BlackBerry KEY2: Kráča v šľapajách svojho predchodcu | RECENZIA

Povedzme si pravdu, nie každý túži kráčať zarovno s davom. Existujú totiž jedinci, ktorí idú radi davu priamo naproti. Toto platí nielen pre spotrebiteľov smartfónov, ale aj pre ich samotných výrobcov. Väčšina telefónov z tohto roka disponuje mnohými podobnosťami. Na svojej prednej strane nesú veľký displej s natiahnutým pomerom strán, pričom zadnú stenu väčšinou prekrýva tvrdené sklo. BlackBerry však, podobne ako minulý rok, opäť dokazuje, že sa nebojí robiť veci po svojom. Miesto kopírovania trendov iných sa tak snaží vytvoriť trendy vlastné. Tie sa teraz pokúsila pretaviť vo svojej novej vlajkovej lodi, ktorá nesie označenie BlackBerry KEY2.

Konštrukcia: Príjemná evolúcia

Tento telefón sa od tých ostatných nepochybne najviac odlišuje svojou konštrukciou. Tá je vyrobená z kombinácie kovu, skla a pogumovaného plastu. Kov prekrýva celý rám, sklo displej, pričom plast bol zase použitý pri hardvérovej klávesnici a zadnej stene zariadenia. Zadná stena disponuje zaujímavou textúrou, ktorá je príjemná na dotyk a smartfón sa vďaka nej istejšie drží v rukách. Zároveň sa na ňu vo výraznej miere nezachytávajú odtlačky prstov či iné nečistoty.

Hrany sú taktiež na dotyk príjemné, avšak použitý kov pôsobí pomerne lacno. Pri držaní tohto telefónu tak nebudete mať nijaký výnimočný pocit z toho, že sa dotýkate niečoho prémiového. Na druhú stranu, po funkčnej stránke je všetko spracované na výbornú. Nič sa neprehýba ani nevŕzga a BlackBerry KEY2 pôsobí vcelku odolne. Napriek tomu si zachováva nízku váhu 168 gramov, vďaka ktorej ho pri prenášaní vo vrecku nohavíc takmer nebudete cítiť.

Pocítiť ale môžete jeho väčšie rozmery. Hoci táto novinka obsahuje len 4,5-palcový displej, vďaka hardvérovej klávesnici je veľká ako mnohé telefóny so 6-palcovou obrazovkou. Z časti za to môžu aj stále pomerne veľké bočné rámiky vôkol zobrazovacieho panela. Bočné hrany tohto zariadenia nesú slot na SIM karty a dokopy štvoricu hardvérových tlačidiel. Dve z nich slúžia na reguláciu hlasitosti, jedno na uzamknutie alebo vypnutie telefónu a to posledné si môžete ľubovoľne nastaviť. Všetky tlačidlá sa skvelo stláčajú a pozitívne je tiež to, že to uzamykanie disponuje vrúbkovanou textúrou, takže ho ľahko rozoznáte od ostatných.

Vrchná a spodná hrana nesú ešte mikrofóny, hlasitý reproduktor, USB-C konektor a 3,5 mm jack. Po dizajnovej stránke vyzerá tento telefón pomerne zaujímavo, za čo však vďačí najmä hardvérovej klávesnici. Bez nej by bol ale vcelku nevýrazný a obyčajný.

Hardvérová klávesnica: Stvorená na pohodlné písanie

Aby sme poriadne otestovali klávesnicu doposiaľ najvybavenejšieho smartfónu od BlackBerry, rozhodli sme sa celú túto recenziu napísať na ňom. Po niekoľkých dňoch, keď sa nám na klávesnici tohto telefónu podarilo napísať bezmála 4000 slov ju môžeme len a len pochváliť. Klávesy majú ideálny odpor, takže sa nestláčajú samé a ani pri ich stláčaní nemusíte vynakladať veľkú námahu. Celkovo sa teda na telefóne BlackBerry KEY2 píše podstatne pohodlnejšie ako na jeho predchodcovi.

Istý podiel na tom nesie aj povrchová úprava kláves, ktoré viac nie sú lesklé, ale matné. Okrem toho sú klávesy podsvietené, takže písanie po tme nie je vôbec náročné. Tak ako minulá generácia tohto smartfónu, aj táto využíva povrch klávesnice ako šikovný trackpad. Swajpovaním po klávesoch tak môžete ovládať prostredie, mazať slová alebo zadávať tie navrhované. Tento spôsob interakcie funguje na jednotku a ide o skvelú kompenzáciu menšieho displeja. V porovnaní so softvérovou klávesnicou je tá v KEY2 omnoho presnejšia a píše sa na nej istejšie. Na druhú stranu je ale takéto písanie o niečo pomalšie a vyžaduje si poriadnu dávku cviku.

Najmä písanie jednou rukou je extrémne náročné. Ľudia, ktorí sú však na takýto spôsob zadávania textu zvyknutí s tým určite nebudú mať žiaden problém. Azda jediná väčšia výhrada smerujúca ku klávesnici je spojená so zadávaním symbolov a emotikonov. Niektoré zo symbolov je možné zadávať po stlačení klávesy “alt”, avšak tie ostatné sa skrývajú až v dodatočnej softvérovej časti klávesnice. Tá vám pri zadávaní nejakého špecifického znaku zaberie kopec miesta na už tak malej obrazovke. No a zadávanie smajlíkov je ešte menej praktické, keďže tie je možné zadávať len a len cez túto softvérovú časť.

Skener odtlačkov prstov

Po vzore svojho staršieho súrodenca obsahuje smartfón BlackBerry KEY2 skener odtlačkov prstov osadený v klávese medzerníka. Toto riešenie je nielen poriadne zaujímavé, ale i praktické. Navyše, skener funguje ukážkovo, pričom jeho reakcia je poriadne rýchla.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: História sa opakuje

Smartfón BlackBerry KEYone minulý rok upútal pozornosť nielen svojou hardvérovou klávesnicou, ale aj displejom s nezvyčajným pomerom strán 3:2. Tohtoročný model sa ním snaží zaujať opäť, keďže dostal do vienka úplne rovnakú obrazovku ako jeho predchodca. Tá je typu IPS, dosahuje 4,5-palcovú uhlopriečku a FullHD rozlíšenie. Po stránke kvality tomuto zobrazovaču azda niet čo vytknúť.

Teda až na pozorovacie uhly, ktoré sú slabšie, čo však môže byť zámer výrobcu. Ten je totiž známy tým, že si dáva záležať na bezpečnosti a ochrane osobných údajov. Inak ale displej zobrazuje realistické farby a je dostatočne jasný aj na priamom slnečnom svetle. Minimálna hodnota jasu je taktiež nastavená veľmi rozumne a pri práci v tmavom prostredí tak obrazovka neťahá veľmi oči.

Výkon a pamäť: Vpredu biznis, vzadu párty

Kto by si nepamätal legendárny účes Jaromíra Jágra z 80. rokov minulého storočia. Hoci to môže znieť neuveriteľne, príznačný zostrih s ešte príznačnejším pomenovaním “vpredu biznis, vzadu párty” do bodky vystihuje výkon smartfónu BlackBerry KEY2. Ten obsahuje 8-jadrový procesor Snapdragon 660, ktorý spolupracuje s grafickým akcelerátorom Adreno 512, 6 GB RAM a 64 GB interným úložisko. Primárne je táto zostava určená na prácu s náročnejšími aplikáciami a zložitejším multitaskingom.

Bez akýchkoľvek problémov však zvláda aj graficky prepracované herné tituly, takže cez pracovný čas môžete pomocou telefónu viesť napríklad celý chod vo vašej firme a cez prestávku môžete dať zase priestor nejakej hre. Inými slovami, výkon je dostatočný, čo dokazujú aj vykonané benchmarky. Všetko reaguje plynule a na žiadnu z operácii sme nečakali počas nášho používania pridlho.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Bezpečné Oreo

Bezpečnosť používateľov je pre spoločnosť BlackBerry prioritou číslo jeden. Tomu je teda patrične prispôsobený aj systém Android 8.1 Oreo, ktorý po dizajnovej stránke nie je veľmi odlišný od toho čistého. Zamykacia obrazovka je takmer navlas rovnaká a jedinou zmenou je možnosť aktivovania automatickej zmeny tapety po zhasnutí a opätovnom rozsvietení obrazovky.

Najväčšiu kozmetickú zmenu spoznal zoznam naposledy spustených aplikácií, ktoré sú zoradené v netradičnej mriežke. Vstavaný launcher je jednoduchý a skvelé je, že ho možno prispôsobiť balíčkami ikon. Poradie ako aj počet rýchlych prepínačov sa dá ľubovoľne meniť.

Launcher tiež umožňuje pridávanie šikovných skratiek, ktoré si môžete namapovať aj na jednotlivé tlačidlá hardvérovej klávesnice. Je však škoda, že tieto skratky fungujú výhradne po odomknutí telefónu. Čo sa týka gest, dostalo sa aj na možnosť rozsvietenia obrazovky po dvojitom klepnutí alebo na spustenie súkromného zobrazenia po prejdení troma prstami smerom nadol.

Mimochodom, toto súkromné zobrazenie vám sprístupní vždy len malý kúsok z obrazovky, pričom zostatok vyčierni. Takto si teda dokážete prezerať citlivé údaje bez toho, aby ste sa strachovali, že sa vám niekto pozerá cez rameno. V nastaveniach tohto smartfónu sa už toho viac špeciálneho neskrýva, no k dispozícii sú ešte viaceré šikovné aplikácie, medzi ktoré patrí napríklad tá s názvom DTEK.

Ide o službu, ktorá dozerá na zabezpečenie vášho telefónu, pričom vám dokáže odporučiť kroky na jeho ďalšie vylepšenie. No a keď už je reč o bezpečnosti, aplikácia fotoaparátu obsahuje taktiež jednu zaujímavosť. Okrem stlačenia spúšte totiž môžete vytvárať fotografie priložením prsta na skener odtlačkov. Pri následnom prezeraní fotiek sa zábery zhotovené týmto spôsobom odhalia len po opätovnom priložení prsta na skener.

Do zoznamu predinštalovaných appiek sa dostali aj starý známy BlackBerry Messenger a Hub, ktorý vám poskytne prehľad o všetkom, čo vás zaujíma. Nezabudlo sa ani na premakaný kalendár, možnosť vytvárania poznámok či taskov a v neposlednej rade na správcu súborov, batérie či hesiel. Špeciálnu zmienku si zaslúži aj postranný panel, ktorý je prepojený s mnohými systémovými aplikáciami. My sme si ho však vypli, keďže nám k tomuto telefónu jednoducho nepasoval. Viac by sa totiž hodil k smartfónu so zahnutou obrazovkou.

Samotný systém je veľmi dobre optimalizovaný a všetko beží rýchlo a hladko ako po masle. Zároveň treba spomenúť, že sa výrobca o BlackBerry KEY2 patrične stará, keďže nám počas testovania dorazila jedna väčšia aktualizácia. Jediná výhrada tak smeruje k lokalizácii, keďže na mnohých miestach v systéme narazíte na anglický text.

Multimédiá: Netradičný pomer strán = netradičné problémy

Ako sme už spomínali pri displeji, BlackBerry KEY2 obsahuje zobrazovací panel s pomerom strán 3:2. Ten je síce po funkčnej stránke úplne v poriadku, no po tej multimediálnej už veľmi nie. Drvivá väčšina videí a filmov sa totiž zobrazuje v pomere 16:9, 18:9 a pod. Pri ich prezeraní na KEY2 vám už z tak malého displeja ukroja podstatnú časť čierne pruhy.

Ešte horšie to však je pri storiečkach na Instagrame, ktoré sú z vrchnej a spodnej strany nepekne ukrojené. Z hľadiska multimédií situáciu nezlepšuje ani hlasitý mono reproduktor. Ten síce hrá vcelku nahlas, ale jeho zvuk je pomerne plochý. Pri počúvaní hudby vám teda odporúčame využiť Bluetooth alebo 3,5 mm jack. Slúchadlá pribalené v balení taktiež nie sú žiadne terno a ak to myslíte s počúvaním hudby vážne, tak si radšej zadovážte nejaké kvalitnejšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Nemá sa za čo hanbiť

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že fotoaparát je najväčším vylepšením tohto telefónu v priamom zrovnaní s jeho predchodcom. Nie je to však úplne pravda. BlackBerry KEY2 síce neobsahuje len jeden, ale hneď dva snímače, no to hneď nemusí znamenať, že vytvára neporovnateľne lepšie zábery. Hlavný 12 MPx snímač s clonou f/1.8, ktorý je doprevádzaný 12 MPx teleobjektívom s clonou f/2.6, je totiž vo výsledku veľmi podobný tomu, čo nám černica priniesla minulý rok.

Fotografie sa teda celkom určite dajú označiť za nadpriemerné, aj keď nie sú práve najlepšie. V dobrých svetelných podmienkach sa pýšia vysokou porciou detailov a ukážkovou ostrosťou. Farby sú jemne presaturované, čo však nemusí byť vždy len na škodu. Práve naopak, mnohým ľuďom sa také fotografie páčia viac. Vyváženie bielej je vydarené a jedinou slabinou tohto dvojitého fotoaparátu zostáva slabší dynamický rozsah. Kvôli tomu je občas obloha mierne prepálená, čo nevyzerá vôbec dobre.

Ešte viac to vidieť pri fotografiách zhotovených za slabších svetelných podmienok. Tie kvôli malej veľkosti pixelov (1,28μm) obsahujú tiež viac digitálneho šumu a menej detailov. Na druhú stranu, pochvalu si zaslúžia HDR zábery, ktoré vyzerajú parádne. No a fotky z teleobjektívu taktiež nevyzerajú najhoršie. Opäť to však platí najmä za dostatočného svetla. Vo výraznej miere nás sklamali portréty, ktoré sú vyslovene slabé. Fotoaparát nedokáže dobre identifikovať kontúry zaznamenávanej osoby a často rozmaže aj to, čo by nemal. No a kvalita portrétu taktiež nie je úplne najvyššia.

 

To isté, nanešťastie, platí aj pre zábery z 8 MPx selfie kamery, ktoré patria k najhorším, aké sme za posledné roky videli.

Video, ktoré možno zaznamenáva najviac v 4K rozlíšení pri 30 fps je pomerne kvalitné, avšak mierne ho znevažuje fakt, že vylepšenú stabilizáciu možno využiť len do FullHD rozlíšenia. Všetko to ale kompenzuje rýchle a presné zaostrovanie. Treba mať len na pamäti, že nereaguje vždy tak, ako by ste od neho očakávali.

Konektivita: Tu z radu nevytŕča

Z hľadiska konektivity sa len hŕstka telefónov odlišuje od tých ostatných. BlackBerry KEY2 do tejto hŕstky síce nepatrí, no to neznamená, že je v tomto smere zlý. Práve naopak, pripojíte sa s ním na rýchlu 4G sieť, ktorá počas nášho testovania fungovala skvelo. Zároveň môžete využiť pripojenie na Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band či Wi-Fi Direct.

Pri prenášaní súborov, synchronizácii s wearables či prehrávaní hudby do dvoch zariadení súčasne zase oceníte Bluetooth vo verzii 5.0. Skvelo vám poslúži aj GPS modul, ktorý funguje presne a spoľahlivo. No a rovnako sme ocenili aj NFC čip a FM rádio. Navyše, čerešničkou na torte je možnosť rozšírenia internej pamäte prostredníctvom microSD karty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Vydrží toho dosť

Doposiaľ najlepšie vybavená ostružina obsahuje až 3500 mAh batériu. Tá toho vďaka menšiemu displeju, úspornému procesoru a ukážkovej optimalizácii vydrží poriadne veľa. Počas nášho používania nám bez problémov zvládala odolávať po dobu dvoch celých dní, keď sme mali obrazovku aktívnu takmer 6 hodín. Naše používanie pritom zahŕňalo prehliadanie internetu a sociálnych sietí, písanie poznámok a prezeranie videí na YouTube. Ak teda vyžadujete od svojho smartfónu dlhú výdrž na jedno nabitie, BlackBerry KEY2 vám ju poskytne.

Zároveň sa vám aj rýchlo nabije, keďže podporuje rýchlonabíjaciu technológiu QuickCharge 3.0. Tá za 30 minút dokáže zariadenie dobiť z nuly na 50 %.

BlackBerry KEY2: Záverečné hodnotenie

V skratke povedané, smartfón BlackBerry KEY2 sa podaril. Ponúka kvalitne spracovanú konštrukciu, solídny displej, dostatočný výkon a viac ako schopný fotoaparát. Zároveň disponuje špecifickými bezpečnostnými funkciami a klávesnicou, ktorá tento telefón odlišuje od ostatných. Azda jedinou konkurenciou modelu KEY2 je jeho predchodca, BlackBerry KEYone. Ten je totiž v súčasnosti omnoho lacnejší a hoci je od súčasného modelu v niektorých ohľadoch slabší, v tých ostatných je mu doslova rovný. Konečný výber medzi týmito dvoma zariadeniami však zostáva len a len na vás.

Disqus Comments Loading...