Austrália chce odmaskovať internetových trollov na sociálnych sieťach

Austrália sa chystá predložiť návrh zákona, ktorý by uložil povinnosť sociálnym sieťam demaskovať trollov, botov a rôznych iných záškodníkov. Sociálne siete budú povinné zdieľať informácie o používateľoch, ktorí šíria podvodné komentáre, povedal Scott Morrison, austrálsky premiér. Správu priniesol portál Reuters.

Austrália chce odhaliť trollov na sociálnych sieťach

Austrálska vláda to riešila s najvyšším súdom a verdikt znel, že vydavateľov je možné viniť za obsah vytvorený komentátormi. Z toho dôvodu sa niektorí vydavatelia (napr. CNN) rozhodli, že odoprú Austrálčanom prístup na svoje facebookové stránky.

Austrália chystá zákon na ochranu používateľov sociálnych sietí | Zdroj: Miroslav Schwamberg

“Online svet by nemal byť divokým západom, kde sa anonymne pohybujú roboti, bigoti, trolovia a iní zákerní používatelia, ktorí takto môžu ľuďom ublížiť,” povedal Morrison na televíznom tlačovom brífingu. “To sa nemôže diať v reálnom svete a neexistuje žiadny dôvod, aby sa to mohlo diať v digitálnom svete.” 

Nová legislatíva prinesie mechanizmus sťažností, ktorý umožní človeku, ktorý sa cíti napadnute, šikanovane alebo inak nepríjemne, požiadať platformu o to, aby daný materiál stiahla. Ak by sa tak nestalo, súdny proces by mohol sociálnu sieť prinútiť, aby zverejnila detaily záškodníka.

„Digitálne platformy – tieto online spoločnosti – musia mať procesy, ktoré umožnia odstránenie takéhoto obsahu,“ povedal Morrison.

“Vytvorili priestor a musia ho zabezpečiť, a ak to neurobia, prinútime ich prostredníctvom zákonov, ako je tento.”

Náš tip
Ulož.to odmení očkovaných 20 GB kreditom na 6 mesiacov zadarmo
Disqus Comments Loading...