiek pre mobilné zariadenia. Výsledok tejto kontroly nepríjemne zaskočí. Tlačovú správu a informácie z nej zverejnil portál Českej obchodnej inšpekcie coi.cz.

Česká obchodná inšpekcia spozorovala množstvo nedostatkov

Cieľom celej kontroly bolo overenie dodržiavania nariadení a smerníc Európskej únie. Produkty museli samozrejme spĺňať aj predpisy a normy českej legislatívy. Celkovo odobrala na test 46 typov výrobkov, pričom nedostatky zistila pri 33 z nich.

V šiestich prípadoch išlo o nedostatky v dokumentácii, ako napríklad v návodoch na použitie či v bezpečnostných informáciách. V dvadsiatich prípadoch chýbali kontaktné údaje na výrobcu, prípadne dovozcu produktu. V jednom prípade nebol nijakým spôsobom označený údaj, ktorý umožní identifikáciu výrobku.

Nebezpečná nabíjačka značky C-tech | Zdroj: coi.cz

Nechýbala ani odborná kontrola po technickej stránke. 11 nabíjačiek zo 14 vyšli ako nevyhovujúce. Z analýzy rizík sa zistilo, že v jednom prípade bolo stanovené vážne riziko a v dvoch prípadoch zase vysoké riziko. Tieto nabíjačky boli nahlásené do systému nebezpečných výrobkov databázy RAPEX.

Spomenieme, že Česká obchodná inšpekcia nedostatky potrestala ôsmimi pokutami v celkovej hodnote 31 000 českých korún, čo je v prepočte 1266 eur. Výsledkom tejto kontroly je teda zistenie, že USB nabíjačky pre mobilné zariadenia sa vo väčšine prípadov vyznačujú nedostatkami, a to či už technického alebo administratívneho charakteru. Česká obchodná inšpekcia má v pláne v kontrolách pokračovať, čo rozhodne nie je na škodu. Zabezpečí maximálnu mieru bezpečnosti pre koncového používateľa.

Náš tip
Pozor, na trhu sa objavila ďalšia nebezpečná nabíjačka
Disqus Comments Loading...